Anasayfa » 🐹 Hamster » Hamsterlar yavrularını neden yer? Nasıl engellenir?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Hamsterlar yavrularını neden yer? Nasıl engellenir?

Hamsterların yavrularını yeme nedenleri, ihtiyaçlarının karşılanmaması ve kendilerini güvende hissetmemeleri gibi durumlardır.

Hamsterların yavrularını yemesi durumu, doğal ve hayatta kalma içgüdüsü ile yaşanan bir olaydır.

Hamsterlar yalnız yaşamayı seven hayvanlardır ve dişi hamsterların hem yavru hem de erkek hamsterlar ile aynı kafes içerisinde yaşamaya devam etmeleri yavrularını yemeleri ile sonuçlanabilir.

Hamsterların yiyecek eksikliği sebebi ile yavrularını yememeleri için hamilelik ve doğum sonrası dönemlerde onlara daha fazla yiyecek verilmesi gereklidir.

Ayrıca hamsterların yavrularını yeme sebepleri sadece yiyecek eksikliği olmadığı için diğer ihtiyaçlarının da tam olarak karşılandığından emin olunmalıdır.

Anne hamsterın strese girmemesi, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için kafes şartlarına doğumdan sonra daha fazla özen gösterilmelidir.

Hamsterların Yavrularını Yemesi Neden Yaşanır?

Hamsterların yavrularını yemelerinin sebebi, içgüdüsel olarak hayatta kalmaya çalışmalarıdır.

Kesin bir nedeni olmasa da tetikte, tehdit altında ve stresli hissettiklerin hayatlarını sürdürebilmek için yavrularını yemeyi tercih edebilirler.

Hamsterların yavrularını yeme eğilimi göstermelerinin bazı nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Doğum gerçekleştikten sonra eğer dişi ve erkek hamster aynı kafeste kalmaya devam ederse dişi hamster tedirgin olabilir. O tedirginlikle yavrularını yeme ihtimali vardır.
  • Doğan yavruların bazıları sakat ya da aşırı güçsüzse, hamster yavrusunu yemeyi tercih edebilir.
  • Doğumda çok fazla sayıda yavrunun doğması, anne hamsterın strese girmesine neden olabilir. Bu stres sonucunda da yavrularını yemeyi seçebilir.
  • Dar ve küçük bir kafes içerisindeyse ya da yavruların doğması ile beraber kafes içerisinde yeterli alanın kalmadığını düşünürse, yavrularını yiyebilir.
  • Kafes içerisinde yeterli miktarda besin olmazsa, aç kalma endişesi ile yavrularını yeme yoluna gidebilir.
  • Doğum sonrasında eğer insanlar kafesteki yavruları uzun süre izlerlerse, anne hamster bu durumdan rahatsız olur. Hem kafesi izleyen insana karşı agresif davranışlar sergilemeye başlar hem de yavrularını yeme eğiliminde olur.
  • Yavruların büyümeye başlaması sonrasında anne hamster yavruları kendisi için bir tehdit olarak görebilir. Bu gibi durumlarda çareyi yavrularını yemekte bulur.
  • Erkek hamsterlar doğumdan sonra yavrular ile aynı kafeste yaşamaları halinde, yavruları tehdit olarak görmeleri ve yemeleri muhtemeldir.
  • Yavrulara insan kokusu sinerse ve anne hamster yavrularını tanıyamazsa, yemeyi tercih edebilir.

Hamsterların Yavrularını Yemesi Durumu Nasıl Önlenir?

Hamsterların yavrularını yemesini önleme yolları aşağıda verilmiştir:

  • Hamsterların kendilerini güvende hissetmeleri sağlanmalıdır. Strese girmeleri önlendiğinde ve onlara güvenli bir yaşam alanı yaratıldığında, yavrularını yeme ihtiyacı hissetmezler.
  • Doğumdan sonra hamster sahipleri sadece hamsterın yiyeceklerini kafese koymak için kafese yaklaşmalıdır.
  • Yavrular doğduktan sonra vakit kaybetmeden erkek hamsterın başka bir kafese konması gereklidir.
  • Anne hamsterın doğumdan sonra yeterli besini aldığından emin olunmalıdır. Ayrıca protein açısından zengin besinler verilmelidir.
  • Doğumdan sonraki 20 gün süresince yavruların insanlar tarafından ellenmemesi ve yavruların üzerine insan kokusunun sinmemesine dikkat edilmesi gereklidir. Aksi takdirde anne hamster beslenmeyi bırakıp yavrularını yemeyi tercih eder.
  • Kafesin olduğu oda içerisinde hamsterı tedirgin edebilecek ya da ona fazla gelebilecek seslerin olmamasına özen gösterilmelidir.
  • Yavrular doğduktan 25-30 gün sonra yavrular ile anne hamsterın kafeslerinin ayrılması tavsiye edilir. Aksi takdirde anne hamster yavruları büyümeye başladıkça onları tehdit olarak görebilir.
  • Anne hamster doğum yapmadan birkaç gün önce kafesin temizlenmesi gereklidir. Yavrular büyüyene kadar bu süreçte kafes temizliği yapmamaya özen gösterilmelidir.
  • Anne hamster için yeterli şartların sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmelidir. Yem ve su kaplarının temiz ve yeterli olup olmadığı, kafes içerisinde yeterli alanın kalıp kalmadığı, kafeste oyuncakların bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Eğer eksiklikler varsa, tamamlanmalıdır.

