Anasayfa » Sultan Papağanı » Sultan Papağanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Nasıl Bir Kuştur?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Sultan Papağanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Nasıl Bir Kuştur?

Sultan papağanı ana vatanları Avustralya olan çoğunlukla kıyı harici bölgelerde yaşayan son derece sosyal canlılardır.

Küçük sürüler halinde bulunan turuncu, sarı, beyaz ağırlıklı olarak, gri renk tüylere sahip kuşlar geçirdikleri mutasyon sayesinde beyaz surat, gümüş, zeytin devetüyü rengi, sarı yanak ve inci gibi pek çok farklı çeşitliliğe sahiptir. 

📚 İçindekiler (👁️ Mutlaka göz at!)
VI. ❓❓❓ Sultan Papağanları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sultan Papağanı Nedir?

Sultan papağanı erkek ve dişi kuş türü, karakter tüy yapısı gibi pek çok farklı özelliklere sahip kuşlardır. 

Erkek sultan papağanları sarı renkte olup sarı renk alın, boğaz ve armaları, turuncu kulak örtüleri olan canlılardır.

Dişileri ise çok daha az sarı renge sahiptir. Kanatlarının altında ise çubuklu bir desen vardır. Erkek sultan papağanların alınları, tepe tüyleri ve boğaz bölümü sarı renklidir. 

Kulak üstü yanak tüyleri ise turuncu renktedir. Dişi sultan papağanları daha az sarı renkli olup kanat altındaki tüy desenleri ise benekli ve çizgilidir.

Erkek sultan papağanların kanat altları düz ve desensiz yapıdadır. 6 aylık olana kadar erkek sultan papağanların kanatları benekli ve çizgili olabilir.

Sultan Papağanı Nasıl Bir Kuştur?

Sultan papağanı kakadugiller familyasından olup sarı ve gri renkli kuş türlerindendir. Erkek sultan papağan türlerinin taklit yapma özellikleri yüksek olup dost canlısı, cana yakın tavırları ile ön plana çıkarlar.

Dünyada en çok tercih edilen evcil hayvan türleri arasında yer alan sultan papağanları verdiğiniz özverili, hassas ve doğru eğitim sonucunda kısa sürede sizinle konuşarak öğrettiğiniz tüm kısa kelimeleri kolayca ezberleyebilir.

Dünyadaki kedi ve köpekten sonra en çok tercih edilen evcil hayvan türleri arasında gösterilen papağanlar kendi aralarında çeşitli türlere ayrılmıştır. Dikkat çekici tüy ve farklı renk yapısıyla ön plana çıkan sultan papağanları en çok kafalarında bulunan ibikler ile dikkat çeker.

İlk defa Sultan papağanı alan kişiler papağanın nasıl konuştuğu ve konuşturma eğitimi hakkındaki tüm detayları merak etmektedir.

Sultan Papağanı Özellikleri Nelerdir?

Sultan papağanın özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • Genellikle beyaz, sarı ve gri renklidirler.  
  • Ortalama ömürleri 20 yıl olup küçük boyutları, sıcakkanlı, sosyal yapıları ile dikkat çekerler. 
  • Islık çalabilen, konuşabilen, şarkılar söyleyebilen bir kuş türüdür. 
  • Konuşmanın yanı sıra ıslık çalma eğilimleri olan papağanlar serbest dolaşan kuşlardır. 
  • Tahıl, meyve, çim tohumları ve diğer meyvelerle beslenebilirler. 
  • Solunum hızı dakikada 40 olup dinlenme halindeki kalp atış hızı ise dakikada 206’dır. 
  • Vücut ısı ortalaması 41 derecedir. Vücut ağırlıkları 80 – 125 gram olup ortalama 40 gramdır. 
  • Cinsel olgunluğa ise 6 – 12 ay arasında erişirler. 
  • Yavru bakım süresi 47 – 52 gün, kuluçka büyüklüğü 3 – 8 adet yumurta olan günlük 13.6 mililitre su tüketimi yapabilen muhabbet kuşları dünyanın en popüler ikinci kafes kuş türüdür.

