Anasayfa » Sultan Papağanı » Sultan Papağanı Kuruma Hastalığı (Agy) [Belirti, Neden, Tedavi, Nasıl Anlaşılır?]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Sultan Papağanı Kuruma Hastalığı (Agy) [Belirti, Neden, Tedavi, Nasıl Anlaşılır?]

Kuruma hastalığı tüm muhabbet kuşu türlerinde görülme riski olan bir bakteri hastalığıdır. 

Sultan Papağanı Avian Gastrik Yeast (Agy) – Kuruma Hastalığı Nedir?

Sultan papağanı iç kuruma hastalığı olarak da bilinen bu hastalık aslında neredeyse tüm muhabbet kuşu familyasında görülen bir bakteriden kaynaklı olarak türeyen bir hastalıktır. 

Tip dilindeki ismi; megabacter olan bu bakteri türü tüm muhabbet kuşları ve papağanların sindirim sistemlerine enfekte olarak oradan hastalığın kuşun tüm vücuduna yayılmasına neden olurlar. 

Bu hastalık, kanatlı canlılara; ağız salgısı, besin yolu ya da dışkı aracılığı ile bulaşabilmektedir. 

Sultan Papağanı Avian Gastrik Yeast (Agy) – Kuruma Hastalığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kanatlı canlılarda yani papağanlar ve muhabbet kuşlarında görülme olanağı yüksek olan kuruma hastalığının en belirgin ve dikkat çeken belirtisi kuşun yemek yememesi ve zayıflamaya başlaması durumlarıdır. 

Henüz olgunlaşmamış ve küçük olan kuşlarda bu belirtilerin hemen fark edilmesi oldukça zordur. 

Hastalığın ilk evrelerinde sindirim sisteminde çoğalan bakteriler kuşlarda ishal ve sindirilmeden atılan yem parçaları ile görülebilmektedir. 

Sultan Papağanı Avian Gastrik Yeast (Agy) – Kuruma Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Genellikle kanatlı kuş türlerinde görülebilen bu hastalığın tam olarak belli bir nedene bağlı olma durumu yoktur. 

Fakat en yakın ve ihtimal oranı yüksek olan kuruma hastalığına neden olabilen rahatsızlık mantardır. 

Mantarı olan kuşlarda halsizliğin ve yeme içmeden kesilme durumu görülebilmektedir. 

Bu belirtiler kuşlarda kuruma hastalığına neden olabilmektedir. 

Sultan Papağanı Avian Gastrik Yeast (Agy) – Kuruma Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sultan papağanı kuş türünde görülebilen bir rahatsızlık olan kuruma hastalığının tedavi süreci oldukça zor bir süreçtir. 

Hastalık süreci boyunca hasta olan kuş oldukça zorlu bir hastalık süreci yaşarken tedavi süreci de oldukça zorlu geçer. 

Hastalık tedavisi için genel olarak muhabbet kuşlarına özel olarak ilaçlar kullanılmaktadır. 

Hastalık süresince kullanılan antibiyotik ilaçların hastalığa herhangi bir etkisi olmaması durumunda kuşların hayatını kaybetme olasılığı artmakta hatta ölüm görülebilmektedir. 

Bu hastalığa sahip ev kuşunuzun ya da sultan papağanınızı ölüm riskinden uzaklaştırmak ve eski sağlığına kavuşmasını sağlamak için mutlaka tedavi süresini veteriner uzman bir hekim ile yürütmeniz gerekir. 

Ev ortamlarında alanında uzman kişilere danışmadan bilinçsizce yapılacak olan tedaviler kuruma hastalığının tedavisine etki etmediği gibi sultan papağanınızın hayatını da tehlikeye atabilmektedir. 

Bu nedenle kanatlı dostunuzda az önce yukarıda bahsettiğim hastalık belirtilerini gördüğünüzde mutlaka alanında uzman bir veteriner eşliğinde tedavi sürecini başlatmalısınız. 

Aynı zamanda Kuruma hastalığı kanatlı dostlarımızın bağırsaklarında meydana gelen bir hastalık olduğu için kanatlı kuş dostlarınızın bağırsakları için gerekli olan vitaminlerin aksatılmadan verilmesi de gerekmektedir.

Sultan Papağanı Avian Gastrik Yeast (Agy) – Kuruma Hastalığı Nasıl Önlenebilir?

Sultan papağanlarında da görülme ihtimali yüksek olan kuruma hastalığı bağırsaklarda meydana gelen bir hastalıktır. 

Bu nedenle kanatlı dostlarımızın iç parazit aşılarının düzenli olarak alanında uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. İç parazit ilaçlaması yapılan sultan papağanlarının kuruma hastalığına yakalanma oranları daha düşük bir ihtimaldir. 

Aynı zamanda kuruma hastalığına ve diğer tüm hastalıklara neden olan ve oldukça önemli olan bir diğer şey ise temiz bir yaşam alanıdır. 

Kuşlarınızın kuruma hastalığına yakalanmaması için kafeslerinin düzenli olarak temizlenmesi ve onlara temiz bir yaşam alanının sunulması çok önemlidir. 

Ayrıca hastalığı önlemek için fluconazol şurubun da belli aralıklarda ve belli bir süre zarfı içinde sularına karıştırılması gerekmektedir. 

Tüm bu önlemler alındıktan sonra sultan papağanınızın kuruma hastalığına yakalanma riskinin ihtimalini de düşürmüş olursunuz.