Kedilerin tüy dökmeleri insanların kedileri sahiplenmekten uzak durmalarına neden olur. Ancak dünya üzerinde tüy dökmeyen, az tüy döken veya tüysüz kediler de vardır. Kedilerin tüylerini sorun edenleri mutlu edecek 29 adet tüy dökmeyen, tüysüz ve az tüy döken kedi cinsleri listesi hazırladık.
Tüy Dökmeyen – Az Tüy Döken Kedi Cinsleri Hangileridir?
Kedilerin tüy dökmemesi veya az tüy dökmeleri insanların tüy bakımına mesai harcamalarının önüne geçer. Böylelikle daha kolay kedilere bakma imkanı elde ederler ve tüy bakımını yoğun şekilde yapmayacaklarından kedileri sahiplenmeleri kolay olur.
Ayrıca kedilerin tüy dökmemesi alerjik rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engeller. İnsanları mutlu edecek ve seçimlerini kolaylaştıracak tüy dökmeyen veya az tüy döken kediler şunlardır;
- Bengal kedisi
- Sphynx kedisi
- Siyam kedisi
- Sibirya kedisi
- British Shorthair
- Habeş kedisi
- Burmilla kedisi
- Scottish Fold
- Mavi Rus kedisi
- Exotic Shorthair
- American Bobtail
- Bombay kedisi
- Devon Rex
- Cornish Rex
- Tonkinese kedisi
- Chausie
- Laperm
- Singapura
- Snowshoe
- Selkirk Rex
- Amerikan Curl
- Lykoi
- Bambino kedisi
- Donskoy kedisi
- Dwelf kedisi
- Elf kedisi
- Minskin kedisi
- Peterbald edisi
- Ukraynalı Levkoy kedisi
Tüye alerjiniz varsa veya bakımı kolay kediye ihtiyacınız varsa bu cinslerden tercih etmelisiniz. Bu kedilerin özellikleri tüy dökmemeleri dışında farklılık gösterir.
Bengal Kedisi
İlk olarak Abd’de yetiştirilmeye başlayan Bengal kedisi melez ırklar arasındadır. Orta büyüklükte olan bu ırk az tüy döken kediler arasındadır. Böylelikle tüy alerjisi olan kişiler tarafından sahiplenilmesi mümkündür. Bu kediler dışarıdan vahşi bir görünüme sahiptirler ancak görüntülerinin aksine eğlenceli yapıya sahiptirler.

Sphynx Kedisi (Sfenks Kedisi)
İlk ortaya çıkış yeri Kanada olan Sphynx (sfenks) kedisinin tüyleri yoktur. Bu nedenle tüylerinin taranması ve bakımının yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Doğdukları zaman az tüyleri bulunsa da zaman içerisinde bu tüyler dökülür. Bu kediler büyük yeşil gözleri ve uzun kulakları ile insanların dikkatini çeker.

Siyam Kedisi (Siamese)
Siyam (Siamese) kedileri Tayland veya Siyam olarak anılan bölgede ortaya çıkmıştır. Yaygınlaşması İngiltere’ye hediye edilmesiyle olan bu kediler orta uzunlukta tüylere sahiptir. Orta uzunluktaki tüyleri çok az dökülür ve böylelikle az tüy döken kediler arasında yer alarak tüy bakımı kolay olacak kedileri sahiplenmek isteyenlere hitap eder. Kaslı yapıya sahip kedilerin göz renkleri ise mavidir.

British Shorthair
Kökeni İngiltere olan British Shorthair kedileri kısa, yumuşak ve güçlü tüylere sahiptir. Bu sayede tüyleri az dökülür ve az dökülmeye karşılık bakım sorunu yaşatmaz. Bu kediler ayrıca orta boyutta olan ırklar arasında bulunur.

Habeş Kedi Cinsi (Abyssinian Kedi Cinsi)
Az tüy döken kediler arasında Habeş kedileri de vardır. Abyssinian kedileri olarak da bilinen bu kedilerin kökeni Kuzey Afrika’ya dayanır. Ufak yüzlü olan bu kedilerin gözleri ise iridir. Atletik yapıya sahip olan Habeş kedilerinin tüylerinin boyu ise kısadır ve az dökülür.

Burmilla Kedisi (Silver Burmese)
İngiltere’de görülen Burmilla (Silver Burmese) kedileri 1900’lü yıllarda ortaya çıkmıştır. İri yapılı kediler arasında bulunan bu ırkın tüyleri uzun veya kısa olmak üzere iki türdedir. Her iki tüy özelliğine sahip türlerinin ise tüylerinin taranması gerekir. Bu ırkın tüy dökme oranı ise azdır.