Sultan Papağanı Yaşam Süresi Ne Kadardır?

Sultan papağanın yaşam süresi 12 – 15 yıl olup 25 yıl yaşayan türleri de bulunmaktadır. Evcil kuşlar arasında özel bir yere sahip olan papağanlar hayatınızın her anında sizinle birlikte yaşama potansiyeline sahiptir.

Sahiplerinden daha uzun yaşama ihtimali olan sultan papağanları vahşi doğada olduğundan daha fazla uzun yaşayabilirler.

Bir evde yaşarken avcı ve hastalıklarla karşılaşma olasılıkları düşük olan canlılar sağlıklı beslenme ve bakım sürecini doğru, etkin şekilde yaptığınızda daha fazla yaşayabilirler.

Sultan Papağanı Doğal Yaşam Alanı Neresidir? Hangi Ülkeye Aittir?

Sultan papağanından doğal yaşam alanı aslında Avustralya’dır.

Dünya genelinde popülerliği giderek artan, insan sever bir süs kuşu olarak bilinen papağanlar pek çok yetiştirici tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Türkiye’de 1982 – 2016 yılları arasında 135 papağan türü ithal edilerek 40 papağan yeniden yurt dışına ihraç edilmiştir.

Doğada üreme popülasyonu kuran papağanların hala Avustralya ormanlarında yaşadıkları bilinmektedir. Bakımı 160 yıl öncesine dayanan bu kuşlar sakin, samimi, renkli yapısıyla dikkat çekerler.

Pek çok kuşun aksine ısırmaması,  bağırmaması, sizinle iletişim kurarak şarkılar söyleyip sohbet etmesi yoğun şekilde tercih edilmesinde oldukça etkilidir.

Az zekâsı olsa da konuşma eğitiminden geçirdiğinizde öğrettiğiniz tüm kelimeleri kolay, hızlı şekilde ezberleyip konuşabilir.

Sultan Papağanı Kaç Derece Sıcaklıkta Yaşar?

Sultan papağanın yaşayabileceği sıcaklık değeri 20 – 25 derece arasındadır. Ortamın 35 derecenin üzerinde olması papağanınızın sağlığını etkileyerek ölmesine bile sebep olabilir.

Zorunlu olmadıkça ilaç ve aşı tedavisi uygulamamanız, kuşunuzu veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz gerekir.

Sultan Papağanı Kişiliği Ve Davranış Özellikleri Nelerdir?

Sultan papağanı kişiliği ve davranış özellikleri şunlardır: 

  • Diğer kuş türlerine göre konuşma ve anlama yeteneği yüksek, evcilleştirilmeye daha yatkın olan canlılardır. 
  • Sizinle oyun oynamayı seven, sakin, renkli yapılarıyla dikkat çekerler. 
  • İnsanlarla hemen alışarak dış çevresiyle uyumlu şekilde yaşamayı severler. 
  • İnsanlarda olduğu gibi farklı karakter yapısına sahiptir. 
  • Sultan papağanları kolayı eğitilirken bazıları eğitilme sürecinde zorlanabilir. 
  • Genellikle 3 aydan sonra konuşmaya başlayan papağanlar, ilk etapta sadece birkaç kelime konuşabilir. 
  • Tek sıra olan, sabit ses çıkaran dişi sultan papağanlar ve kapı zili ve kornaya benzeyen ses çıkaran erkek sultan papağanı türleri hareket ve davranışlarıyla size pek çok şeyi anlatabilir. 
  • Bulundukları ortamdan rahatsızlık duyduklarında hemen çığlık atarlar. 
  • Ayaklarında tüy bulunmadığı için ilk olarak ayaklardan üşürler. 
  • Doğada en çok rastlanan türleri ise gri renkli sultan papağanlarıdır.

Sultan Papağanı En Çok Neyi Sever?

