Anasayfa » 😺 Kedi » Kedi Lösemi Aşısı Nedir? Ne İşe Yarar? Gerekli Mi? Ne Zaman Yapılır?
This content is reviewed by Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal .
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Kedi Lösemi Aşısı Nedir? Ne İşe Yarar? Gerekli Mi? Ne Zaman Yapılır?

Kedi lösemi vakaları dünyadaki tüm kedilerin %30’unda görülüyor. Tespit edilen vakaların ise 3 yıl içerisinde tedaviye cevap alınamaması durumunda %85’i kayıpla sonuçlanabiliyor. Bu kayıpları önlemek ya da löseminin verdiği hasarları en aza çekebilmek adına kedi lösemi aşısı yapılabiliyor.

Kedi Lösemi Aşısı Nedir? Ne İşe Yarar?

Kedilerde lösemi aşısı kediler için belirlenen temel aşılar arasındadır. Kedi ölümlerine en çok sebep olan ikinci unsur olarak dikkat çeken lösemi hastalığını önlemek amaçlı yapılır. Sadece lösemi hastalığını değil sık karşılaşılan birçok hastalıktan korunmak için de faydalıdır.

Löseminin sadece kan hastalığı olduğu düşünülse de aslında bağışıklık sistemini etkilediği için zatürre, kanser, sarılık, deri hastalıkları gibi birçok sıkıntılı hastalığa neden olabiliyor. İlgili virüs hastalıklarla savaşacak bünye gücünü de baltaladığı için aşılama hayat kalitesi için çok büyük önem taşır.

Kedi Lösemisi (Leukaemia) Nedir?

Kedi lösemisi, kanda bulunan akyuvarların aşısı artışa sonrası özellikle bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hayatı riske atıyor. Feline lösemi virüsü adının kısaltması olan FeLV ile de anılabiliyor. Bağışıklığı güçlü olan kedilerde daha az zarar yaşatsa da hayat standartlarını çok büyük ölçüde düşürebiliyor.

Kediler arasında bulaşıcı özelliğe sahip olsa da kedilerden köpeklere, insanlara ya da başka hayvanlara bulaşmayacaktır. Her ne kadar aşılama yapılsa da aşılı kedilerin de lösemi olma ihtimaline karışı kedi sahiplerinin belirtileri bilmesi ve takip etmesi erken teşhis açısından hayati önem taşır. Kedi lösemisi belirtilerinin bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Diş etlerinde renk solukluğu ve kanama
  • Tüylerin matlaşması
  • Tüy dökmede artış
  • İştahta azalma ya da tamamen mamayı reddetme
  • Güç ve seyrek nefes alma
  • Yüksek ateş
  • Grip tablosuna benzer öksürük, mide bulantısı kuşuma
  • Halsizlik ve isteksizlik
  • İshal
  • İdrar çıkışında azalma ya da idrar yapısında değişiklik
  • Lenf düğümlerinin olduğu bölgelerde (boğaz kısmı) şişlik ve hassasiyet
  • Gözlerde ve çevresinde sarıya yakın renk bozukluğu

Kedi lösemisinin kesin bir tedavisi maalesef henüz bulunamadı. Lösemi sürecinde hasta kedilerin şikayetlerine yönelir iyileştirme ve bağışıklık destekleyici çalışmalar yapılabiliyor.

Kedi Lösemi Aşısı Öldürür Mü? Tehlikeli Mi?

Kedi lösemi aşısı tek başına öldürücü özelliğe sahip değildir. Bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara tabi ki sebebiyet veriliyor ancak bu ihtimal en basit ilaçlarda dahi mevcuttur. Normal şartlarda kedi lösemi aşısının tehlike arz eden bir özelliğiyle karşılaşılmamıştır.

Kedi Lösemi Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kedi lösemi aşısı doğumdan sonra en erken 8 hafta geçmesi beklenerek uygulanabilir. Aşının etkili olabilmesi için hatırlatma dozları da uygulanmalıdır.

Kedi Lösemi Aşısı İçin Bir Tekrar Aşısı Gerekir Mi?

Kedi lösemi aşısı hayat boyu koruyuculuk sağlamayacaktır. Dolaysıyla belli zaman aralıklarıyla tekrarlanarak korunma durumunun devamı sağlanır.

Kedi Lösemi Aşısı Her Sene Yapılmalı Mıdır?

Kedi lösemi aşısı ilgili veteriner hekimin tavsiyesi doğrultusunda tekrarlanmalı. Normal şartlarda kedilerin her sene aşılanması önerilir.

Kedi Lösemi Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Kedi lösemi aşısının yan etkileri hakkında birçok kirli bilgi olduğundan yanlış kararlar alınabiliyor. Lösemi aşısının yan etkileri neredeyse her ilaç ya da aşıda görülebilecek etkilerdir. Bu etkiler kendiliğinden azalarak yok olacaktır ve en sık karşılaşılanları aşağıdaki gibidir:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • İsteksizlik ve iştahsızlık
  • İshal
  • Bulantı, kusma
  • Aşı bölgesinde ağrı ve sertlik
  • İlgili alanda kızarıklık

Kedi Lösemi Aşısı Ne Kadar Etkilidir?

Kedi lösemi aşısı lösemiye yakalanmama konusunda %100 koruyucu değildir. Bu oran hiçbir aşı türünde mümkün değildir. Aşılama hastalıktan korunmanın dışında yakalanılsa bile oluşabilecek olumsuz etkileri en aza indirerek hayati kayıpların büyük ölçüde önüne geçilecektir.

Kedi Lösemi Aşısı Gerekli Midir?

Kedilerin %30’unun öldürücü bir hastalık olan kedi lösemisi riski altında olduğu kedi lösemisi aşısı gerekli görülmelidir.

Kedi Lösemi Aşısı Kaç Gün Arayla Yapılır?

Kedi lösemi aşısının yapılan ilk dozundan 21-28 gün sonra ikinci doz yapılarak kalıcı olması sağlanır ve ortalama 1 sene aralıkla tekrarlanır.

Kedi Lösemi Aşısı Nereden Yapılır?

Kedi lösemi aşısı kedilerde bacak bitiminin yukarısına, başa doğru, sırtın üst kısmına yapılır.

Kedi Lösemi Aşısı Kaç Doz Yapılır?

Kedi lösemi aşısı kalıcılığı sağlamak açısından tekrarlanan 2 doz halinde yapılır ve uzmanlar kedi lösemi aşısının her sene tekrarlanmasını önerir.