Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşu Üretimi & Üretimhanesi (Üretim Odası) [Kafes & Yuvalık]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşu Üretimi & Üretimhanesi (Üretim Odası) [Kafes & Yuvalık]

Muhabbet kuşu üretimhanesi ve üretimi, bu işi ticari anlamda yapmayı düşünenler için bazı püf noktaları içermektedir.

Öncelikle muhabbet kuşu üretimi yapabilmek için üretimhane sisteminin profesyonel bir şekilde kurulması önem taşımaktadır.

İlk etapta kuşları sahiplenip daha sonra üretimhane kurmak, kuşları strese sokacağı için tavsiye edilmemektedir. Bu bakımdan önce üretim odasının özelliklerini hazırlamak ve daha sonra çiftleştirilecek muhabbet kuşlarını sahiplenmek daha avantajlıdır. Bu yazımızda muhabbet kuşu üretimi ve üretimhanesi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların detaylı yanıtlarını bulabilirsiniz.

📚 İçindekiler (👁️ Mutlaka göz at!)

Muhabbet Kuşu Üretimi İçin Kafes Seçimi Ve Ölçüleri Nasıl Olmalıdır?

Muhabbet kuşu üretiminde kafes seçimi ve ölçüleri konusunda uzmanların tavsiyelerine uymak önemlidir.

İnternet ortamında muhabbet kuşu üretiminde kullanılacak kafesler için farklı bilgilerle karşılaşılması normaldir.

Bu tür farklı görüşler kafanızı karıştırıyor olabilir ancak üretim tesisi için en ideal seçimi yapmak sanıldığı kadar zor değildir.

Öncelikle muhabbet kuşu üretiminde kafes boyutlarının büyük olmasına özen gösterilmelidir. Genellikle 2 kuş için 32 x 32 ölçülerine sahip bir kafes ötüm kafesi olarak değerlendirilir.

Ötüm kafesleri, muhabbet kuşu üretimi için uygun özelliklere sahip değildir. Bu bakımdan 2 kuşun yaşayabileceği kafeslerde yavruların yaşam kalitesi de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Muhabbet kuşu üretimi yapmayanlar için 32×32 ebatlarındaki ötüm kafesleri tavsiye edilse de üretim için daha büyük çaplı kafeslere ihtiyaç vardır.

Dişi ve erkek kuşların rahat yaşayabildiği kafeslerde yavruların da rahat etmesi gerekir. Bu yüzden 2 kuşa göre kafes seçimi yaparken esasında 6 kuşu besleyecek konfor koşulları göz önünde tutulmalıdır.

Uzmanların muhabbet kuşu için kafes seçiminde tavsiye ettiği boyutlar 60 x 40 cm kafes ölçüleridir. Bu ölçülere sahip kuş kafeslerinde sağlıklı ve ideal biçimde muhabbet kuşu üretimi yapılabilir. Öte yandan muhabbet kuşu üretimi için illa bu ebatlarda kafese sahip olmaya gerek yoktur.

Muhabbet Kuşu Üretimi İçin Kafes Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Muhabbet kuşu üretiminde kafes düzeni sağlıklı yavrular elde etmek ve yüksek verimlilik için çok önemlidir. İlk defa muhabbet kuşu üretimine başlayacak kişilerde kafes düzeni oluştururken bazı detaylar göz önünde bulundurulmalıdır.

Kafesin muhabbet kuşu üretimi için ideal boyutta olması ve yavruların yaşam kalitesinin önceden düşünülmesi gerekir.

Bunun yanı sıra kafes içinde bulunan oyuncaklar, üretim yaşamasında kuşların dikkatini dağıtabilir. Bu yüzden ayna ve benzeri oyuncakların kafeste bulunmamasına özen gösterilmelidir.