Sultan papağanının en çok sevdiği şey çilek, mango, ananas, kavun, üzüm ve papayadır. Ayrıca lahana, hindiba, marul, kabak, havuç, brokoli, ıspanak ve kerevizi de çok severler. Yem seçerken sarı darı, beyaz darı, buğday ay çekirdeği, karabuğday, kırmızı darı yemlerini tercih ederler.

Sultan Papağanı Ne Yer? Beslenmesi Nasıldır?

Sultan papağanın beslenmesi doğal ortamda buldukları ot, bitki yaprağı ve küçük böceklerden oluşur. Evcil hayvanınızı beslerken ona alacağınız yemin içinde yukarıda belirtilen bileşenlerin muhakkak olması gerekir.

Yemlerin yanında günlük olarak sebze, meyve ve bitki türlerini de severek tüketirler. Kavun, mango, şeftali, koçanla mısır, domates, kabak, şalgam, çin lahanası, tatlı patates, brokoli gibi pek çok sebze ve meyve tüketirler.

Sultan Papağanı Genel Sağlığı Nasıldır?

Sultan papağanının genel sağlığı ve gelişimi hekiminiz tarafından kontrol edilmelidir. Ömrü oldukça uzun olan, meraklı, canlı göz yapısı ile dikkat çeken papağanların iştahı da oldukça yerindedir.

Günde bir ya da iki defa su içen canlılar oyun oynayıp gezip tozarken sahipleri ile keyifli dakikalar geçirmeyi sever. Tehlikelere karşı uyanık olup yüksek savunma cesareti gösterirler.  

Sultan Papağanı Genel Bakımı Nasıldır? Kolay Bakılır Mı?

Sultan papağanının genel bakımı oldukça kolay ve pratiktir. Kuşunuzun tırnak ve gaga bakımını yaparak sağlıklı, keyifli şekilde hareket etmesine yardım edebilirsiniz. Uzayan tırnaklarını kesip kafese bir gaga taşı koyarak bakımını eksiksiz ve doğru şekilde yapmanız gerekir.

Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Sultan papağanının cinsiyet ayrımı DNA testi ile yapılır. Cinsiyet ayrımını   %100 kesin olarak bildiren DNA testleri kuş tüylerinden birkaç tanesinin test edilmesi ile gerçekleştirilir. Dişi sultan papağanlarının kanatlarının altında benekler bulunurken erkeklerin kanatlarının altında benekler yoktur. 

Sultan Papağanı Kolay Konuşur Mu, En Kolay Hangi Kelimeleri Konuşur?

Sultan papağanının kolay konuşması öğrettiğiniz basit kelimelerle mümkündür. En çok babacık, kızım, oğlum, cici kuş, kuş, merhaba gibi kelimeleri öğrenerek rahatlıkla konuşabilir.

Dişi Sultan Papağanı Genel Özellikleri Nelerdir?

Dişi sultan papağanı soluk renkli olup pek konuşmayan, sessiz,  hafif ötüş sesleri çıkaran bir kuş türüdür.  

Erkek Sultan Papağanı Genel Özellikleri Nelerdir?

Erkek sultan papağanı konuşma,ses çıkarma yetenekleri dişilere nazaran yüksek olan, ıslık çalıp konuşabilen gri ,beyaz, sarı renkli canlılardandır. Sıcakkanlı, sosyal yapıları ile dikkat çekerler.

Yavru Sultan Papağanı Genel Özellikleri Nelerdir?

Yavru sultan papağanı ev ortamına uyum sağlayan anne ve babalarının mutasyonunu taşıyan özel kuş türüdür. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra 30 – 35 gün sonra anne ve babaları tarafından korunarak beslenirler.

Öğrettiğiniz kelimeleri anlama, uygulama ve ezberleme yeteneği yavru erkek sultan papağan kuşlarında daha fazladır.

Sultan Papağanı Türleri Hangileridir?

Sultan papağan türleri şunlardır:

Gri (Grey) Sultan Papağanı

Gri sultan papağanı doğada en çok tercih edilen rengini gri tüylerinin renginin seyrelmesi ve yoğunlaşmasından alan özel bir kuş cinsidir.

