Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Dişi & Erkek Muhabbet Kuşu Tek Başına En Fazla Kaç Yavru Bakabilir?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Dişi & Erkek Muhabbet Kuşu Tek Başına En Fazla Kaç Yavru Bakabilir?

Dişi & erkek muhabbet kuşunun tek başına bakabileceği yavru sayısı genellikle 4-5 adettir. Daha fazlası yorucu olabilir ya da anne-baba hepsini hayatta tutmakta zorlanabilir.

Muhabbet kuşları yavruladıkları zaman bakım sürecini çift olarak yürütür. Dişi & erkek muhabbet kuşunun tek başına bakabileceği yavru sayısı bazı durumlarda artabilir.

Eğer yavruyu reddetme, kıskanma gibi durumlar yoksa sevimli dostlarımızın hem dişisi hem de erkeği son derece anaçtır.

Ancak bu süreçte çiftlerin birbirini ya da yavruları kıskanması gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle kafesleri ayırmak ve yavruları paylaştırmak gibi çözümler üretilmelidir.

Muhabbet kuşları için çiftleşme sonrası süreç de önemlidir. Yumurtalar çıktıktan sonra kuluçkaya yatan dişiye erkeğin nasıl davrandığı gözlemlenmelidir.

Genellikle erkek kuşlar bu süreçte eşlerini besler ve yavruların sağlıklı bir şekilde doğmasına yardımcı olur.

Çok Sayıda Yavrusu Olan Dişi Muhabbet Kuşuna Nasıl Destek Verilebilir?

Çok sayıda yavrusu olan dişi muhabbet kuşuna yardımcı olmak için beslenme ve ortam koşullarını düzenlemelisiniz.

Muhabbet kuşları yavrularını beslerken kendilerini stres altında hissetmemelidir. Bunun için gürültülü, aşırı sıcak-soğuk ortamlarda yavrulara zarar verebilirler.

Sık sık yavrulara bakma için yuvayı açtığınızda da strese girebilirler. Bu süreçte ekstra bir durum yoksa besleme ve temizlik dışında sevimli aileyi kendi haline bırakmakta fayda vardır.

Erkek Muhabbet Kuşu En Fazla Kaç Yavruya Besin Sağlayabilir?

Erkek muhabbet kuşunun kaç yavruya besin sağlayabileceği noktasında net bir sayı vermek zordur. Muhabbet kuşlarının belirli bir yumurta kapasitesi vardır. 4-5 yumurtanın üzerine çıkıldığında bu hem anneyi hem babayı zorlar. Bu nedenle boş yumurtalar tespit edilip hemen ayrılmalıdır.

Erkek muhabbet kuşu anneyi de yavrulama sürecinde besler. Yavrular üzerinde babanın etkisi oldukça fazladır. Yavrulara yem kırmayı babaları öğretir. Bu sayede yavru kuşlar, hayata daha kolay bir biçimde hazırlanır.

Kıskançlık ya da dişi kuşla kavga söz konusu ise yavruların bir kısmının sorumluluğu ayrı bir kafeste babaya verilebilir. Bu süreçte davranışlar gözlemlenmelidir. Dişi ve erkek kuşun yavru bakımını engelleyecek seviyede kavga etmeleri halinde kafesler bir süre ayrılabilir.

Erkek muhabbet kuşu çiftleşme arzusuyla yavruları anneden kıskanabilir. Aynı durum dişiler için de geçerlidir. Dişi kuşlar da erkeğin yavruları beslemesini kıskanabilir. Böyle durumlarda yavruların sağlığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Anne-baba besleme noktasında yetersizse mama karışımlarını şırınga kullanarak yavrulara verebilirsiniz. Dişi & erkek muhabbet kuşunun tek başına bakabileceği yavru sayısını aşan bir miktar söz konusu olduğunda bu yöntemi mutlaka uygulamalısınız.