Anasayfa » Sultan Papağanı » Sultan papağanı biti nasıl anlaşılır ve temizlenir?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Sultan papağanı biti nasıl anlaşılır ve temizlenir?

Sultan papağanı bitlenmesi özellikle yaz aylarında havaların sıcaklığının yükselmesi ise beraber görülür.

Tüm kuş türlerinde havaların ısınması çeşitli parazit ve virüslerin artışını beraberinde getirir. Kuşlarda bakımın çok iyi sağlandığı durumlarda dahi oldukça zor şartlar altında yaşayabilen bitler, kuş tüyleri arasında yerleşmeye ve üremeye başlar.

Sultan papağanı biti ülkemiz ikliminin ılıman olmasından dolayı yaz aylarında çokça görülebilmektedir.

Kuşun tüylerinin arasında gezerken göreceğiniz bu küçük böcekler, hayvanlarda kaşıntı yapabilir, hastalanmalarına sebep olabilir ve oldukça hassas psikolojiye sahip olan sultan papağanlarında depresyona sebebiyet verebilir.

Sultan Papağanı Bitlendiği Nasıl Anlaşılır?

Sultan papağanı bitlendiği anlaşılması hayvanın vücudunu gözle inceleyerek anlaşılabileceği gibi hareketleri de takip edilerek anlaşılmaktadır.

Bununla beraber vücudunda yer alan bir paraziti gözlerinizle görseniz de niteliğinin belirlenmesi ve hayvana zarar verip vermediğinin anlaşılması için mutlaka bir veterinere görünmek gerekmektedir.

Genel nitelikleri itibari ile tüyleri sebebi ile parazit kapmaya çok müsait olan kuş türleri, bitlendikleri zaman aşağıda yer alan davranışları sergileyebilirler.

  • Tüylerinin sürekli olarak kabarması ve hayvandan gelen değişik sesler.
  • Tüyler üzerinde gözle görülen siyah küçük böceklerin dolaşıyor olması ve elinize aldığında canlı olduğunun anlaşılması
  • Dışkıda ya da yemler üzerinde ölmüş böcek kalıntılarının bulunuyor olması
  • Hayvanın sürekli olarak kafes üzerindeki demirlere sürtünmesi ve dışarı çıkmak için çabalaması
  • Gagası ile vücudunu sürekli olarak eşelemesi ve kendisiyle ilgilenildiğinde saldırgan tepki vermesi

Olarak özet geçilebilir.

Sultan Papağanı Biti İnsana Geçer mi?

İnsanda sultan papağanı biti yaşayamaz.

Bunun sebebi kuşlar üzerinde yaşayan asalak canlıların insanlar üzerinde yaşayamamasıdır. Bu durumun en büyük sebebini vücut sıcaklıkları oluşturmaktadır.

Kuş türleri üzerinde kendi kendine çoğalabilme refleksi gösteren bitler, genelde kırmızı renklerden oluşmaktadır.

İnsanda yer alan bitler ise saç ve vücut tüyleri gibi doğrudan deri üzerinden kan emerek yaşamaktadırlar.

Sultan papağanlarında yaşayan bit türleri bu sebepten insan üstünde barınamazlar.

Ancak evde başka evcil hayvanlar bulunuyorsa nadir de olsa bu hayvanlarda tutunabilirler.

Sultan Papağanı Biti Nasıl Temizlenir?

Sultan papağanı biti temizleme hayvanda bit görüldüğünde ya da herhangi bir parazitin var olduğundan şüphelenildiğinde, veterinere götürülmesi gerekmektedir.

Hayvanlar üzerinde tutunan ve ölü deri ve kanları ile beslenen bitler kendi kendilerine kaybolmazlar. Bu sebepten sultan papağanı biti sorununun mutlaka veteriner kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.

Bitlerin varlığı hayvanda sürekli kaşınma yaratacağı için yaraya ve enfeksiyona neden olabilir, bu enfeksiyon tüylerin dökülmesine ve kuşun ciddi şekilde hastalanmasına yol açar.

Veterinere götürülen sultan papağanları çeşitli parazit ilaçları ve spreyleri verilerek düzenli kullanımda kısa süre içerisinde vücutlarındaki bitleri dökebilirler.

Bitler tek başına iyileşmeyeceği için kişiler çeşitli doğal yöntemleri kullanmamaya çalışmaktadır. Hayvanlara zeytinyağı, sirke ve benzeri doğal maddelerin kullanılmaması gerekir. Vücutları için uygun ilaçlar veteriner kontrolünden sonra sağlanacaktır.

Sultan Papağanı Bitlenmesini Önlemek için Ne Yapmak Gerek?

Sultan papağanı bit önlenmesi sağlamak amacı ile yaz aylarında odanın yeterince havalandırılmasına, mümkünse oda sıcaklığının sabit tutulmasına özen göstermek gerekir.

Birden fazla papağan türü bir arada yaşıyorsa kafesin düzenli şekilde temizlenmesine, hayvanların yeteri kadar sıvı almasına dikkat edilmesi gerekir.

Kafesin haftada iki kez dezenfekte edilmesi, söz konusu yumurtaların eğer varsa kaybolmasına imkan sağlayacağı için kafes de ayrıca temizlenmelidir.

Sultan papağanı biti sorunu görüldüğünde ya da şüphelenilmesi halinde, kafes temizlendikten sonra hayvan veterinerden randevu alarak veterinere götürülmelidir.

Birden fazla sultan papağanının aynı kafeste olması durumunda hepsi kontrol için götürülebilir.