Benekli (Alaca, Pied) Sultan Papağan

Benekli sultan papağan çekinik özellikleri ile ön plana çıkan vücut tüylerindeki melanin pigmenti ile kaybettiği gri renk altındaki temel rengini ortaya çıkaran özel bir türdür. Gözleri siyah olup güçlü baskın pigment özelliği tamamen sarı renge dönüştürür. Lutino Sultan ve Sultan papağanlar arasındaki en temel fark göz renklerinin siyah olmasıdır.

İnci (Pearl) Sultan Papağanı

İnci sultan papağanı tüylerindeki melanin, pigment, gri tüyleri merkezinden uzaklaştırır. Tüyler üzerinde noktalı taraklı şekilde görünür.  

Lutino (Sarı) Sultan Papağanı

Lutino sultan papağanı tüylerindeki tüm melanin kaybolmuş olup sarı ve turuncu renk pigmentleri ile dikkat çeker. Beyaz ve soluk sarı gövde yapısına sahiptir. Gözleri kırmızı renk olup gaga ve ayakları pembedir. Cinsiyete bağlı mutasyon geçirmiştir.

Albino (Beyaz) Sultan Papağanı

Albino sultan papağanı 2 mutasyonun birleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Beyaz yüz ve rutino mutasyonlarının bu tür üzerindeki etkisi çok yüksektir. Melanin pigment üretmeyen canlılar melanin yoksunluğundan dolayı tamamen beyaz renkleriyle ön plana çıkar. Melanin pigmenti olmadığı için göz renkleri kırmızıdır.

Lutino Sultan Papağanı
Lutino Sultan Papağanı

Tarçın (Cinnamon) Sultan Papağanı

Tarçın sultan papağanı cinsiyete bağlı mutasyon geçirmiştir. Koyu gri tüyleri yerine gri, kahverengi tüylere sahip olan canlılar gri rengin bir derece soluk görüntüsüne sahiptir. Gözleri koyu, ayak ve gagaları grimsi renk yapısına sahiptir.

Fallow (Devetüyü Rengi) Sultan Papağanı

Fallow sultan papağanı çekinik mutasyon olarak ortaya çıkar. Tüy renkleri tarçın olup Sultan papağanlarından daha soluk renge sahiptir. Gri rengin iki derece soldurulması ile ortaya çıkan, gözleri kırmızı, ayaklar ve gagaları pembe, mutasyonlu canlılardır.

Beyaz Yüz, Pastel Yüz, Krem Rengi Surat (White Face, Pastel Face, Cream Face) (Parblue) Sultan Papağanı

Beyaz yüz, pastel yüz,  krem rengi surat Sultan papağanı üç farklı renk çekinik mutasyonundan oluşmuştur. Kuş tüylerindeki sarı renk, genlerinden gelmiştir.

Beyaz yüz papağan, mutasyondaki tüm renkleri kaldırdığı için yüzü tamamen beyazdır.

Pastel yüz papağan, yüzdeki sarı ve kırmızı renkleri bir derece azaldığı için pastel görünüme sahiptir. Yanaktaki kırmızı renkleri pastel şeftali rengi andırır. Belli belirsiz yanak tüyü renkleri ve sarı kafa tüyleri ile dikkat çekerler.

Gümüş (Silver) Sultan Papağanı

Gümüş sultan papağanı iki mutasyona sahiptir. Bunlar: dominant ve çekinik gümüş mutasyonlarıdır. Mutasyon gri ve kahverengi renk pigmentlerini etkileyerek kuşun daha gümüş renk görünümüne sahip olmasını sağlar. 

Çekinik gümüş sultan papağanının, gözleri kırmızı renkli olup ayak ve gagaları pembedir.  Dominant gümüş sultan papağanı, hem tek faktör hem de çift faktör yapısına sahiptir.

Çekinik gümüş mutasyonunda olduğu gibi gözleri kırmızı, ayak ve gagaları pembe renklidir. Dominant gümüş mutasyonu ve gri renk mutasyonu dâhil olmak üzere hepsi baskın mutasyon geçirmiştir.

