Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet kuşum neden sinirli ve sinirli ötüyor? [DETAYLI!]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet kuşum neden sinirli ve sinirli ötüyor? [DETAYLI!]

Muhabbet kuşları, etraftaki tüm seslere ve olaylara hızlıca tepki veren son derece sosyal bir türdür.

Muhabbet kuşlarının, kendi olağan biyolojik döngüleri içerisinde, bazı zamanlarda agresif, sinirli tavırlar takındıklarını biliyoruz. Kızgınlık dönemlerindeki agresifleşmeler bu duruma güzel bir örnektir.

Muhabbet kuşları çıkardıkları seslerle sosyal ilişkilerini geliştirir ve yeni ilişkiler inşa eder. Bazı zamanlarda hoş bir cıvıldama içindeyken, bazı zamanlarda kulak tırmalayan sesler ile karşılaşırız.

Muhabbet kuşlarının sinirli olma ve sinirli ötme davranışlarını, takip eden iki başlık altında ayrı ayrı inceleyelim…

Muhabbet kuşum neden sinirli ötüyor?

Muhabbet kuşları bazı durumlarda yüksek sesle öterler. Bu ötüş insanlar tarafından sinirli bir ötüş gibi tanımlanır.

Muhabbet kuşlarının sinirli ötmelerinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Heyecanlanma: Etraftaki gördüğü herhangi bir olay yada canlı nedeniyle heyecanlanan muhabbet kuşu yüksek sesle sanki sinirliymiş gibi öter. Genelde heyecan durumu kısa sürelidir. Örneğin, aniden odaya girdiğinizde, heyecandan dolayı kısa bir süre yüksek sese maruz kalabilirsiniz.
  • Korkma: Muhabbet kuşları korku durumunda yüksek ses ile tepki verirler. Ortamda tehlikeli bir canlı var ise hem korku hem de bu durumu bildirmek için yüksek sesle öter.
  • İletişim kurma: İletişim kurma, evlerde heyecan ve korkudan uzak yaşayan muhabbet kuşlarının, en çok görülen yüksek sesle ötme nedeni sayılabilir.
    Yalnız yaşayan muhabbet kuşları yüksek sesle (sinirli gibi) öterek, kendi seslerini etrafta var olabilecek potansiyel yabancı muhabbet kuşlarına duyurmak ister. Bu durum hem sosyalleşme ihtiyacından dolayıdır hem de çiftleşmek isteyen muhabbet kuşunun “Ben buradayım!” deme şeklidir.
  • Ses savaşı: Evet, bu bir savaş olarak nitelendirilebilir. Bir çok kuşun olduğu bir kafes düşünün ve içerisindeki erkeklerden birisi ötmeye başlasın. Hemen ardından diğer erkek muhabbet kuşları da onu takip eder. Her ötüş bir diğerini bastırmak için sürekli olarak şiddetlenir. Hafif tatlı rekabet, bir zaman sonra ses yüksekliğinin üst sınırlarında bir ötüş savaşı haline evrilir. Ses savaşı sadece diğer kuşlara karşı değil aynı zamanda dışarıdan gelen yabancı seslere karşı da verilir. Televizyondan, radyodan, ortamdan gelen sesler (şarkılar, diğer insanların sesleri vb.) kuşlar tarafından bastırılması gereken sesler olarak görülebilir.
  • Kavga: Bu durum oldukça sık rastlanır. Kavga eden kuş rakibini alt etmek isterken yüksek sesten yararlanır. Bu durumda kavga eden ve yüksek sesle bağıran kuşun gerçekten sinirli olduğunu söyleyebiliriz. Bazen dişi kuşlar aynı yuva için kavgaya tutuşur. Kavga esnasında çıkarabilecekleri en yüksek ve rahatsız edici sesleri kullanarak gaga düellosuna girer. Amaç, karşı tarafa fiziksel ve psikolojik üstünlük sağlayarak yuvaya sahip olmaktır.

Görüldüğü gibi, muhabbet kuşları sinirli gibi görünen bu ötüşü bir çok farklı durumda kullanıyor.

İnsanlara sinirli gelen yüksek ses hem tepki koyma hem de iletişim için kullanılıyor diyebiliriz.

Muhabbet kuşum neden sinirli?

Muhabbet kuşları doğalarında yaşarken nadiren sinirlidir.

Sahip oldukları agresif sinir halleri çoğu zaman kısa sürelidir.

Muhabbet kuşlarını doğaları gereği sosyal gruplar halinde yaşar. Bu gruplarda haliyle sürekli olarak yemek, kişisel alan, nesnelere sahip olma gibi nedenlerden dolayı kısa süreli minik kavgalar olur. Muhabbet kuşları bu durumlarda sinir patlamaları ile karşı tarafı tehdit eder, uzak durmasını ister, sahiplik belirtir.

Diş ve erkek muhabbet kuşları kızgınlık dönemlerinde uzun süreli stres altına girer.

Bu dönemde her iki cinsiyetteki muhabbet kuşu hormonlarının etkisinde kalarak agresif davranışlar sergiler.

Dişiler yuva yapmak için en iyi ortamı hazırlamak ve yuvayı yapmak için stres altındadır.

Erkek ise yeni kurulan ya da kurulmaya çalışılan yuvayı korumak için sürekli olarak stres altındadır. Kendi dişisini ve yuvasını korumak için sürekli alarm halindedir. Bu durum erkek muhabbet kuşuna stres verir.

Çiftleşme döneminde kuşunuz, kafese yaklaştırılan parmağı tehdit olarak görebilir ve sinirli bir şekilde ısırabilir. Normal zamanlarda olmayan bu sinirlilik hali sizi şaşırtabilir.

