Boş çıkan muhabbet kuşu yumurtası kuşunuzda vitamin eksikliği olduğunu gösterir. 6 yumurtadan 3 tanesi boş çıktıysa bir boş yumurta bırakılabilir.
Tüm yumurtalar boş ise yumurtalar alınarak kuşa vitamin takviyesi yapılmalıdır. Yumurta doluluğunu artırmak için bu işlem gereklidir.
Muhabbet Kuşu Neden Boş Yumurtlar?
Muhabbet kuşunun boş yumurtlamasının nedeni yumurtaların döllenmemiş olmasıdır.
Yanlış beslenme, vitamin eksikliği, çiftleşen kuşların fizyolojik yeterliliği, dişi kuşun psikolojik sağlığı, hava koşulları gibi pek çok neden de kuşunuzun yumurtalarının boş çıkmasına neden olur.
Muhabbet kuşları belirli periyotlarda kızgınlık dönemine girdiği için özellikle üreme dönemine girmelerini beklemeniz gerekir.
Muhabbet Kuşu Kızgınlık Yumurtası Nedir?
Muhabbet kuşu kızgınlık yumurtası kronik yumurta olarak adlandırılmaktadır. Muhabbet kuşları yumurtlamak için erkek bir muhabbet kuşuna ihtiyaç duymadığı için belirli koşullar sağlandığı zaman yeterli besin, dişinin yuva yapmaya hazır hale gelmesi, yeterli ışık gibi faktörler yumurtlama sürecini kolaylaştırmaktadır.
Muhabbet Kuşu Kızgınlık Yumurtası Kafesten Alınmalı Mı?
Muhabbet kuşu kızgınlık yumurtasının kafesten alınması kuşunuzun yumurtasının döllenmemesine neden olur. Muhabbet kuşlarının yumurtladıkları yumurtalar kızgınlık dönemi döllenmemiş yumurtalardan oluşur.
Kuşunuzun kızgınlık yumurtası döllenmeyi sağladığı için kesinlikle dokunulmamalıdır.
Kuluçkadaki Dolu Yumurtaların Yanındaki Boş Yumurta Ne Yapılmalı?
Kuluçkadaki dolu yumurtaların yanındaki boş yumurta, yumurtlamanın üzerinden 6 gün geçmesi halinde alınabilir. 6 yumurtanın dördü dolu ikisi boş ise tüm yavrular çıkana dek boş yumurtalar kesinlikle alınmamalıdır. Çünkü bu işlem dişi muhabbet kuşunun strese girmesine, yumurtlama evresine yeniden girmesine neden olabilir.
Boş çıkan muhabbet kuşu yumurtası döllenme sürecinde hareket ettirilmemelidir. Muhabbet kuşları genel olarak 2 – 8 arası yumurta bırakır. İlk defa kuluçkaya yatan kuşların yumurta sayısı ise 2 ile 4 arasındadır.
Dişi muhabbet kuşları günde 2 kez yumurtlarken bazı dişiler yumurtanın üzerine hemen oturur. Bazıları ise yumurtaları biriktirdikten sonra yumurta üzerine oturur.
Yumurtanın dolu ya da boş olduğunu 3 ya da 4 günde anlayamazsınız. 5 – 6 gün sonra yumurtanın dolu ya da boş olduğunu kontrol ederek bu süreçte kuşlarınızı strese sokmamaya gayret göstermelisiniz.
Boş bir ortamda telefonunuzun flaş ışığını açarak ta yumurtaları rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.
Kontrol sırasında ellerinize eldiven takarak hijyen açısından elinizin kokusunun yumurtalara geçmemesini sağlamalısınız. 6 günden sonra yumurtalara ışıkla detaylı şekilde baktıktan sonra yumurta üzerinde kırmızı ve damarlı şekiller görüyorsanız yumurta doludur.
Yavrunun kalp atışlarını bile kolaylıkla fark edebilirsiniz. İncelediğiniz yumurtada sarı ve beyaz renk görünüyorsa, yumurta damarsızsa yumurta boş demektir.
Yumurtaları soğutmadan kontrolünü tamamlamak için onları özellikle sıcak tutmalı; kontrol işlemlerinizi özenli, dikkatli şekilde yapmanız gerekir. Bir yumurtanın üzerinden 6 gün geçmesi halinde tüm yumurtalar boş çıktı ise yumurtaların tümü yuvalıktan alınabilir.
Yumurtaların büyük bir kısmının dolu çıkması halinde boş çıkan muhabbet kuşu yumurtası alınarak evcil hayvanın strese girmesi, kalsiyum eksikliği sorunu önlenir.
Tüm yavrular çıktıktan sonra boş yumurtaları yuvadan alabilirsiniz.