Zeytin, Zümrüt (Olive, Emerald) Sultan Papağanı

Zeytin zümrüt sultan papağanı çekinik mutasyonu nispeten nadir bir mutasyon olarak ortaya çıkar. Zeytin ismiyle tanınmış olsa da ismi konusunda çeşitli tartışmalar yaşanmıştır.

Yapılan araştırmalara göre bazı kuş yetiştiricileri bu kuşları zümrüt olarak adlandırmıştır. Avusturya’daki bazı yetiştiriciler ise zeytin, zümrüt Sultan papağanına “suffucet” ismini vermişlerdir.

Zeytin zümrüt mutasyonu tüyleri solan mutasyonun özel bir türü olarak karşınıza çıkar. Bu mutasyon etkisi ile renkleri soluk gri rengin altındaki sarı renk belli, belirsiz şekilde görülür.

Sultan papağanı sadece turuncu ve sarı renk pigmenti ürettiği için yeşil renk mutasyonuna rastlanılmaz.

Sarı Yüz (Sarı Yanak, Yellowcheek, Yellowface) Sultan Papağanı

Sarı yüz sultan papağanı yanak tüyleri turuncu yerine sarı olup mutasyonda sadece yanak tüyleri sarı renklidir.

📷Sultan Papağanı Fotoğrafları

Sultan Papağanları Fotoğrafı
Sultan Papağanları Fotoğrafı
Sultan Papağanları Fotoğrafı
Sultan Papağanları Fotoğrafı
Sultan Papağanı Fotoğrafı
Sultan Papağanı Fotoğrafı
Sultan Papağanı Fotoğrafı
Sultan Papağanı Fotoğrafı
Sultan Papağanı Fotoğrafı
Sultan Papağanı Fotoğrafı

❓❓❓ Sultan Papağanları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu bölümde sultan papağanları hakkında sıkça sorulan bazı soruları ve cevaplarını bulabilirsiniz.

Sultan Papağanı Hangi Ülkeye Aittir? Anavatanı Neresidir?

Ev yaşamına kolayca ayak uydurabilen sultan papağanları orta boylu kuşlardır. 

Muhabbet kuşlarından sonra Türkiye’de en fazla beslenen kuş türüdür. 

Sultan papağanının anavatanı ise Avustralya’dır.

Sultan Papağanlarının Doğal Yaşam Alanı Nasıldır?

Avustralya’nın geniş alanlarında yaşayan sultan papağanlarının doğal yaşam alanları oldukça zorludur. 

Doğada sürüler halinde yaşarlar. 

Sürüler gökyüzünü karartacak kadar büyüktür. 

Meyve nektarı, tohum ve böceklerle beslenen bu kuşu evinizde de rahatlıkla besleyebilirsiniz.

Sultan Papağanın Ömrü Ne Kadardır?

Sultan papağanlarının doğadaki yaşam süreleri 10 ile 15 yıl arasında değişiklik gösteriyor. 

Ev ortamında yaşamı için gerekli koşullar sağlandığı takdirde bu süre biraz daha uzatılabilir. 

Sultan papağanının kaliteli bir ömür yaşaması için beslenmesine ve sağlık koşullarına özen göstermek gerekiyor.

Sultan Papağanı İsmi Nereden Geliyor?

Latince Nymphicus hollandicu olarak bilinen sultan papağanı sarı, gri ve beyaz renklerde tüye sahip canlılardır. 

Nymphe ‘genç kız’ anlamına geliyor. 

Hollandicu ise anavatanı ifade ediyor. Sultan papağanının anavatanı Avustralya olmasına rağmen Hollanda gibi görünmesinin sebebi ise gezginlerin bu türü Hollanda’ya götürmesinden kaynaklanıyor.

Sultan Papağanı Zekası – IQ’su Ne Kadardır? Zeki Midir?

Sultan papağanının bilinen en belirgin özelliği sesleri taklit edebilme yeteneğine sahip olmasıdır. 

