Kedilerde tüy dökme normal boyutlarda olduğu sürece normal bir durumduk. Kürklü hayvanların hemen hemen hepsi belli süreç ve oranlarda tüy dökerler. Bu durum sağlıklı yapının ve yenilenmenin de bir belirtisidir. Kedilerde tüy dökme döngüsü uzama, dinlenme ve ölmesi yani dökülmesi ile oluşur.
Kedilerin Tüy Dökme Nedenleri Nelerdir?
Kedilerde tüy dökmenin doğal ya da dış etkenlere bağlı olarak birçok sebebi olabilir. Bu sebepler ise akut ve kronik olabiliyor. Başlıca nedenler ayrıntılı olarak aşağıdaki gibidir:
Kedilerde Mevsimsel Tüy Dökümü
Kedilerde mevsimsel tüy dükümü kedinin sağlıklı olduğunu gösteren ve yaşam ortamına göre değişebilen şekilde yaşanır. Mevsimsel tüy dökümü genellikle bahar aylarında yaşanır ve son baharda daha kalın, ilk baharda daha ince ve seyrek tüyler çıkması için dökülür.
Bu mevsimsel dökülme dışarı çıkan, güneş ve hava koşullarıyla karşılaşan kedilerde yaşanır. Genellikle aynı ortamda, ev içinde ve her mevsim ortalama aynı ısılarda yaşayan kediler ise bu değişimi net olarak anlayamadıklarından sürekli ve yıl boyu tüy dökebilirler.
Stres Kaynaklı Tüy Dökümü
Stres kaynaklı tüy dökümü benzeri insanlarda da yaşanan genellikle zeminde rutin düzenin bozulması yatan sebeplerden yaşanan stresin sebep olduğu tüy dökülmeleridir. Stres kaynağı olabilecek durumların bazıları aşağıdaki gibidir:
- Taşınma
- Eve başka bir hayvanın katılması
- Aileye bebek katılması
- Diyet
- Ani yaşanan korku
- Baskı
- Israrcı eğitim
- Doğum
- Yavru kaybı
Herhangi bir stres kaynağıyla karşılaşıldığında yaşanan durumun olumsuz etkilerini önlemek ya da azaltmak için kediyi desteklemek, telkin etmek ve yalnız olmadığı yönünde sakinleştirmek gerekir.
Eksik ve Yanlış Beslenme Kaynaklı Tüy Dökümü
Eksik ve yanlış beslenme kaynaklı tüy dökümü yine sık karşılaşılan ve hayat koşuşturmasında atlanabilen nedenlerdendir. Kedilerde tüylerin görünümü ve parlaklığı dahi beslenmeye bağlı değişebilecek kadar beslenmeyle bağlantılıdır.
Tekdüze bir beslenme tarzı, kullanılan mamaların yetersizliği ve bayat mamaların yanı sıra hastalıklara bağlı sıvı kaybı ya da besinlerin sindirilememesi beslenme kaynaklı tüy dökümüne neden olabilir. Kullanılan mamaların protein, yağ, karbonhidrat ve vitamin açısından dengeli olması bu konuda sorun yaşamamak adına kıymetli olacaktır.
Hastalık Kaynaklı Tüy Dökümü
Hastalık kaynaklı tüy dökümü kedinin sağlığını bozan herhangi bir sebepten kaynaklanabilir. Tüyler bedenin dışarıya yansıyan bir yüzüdür ve fark edilen olumsuz belirtiler göz ardı edilmeden araştırılmalıdır. Tüy dökülmesine neden olan ve en sık karşılaşılan hastalıkların bazıları şunlardır:
- Parazit
- Mantar
- Alerjik reaksiyon
Saçkıran Kaynaklı Tüy Dökümü
Saçkıran kaynaklı tüy dökümü bulaşıcı bir mantar enfeksiyonu sonucunda yaşanan bölgesel tüy dökülmeleriyle karakterize deri hastalığıdır. Belli alanlarda tamamen tüyler dökülerek deri görünümü dikkat çeker. Bu gürünüm mantar enfeksiyonunun yerleşmiş olduğunun kanıtı niteliğindedir ve müdahale gerektirir.
Yanlış Uyku Düzeni Kaynaklı Tüy Dökümü
Yanlış uyku düzeni kaynaklı tüy dökümü halihazırda günün büyük kısmını uyuyarak geçiren kedilerin uykuyu abartarak çok uzun süre uyuması ve bu süreçte hem hareketsiz kalmaktan hem de vücudun ihtiyacı olan besinlerin karşılanmamasından kaynaklanan tüy dökülmeleri yaşanabileceği gibi gerektiğinden az uyumak da vücut düzenini bozarak kedilerdeki tüy dökülmesinin sebebi olabilir.
Hormon Değişiklikleri Kaynaklı Tüy Dökümü
Hormon değişikliğine bağlı tüy dökülmesi kedilerde de yaşanan insanlardaki gibi hormon değişikliğine bağlı vücut reaksiyonlarından biridir. Kızgınlık dönemi, çiftleşme sonrası, hamilelik süreci ve doğum sonrasında yaşandığı gibi büyük hormon değişikliklerinin mümkün olduğu dönemlerde kediler sıklıkla tüy dökmeye başlarlar.