Kısaca özetlemek gerekirse muhabbet kuşu üretimi için en ideal kafes düzeni sağlarken şu detaylara dikkat edilmesi önemlidir:

  • Kafesin ideal boyutlarda olması gerekir.
  • Muhabbet kuşunun dikkatini dağıtacak oyuncakların kafesten çıkarılması gerekir.
  • Kafes içinde tüneklerin az olması, dişi ve erkek kuş arasındaki fiziksel teması arttırır.
  • Kafeste tek tünek kullanılması çiftleşme dönemi geldiğinde dişi kuşun yumurtlama için ikna olmasını kolaylaştırır.
  • Muhabbet kuşu yuvası, dişi kuşun benimseyebileceği özelliklerde ve sade yapıda olmalıdır.
  • Küçük yuvalıklar yumurtalara zarar verebileceği için çiftleşmeden sonra ideal kuluçka dönemini sağlayacak büyük yuvalık tercih edilmelidir.
  • Kalamar kemiği gibi besin takviyesi olarak kullanılacak ekipmanlar tüneklere yakın konumda tutulmalıdır.
  • Tünek ile yuvalık konumlarına dikkat edilmeli ve yuvaya giriş çıkışın kolaylaştırılması önemlidir.
  • Kuş kumu ve benzeri ekipmanlar kullanılarak kafeste etkili bir yaşam alanı oluşturulmalıdır.

Muhabbet Kuşu Damızlıkları Nasıl Seçilmeli, Dişilerin Ve Erkeklerin Eşleştirilmesi Nasıl Olmalı?

Muhabbet kuşu damızlık seçimi kafes düzeni tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Muhabbet kuşu üretimi için gerekli sistem kurulduktan sonra dişi ve erkek kuşların en ideal biçimde eşleştirilmesine odaklanmak gerekir.

Muhabbet kuşu üretimine ilk defa başlayanlar hazır eşli, yavru yumurta yapan kuşlardan 1 yaşında ya da 1 yaşını geçmiş anaç kuşları tercih edebilir.

Muhabbet kuşu yavruladığı zaman bölgesini sahiplenen canlılardandır. Dolayısıyla damızlık seçiminde yuva düzenini ve kafesini benimsemekte zorlanan damızlık dişi kuşların yumurtlama performansı düşebilir. Bu kapsamda muhabbet kuşunu yavruyken alıp psikolojik olarak kafes yaşamına hazırlamak daha faydalıdır.

Muhabbet kuşları 35 günlükken yem kırmaya başlarlar ve gelişim sürecini hızlandırırlar. Muhabbet kuşu üretiminde yavruyken aldığınız ve sabırla gelişmelerini beklediğiniz kuşlar, daha çok yavrulama potansiyeline sahiptir.

Muhabbet kuşları 8 aylıkken üremeye hazırdır ancak tam anlamıyla çiftleşip eşlerini seçmeleri 12 aylık döneme tekabül edebilir. Böylelikle muhabbet kuşu yumurtladıkça her 1 senede yeni damızlık kuşlara sahip olabilir ve üretim sürecini hızlandırabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Üretimi Ve Üretimhanesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Muhabbet kuşu üretimhanesinde dikkat edilmesi gerekenler kuşların daha sağlıklı ve ideal ortamda çiftleşmesini sağlar. Böylelikle muhabbet kuşu üretimi hızlı ve verimli hale geleceğinden bu işten elde edilecek kazanç oranı da artacaktır.

Muhabbet kuşu üretimhanesi hazırlarken sistemin kuruluşunda mutlaka göz önünde bulundurulması gereken detaylar şunlardır:

  • Muhabbet kuşu üretimhanesi için en uygun yer seçilmelidir.
  • Üretimhanenin konuma göre özellikleri arasında sabahın ilk ışıklarını görmesi ve gün ışığı otomasyonuna sahip olması önemlidir.
  • Üretimhane içinde rutubetli bir bölge varsa aşırı nemlenmeye karşı iklimlendirme teknolojisi kullanılmalıdır.
  • Oda içinde mutlaka ısıtma ve soğutma sistemi yer almalıdır.
  • Muhabbet kuşu üretimi için 60×40 ebatlarında bir kafes kullanılabilir.
  • Muhabbet kuşları çiftleştirildikten sonra en az 6 kuşu besleyecek özelliklere sahip olmalıdır.
  • Muhabbet kuşu damızlık seçiminde hazır eşli ve yumurta yapan anaç kuşlar tercih edilmelidir.
  • Yuvalık bölgesini benimseyen ve sahiplenen kuşlar seçilmelidir.
  • Muhabbet kuşu üretim tesisinin özelliklerine adapte olan kuşlara göre sistemin ayarlanması önemlidir.
  • Muhabbet kuşu üretiminde acele edilmemeli ve sabırlı yaklaşım benimsenmelidir.
  • Muhabbet kuşları 8 aylıkken erişkin oldukları için 8 aylık kuşun yavrulaması mümkündür.
  • Ancak tam olarak üretim niteliklerine sahip olması için muhabbet kuşlarının 12 aylık olmasına özen gösterilmelidir.