Scottish Fold
İskoçya kökenli olan Scottish Fold kedileri katlı kulaklarıyla dikkat çekerler. Ayrıca kulakları başlarına yapışık olduğu için ırklardan ayrılırlar. Bu kedilerin tüyleri ise orta uzunlukta ve yoğundur. Ancak tüy yapılarının güçlü olması nedeniyle az tüy dökerler.

Mavi Rus Kedisi (Russian Blue)
Dikkat çekici yeşil gözlere sahip Mavi Rus kedileri Rusya’da ortaya çıkmışlardır. Russian Blue ismiyle de anılan kediler koyu gri renkte tüylere sahiptir. Tüylerinin boyları ise kısa olup oldukça yumuşaktır. Bu nedenle tüyleri diğer kedilere oranla daha az dökülür.

Exotic Shorthair
Az tüy döken kediye ihtiyaç duyan kişiler için Exotic Shorthair kediler doğru tercihtir. Amerikan menşei olan bu kedilerin kalın tüy yapıları vardır. Az tüy dökmeleri sebebiyle bakım konusunda zorluk yaşatmazlar. Ayrıca bu kediler insanlarla iyi iletişim kurdukları için yaygın tercih edilirler.

American Bobtail
American Bobtail ırkı iri yapılı kedilere sahip olan bir ırktır. Vaşağı andıran bir görüntüsü olan American Bobtail kedileri hafif yoğunluğa sahip tüylere sahiptirler. Tüy dökme oranı az olan bu kedilerin iyi bir bakımla tüy dökme sıkıntısı yaşatması engellenmiş olur.

Bombay Kedisi
Amerika kökenli simsiyah tüylere sahip Bombay kedileri az tüy döken kedilerdendir. Parlak olan siyah tüyleri sayesinde insanlara panter algısı yaratan bu kediler tüye alerjisi olan kişilerin tercih edebileceği bir türdür. Hassas yapılı olan bu ırk oyun oynamayı çok sever.

Devon Rex
Seyrek tüy yapısına sahip olan Devon Rex kedisi İngiltere’de geliştirilen bir ırktır. Tüylerinin seyrek yapıda olması nedeniyle tüylerin dökme oranları çok azdır. Bu kediler uzun kulaklara sahip olmaları ve tüylerinin az olması nedeniyle genellikle Sphynx kedisi ile karıştırılırlar.

Cornish Rex
Cornish Rex kedisi Birleşik Krallık’ta ortaya çıkmıştır. Bu kediler ince vücut, büyük kulak ve sevimli yapıya sahiptir. Kıvırcık ve kısa tüylerinin bulunması tüy dökmelerini engellemiştir. Bu nedenle tüy dökmeyen kediler arasında yer alırlar.

Tonkinese Kedi Cinsi
Kökenleri Asya’ya dayanan Tonkinese kedileri tüy yapıları ile dikkat çekerler. Yüzlerinde leke bulunan bu ırkların tüy renkleri ise koyu kahverengiden açığa doğru geçiş halindedir. Yüzlerinde bulunan leke nedeniyle Çikolata Siyamı adıyla anılan bu kediler az tüy dökerler. Sevimli yapıları ve tüy renkleri sayesinde insanların ilgisi çekerler.

Chausie
Chausie kedileri Mısır’da ortaya çıkan ancak üretimi İngiltere’de devam eden bir ırktır. Yabani kediyi andıran bir görünüşe sahip olan bu ırk sağlıklı bir yapıdadır. Büyük kediler arasında olan Chausie kedilerinin tüy dökme oranı ise azdır. Bunda tüylerinin kısa olması etkilidir.

Laperm
Kuzey Amerika kökenine sahip Laperm kedisi sık ve kıvırcık tüye sahip bir ırktır. Tüylerinin kıvırcık olması nedeniyle tüy dökmeleri diğer ırklara oranla çok azdır. Tüy bakımlarının iyi yapılması ve haftada 1 kere taranmaları fazla tüy dökülmesinin önüne geçilmesini sağlar.

Singapura
Kediler ismini anavatanı olan Singapur’dan almıştır. Doğduklarında uzun tüye sahip olan kedilerin büyümeye başlamalarıyla tüyleri kısalır. Tüy boylarının kısalması ise dökülme sorunun ortadan kalkmasını sağlar. Yalnız kalmayı sevmeyen Singapura kedileri zeki kediler listesinde üst sıralarda yer alırlar.

Snowshoe
ABD’de üretilen Snowshoe kedisi krem rengi tüye sahip kedilerdir. Patileri ise tüylerinin aksine kar beyazı görünümündedir. Masmavi gözlere sahip olan Snowshoe kedilerinin tüyleri ise sık ve orta uzunluktadır. Tüy yapılarının sık olması nedeniyle tüylerini az dökerler.