Sesleri taklit ederek birçok kelimeyi konuştuğunu görebilirsiniz. 

Bu da sultan papağanının IQ’nun yüksek, zeki bir canlı olduğunun göstergesidir.

Sultan Papağanı Kulağı Nerededir?

Birçok kuşta olduğu gibi sultan papağanında da kulak dışarıdan görünür bir yapıdır. Bazı kuşların dışarıdan belirgin bir kulağı olmasa bile kulak zarı yapısı olduğu belirtmek gerekiyor. 

Sultan papağanının yanak yamasındaki turuncu tüyleri kaldırdığınızda kulak deliğini görebilirsiniz.

​​​​​​Sultan Papağanları Dünyayı Nasıl Görür?

İnsanlarda 3 tip koni hücresi bulunurken sultan papağanlarında ise 4 tip bulunuyor. 

Bu açıdan bakıldığında kuşlar biz insanlara göre daha fazla renk görürler. 

Hatta ultraviyole olarak bile görüş sağlayabiliyorlar. 

Yani bizim siyah olarak gördüğümüz bir nesneyi sultan papağanı renkli olarak görebiliyor.

Sultan Papağanlarının Normal Ağırlıkları Ne Kadardır?

Yumurtadan yeni çıkan bir sultan papağanı yaklaşık 80-90 gram ağırlığında olur. 

Düzenli beslenme ve sağlıklı bakım sonucu yetişkinliğe erişen sultan papağanının ise normal ağırlığı 120 gram civarında olmalıdır.

Sultan Papağanı Eş Değiştirir Mi?

Sultan papağanları tek eşli yaşayan canlılardır. 

Çiftleşmeden sonra erkek, eşine kuluçka süreci boyunca yardımcı olur. 

Bunun yanı sıra yumurtadan çıkan yavruların bakımı ve beslenmesinde de rol alabilir.

Sultan Papağanı Hangi Çekirdekleri Yer?

Sultan papağanı bitki tohumları ile beslenen iştahlı bir kuştur. 

Sağlıklı beslenmesi için ona özel üretilmiş yemleri tercih etmenizde yarar vardır. 

Yemlerine ek olarak sizin tükettiğiniz meyve, sebze ve tohumlardan da yararlanır. 

Sultan papağanının en çok severek tükettiği çekirdeklerin başında ise ayçiçeği çekirdeği geliyor.

En İyi Konuşan Sultan Papağanı Türü Hangisidir?

Ömürleri boyunca ortalama 1500 kelime öğrenerek en iyi konuşma yeteneğine erişen papağanların başında Jako gelir. 

Jako papağanlarından sonra konuşma yeteneği yüksek olan kuşlar ise sultan papağanlarıdır. 

Lori papağanı, kakadu ve cennet papağanı da yine en iyi konuşan papağanlar arasında yer alır.

Evden Kaçan Sultan Papağanı Dışarda Yaşar Mı?

Günümüzde Avustralya’nın vahşi doğasında yaşamını devam ettiren sultan papağanları, ülkemizde evcil olarak mutasyona uğramıştır. 

Bu yüzden evden kaçan sultan papağanının dışarıda yaşaması pek mümkün değildir. 

Kedi, köpek gibi hayvanların saldırısına maruz kalabileceği gibi yem bulamayıp açlıktan da ölebilir.

Evden Kaçan Sultan Papağanı Dışarıda Ne Kadar Süre Yaşayabilir?

Evden kaçan sultan papağanının dışarıda yaşayabilmesi için biraz şansa ihtiyacı vardır. 

Eğer kuşunuz uçabiliyorsa hayvanların saldırısından kendisini koruyabilir. 

Fakat bu konuda yeteneksizse veya henüz yavru ise ne yazık ki dışarıdaki yaşam süresi uzun olamaz. 

Hayvan saldırısına maruz kalmasa bile ihtiyaç duyduğu besin ve suyu bulamaması halinde yaşamını devam ettiremez.

Sultan Papağanı Marul Yer Mi?

Doğal ortamında bitki yaprakları, otlar ve böceklerle beslenen sultan papağanı marul gibi sebzeleri de severek tüketir. 

Yalnız dikkat etmeniz gereken bir husus vardır. 

Sindirim sistemi rahatsızlığı yaşamasını istemiyorsanız papağanın tükettiği marulu hijyen koşullarına uygun olarak yıkamanız gerekiyor. 

Ayrıca fazla tüketmesine de izin vermemelisiniz.

Sultan Papağanı Karanlıktan Korkar Mı?

Sultan papağanları hassas ve duygusal canlılardır. 

Gürültü, ani, hareket ve karanlık korkmasına neden olur. 

Bu yüzden gece belli bir saate kadar ışık isterler. 

Uyuduğunda ise üzerine örterek dış faktörlerden etkilenmesini önleyebilirsiniz.

Dişi Sultan Papağanı Konuşur Mu?

Dişi Sultan papağanları konuşabilme zekasına ve yeteneğine sahiptirler. 

Fakat bu konuda erkek sultan papağanları kadar yetenekli değillerdir. 

Eğer konuşan bir sultan papağanı sahiplenmek istiyorsanız erkek tercih etmenizde yarar var.

Sultan Papağanı Renk Değiştirir Mi?

Sultan papağanları albino, lutino ya da sarı gri karışımı renklere sahip olabiliyor. 

unlar genellikle üreticiler tarafından mutasyona uğratılan kuşlardır. 

Bu kuşlarda genellikle ebeveynlerinin bağlı olduğu mutasyon şekline göre tüylerin renginde değişiklik olabiliyor.

Sultan Papağanı Gece Uyurken Üstü Örtülmeli Midir?

Sultan papağanları karanlıktan hoşlanmazlar. 

Fakat geceleri kaliteli bir uyku uyuyabilmeleri için üzerine örtmeniz gerekir. 

Kafesin üstüne örtebileceğiniz hava geçiren ve kafes içine karartan bir örtü kuşun uyku kalitesini yükseltir. 

Böylece gece korkusu da önlenmiş olur. 

Kafesin bulunduğu odada vantilatör ve klima gibi hava akımına neden olan cihazlar kullanıyorsanız da kuşunuz uyuduktan sonra üzerini örtmelisiniz.

Sultan Papağanı Ağlar Mı?

Yetişkin sultan papağanları strese girdikleri zaman ağlama davranışı sergileyebilir. 

Özellikle yavruların önünden su veya yemini aldığınızda ağlamaya başladığını görebilirsiniz. 

Sultan papağanının ağlama tepkisi insanlarda olduğu gibi gözyaşına neden olmaz. 

Kuşun normalin dışında adeta çığlık atarak bağırması spesifik bir ağlama davranışıdır.

Sultan Papağanı Neden Sürekli Zıplar?

Sultan papağanı enerjik ve canlı bir kuş türüdür. İyi bir bakım ve ilgi gördükleri zaman mutlu olduklarını anlayabilirsiniz. 

Sultan papağanının sürekli zıplama davranışı onun sevindiğine ve mutlu olduğuna işaret eder. 

Bu şekilde dikkat çekmeye çalışarak şımarık şımarık davranışlar sergiliyorsa onu daha çok sevmeniz gerekiyor olabilir.

Sultan Papağanı Çiftleşmeden Yumurta Yapar Mı?

Sultan papağanı çiftleşmeden yumurta yapamaz. 

Sultan papağanının yumurtlayabilmesi için erkek papağana ihtiyacı vardır. 

Kızgınlık döneminde kafeste görülen yumurta ise boş bir yumurtadır. 

Kızgınlık yumurtası olarak da bilinen bu yumurta dişi sultan papağanının çiftleşmeye hazır olduğu anlamına gelir.

Erkek Sultan Papağanı Kuluçkaya Yatar Mı?

Çiftleşmeden yaklaşık 5-6 gün sonra dişi sultan papağanı yumurtlamaya başlar. 

Yapılan bu yumurtaların sağlıklı gelişmesi için kuluçka sürecini kusursuz olarak tamamlaması gerekiyor. 

