Muhabbet kuşunun tüy dökmesi doğal sebeplerin yanı sıra kuşunuzun mutsuz olması, kendini yalnız hissetmesi, strese girmesiyle de oluşabilir. Böyle zamanlarda kuşunuzu kendi doğasına bırakarak çeşitli önlemler alıp almamanız noktasında hekiminize danışabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Belirtileri Nelerdir?
Muhabbet kuşu tüy dökme belirtileri şunlardır:
- Stres
- Kötü beslenme
- Kuluçka zamanları
- Mevsim geçişleri
Yukarıda belirtilen sebepler muhabbet kuşlarının kısa sürede tüy dökmelerine neden olmaktadır.
Kuşlar, özellikle kuluçka zamanı ve mevsim geçişlerinde yılda iki defa tüy dökmektedir. Erkek ve dişi muhabbet kuşları için ortak şekilde görülen bu durum tüylerin zamanla daha canlı, parlak ve gür gelmesine neden olur. Bu sayede yaşlanan dayanıksız, zayıf tüyler dökülerek yerine daha canlı, gür, sağlıklı tüyler gelir.
Özellikle stres ve kötü beslenme sonucunda hayvanınız bulunduğu ortamı istemez. Böyle zamanlarda muhabbet kuşu sahiplerinin devreye girerek kuşlarına mutlaka zengin içeriğe sahip, sağlık ve hijyen güvenliği sunan yemleri vermeleri önerilir.
Ayrıca onlarla oyunlar oynayarak kaliteli, keyifli zamanlar geçirmeleri gerekir. Muhabbet kuşunuzu oda içerisinde zaman zaman özgür bırakarak uçmasına, rahat şekilde hareket etmesine olanak tanımalısınız.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Nedenleri Nelerdir?
Muhabbet kuşu tüy dökümü nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Yetersiz bakım
- Yetersiz beslenme
- Muhabbet kuşlarının yıl içinde belli zaman aralıklarında tüy dökmeleri sağlıklı bir durum olarak görülse de zaman içerisinde ciddi boyutlara ulaşabilir.
Yetersiz bakım ve yetersiz beslenme sonucunda muhabbet kuşları yıl içinde olduğundan daha fazla tüy dökerek çeşitli gelişim problemleri yaşayabilir. Bu yüzden kuşunuz için gerekli olan vitamin ve mineral kaynaklarını sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz.
Farklı zaman diliminde yaşayan muhabbet kuşlarının da tüy dökme problemi yaşadığı görülmüştür. Muhabbet kuşu sahiplerinin onlarla ilgilenmemesi, kafesinden çıkarmaması, sağlıklı hava koşullarının sağlanamaması, eş araması gibi pek çok faktör de muhabbet kuşunun tüy dökmesinde oldukça etkilidir.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökümüne Karşı Yapılabilecekler Nelerdir?
Muhabbet kuşu tüy dökümüne karşı alabileceğiniz önlemler şunlardır:
- Muhabbet kuşunuzu sağlıklı, doğru besin kaynakları ile beslediğinizden emin olmalısınız.
- Onlarla oyun oynayarak rahat, keyifli, özgür şekilde hareket etmelerini sağlamalısınız.
- Muhabbet kuşunun tüy dökmesi sürecinde doğru kafes ve ortamı hazırlayarak kuşunuzun doğal süreç içerisinde tüy dökmelerine yardım etmelisiniz.
Muhabbet Kuşunun Tüy Dökme Mevsiminde Olduğunu Nasıl Anlarız?
Muhabbet kuşunun tüy dökme mevsiminde de olduğunu anlamak için kuşunuzun kafes torunu çıkararak tüylerin yoğunluğunu gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca kuşunuza dikkatli bir şekilde baktığınızda özellikle kafa bölümünde tüylerin seyreldiğini fark edebilirsiniz.
Tüy dökümü kuşlarda normal bir süreç olarak görülse de tüylerin azaltılması kuşların halsiz, durgun hissetmesine neden olur. Bu dönemde kuşlar diğer kuşlarla, sahipleri, oyuncakları ile pek fazla ilgilenmez.
Keyifsiz, hareketsiz durdukları için tüy dökme sürecinde olduklarını hemen anlarsınız. Doğal tüy dökümünün dışında hastalıktan dolayı ortaya çıkan parazitler sonucu oluşan tüy dökümleri de çeşitli sağlık problemlerine neden olur.
Bit ve pireler tüylerin dibine inerek kuşların kanını emer ve çeşitli kaşıntılara sebep olur. Bu yüzden muhabbet kuşları kaşındıkça rahatsız olduğu tüylerini yolmaya başlayacaktır.
Muhabbet Kuşları Hangi Ayda, Kaç Gün Tüy Döker?
Muhabbet kuşlarının tüy dökme zamanları yavru ve yetişkinlik dönemlerine göre değişir. Yavru muhabbet kuşları yaklaşık 3 – 4 aylıkken, yetişkin muhabbet kuşları genellikle 6 ayda bir tüy döker. Her kuş farklı yapıda olduğu için hangi zaman aralığında tüy dökeceklerini tahmin etmek neredeyse imkânsızdır.
Muhabbet Kuşu Tüy Yolma Nedenleri Nelerdir?
Muhabbet kuşu tüy yolma nedenleri genellikle psikolojiktir. Yaşamından memnun olmayan özgürlüğü kısıtlanan, uzun süre yalnız kalan muhabbet kuşlarında tüy yolma sorunları ortaya çıkmaktadır.
Fiziki, ruhsal etki ve riskleri önlemek için hemen kuşunuzu veteriner hekiminize muayene ettirmeniz gerekir.
Doktorunuz bu konu hakkında size yol göstererek ona en uygun yaşam alanını sağlayan kafes koşullarını iyileştirmeniz, onunla arkadaş olmanız ve çeşitli oyunlar oynamanız gerektiğini tavsiye eder.
Muhabbet Kuşu Tüy Yolma Davranışına Karşı Yapılabilecekler Nelerdir?
Muhabbet kuşu tüy yolma davranışına karşı alınacak önlemler şunlardır:
- Muhabbet kuşunuzun tükettiği yemin yeterli protein ve vitamin değerlerine sahip olması gerekir.
- Ayrıca kuşlarınızı yalnız bırakmadan oyuncaklarla oynayarak keyifli, kaliteli zamanlar geçirerek kendini yalnız hissetmemesini sağlamalısınız.
- Muhabbet kuşları günde minimum 10 saat uyumalıdır. Bu esnada ortamın sessiz kalmasına özen göstermelisiniz. Aksi durumda uykusu bölünen muhabbet kuşları size mesaj vermek için tüylerini yolmaya başlayabilir. Bu da strese girerek hasta olmasına neden olur.
- Kuşunuzla her gün düzenli olarak ilgilenmeniz ona sevgi ve şefkat göstererek övme, oyun oynama, sevme, beğendiği yiyecekleri verme gibi çeşitli faaliyetlerde bulunmanız gerekir.
- Kuşlarınızın gün içinde güneş ışığı almasına izin vermeli kafesini güneş ışığı alan yere koymamız gerekir.
Muhabbet kuşunun tüy dökmesi psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Kuşunuz mutsuz, saldırgan, ısırma davranışı gösteriyorsa sitesini önlemek için kafes içinde küçük değişiklikler yapabilir yeni oyuncaklarıyla oldukça eğlenceli, rahat hareket etmesine yardım edebilirsiniz.