Muhabbet kuşu üretimi yapmak isteyen kişiler bu tür  detaylara dikkat ederek en ideal sonuçlara ulaşabilir.

Muhabbet kuşları tıpkı diğer kanatlı canlılar gibi vücutlarındaki yağ enzimlerini kullanarak kuluçka ısısı oluştururlar. Belirli ısı seviyesinde gelişim gösteren yumurtalarda yavru muhabbet kuşu çıkması için gerekli koşullar oluşmuş olur.

Bir muhabbet kuşunun yumurtaya yatmak için yüksek enerji harcaması gerekebilir. Bu nedenle muhabbet kuşu üretiminde kaliteli yemler ile beslenme konusuna da önem verilmesi şarttır.

Doğru Yuvalık Kullanımının Önemi Nedir?

İdeal yuvalık seçiminin önemi, muhabbet kuşlarının sağlıklı ve pratik biçimde çiftleşebilmeleri konusunda kritik bir yere sahiptir. Bazı muhabbet kuşu üreticileri, çiftleşme döneminde yuvalıkların küçük boyutlu olmasına dikkat ederler.

Ancak küçük yuvalıklar daha fazla sayıda kuş için yer açsa da bazı sıkıntılara sebep olmaktadır. Yumurtlamadan sonra erkek ve dişi kuş yuvaya girdiği zaman yumurtaya zarar verme riski ortaya çıkar. Hatta dişi kuşlar küçük boyutlu yuvalıklara giriş yaparken aniden atladığı için hassas yapıda olan yumurtaların kırılmasına neden olabilir.

Ayrıca küçük yuvalıkların temizlik ve hijyen konusunda problem yarattığı da bilinmektedir. Genellikle içinde folluk olmadan üretilen küçük yuvalıklar, temizlik konusunda üreticileri ciddi anlamda uğraştırabilir.

Muhabbet Kuşu Üretim Odası Kaç Derece Olmalı?

Muhabbet kuşu üretim odasının sıcaklığı ideal derecede olmadığı zaman yumurtlama performansı düşer. Pek çok canlıda olduğu gibi muhabbet kuşları da çiftleşip yavrulayabilmek için çevresel koşulların en ideal seviyede olmasına özen gösterir.

Dolayısıyla olması gerekenden çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda muhabbet kuşu eş seçse bile çiftleşmeyecektir. Uzmanlara göre muhabbet kuşu üretiminde çevre sıcaklığı 22 dereceyle idealdir.

Çevresel faktörlere kolay uyum sağlayan muhabbet kuşlarının bu sıcaklık derecesi altında zorluk yaşamadan üremeye başladıkları görülebilir.

Muhabbet Kuşu Üretim Odası Nem Oranı Ne Olmalı?

Muhabbet kuşu üretim odası nem derecesi, yumurtaların sağlıklı bir gelişim sürecinden geçmesi için son derece önemlidir. Bu yüzden uzmanlar, muhabbet kuşu üretiminde oda içindeki nem derecesini görebilmek için mutlaka higrometre kullanılmasını tavsiye etmektedir.

Yapılan araştırmalara göre yumurtaların sağlıklı biçimde gelişip yavruların çıkışı için odadaki nem oranının yüzde 60-70 arasında olmasına dikkat edilmelidir. Muhabbet kuşu üretimi için hazırlanan bu ortamda sağlıklı bir gelişim süreci takip edileceği için verimli sonuçlara kolaylıkla ulaşılabilir.

Muhabbet Kuşu Üretim Odası Işıklandırması Nasıl Olmalıdır?

Muhabbet kuşu üretim odası ışıklandırma sistemi özenle hazırlanmalı ve kuşlar için ideal hale getirilmelidir.

Muhabbet kuşu kafesi, gün ışığını alan bir ortamda olmalı ancak kuşlar doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Muhabbet kuşu yumurtasına zarar gelmemesi için yuvalığa kum ya da benzeri koruyucu etkiye sahip maddeler konulmalıdır.

Son derece hassas bir yapıda olan muhabbet kuşu karanlık ya da loş bir ışık altında uyutulmalıdır. Gece kullanılacak aydınlatmaların kuşların uyumalarını engelleyici türden olmamasına dikkat edilmelidir.

