Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşum Isırıyor Ne Yapmam Lazım? Isırma Nedenleri
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşum Isırıyor Ne Yapmam Lazım? Isırma Nedenleri

Muhabbet kuşunun ısırma nedeni genellikle yorgunluk ve uykusuzluktan, yem beğenmemesinden kaynaklanabilir.

Kuşunuzun dinleme saatlerinde dikkat ederek sağlık ve hijyen güvenliği sunan, beğendiği yemleri vermeniz gerekir.

Kuşunu ısırma eylemi gösterdiğinde sinirlenerek onu cezalandırmamalısınız. Kuşunuza sinirlenme, üzerinde bağırma gibi şeyler yapmamalısınız.

Hekiminize danışarak muhabbet kuşunuzun sağlıklı, keyifli ve rahat hareket etmesi için önereceği çeşitli ilaç, yem ve yöntemler uygulamanız gerekir.

Muhabbet Kuşlarının Isırma Nedenleri Nelerdir?

Muhabbet kuşlarının ısırma nedenleri yaşadıkları ortama, beslenme ve ev sahibinin davranış şekillerine göre değişir.

Korku ve stres kuşların sinirli davranmasına, ısırma eğilimi göstermesine neden olabilir. Kuşunuz kendini savunmak için sizi ısırmak isteyebilir. Muhabbet kuşlarınızı ele alıştırmak için onlara eğitim vermeniz, kendinizi sevdirerek güven kazanmanız gerekir.

Duygusal olarak hassas olan muhabbet kuşlarıyla yeterli zaman geçirip oyuncaklarla oynadığı zaman daha rahat, mutlu davranışlar sergileyecektir. Kuşların hayatlarındaki ani değişim, kafeslerinin yerlerinin değişmesi gibi durumlar sinirlenmelerine ve ısırma davranışlarına neden olabilir.

Muhabbet kuşunuz yanlış hareket ettiği zaman ani refleks ve bağırmalar yapmadan ısırma huyunun önüne geçebilirsiniz. Sizin panik bir şekilde sinirlenmeniz kuşunuzun daha çok korkmasına ve strese girmesine neden olabilir.

Sahibinden Ya Da İnsanlardan Korkuyor, Kendisini Savunuyor Olabilir

Sahibinden ya da insanlardan korkarak kendini savunması muhabbet kuşunuzun ısırma davranışı göstermesine neden olabilir. Ona bağırarak olumsuz davranışlar sergileyerek ceza kesmemeniz gerekir. Bu gibi ani refleks durumları kuşunuzda kötü etki yaratarak ısırma huyunun devam etmesine neden olur.

Oyun Oynarken İstemeden Isırıyor Olabilir

Oyun oynarken istemeden ısırma davranışı gösteren muhabbet kuşları hemen azarlanmamalıdır. Muhabbet kuşunun ısırması oyun sırasında gerçekleştiyse kuşunuzun bu ani refleksini doğal kabul etmelisiniz.

Sahiplendiği Bölgelerden Sizi Uzak Tutmaya Çalışıyor Olabilir

Sahiplendiği bölgeden size uzak tutmaya çalışması muhabbet kuşunuzun yaşadığı alanı benimsediğini gösterir. Bunu göstermek için sahibini ısırarak yaşadığı alandan uzaklaştırmak isteyebilir.

Stres Ve Acı Veren Bir Fiziksel Rahatsızlığı Yüzünden Isırıyor Olabilir

Stres ve acı veren bir fiziksel rahatsızlığı yüzünden ısırma davranışı gösteren muhabbet kuşları sessiz,  rahat, hijyenik ve sağlıklı ortamlarda yaşamalıdır.

Kuşunuzla oyunlar oynayarak onun yalnızlığını giderebilir; stres ve acı veren, fiziksel ruhsal bütünlüğünü olumsuz yönde etkileyen faktörleri ortadan kaldırmanız gerekir.

Sessiz ortamda uyumasını sağlamalı, herhangi bir fiziksel rahatsızlığı olduğunu fark ettiğinizde kuşunuzu hemen veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz.