Genetik Kaynaklı (Kedi Irkına Özgü) Tüy Dökümü
Genetik kaynaklı tüy dökümü ırka özgü çok tüy dökmeyi anlatır ve bu durum normal karşılanıp sorun teşkil etmez. Genetik olarak tüy dökmeye meyille kedi cinsleri aşağıdaki gibidir:
- Maine Coon kedisi
- Sibirya kedisi
- Norveç Orman kedisi
- Ankara kedisi
- Ragdoll kedisi
- Tifannie kedisi
- Amerikan Bobtail kedisi
- Chartreux kedisi
- British Shorthair kedisi
- Chinchilla kedisi
Kedilerde Aşırı Tüy Dökme Nedenleri Nelerdir?
Kedilerde aşırı şekilde tüylerde dökülme yaşanan dönmemler olabiliyor. Dökülme süreci uzun sürmediği müddetçe telaşa mahal verilmemelidir. Ancak bu dökülmeye başka belirtiler de eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekimle görüşmekte fayda var. Ciddi sorunları işaret edebilecek bazı aşırı tüy dökülmesi nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Ciltte iltihap ve tahriş
- Stres ve kaygı
- Alerji
- Saçkıran
- Kanser
Kediler Ne Zaman Tüy Döker?
Kediler her zaman tüy dökebilirler. Tüy dökülmeleri önemli ya da sıradan olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilir. Dökülme süresi, niteliği, düzelme ihtimali incelenerek durum netleştirilir. Yaşanan dökülme beklenen ve kabul edilebilir bir sebepten kaynaklanıyorsa endişelenmeye pek gerek kalmayacaktır.
Kediler En Çok Ne Zaman Tüy Döker?
Kediler en çok mevsim geçişlerinde yani bahar aylarında, kediler için gelecek olan mevsime hazırlık dönemi olarak algılanabilir. Bu dönem geçici bir süreci içerse de takip edilmeli ve beklenenden uzun sürmesi durumunda veteriner hekime başvurulması fayda sağlayacaktır.
Yavru Kedi Ne Zaman Tüy Döker?
Yavru kediler de yetişkin olanlar gibi mevsim geçişlerinde tüy dökerler. Ancak kedilerin tüyleri çok minik olduğundan fark edilmeden yutulabilir ve bu durum hem kedi hem de bakıcısı için sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu riski azaltmak için yeterli bakımların yapılması ve tüylerin dökülüp saçılmasına izin vermeden taranarak kontrol altına alınması rahatlatıcı yöntemlerdendir.
Kedilerin Tüy Dökmelerini Engellemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Kedilerin tüy dökmelerini engellemek için yeni bir şeyler yapmak yerine yaşam tarzını değiştirmek gerekecektir. Tüy dökülmeleri anlık gelişen sorunlar olmadığından çözüm de anlık olmayacaktır. Uzun vadede yapılabileceklerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Kediye uygun mama kullanımı
- Düzenli aşı takibi
- Vitamin desteği sağlamak
- Kedi için stresten uzak huzurlu bir ortam sağlanması
- Düzenli sıvı alımı
- Düzenli tüy taraması
Kedilerin Tüy Dökmelerini Engellemek İçin Nasıl Bakım Yapılmalıdır?
Kedilerin tüy dökmelerini engellemek için yapılacak bakımların en başında düzenli olarak tarama işlemi geliyor. Aşıların ve besin ihtiyaçlarının yeterli olması da sağlandığında tüy dökmeleri büyük ölçüde engellenecektir. Kediler düşünüldüğünden daha duygusal ve duygulardan kolay etkilenen canlıları oldukları için huzurlu bir ortam sağlamak da bütün bakımlara eşdeğerdir.
Kediler her ne kadar sık yıkanmasa da senede 1-2 defa yıkanıp iyice taranarak ölü deri ve tüylerden kurtulmak ve cildin sağlıklı nefes almasını sağlamak için faydalı olacaktır.
Kedilerin Tüy Dökmelerini Engellemek İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?
Kedilerin tüy dökmelerini engellemek için doğal yaşamdan alınabilecek yardımların başında Omega yağ asitleri gelmektedir. Balık yağının olduğu vitaminler, takviyeler, harici kullanım ürünleri de tüy dökülmesi konusunda etkili olacaktır.
Kedilerde tüy dökme dönemi mevsimsel ve normal şartlarda yaşanıyorsa 3-4 ay sürecektir.
Kedilerde tüy dökme aşısı adı altında belli bir aşı henüz kullanılmıyor ancak kedilerin ihtiyaç duyduğu temel aşıların yapılması tüy dökülmelerinin önüne geçecektir.
Kedilerin tüy dökmemesi için özel net ilaçlardan daha ziyade vitaminler ve gıda takviyeleriyle cilt sağlığının yanı sıra bağışıklık sistemi desteklenebilir, dolayısıyla kedilerde tüy dökülmesinin önüne geçilebilir.