Muhabbet kuşları son derece sosyal ve son derece de seçici canlılardır. Haliyle bir muhabbet kuşuna eş olarak tek bir seçenek sunarsanız, her an her şey olabilir.
Muhabbet kuşları cinsiyetlerine, sağlık durumlarına, yaşlarına, kızgınlık döneminde olup olmadıklarına göre değişmekle birlikte, birbirine ortalama 7 gün (1 hafta) kadar bir sürede alışır.
Alışma sürecinin her zaman olumlu sonuçlanmayacağını ve kuşların aynı kafes içerisinde diğerini kabul etmeyecekleri de bir gerçektir.
Birbirini hiç tanımayan iki muhabbet kuşu yan yana geliyorsa, kuş sahiplerinin aralarındaki çekişmeleri, kavgaları bir süre mutlaka takip etmeleri gerekmektedir.
❗ Dikkat! Kavga edebilirler
Bir haftalık ortalama alışma süresi içerisinde hafif çekişmeler, orta şiddette kavgaların olması normaldir.
Kavgaların çok şiddetli olmadığından emin olmak için bir hafta kadar takip etmenizi öneririm. Çünkü bu kavgalar şiddetlerse kafesleri bir süre ayırmak gerekebilir.
Kafeslerin ayrılması bu işin son bulduğu anlamına gelmiyor ancak kuş sahibinin duruma el koyması gerektiği anlamına geliyor.
Kuş sahiplerinin muhabbet kuşlarının birbirine alışabilmeleri için yol gösterici ve yönetici olması gerekmektedir.
Anlaşamayan muhabbet kuşları nasıl anlaşılır?
Muhabbet kuşları sinirli ve agresif olduklarında sürekli olarak bu durumu karşı taraflara anlatmak için çeşitli hareketler yapar. Bu hareketleri farklı durumlarda da kısmen yaptıklarından dolayı, yeni muhabbet kuşu yetiştiricilerinin kafaları karışabiliyor.
Acemi muhabbet kuşu sahipleri, son derece hiperaktif olan bu kuşların davranışlarını ve anlamlarını okumakta zorlanabilir.
Muhabbet kuşlarının anlaşamadıklarını ve kavga ettiklerini anlamak için şu davranışlar takip edilmelidir:
- Yükseltilmiş kanatlar: Muhabbet kuşları birbirleri ile kısa da olsa kavga ederken, kanatlarını agresif bir şekilde kaldırarak karşı tarafa saldırır. Nasıl insanlar kavga ederken yumruklarını kaldırır, işte kuşların da kanatlarını kaldırmaları kavga belirtisidir.
- Tıslama: Muhabbet kuşlarının gırtlaklarını kullanarak çıkardıkları “tıslama” sesi “uzak dur!” manasına gelen ciddi bir sestir.
- Ayak ısırma: Ayak ısırma davranışı agresifleşen muhabbet kuşunun, karşı tarafa, kavgaya hazırım uzak dur mesajıdır. Bu mesajı hem siz hem de rakip muhabbet kuşu ciddiye almalısınız.
- Şiddetli vücut, kafa tüyü yolma: Kavga eden ve saldıran muhabbet kuşu rakip muhabbet kuşunun vücudundan ya da kafasından sert bir şekilde tüy koparır. Bu hareket saldırgan bir şekilde yapılıyorsa bir kavgaya şahit oldunuz demektir. Sorun yaşamayan muhabbet kuşları birbirlerini temizlerken nazik tüy koparma hareketleri olabilir. Ancak kavga durumunda her şey agresif bir şekilde olur.
- Kafes içerisinde kovalamaca: Bir kafes içerisinde sürekli olarak kovalamaca oluyorsa, bir sorununuz var demektir. Baskın muhabbet kuşu diğerini kafeste istemiyorsa, muhabbet kuşlarının ayırmanız gerekmektedir. Bu tip bir kovalamacanın birden fazla nedeni olabilir. Her ihtimale karşı en az 1 hafta birbirlerini görebilecekleri bir şekilde farklı kafes içerisinde bakılmaları ve sonradan birbirlerine alıştırılmaları uzman kuş yetiştiricileri tarafından tavsiye olunur.
- Yem yemesine izin vermeme: Muhabbet kuşları sevmedikleri ve ortamda istemedikleri muhabbet kuşlarının yem yemelerini ve su içmelerini engellemeye çalışır. Bu durum kafes içerisinde kovalamaca ile beraber sık görülür. Ciddi bir durumdur. Kuşlar birbirlerinden ayrılmalı ve sonradan alıştırılarak birleştirilmelidir.
- Yeni gelenler sevilmez: Sürüye yeni gelen muhabbet kuşu ilk etapta dışlanır, sevilmez. İster büyük bir sürü olsun ister iki muhabbet kuşu olsun yeni gelen muhabbet kuşu kuşku ile karşılanır. Bu gibi bir durumda yeni gelen kuş haricindekilere daha fazla özen ve ilgi gösterilmediler. Aksi takdirde kıskançlık devreye girecek ve yeni gelen muhabbet kuşu zor zamanlar yaşatacaktır.
- Tüneğini ve yemliğini savunmak: Bu durum farklı senaryolarda da karşımıza çıkıyor. Baskın muhabbet kuşu, yem ve su yedirmemenin yanı sıra alan savunmasına geçerek hem tüneğini hem de kafesi korumaya başlayabilir. Bu durum kafesin küçük olduğu durumlarda da ayrıyeten yaşanılabilir.