Kuşlardaki bu agresif, sinirli hallerin geçmesini beklemeniz herkes için daha iyi olacaktır.

Muhabbet kuşlarının sinirli ve agresif olmalarının nedenlerini tek bir liste halinde sıralayalım…

Muhabbet kuşlarının sinirli ve agresif olmalarının nedenleri şunlardır:

  • Yemek: Kendi yemeğini korumak için sinirlenip saldırabilir. Muhabbet kuşları sürüler halinde yaşar, birisi aniden yemek çalabilir.
  • Kişisel alan: Muhabbet kuşları kendilerine ait olan alanı korumak için sinirli ve agresif olabilir.
  • Nesneler: Kendilerine ait olan nesneleri korumak için agresifleşirler. Bu nesneler hemen hemen her şey olabilir. Örneğin, oyuncaklar korunması gereken önemli şeylerdir.
  • Anlaşamayanlar: Bazen tıpkı insanlar gibi diğer muhabbet kuşundan hoşlanmazlar. İster erkek olsun ister dişi kimyaları uyuşmaz. Bu durumda kısa bir kavgadan sonra birbirlerinden uzaklaşırlar.
    Ancak bu olay bir kafesin içinde oluyorsa, kaçıp gidecek bir yer yoktur. En istenmeyen durumlardan birisidir. Bu son derece sinirli kavgalar tarafların tehlikeli bir biçimde yaralanmasına neden olabilir. Kafesleri ayırmak gerekir. Farklı kafeslerde tutularak zaman içerisinde birbirlerine alışmaları beklenebilir.
  • Dişilerde yuva yapma, kızgınlık dönemi: Dişiler genelde daha agresif taraftır. Bu agresiflik çiftleşme dönemlerinde daha da artar. Tam anlamıyla sinirli bir muhabbet kuşu vardır. Yuva yapma telaşı, yuva temizliği, erkeğe çeki düzen verme vb. işlerden dolayı ve üstüne yavrusu için en iyisini isteyen bir annenin telaşı ve siniri ile karşı karşıyasınız. En iyisi onu kendi haline bırakmaktır. Bu sinirlilik hali çiftleşme dönemi süresince devam edecektir.
  • Erkeklerde yuva koruma, dişiye yardım etme: Kızgınlık döneminde erkek yuvayı korumak ve dişinin bazı ihtiyaçlarına cevap vermek (Örneğin, erkekler bu dönemde dişiye yemek kusarak yardımcı olur.) için sürekli olarak teyakkuzda ve stres altındadır. Eğer yuvaya istenmeyen bir misafir (yabancı erkek kuş, insan parmağı vb.) gelirse yuvadan uzaklaştırmak zorunda kalabilir.

Görüldüğü üzere muhabbet kuşları sosyal alanlarda kısa süreli sinirli haldelerken, çiftleşme dönemlerinde uzun süreli sinirli olabiliyor.

Muhabbet kuşlarının agresif ve sinirli hallerini, onları daha iyi anlayarak düşünmenizi tavsiye ederim.

Örneğin, kafesinde tek başına yaşayan muhabbet kuşuna yeterli ilgi ve stres atıcı ortam yaratılmazsa, biriken stres agresif tavırlara ve hatta psikolojik rahatsızlıklara dahi neden olabilecektir.

Unutmayın, muhabbet kuşları sürüler halinde yaşayan ve son derece sosyal canlılardır.

Agresif, sinirli muhabbet kuşu nasıl sakinleştirilir?

Muhabbet kuşlarının hangi durumlarda agresif ve sinirli olduklarını bilmemiz gerekiyor.

Kuşların hem erkeklerinin hem de dişilerinin hangi durumlarda sinirli olduklarını bilirsek, ona göre bazı hareketleri yaparız ya da yapmayız.

Agresif, sinirli muhabbet kuşunu sakinleştirmek için yapılabilecekleri sıralayalım:

  • Stresi azaltabilmek için haftada 1 defa, muhabbet kuşunun suluğunun 1/3’ü çay demi (oda sıcaklığında, sadece dem suyu) olacak şekilde hazırlayın. Zamanla kuşunuzun rahatlayacağını göreceksiniz.
  • Dişi muhabbet kuşunuz kızgınlık dönemine girmiş olabilir. Bu yüzden agresif olabilir. Bu durumda çay suyu uygulaması yapılabilir.
  • Erkek muhabbet kuşu kızgınlık döneminde alan korumacı bir davranış sergileyebilir. Kafesini parmağınızdan ve diğer canlılardan korumaya başlayabilir. Bu durumda çay suyu uygulaması yapılabilir.
  • Aynı kafeste yaşayan ve sürekli olarak kavga eden sinirli, agresif kuşları ayrı kafeslere almalısınız.
  • Eğer sizi eş tutmuş bir kuşunuz var ise, onun önünde diğer insanlar ile ilişkilerinizi azaltmanız kuşunuzun stresini azaltacaktır. Çünkü sizi eşi olarak gören bir kuş kıskanç olacaktır, sizi paylaşmak istemeyecektir. Bu gibi bir durum var ise, onu sinirlendirmemek sizin elinizdedir.

Not: Çay içerisinde bulunan kafein muhabbet kuşlarına zararlıdır. Bu uygulamayı zor durumlarda ve haftada en fazla bir kez yapınız.


Kaynaklar:

  1. https://www.omlet.co.uk/guide/budgies/budgie_behaviour/aggressive_behaviour/