Uykusuzluk Ve Yorgunluk Yüzünden Isırıyor Olabilir

Uykusuzluk ve yorgunluk yüzünden ısırma davranışı gösteren muhabbet kuşları gürültüsüz, sakin ortamda en az 10 saat uyumalıdır. Kuşunuzun gün boyu deliksiz,  rahat uyku uyumasına yardım ederek yaşadığı ortamın fiziki koşullarını ona göre ayarlamalısınız.

Kıskançlık Sebebiyle Isırıyor Olabilir

Kıskançlık sebebiyle ısıran muhabbet kuşları sahibi ile yakın sevgi bağı kurmuş demektir. Kuşunuz doğası gereği sizi paylaşmak istemeyecektir. Bu yüzden yakın olan başka kuş ya da kişileri ısırma eğilimi gösterebilirler.

Üreme Dönemindeki Stres Nedeniyle Isırıyor Olabilir

Üreme döneminde stres nedeni ile ısıran muhabbet kuşları doğal karşılanmalıdır. Bu dönemde kuşlar,  özellikle kafes ve çevresini aşırı koruma eğilimi gösterirler. Eşlerine karşı oldukça koruyucu tavırlar sergileyen muhabbet kuşları yaşadığı bölgeyi savunurlar.

Isırma, hormonlara bağlı olarak dönemsel bir davranış olarak ortaya çıkar. Bu dönemde stres altında olan kuşlar üremede zorlandıkları için fazla oynamadan onları rahat bırakmalı; korku ve stres nedeniyle ısırma, kanatlarını sık sık oynama gibi hareketlerini doğal karşılamalısınız.

Tüy Değişim Dönemindeki Stres Nedeniyle Isırıyor Olabilir

Tüy değişim dönemindeki stres nedeniyle ısırma, muhabbet kuşunuzun gelişim sürecinde gösterdiği önemli bir davranış şeklidir. Tüy dökme aşaması kademeli olarak gerçekleştiği için kuşunuz 3 – 4 aylıkken tüyleri oluşmaya başlar. 

Huzursuzluk, kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan tüy değişimi kuşunuzun sinirli bir yapıya bürünmesine ve daha agresif davranışlar sergilemesine neden olabilir.

Muhabbet Kuşlarının Isırmasına Karşı Neler Yapılabilir?

Muhabbet kuşlarının ısırmasına karşı önlem almak için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz: 

  • Muhabbet kuşları evcil kuşlardan olup bazen sahiplerini ısırabilir. 
  • Öncelikle bu davranışların nedenini bulmanız, tedavi aşamasına bundan sonra geçmeniz gerekir. 
  • Kuşunuzun kafes dışında ve içinde ısırması  
  • Dokunmak istediğinizde ısırması  
  • Uyku zamanının geçmesi 
  • Yorgunluk ve stres gibi pek çok faktör kuşunuzun ısırma davranışı göstermesine neden olabilir. 

En doğru zamanda doğru yöntemler kullanarak muhabbet kuşunuzun yabani davranışlar sergilemesini önleyebilirsiniz. Kuşlarınıza verdiğiniz yemlerin sağlıklı ve beğendiği yemler olmasına dikkat etmelisiniz.

Sürekli aynı yemi vermeniz kuşunuzu sıkarak sinirlenmesine ısırma eğilimi göstermesine neden olabilir.

Hassas yapıda olan kuşlarınızı zamanında banyo yaptırarak hijyenik,  sağlıklı şekilde yaşamalarını sağlayabilirsiniz.  Muhabbet kuşunuzun korku ve stres yaşamaması için oyunlar oynayarak ele alıştırmak için onu çeşitli eğitim sürecinden geçirmeniz gerekir. 

Sakin, şefkatli, sevgi dolu yaklaşarak onunla konuşmanız, yemini elinizle değdirmeniz size güven duymasını sağlayacaktır. Duygusal olarak hassas olan muhabbet kuşlarına yeterli zaman ayırarak kendisini yalnız hissetmemesine, oyuncaklarla keyifli zaman geçirmesine yardım edebilirsiniz.

Kuşunuza ani refleksler göstermeniz onu sinirlendirebilir. Muhabbet kuşunun ısırması davranışlarını önlemek için hayatında bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız onu alıştırdıktan sonra harekete geçmelisiniz.