Anasayfa » 😺 Kedi » Kedi Hırlaması, Tıslaması Ne Anlama Gelir? Nasıl Sakinleştirilir? Nasıl Yaklaşılır?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Kedi Hırlaması, Tıslaması Ne Anlama Gelir? Nasıl Sakinleştirilir? Nasıl Yaklaşılır?

Kedi sevenler, besleyenler ve onlara yakın olanlar bazen kedilerin hırlama ve tıslama gibi birtakım davranışlar içerisinde olduklarını görürler. Bunun olmasına birçok farklı şey etki eder. Eğer onlar bulundukları ortam itibariyle biraz stresli bir durumdalarsa o hale böyle bir eylemde bulunurlar.

Onları uygun şekilde sakinleştirmek bu noktada oldukça önemlidir. Yapılması gereken şey, kedilerin vücut hareketlerine göre bir davranış tarzı içerisine girip onları sıvazlamak, okşamaya çalışmaktır.

Kediler Neden Hırlar ve Tıslar?

Kediler genellikle birtakım çevresel tehditler hissettiklerinde, stresli olduklarında tıslamaya ve hırlamaya başlarlar. Ancak onların bu tür davranışlar içerisinde bulunmalarına tek sebep teşkil eden şey bu değildir.

Çünkü bazen farklı ve kendilerini bir şekilde rahatsız edici çevresel sesler işittiklerinde de yine hırlama ve tıslama gibi eğişimler içerisinde olurlar. Yine bazı vücut ağrılarının olmasından kaynaklı olarak da onların hırladıkları ve tısladıkları bilinir.

Uyarı Vermek İçin

Kediler genellikle o an için agresif bir yapıya büründüklerinde bu tarz eylemler gerçekleştirirler. Çok mutlu oldukları için bu tür hareketlerde bulunmaları biraz nadirdir. Streslerini bir şekilde dışarıya belli etmek için uyarı manasında böyle davranışlar sergilerler. Yavruları varsa ve onların isteklerini yerine getirmiyorlarsa yine uyarı amaçlı bu tür sesler çıkarırlar.

Stres ve Baskı Altında Hissettikleri İçin

Hayvanlar da çoğu zaman stres yoğunluğuyla karşı karşıya kalırlar. Bu hem bizzat kendi yaşadıkları ve bakım aldıkları ev ortamlarında olur ve hem de başka bir yere tedaviye giderken meydana gelir. Çoğu kedinin özellikle veteriner hekim kontrolündeyken aşırı derece hırlama davranışında bulunduğuna tanıklık edilir.

Acı Çektikleri İçin

Kedilerde de zaman içerisinde belli başlı bazı sağlık sorunları çeşitli durumlarda ortaya çıkıyor. Bu sorunların varlığı halinde kediler bazen fiziki birtakım acılar çekiyorlar. Bundan dolayı şikayetlerini ön plana çıkarmak amaçlı davranışlarını değiştiriyorlar.

Ağrıyan vücut bölümleri varsa yine acılarını ifade etmek amacıyla hırlama, tıslama gibi çeşitli davranışlarda bulunuyorlar. Sorunun bundan kaynaklı olması ve bizatihi kedinin sağlığını ilgilendirmesinden ötürü mutlaka en kısas sürelerde uzman bir veterinere götürülmesi önem arz eder.

Aniden Korktuklarında Çektikleri İçin

Kediler de diğer çoğu canlılar gibi etraflarında çok ani gelişen hareketler olduğunda bir korkma duygusu içerisine girerler. Bu olayın etkisinde bir süre kalarak bu korkularını yatışana kadar ister istemez sürdürürler. Bundan dolayı henüz bir rahatlama olana kadar onlardan hırlama, tıslama tarzında sesler duyulur.

Diğer Canlıları Kıskandıkları İçin

Kedilerin beslendiği ortamda farklı türlerde başka canlılar veya halihazırda küçük çocuklar varsa, bu canlılar onları kıskanma eğilimi gösterirler. Kendileriyle ilgilenilmediğini düşünerek biraz agresif ve stresli bir yapıya bürünürler.

Kedilerin bu gibi süreçler yalnız bırakılmamaları önemlidir. Eğer aile bireyleri toplu olarak kediyle ilgilenir ve ona sevgilerini gösterirlerse onlar kendilerini daha sakin ve rahat hissetmeye başlarlar.

Ortamda Yabancı Gördüklerinde ve İstemedikleri İçin

Kediler genellikle etraflarında yabancı insanlar gördükleri zaman da hırlamaya ve tıslamaya başlarlar. Onların da diğer çoğu canlı gibi koku alma duyuları son derece gelişmiştir. Yabancı bir insanın ona yakınlaşması, kokuyu anımsamadıkları için onlarda kısa süreli bir stres durumu oluşturur. Haliyle davranışları bu kapsamda bir değişkenlik gösterir.

Genel Olarak Rahatsız Oldukları İçin

Kedilerin de ruh halleri çevresel veya o günlük bazı durumlar özelinde değişkenlikler gösterir. Onların oyunlarla çok fazla yorulması, uyumalarına engel teşkil edecek dış uyaranların oluşturulması gibi süreçler, kedileri bir stres altına alır. Bundan kaynaklı olarak da bu canlılar farklı türlerde sesler çıkararak streslerini dışa vurma ihtiyacı hissederler.

Hırlayan ve Tıslayan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Kediler en başta kendilerini güvende hissetmeyi isterler. İçlerindeki tetikte olma hali gittiğinde sakinleşmeye ve gevşemeye başlarlar.

  • Onlar için sakin ve sessiz ortamların oluşturulması,
  • Bir süre kendi haline bırakılması,
  • Onun tepkilerine göre bir uyumlu hareket tarzı içerisine girilmesi,
  • Bir sağlık sorunu varsa bunun tespit edilmesi ve bir uzmana götürülmesi,

Genel itibariyle hırlayan ve tıslama yapan kedilerin sakinleştirilmeleri noktasında bu tüm adımların atılması her bakımdan faydalı olur.

Hırlayan ve Tıslayan Kediye Nasıl Yaklaşılır?

Aktif olarak hırlama ve tıslama halinde olan kediye insanların ilk etapta çok fazla yaklaşmamaları ve onları sıkmamaları gerekir. Çünkü çok fazla kedilerin üzerine üşüşmek ve onları rahat bırakmamak da sakinleşmelerin bir nevi zorlaştırır. Bu açıdan eğer okşamaya da izin vermiyorlarsa kedileri kendi hallerine bir süre bırakmak en iyisidir.

Kediler Hangi Durumlarda Aniden Hırçınlaşır ve Tıslamaya Başlar?

Kediler bir yabancı kişiyle karşılaştıklarında, sürekli bulundukları yerden daha farklı bir ortama götürüldüklerinden bu tür davranışlarda bulunurlar. Öte taraftan yeni bir canlıyla karşılaştıklarında da alışana veya anlaşana kadar hırçınlaşma eğiliminde olurlar.

Tıslayan Kedi Saldırır mı?

Kediler tıslama hareketini genellikle kendilerini bir nevi savunma amaçlı olarak yaparlar. Durum çok ciddi bir hale gelir ve onların rahatsızlık düzeyleri artarsa o zaman saldırmak gibi bir davranışta da bulunurlar.