Selkirk Rex
Selkirk Rex kedilerinin üretildiği yer Amerika’dır. Bu kedilerin en ayırt edici özellikleri ince uzun ve kıvırcık bıyıkları ile tüyleridir. Tüyleri de kıvırcık olan Selkirk Rex kedileri az tüy döken ırklar arasında bulunur. Buna ek olarak kıvırcık tüyleri yumuşacıktır.

Amerikan Curl
Az tüy döken kediler arasında küçük ve kıvrık kulaklarıyla etkileyici görünüme sahip American Curl kedileri vardır. Oyun oynamaktan çok hoşlanan kediler çok hareketlidir. Ayrıca bu kedilerin en önemli özelliği en küçük sesi bile duyabilmeleridir.

Lykoi
Lykoi kedileri ilk olarak Amerika’da görülen kedilerdir. Kurt adam kedisi olarak da bilinen bu kediler seyrek tüylere sahiptir. Bu kedilerin tüylerinin olmama sebebi ise anomali rahatsızlığının olmasıdır. Bu nedenle de tüysüz kedi arayanlar tarafından ilgi çekerler. Ancak bu kedilerin sayısı fazla değildir.

Bambino Kedisi
Küçük ayakları nedeniyle mini ırklar arasında sayılan Bambino kedileri Amerikalıdırlar. Melez bir ırk olan Bambinolar tüysüz vücut yapısına sahiptirler. Bu nedenle sahiplenmek için tüysüz ırk arayanların en fazla tercih ettikleri ırklara arasında yer alırlar.

Donskoy Kedisi
Tüysüz kediler arasında Rusya kökene sahip Donskoy kedilerine de rastlanır. Göz renkleri genellikle mavi olan Donskoy’lar perdeli ayaklarıyla sıradan kedilerden ayrılırlar. Boyutları orta olan bu kediler zıplama özelliğine sahiptirler.

Dwelf Kedisi
Amerika’da yetiştirilen Dwelf kedileri sıra dışı görünümleri sayesinde insanların ilgisini çekerler. Tüysüz vücutları, minyatür boyutları ve kısa bacakları ile farklı bir görünümleri vardır. Bu kediler henüz kendini kanıtlamayan ve üzerinde çalışmalar yapılan bir ırktır.

Elf Kedisi
Melez ırklar arasında bulunan Elf kedileri tüysüz vücuda sahiptir. Ayrıca bu kediler küçük ırklar arasında yer alır. Bu kedilerin ayırt edici özellikleri sağlam vücut yapıları, uzun pençeleri ve meraklı yapılarıdır. Tüysüz ırk sahiplenmek isteyenlerin tercih edebilecekleri kediler arasında bulunurlar.

Minskin Kedisi
ABD’de 2000 yılında yetiştirilmeye başlayan Minskin kedileri yeni ırklar arasında bulunur. Kısa bacak yapısına sahip olan bu kediler tüysüz ve kısa tüylü olmak üzere iki türde bulunurlar. Vücutları buruşuk ve kafaları küçük olan bu kediler tüysüz ya da az tüy döken kedileri sahiplenmeyi düşünenlerin tercih edebilecekleri ırklar arasında bulunur.

Peterbald Kedisi
Rusya’ya ait olan Peterbald kedileri orta boylu kediler arasındadır. Tüy yapıları seyrek olan kedilerin tüylerinin uzunluğu ise kısadır. Ayrıca bazılarında hiç tüy olmadığı da görülür. Bu nedenle alerjisi olan kişilerin seçebileceği ırklar arasında yer alır.

Ukraynalı Levkoy Kedisi
Ukrayna kökenli Levkoy kedileri doğal bir ırk değildir. İki cinsin çiftleştirilmesiyle ortaya çıkan bu ırk tüysüz kedilerdendir. Kıvrık kulakları olan Levkoy kedilerinin vücutları ise kaslıdır.

Sibirya Kedisi
Rusya’da ortaya çıkan Sibirya kedileri tüylerini az döken kediler arasında yer alırlar. Tüyleri ise oldukça uzun ve kabarık yapıdadır. Bu kedilerin tüy bakımlarının haftada 1 kere yapılması yeterlidir.

Tüysüz Kedi Cinsleri Hangileridir?
İnsanlar tarafından kedilerin az tüylü olmaları da bir sorundur. Özellikle alerjisi olan kişiler için tüy büyük tehlikedir. Bu nedenle hiç tüyü olmayan kediler aranır. İnsanların bakım için seçebilecekleri tüysüz kediler şunlardır;
- Sphnx kedisi
- Bambino kedisi
- Donskoy kedisi
- Dwelf kedisi
- Elf kedisi
- Minskin kedisi
- Peterbald kedisi
- Ukraynalı Levkoy kedisi
Bu kediler yetişkin veya yavru halinde sahiplenilirler. Böylelikle kişilere arkadaş olurken tüy dökmeyecekleri için insanlara sağlık sorunu yaşatmazlar.
Tüysüz Kedi Cinsleri
Tüysüz kediler insanların bakım için seçebilecekleri kediler arasında yer alırlar. Bu kedilerin geneli sert bir görünüme sahiptir. Ancak görünümlerinin aksine insancıl ve sevimlidirler. Tüy bakımlarının olmaması dışında eğitilebilir olmaları her anlamda bakım konusunda sıkıntı yaşatmamalarını sağlar.
Sphynx Kedisi (Sfenks Kedisi)
Sfenks ya da Sphynx olarak isimlendirilen kedilerin vücutlarında hiç tüy yoktur. Bu nedenle tüylerinin taranması veya bakımlarının yapılması gerekmez. Dikkat çekici görünen bu kedilerin tüyleri olmadığı için deri hastalıklarına yakalanmaları mümkündür.

Bambino Kedisi
Amerika kökene sahip Bambino kedileri vücutlarında hiç tüy bulundurmayan kedilerdendir. Bu nedenle tüy dökülmesi, alerji veya tüy taranmasına ihtiyaç duymazlar. Bu kediler kısa bacağa sahiptirler ve bu nedenle de mini ırk olarak kabul edilirler.

Donskoy Kedisi
Rusya’da görülen Donskoy kedileri tüysüz kedilerden biridir. Vücutlarında tüy bulunmadığı için tüylerini dökmeleri mümkün değildir. Bu kediler perdeli ayak yapısına sahiptir ve bu sayede iyi zıplarlar.

Dwelf Kedisi
Dwelf kedileri yeni ortaya çıkan ırklardandır. Amerika’da yetiştirilen Dwelf kedileri tüysüz vücuda sahiptirler. Ayrıca kısa bacakları vardır.

Elf Kedisi
Yeni yetiştirilen kediler arasında Elf kedileri de bulunur. Bu kediler Amerika’da yetiştirilmekte olup tüysüz vücuda sahiptirler. Bu kedilerin en dikkat çekici özellikleri uzun pençeleridir.

Minskin Kedisi
Minskin kedileri az tüylü ve tüysüz olmak üzere iki türde bulunurlar. Az tüylü olan türlerinin ara ara tüylerinin taranması gerekir. Gerekli bakımın yapılmadığında tüylerini dökmeleri kaçınılmazdır. Ancak tüysüz olan türlerinin tüy dökme sorunu bulunmadığından bakımları daha kolaydır.

Peterbald Kedisi
Peterbald kedisi gri, beyaz, krem ve siyah renkte kürke sahip olabilen kedilerdendir. Bu ırkın bazı türlerinde hiç tüy yoktur. Ancak bazı türlerinin kısa tüylü olarak görülmesi mümkündür. Tüysüz kediye ihtiyaç duyanların tüysüz olan türlerini tercih etmesi gerekir.

Ukraynalı Levkoy Kedisi
Levkoy kedileri Ukraynalı kediler arasında bulunur. Bu ırk Donskoy ve Scottish Fold kedilerinin çiftleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu nedenle sayıları oldukça azdır. Bu kediler tamamen tüysüz bir vücuda sahip olup orta boyludurlar.

Hatırlatma: Bir kedi cinsinin tüylerini olması ya da uzun olması çok tüy döküyor olduğunun bir göstergesi değildir. Soğuk iklimlerde yaşayan bazı kedi cinsleri tüyleri uzun olmasına rağmen az tüy döken kedi cinsleri kategorisinde değerlendirilebilir.
Ankara kedileri uzun tüy yapısına sahip olan ırklardandır. Tüyleri genellikle yumuşak ve incedir. Bu kediler çok tüy dökmeyen ırklar arasındadır. Tüy dökmeleri genellikle mevsimseldir.
Van kedilerinin tüy dökme oranı orta derecedir. Uzun tüylü vücuda sahip olan kediler belirli zamanlarda tüy dökerler. Tüy dökme oranının artmaması için tüylerinin tarama ve bakımının düzenli yapılması gerekir.
İngiltereli British Shorthair kedileri çok tüy dökmeyen kedilerdendir. Az tüy döken bu kedilerin tüy dökme nedenleri genellikle mevsimseldir. Bu nedenle eski tüyleri dökülüp yenileri çıkar.
Scottish Shorthair kedileri kısa tüylere sahip kedilerdir. Bu nedenle tüy dökme oranları azdır. Tüy dökme oranlarının artmaması için haftada 2-3 defa kaliteli ürünlerle taranmaları gerekir.
En az tüy döken kediler için tek bir cinsin ismini vermek zordur. Tüy dökmeleri hiç olmayan veya az olan kediler arasında Sfenks, Exotic Shorthair, Chausie, Laperm, Bengal ve American Curl gibi ırklar bulunur.