Muhabbet Kuşu Üretim Odası Ortam Sesi Nasıl Olmalıdır?

Muhabbet kuşu üretim odası ortam sesi özellikle dişi kuşların sağlıklı biçimde yumurtlaması konusunda çok önemlidir. Çünkü gürültülü ve kalabalık ortamlar muhabbet kuşunun yaşaması için ideal değildir.

Bu tür yerlerde muhabbet kuşlarının çok çabuk biçimde strese girdikleri görülebilir.

Muhabbet kuşunun üremesi için uygun kafes kadar kafesin bulunduğu ortamın sessiz olması da çok önemlidir.

Muhabbet kuşunda rahatsızlık yaratabilecek gürültü kaynakları ve yabancı sesler ortadan kaldırılmalıdır. Bununla birlikte özellikle gece karanlığında muhabbet kuşu kafesi çevresinde ses çıkarabilecek tüm cihazlar kapatılmalıdır.

Yumurta Kontrolü Nasıl Ve Ne Zaman Yapılmalıdır?

Muhabbet kuşu yumurta kontrolü için 7 ila 10 gün geçmesi gerekir. Kuluçka makinesi ile yapılan döl kontrolünde makinenin kapatılmadan çalışır durumda kalmasına özen gösterilmelidir.

Bu tür kontrol sürecinde yumurta viyolü dışarıya alınıp karanlık ortamda döl kontrol feneri kullanılarak yapılır. Eğer fener yoksa cep telefonunun flaş ışığını açıp yumurtanın döllenip döllenmediği de kontrol edilebilir.

Az sayıda olan döllenmemiş yumurtalar kuluçka yapımı için kullanılır ve zamanında fark edildiği takdirde muhabbet kuşu üretiminde verimliliği arttırır.

Muhabbet Kuşu Üretim Odası Ve Yuvalık Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Muhabbet kuşu üretim odası ve yuvalık hijyeni için haftada bir uygulama yapmak yeterlidir. Genellikle muhabbet kuşları kafes altlarının temizlenmesinden rahatsız olmazlar. Bununla birlikte yuvalık temizliğinin mutlaka gündüz gözüyle yapılması gerekir.

Muhabbet kuşu kafes temizliğini gördüğü zaman ürkmez ve strese girmez. Kuluçka süresinde yuvalığa talaş konulması temizlik sürecini kolaylaştırır.

Haftada bir yapılan talaş değişimi ile yuvalıktaki atıklar dışarı çıkartılmış olur. Böylelikle kötü koku ve hastalık riskinin önüne geçilmesi mümkündür.

Eğer yuvalıklardaki talaşlar haftada 1 kere olacak şekilde temizlenmezse kuşların pisliği yuvalığı balçık hale getirilebilir. Bunun sonucunda da yumurtalardan sakat yavrular doğar ve muhabbet kuşu üretiminde verimlilik azalabilir.

Muhabbet Kuşu Üretim Sezonu Ne Zamandır?

Muhabbet kuşu üretim dönemi genellikle havaların ısınmaya başladığı sezona denk getirilmelidir. Mevsimsel açıdan bakıldığında muhabbet kuşlarının yıl içinde ne zaman çiftleşeceği pek belli değildir.

Doğumdan sonra 8 aylıkken üremeye hazır hale gelen muhabbet kuşlarında çiftleşmek için en önemli kriterlerden biri eş seçimidir.

Eş seçimini yapan dişi ve erkek muhabbet kuşları, uygun şartları buldukları zaman çiftleşebilirler. Ancak muhabbet kuşu üretiminde en verimli sezon nisan ve mayıs aylarıdır.

Özellikle nisanının ikinci yarısında ve mayıs ayının başında muhabbet kuşu yavrulamaları yaygın bir şekilde görülür. Muhabbet kuşu üretiminde nisan ve mayıs aylarının aktif biçimde değerlendirilmesi tavsiye edilir.

Muhabbet Kuşu Kaç Aylıkken Yavru Yapmalıdır?

Muhabbet kuşu yavrulama süreci ortalama 8 aylıktan sonra başlar. Yetişkinlik dönemine giren muhabbet kuşları, eş seçimini tamamlayıp üremek için uygun şartları bulduklarında çiftleşebilirler.