Niyasin Eksikliği Sebebiyle Hamsterlar Yavrularını Yer Mi?

Niyasin eksikliği yaşayan hamsterların yavrularını yemesi, özellikle Avrupa hamsterlarında görülen bir durumdur.

Hamsterların takviye gıdasız, bazı besin içeriklerinden mahrum bir beslenme düzenine sahip olmaları halinde; anormal davranışlar göstermeye başladıkları ve yavrularını doğurdukları ilk gün yedikleri görülür.

Hamsterların yavrularını yememeleri için ihtiyaç duydukları besin değerlerini alabilmeleri adına takviye gıda ile beslenmeleri gereklidir.

Mısır, hamsterların sevdikleri ve yemek istedikleri bir yiyecek olsa da devamlı mısır ile beslenen hamsterlarda niyasin eksikliği görülür.

Beslenme bozukluğuna bağlı olarak da yavrularını yemeleri ile karşılaşılır.

Fransa’da yapılan bir deney sonrasında, devamlı mısır ile beslenen Avrupa hamsterının hem yuvası dışında doğum yapmaya başladığı hem de yavrularını yediği gözlenmiştir.

Bu nedenle hamsterların yavrularını yememeleri için beslenme düzenlerine dikkat edilmesi, niyasin eksikliği yaşamamaları ve ihtiyaç duydukları vitaminleri almaları oldukça önemlidir.

Doğum Sonrasında Anne Hamsterın Beslenmesinde Değişiklik Yapılmalı Mıdır?

Anne hamsterın beslenme düzeninin değiştirilmesi, yavrularını yemesine neden olabilir.

Hamsterlar çeşitli tahıl, tohum ve böcekler ile beslenirler.

Hamile oldukları ve doğumdan sonra emzirdikleri dönemde daha fazla yiyecek yemeye başlarlar.

Dolayısı ile bu dönemde beslenme düzenlerinde değişiklik yapılması ya da aynı miktarda yiyecek verilmesi yeterli gelmez.

Aç kalırlar ve yeterli besini bulamama endişesi, anne hamsterların yavrularını yemesi ile sonuçlanır.

Doğumdan sonra anne hamsterların beslenme düzenlerinde ciddi bir değişiklik yapmadan, bu dönemde besin bulma stresinden uzak durmaları sağlanmalıdır.

Hamsterların Yavrularını Yemelerini Önlemede Yalnız Yaşamalarının Önemi Nedir?

Hamsterların yalnız yaşamalarının önemi değerlendirildiğinde; böyle bir durumda hem kendileri hem de yavruları daha sağlıklı olur.

Hamsterlar asosyal canlılardır ve her ne kadar bazı türleri yavrudan alıştırıldığında beraber yaşayabiliyor olsa da yalnız yaşamayı daha fazla severler.

Yaşadıkları alanı sahiplenir ve bu alanın tek hakimi olma isteği taşırlar.

Kendini temizleyen, kafes içerisinde kendi düzenini kuran, koku ve sesin olmadığı bir yaşam süren hamsterlar düzen severler.

Erkek hamsterla ya da yavruları ile bir arada yaşamaları ise düzenlerini bozar.

Strese girmelerine ve buna bağlı olarak anormal davranışlar sergilemelerine neden olur.

Dolayısı ile doğumdan sonra yavruların anne hamstera olan ihtiyaçları bittiğinde, anne hamster ve yavru hamsterların kafesleri ayrılmalıdır.

Hamsterların Olgunlaşmadan Üremeleri Yavrularını Yemelerine Neden Olur Mu?

Hamsterların yavrularına bakabilecek olgunlukta olmamaları, yavrularını yemeleri ile sonuçlanabilir.

Hamsterların belirli bir cinsel olgunluğa eriştikten, yavrularına bakabilecek yeterli enerjiye sahip olduktan sonra üremeleri gereklidir.

Bunun için 3 aylıktan daha erken sürede ürememelerine özen gösterilmelidir.

Aksi takdirde yavrularına bakabilecek enerjileri olmadığı için yavrularını yemeyi tercih edebilirler.

Hamsterların Sık Doğum Yapmaları Yavrularını Yemelerine Sebep Olur Mu?

Hamsterların sık hamile kalmaları, sağlıkları açısından tavsiye edilmeyen bir durumdur.

Yavrularını yeme ihtimalleri olmakla beraber eğer iki doğumları arasında 3 aydan daha az bir süre olursa durum anne hamsterın ölmesi ile de sonuçlanabilir.

Hamsterların yavrularını yemesi ya da ölmesi gibi durumlar ile karşılaşmamak için erkek hamster ile dişi hamsterın üreme dönemi haricinde aynı kafeste bakılması tavsiye edilmez.

Aksi takdirde beklenmedik hamilelikler ve anne ya da yavru hamsterların ölümü gibi durumlar ile karşılaşılabilir.

Çünkü erkek hamsterlar doğumdan sonra yeniden çiftleşmek isterler.

Hamsterların hamilelik süreleri yaklaşık 19-20 gün sürer ve hamster sahipleri çoğu zaman hamilelik dönemini geç fark edebilir.

Durumu şansa bırakmamak için aynı kafes içerisinde yaşayan hamsterlar konusunda dikkatli olunmalıdır.