- Parmak ısırmak: Parmak ısırmak bu listede yer almamalı; ancak, yeni gelen muhabbet kuşu yüzünden agresifleşen kuşunuz, sanki kızgınlık dönemine girmiş gibi parmak ısırabilir. Bir anlık kızgınlık nedeniyle bu tip kazalar, nadiren de olsa yaşanabilir. 🙂
📣Anlaşamayan muhabbet kuşlarının kavga seslerini dinleyin!
Aşağıdaki sesi duyuyorsanız muhabbet kuşunuz kısa süreli de olsa kavga ediyordur. Bu sesler kısa süreliğine yem ve alan koruma için de çıkarılabilir. Neden bu sesin çıkarıldığını sizin gözlemlemeniz gerekiyor.
Eğer aşağıdaki sesi duyuyorsanız muhabbet kuşu korkuyor ve aşağıdaki ötüşü yapıyor demektir.
Muhabbet kuşlarının anlaştığını nasıl anlarız?
Muhabbet kuşlarının birbirleri ile anlaştıklarını bazı hareketleri sürekli olarak sergilemelerine bakarak anlayabiliriz.
Muhabbet kuşlarının anlaştıklarını şu davranışlardan anlayabiliriz:
- Öpüşme olarak bilinen gaga dokundurma (tokuşturma)
- Birbirlerinin yakınlarında kavgasız oturabilme
- Nazikçe birbirlerine dokunmaları
- Birlikte kafa sallama hareketi yapmak, gevezelik etmek (Kafedeki insanların yüksek sesle konuşmalarına benzetebiliriz.), cıvıldamak ve şarkı söylemek
- Birbirlerini tımar etmeleri ve temizlemeleri
- Arkadaşının ağzına yem kusmak (Evet, aynı cinsiyetten ve iyi arkadaş olan muhabbet kuşları da birbirlerine yem kusabilir.)
Muhabbet kuşları birbirine nasıl alışır?
İster iki dişi, ister iki erkek, ister bir dişi bir erkek olsun, muhabbet kuşlarını birbirine alıştırmak için şu adımları uygulayabilirsiniz:
- Yeni gelen kuşu hemen aynı kafese koymak yerine farklı bir kafese koyun. Kafesleri ise birbirlerini rahatça görebilecekleri ve duyabilecekleri mesafe ile yerleştirin. Kafesleri odanın farklı köşelerine yerleştirebilirsiniz.
Bir süre sonra aralarındaki korku iklimi, yerini merak iklimine bırakacaktır. - Her iki muhabbet kuşuna da aynı oranda ilgi gösterin.
- Her gün kafesleri biraz yakınlaştırın ve en sonunda yan yana koyun. Bir süre, tekrardan bu şekilde birbirini tanımalarına, incelemelerine zaman tanıyın. Henüz aynı kafese koymayın çünkü halen kavga edebilirler.
- 2-3 gün sonra ev sahibi muhabbet kuşunu kafesinden çıkarın ve istediği gibi davranmasına izin verin. Yeni gelen muhabbet kuşu ise kafesinde kalsın. Ev sahibi muhabbet kuşu dominant hareketler yapmak isteyecek ve burasının onun mahallesi olduğunu yeni gelen muhabbet kuşuna öğretmek, göstermek isteyecektir.
Bu durumda yeni yeni gelen muhabbet kuşunun kafesinin tellerine havuç, marul gibi sebzeler, yiyecekler sıkıştırın. Hem içeriden hem de dışarıdan her iki muhabbet kuşu da yiyebilsin. Beraber yemek yemek aralarındaki ilişkiyi daha hızlı geliştirecektir. - Bu adıma kadar 7 gün süre geçmesi uygun olacaktır. Artık sizin gözetiminizde yeterli büyüklükteki kafes içerisinde olmalarını sağlayabilirsiniz. Gün içerisinde birbirine alıştırma çalışmalarına devam edebilirsiniz. Henüz geceleri aynı kafes içerisinde kalmalarına izin vermeyin. Bu alıştırma aşamasını da 3 gün boyunca uygulayın.
- Son aşama olarak, geceleri de aynı kafes içerisinde geçirmelerine izin verin. Eğer bir sorun olmuyorsa hepimiz mutluyuz. Ancak gelişme görüyor ama halen kavgalar sürüyorsa, alıştırma adımlarında geriye dönerek çalışmaları sürdürün.
Ne yaparsanız yapın yine de olmuyorsa artık profesyonel yardım almanız gerekebilir. Çünkü muhabbet kuşları hasta oldukları zamanlarda da agresif olabilirler. Hastalık nedeniyle tamamen yalnız kalmak isteyen bir muhabbet kuşunuz var olabilir.
Eğer hasta ya da yalnız kalmak isteyen bir muhabbet kuşunuz var ise yukarıdaki uygulamalar bir işe yaramayabilir.
Bu süreçte yazılanların hepsini aklınızda bulundurmalısınız. Bu sayılan adımlar yıllarca sürebilecek bir birlikteliğin tohumlarının atıldığı adımlardır. Bu yüzden alıştırma adımlarını yapmaya yeterli zamanı ayırın ve sabırlı olun.
Kaynaklar: