Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşları Birbirini, Sahibini, Bebekleri Kıskanır Mı?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşları Birbirini, Sahibini, Bebekleri Kıskanır Mı?

Muhabbet kuşlarının birbirini, sahibini ve bebekleri kıskanması mümkündür. Tamamen size alışmış ve sizinle vakit geçirmekten keyif alan muhabbet kuşları, bu ilgiyi her zaman canlı tutmak ister. İlginin dağıldığı durumlarda kıskançlık başlar.

Muhabbet kuşlarının birbirini, sahibini ve bebekleri kıskanması halinde farklı çözüm yolları deneyebilirsiniz. Ama mantıklı olan kıskançlığa neden olan olaylara ilişkin baştan tedbir almaktır. Kıskançlık yaratacak durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Eve yeni birinin gelmesi
  • Yeni bir evcil hayvan sahiplenilmesi
  • Yeni bir muhabbet kuşu alınması
  • Bebek sahibi olma

Muhabbet Kuşları Birbirini & Eşini Kıskanır Mı?

Muhabbet kuşlarının birbirini & eşini kıskanması mümkündür. Bunun yanı sıra ilginin kendisinden başka birine ya da evcil hayvana kayması durumunda da kıskançlık gelişebilir.

Kıskançlık belirtileri farklı biçimlerde ortaya çıkabilir:

  • Kuşunuz sizi ısırmaya ve saldırmaya başlayabilir.
  • Sürekli çığlık atabilir.
  • Hareketlerinde değişiklikler olabilir.
  • Kafesten çıkmayı reddederek durgunlaşabilir.
  • Tüylerini yolabilir.

Yeni bir muhabbet kuşu aldığınızda bu davranışlar ortaya çıktıysa yeni kuşu başka kafese koymalısınız. Aksi takdirde kuşunuz saldırganlığını ona d yönlendirebilir.

Muhabbet Kuşları Sahibini Kıskanır Mı?

Muhabbet kuşlarının sahibini kıskanması bazı durumlarda ortaya çıkabilir. Bunu önlemek için temel formül ilginin sürdürülmesidir. İlgiyi devam ettirerek kuşunuzun kıskançlık yaşamasını engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda yapacağınız değişiklikleri alıştırma sürecinden sonra gerçekleştirmek de önemlidir. Aşağıda detaylarıyla verilen maddeleri uygulayarak kıskançlığı önleyebilirsiniz.

Yeterli İlgi

Yeterli ilgi kıskançlığın giderilmesinde önemli etkendir. Evinizde nasıl bir değişiklik olursa olsun kuşunuzu ihmal etmemelisiniz. Eğer yoğunluğunuz çok fazlaysa günlük belirli bir saati sevimli dostunuz için ayırabilirsiniz.

Oyunlar oynamak, konuşmak ya da onu beslemek ilgi göstermenin önemli yollarındandır. Yeterli ilgiyi göstermek için muhabbet kuşunuzu kafesten çıkarmanızda fayda vardır. Bu sayede hem özgürlüğün tadını çıkarır hem de sizinle daha keyifli bir şekilde iletişim kurar.

Alıştırma Süreci

Alıştırma süreci özellikle yeni bir kuş aldığınızda dikkat etmeniz gereken bir detaydır. Yeni bir muhabbet kuşunu ilk başta farklı bir kafese koymalısınız. İki kuşun kafeslerini birbirine yakın konuma yerleştirmelisiniz. Böylece birbirlerini daha iyi tanırlar. Kuşlar birbiriyle kaynaştıktan sonra ikisini aynı kafese koyabilirsiniz.

Eve Gelen Yeni Bireylerin Kuşla İlgilenmesi

Eve yeni gelen bir arkadaş, eş varsa onun da muhabbet kuşuyla ilgilenmesi kıskançlığı giderir. Evinize yeni yerleşen kişiler, muhabbet kuşunuzu evin bir bireyi olarak kabul etmeli ve buna göre davranmalıdır. Yapmaları gereken az da olsa sevimli dostunuzla vakit geçirmektir. Beslemek, konuşmak, ısırsa da korkmadan onunla iletişim kurmaya çalışmak faydalı olabilir.

Muhabbet Kuşları Bebekleri Kıskanır Mı?

Muhabbet kuşlarının bebekleri kıskanması söz konusu olabilir. Bebeğinize yönelik bir kıskançlık varsa muhabbet kuşunuzu bebeğiniz varken dışarı çıkarmamalısınız. Muhabbet kuşlarının birbirini, sahibini ve bebekleri kıskanması durumunda alacağınız ufak tedbirler sürecin normale dönmesine yardımcı olur.

Muhabbet Kuşları Kıskançlıktan Ölür mü?

Muhabbet kuşlarının kıskançlıktan ölmesi, kıskançlığa bağlı ciddi sorunlar ortaya çıkması durumunda mümkün olabilir. Muhabbet kuşlarının birbirini, sahibini ve bebekleri kıskanması sonucunda ciddi problemler yaşanabilir. Bu nedenle tedbirinizi zamanında alarak sevimli dostunuzun sağlığını koruyabilirsiniz.