Genellikle 8 aydan sonra hazır eşi olan yani eş seçimini tamamlamış olan muhabbet kuşlarında üreme gerçekleşir. Uzmanlar, muhabbet kuşu üretiminde en ideal zamanın 8 ila 12 aylık dönem arasında olduğunu ifade etmektedir.

Muhabbet Kuşu Üretimi İçin Yuvalık Ne Zaman Takılmalı?

Muhabbet kuşu üretiminde yuvalık takma zamanı çiftleşme isteği görüldüğünde olmalıdır.

Muhabbet kuşu için ideal çiftleşme zamanı ise ilk erişkinliğe ulaşılan bahar ayıdır.

Dişi muhabbet kuşu erkeğini seçtikten sonra bir ay geçirip üremeye hazır hale gelebilir. Bu yüzden kafese 8 aydan sonra yuvalık takmakta fayda vardır.

Kuşun sağlığını korumak ve en ideal üretim tesisini sağlamak konusunda kuş sahiplenen kişilerle üreticilere önemli sorumluluklar düşmektedir.

Küçük yuvalık yerine daha ideal boyutta yuvalık seçildiğinde yuvanın temizlenmesi çok daha basit bir şekilde yapılabilir. Bu sebeple uzmanlar, muhabbet kuşu üretiminde küçük yuvalık kullanılmaması konusunda uyarılarda bulunmaktadır.

Muhabbet Kuşu Yavruları Yumurtadan Kaç Günde Çıkar?

Muhabbet kuşu yavrusu yumurtadan çıkma süresi, genellikle 18 gündür. Muhabbet kuşu çiftleştikten sonra 18 günlük bir kuluçka dönemine girer.

Muhabbet kuşu üretiminde büyük önem taşıyan bu süreçte dişi kuşlar ikinci veya üçüncü yumurtadan sonra kuluçkaya yatmaya başlar.

Muhabbet kuşları bir çiftleşme döneminde genetik koşullara bağlı olarak 3 ila 13 arasında yumurta yapabilirler. Ancak 8 aylık muhabbet kuşlarında ilk kuluçka döneminde yumurta sayısı ortalama 4’tür. Kuluçkaya yatan dişi kuşun ardından 18. günde yavru kuşlar yumurtayı kırıp dünyaya gelirler.

Muhabbet Kuşu Üretimi İçin Kullanılan Kızıştırıcılar Neler Olmalıdır?

Muhabbet kuşu üretiminde kullanılan kızıştırıcı ürünler başında Nijer tohumu ve kenevir tohumu gelir.

Özellikle eşleşme konusunda problem yaşanması durumunda muhabbet kuşu üretimi sekteye uğrayacaktır. Bu yüzden hem dişi kuşu hem de erkek kuşu harekete geçirmek için bazı kızıştırıcı ürünler tercih edilebilir.

Nijer tohumu, dişi ve erkek kuşta çiftleşmeyi tetikleyen en önemli kızıştırıcılar başında gelir. Bununla birlikte kenevir tohumu da muhabbet kuşu üreticilerinin tercih ettiği kızıştırıcı ürünler arasındadır.

Her iki tohum da belirli ölçülerde muhabbet kuşu yemime katıldığı zaman en kısa sürede etkili sonuçlara ulaşılabilir. Bunun dışında hazır olarak satılan muhabbet kuşu kızıştırma yemleri de etkili sonuçlar verir.

Kuşların çiftleşmesini kolaylaştıran yemlerde protein, vitamin, mineral ve iyot gibi besin değerleri yüksek olmalıdır.

Muhabbet Kuşu Üretim Sürecinde Kalamar Kemiğinin Önemi Nedir?

Muhabbet kuşu üretiminde kalamar kemiği en sık kullanılan besin takviyelerinden biridir. Çünkü kalamar kemiği, tüm kanatlı canlıların kemik yapısını güçlendiren besin değerlerine sahiptir.

Son derece faydalı bir besin kaynağı olarak görülen kalamar kemiği aynı zamanda dişi kuş tarafından yavruların beslenmesinde de kullanılır.

Dişi kuşlar bu kemiği öğütüp yavrularına verdiğinde yavru kuşların daha sağlıklı bir gelişim yaşaması mümkün olur.

Uzmanlar, kalamar kemiği gibi önemli besin takviyelerinin tüneğe yakın bir konumda olmasını tavsiye etmektedir.

