Kediler zaman zaman sahiplerinin anlamlandıramadıkları bir davranış olan masaj yapıyor gibi yoğurma hareketleri yaparlar. Bu davranış neredeyse bütün kedilerde gözlemlenebiliyor.
Kedilerin masaj yapma davranış kaynağının genlerle ya da içgüdüler olma ihtimali her zaman düşünülür.
Kediler Neden Sahibine Masaj Hareketi Yapar?
Kediler neden sahibine masaj yapar sorusu her kedi sahibinin aklından geçirdiği sorulardandır. Bu tavrın şahsa özel olup olmadığı merakı ve umudu kedi severleri mutlu eder. Doğru cevapsa kedilerin mutlu ve güvende hissettiklerinde bu davranışı sergilemesidir. Yani kediler sahiplerine güvendikleri ve minnettar hissettikleri zaman masaj yapar gibi minik hareketler yaparlar.
Çoğu zaman hırçın ve beklenmedik davranışlar sergileyen kediler birisine masaj yapıyorsa masaj yapılan kedi sever sevildiğine emin olabilir.
Kediler Neden Sadece Sevdiği Kişilere Masaj Hareketi Yapar?
Kediler sadece sevdikleri ya da teşekkür etmemek istedikleri insan ya da hayvanlara masaj yapmak isteyebilirler. Bu aslında bir teşekkür göstergesidir.
Aslında sahipleri onlara mama veren, ihtiyaçlarını gideren ve özellikle sevgi gösteren bireylerdir. Bu davranışları sergileyen kişinin adı, görünümü etkili değildir. Tek kıstas kediye iye davranılması ve onun mutlu edilmesidir.
Kediler Neden Birbirine Masaj Hareketi Yapar?
Kediler birbirlerine masaj yaparken de tıpkı sahiplerine masaj yaptıklarında olduğu gibi sevgi, minnet, teşekkür gibi güzel duyguları yansıtmak için yaparlar. Bunların dışında kediler patilerinde bulunan ter bezleriyle dokundukları yerlere iz bırakarak tabiri caizse işaretlerler. İşaretleme davranışı daha çok birden fazla kedinin ya da hayvanın bulunduğu alanlarda yaşayan kedilerin sergilediği bir davranıştır.
Kediler Neden Yataklarına Masaj Hareketi Yapar?
Kedilerin genetik yapılarında yani gen hafızalarında olan dış dünyada, konforsuz alanda yaşarken yatacakları alanı düzeltmek ya da yumuşatmak için yapılan uyku öncesi hazırlıktır.
Kediler yatacakları yeri hazırlarken aynı zamanda dokunarak orada tehlikeli ya da sert bir şey olup olmadığını da kontrol etmiş olurlar. Kedilerin masaj hareketini yataklarına yapmalarının diğer sebebi de uykuya geçerken hissettikleri huzurdur.
Kediler Masaj Hareketi Yapmasının Psikolojik Nedenleri Nelerdir?
Kedilerin masaj hareketi zaten tamamen psikolojiktir. Bu daha önce de anlatıldığı gibi huzurluyum, mutluyum, teşekkür ederim mesajlarının yansımasıdır. Kediler masajı kısa süreli olarak yapıyorlarsa bu olumlu nedenler söz konusu olabilir.
Ancak masaj sürekli tekrarlanıyor ve uzun sürüyorsa kedinin bazı durumlardan rahatsız olduğunu ve normal masaj hareketinin aksine huzursuz olduğunu gösteriyor olabilir. Daha vahim bir tabloda kedilerde sık rastlanan obsesif kompulsif bozukluk denen ruhsal rahatsızlığı işaret ediyor olabilir.
Kediler Neden Sadece Yumuşak Nesnelere Hareketi Yapar?
Kediler genel olarak yumuşak dokulu yerlere dokunmayı, sırnaşmayı ve üzerinde yatmayı severler.
Yumuşak bir zemin bulduklarında üzerinde tüneme isteği ve yatacak rahat ve yumuşak bir yer bulmanın mutluluğu kedilerde masaj yapma isteği uyandırır. Bazen hiçbir amaç olmadan sadece oyun amaçlı da yumuşak alanlara masaj yapıyor olabilirler.
Kedinizin Masaj Hareketi Yapmasını Nasıl Durdurursunuz?
Kedilerin masaj hareketi yapmalarını durdurmaya çoğu zaman gerek duyulmaz. Bu davranış kedi masajının sebep olabileceği hoşnutlukları sonrası gerçekleşiyorsa kısa sürede kendiliğinden sonlanacaktır. Sebepsiz ve son bulmayan bir masaj hareketi söz konusuysa, uzman bir veteriner hekimden yardım almakta fayda var.
Kedilerde Obsesif Masaj Nedir?
Kedilerde obsesif masaj, insanlarda da görülen obsesif kompulsif bozukluk olarak bilinen psikoloji tabanlı davranış bozukluğudur. Kedilerde bu davranışın bazı sebepleri olabilir. Kedilerde obsesyon sebepleri aşağıdaki gibidir:
- Kedinin sahibi ya da başka birisi tarafından zorlama veya baskıya maruz kalması
- Strese maruz kalması
- Erken sütten kesilmesi
- Anne kedilerin yavrularından ayrılması
- Sokak kedilerinin aniden ev kedisine dönüştürülmesi
Kedilerde masaj yapma isteğinin obsesyon dışındaki belirtileri aşağıdaki gibidir ve birlikte görüldüğünde veteriner hekime daha erken başvurulmalıdır.
- Kesilmeyen miyavlama
- Mümkün bulduğu nesneleri emme isteği
- Kumaşları ve dokuları çiğneme
- Mama olmayan şeyleri yeme, yutma