Özellikle dişi kuşlar, yumurtlama dönemine girdiklerinde daha fazla kalamar kemiği tüketir.

Muhabbet Kuşu Üretim Hanesi Nasıl Büyütülür?

Muhabbet kuşu üretimhanesi zamanla büyüyerek bu şekilde elde edilen kazanç miktarı da arttırılabilir. Ancak muhabbet kuşu üretiminde aceleci olunmamalı ve her üretim sezonunda elde edilen sağlıklı kuşa göre hareket edilmelidir.

Sağlıklı muhabbet kuşu çifti, her 2 ayda bir kuluçkaya yatar. Muhabbet kuşları genellikle 8 aylık olduklarında çiftleşmeye hazırdır. En az 1 yıllık muhabbet kuşları ile üretimhaneyi hızlı biçimde büyüterek yeni yavrular elde etmek mümkündür.

İthal Muhabbet Kuşu Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir?

İthal muhabbet kuşu özellikleri bakımından yerli kuşlardan çok daha farklıdır. Bu tür kuşlarda farklı genetik özellikler ilk bakışta kendini ortaya çıkarmaktadır.

Yurt dışından getirilen ithal muhabbet kuşlarının üretimi daha zor olsa da saf ırklarla çiftleştirme yapıldığında üretim kazançları daha yüksektir.

Son yıllarda giderek yaygınlaşan muhabbet kuşu ithalatı, özellikle koronavirüs döneminde alınan tedbirler kapsamında geçici olarak durdurulmuştur. Yeniden başlatılan muhabbet kuşu ithalatı ile üreticiler istedikleri kuş türlerine kolaylıkla ulaşabilmektedir.

İthal muhabbet kuşlarının konuşma, kanat şekli ve tüy yapıları bakımından yerli muhabbet kuşlarına göre farklı özellikleri vardır. Bununla birlikte ithal muhabbet kuşları ilgi görmeyince çok kolay bir şekilde bunalıma girebilir.

Yerli Muhabbet Kuşu Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir?

Yerli muhabbet kuşu özellikleri, kuş üretimi yapacak kişilerin mutlaka bilgi sahibi olması gereken konular arasındadır. Çünkü muhabbet kuşu üretiminde yerli kuşların sahip olduğu bazı avantajlar vardır.

Yerli muhabbet kuşlarının boy ortalaması 18 santimetre civarında olup 40 gram kadar ağırlıklara sahiptir. Yerli muhabbet kuşlarında ana renkler genellikle karın ve but bölgesinde ağırlık kazanır.

Kuşun tüylerinde diğer bölümler desenli ve farklı renklerde olabilir. Yerli muhabbet kuşları büyük oranda hareketli ve geveze olduğu için kuşun konuşmasını isteyenlerin tercih ettiği cinslerdir.

Bununla birlikte yerli muhabbet kuşlarında erkekler dişilere göre daha çabuk konuşmaya başlarlar ve daha fazla kelime haznesine sahiptirler.

Muhabbet Kuşu Üretimi Karlı Mı?

Muhabbet kuşu üretimi kazancı eldeki kuşların yumurtlama performansına göre değişiklik gösterebilir.

Örneğin 10 adet takım muhabbet kuşu üzerinden kazanç hesaplaması yapıldığında her takım 2 ayda bir kuluçkaya yatar. Yavruların yem kırma süreci de 1 ay olduğu için her çift yaklaşık 2 ayda 4 yavru dünyaya getirir. Yavru muhabbet kuşunun piyasadaki toptan fiyatı baz alınarak kar hesaplaması yapılabilir.

Neden Büyük Kafes Kullanmalıyız?

Muhabbet kuşu üretiminde büyük kafes avantajları bir hayli fazladır.

Öncelikle geniş kafeslerde muhabbet kuşunun rahat bir yaşam alanı elde etmesi sağlanır.

Aynı zamanda başta dişi ve erkek olacak şekilde 2 adet kuş olmasına rağmen ilk kuluçkadan sonra 4-6 arasında kuş dünyaya gelebilir. Bu durumda kafeste 8 adet kuşun sağlıklı biçimde gelişim göstereceği bir ortam oluşturulması şarttır. Bu yüzden muhabbet kuşu üretimi ve üretimhanesi konusunda deneyimli kişiler genellikle 60 x 40 cm ebatlarında kafeslerin üretim için ideal olduğunu hatırlatmaktadır.