Sultan papağanları tek eşli canlılardır. 

Bu yüzden kuluçka döneminde çiftler birbirlerine destek olur. 

Örneğin anne yumurtaların üzerinde otururken baba onu beslemeye çalışır. Bazen de gündüzleri erkeğin, geceleri ise dişinin kuluçkaya yattığı görülür.

Sultan Papağanı İlk Yumurtaya Yatar Mı?

Kuluçka tecrübe gerektiren bir süreçtir. 

Genellikle dişi sultan papağanı ilk yaptığı yumurtayı reddetme eğilimi gösterir. 

Tecrübesizlikten kaynaklanan bu durum daha sonraki yumurtalar için geçerli değildir. 

Bu süreçte sultan papağanının yumurtlamaya devam ettiğini unutmamak gerekiyor. 

Yumurtlama ortalama 4-5 gün sürer. 

Sultan papağanı bazen ilk yaptığı yumurtaya oturmayı kabul etmez ve kuluçkadan uzaklaştırır.

Sultan Papağanı Ne Zaman Yumurtaya Yatar?

Sultan papağanı kızgınlık döneminde çiftleşme imkanı bulduysa kısa bir süre sonra yumurtlamaya başlar. 

Deneyimli bir dişi sultan papağanı yaptığı yumurtaların üzerine yatarak gelişmelerine destek olur. 

Kuluçka süresi yaklaşık 20 gün sürebiliyor. 

Bazı durumlarda yavrular daha erken ya da daha geç çıkabiliyor.

Sultan Papağanı Neden Aniden Kanat Çırpıyor – Kuyruk Sallıyor?

Sultan papağanının hal ve hareketleri genel durumu hakkında her zaman bilgi vericidir. 

Eğer aniden kanat çırpıyor ve kuyruk sallıyorsa size sinyal veriyor olabilir. 

Bu davranış genellikle stres, heyecan ya da korku altında olduğuna işaret eder. 

Bazı durumlarda ise çiftleşmek isteyen sultan papağanının kanat çırparak, kuyruk salladığını görebilirsiniz.

Erkek Sultan Papağanı Kızgınlık Yumurtası Yapar Mı?

Kızgınlık yumurtası dişi sultan papağanının çiftleşmek istediğini gösteren en önemli faktörlerden biridir. 

Kafesin altında boş bir yumurta gördüyseniz dişi kuşunuz çiftleşmeye hazır demektir. 

Bu davranışı erkek sultan papağanlarında görmek pek mümkün değildir. 

Onlar daha çok etrafındaki objelere gagasıyla vurarak veya sürekli bir yerlere tırmanarak kızıştıklarını belli ederler.

Yavru Sultan Papağanı Tüyleri Ne Zaman Çıkar?

Yavru sultan papağanları yumurtadan çıktıkları zaman genellikle tüysüz ve cılızdırlar. 

Annesi tarafından düzenli olarak beslenen yavru sultan papağanının tüyleri ortalama ikinci haftanın sonuna doğru çıkmaya başlar. 

Yavru sultan papağanının tüylenmesi oldukça hızlı bir şekilde tamamlanır.

Sultan Papağanı Üreme Yaşı – Dönemi Ne Zamandır?

Sultan papağanları 9 aydan itibaren cinsel yetişkinliğe ulaşırlar. 

Fakat hemen çiftleşmek için hazır değillerdir. 

Ortalama 12 aya kadar çiftleşmeye de hazır bir duruma gelirler. 

Sultan papağanlarının en ideal üreme yaşı ve dönemi ise 15 ile 18 ay civarıdır. 

Yani sultan papağanının bir buçuk yaşını doldurduktan sonra çiftleşmesi daha doğru olacaktır.

Erkek Sultan Papağanı Neden Yuvalığa Giriyor?

Dişi sultan papağanları kuluçka öncesi yuvalığa pek girmezler. 

Zaman zaman kafasını içeriye uzatarak inceler fakat cesaret edemez. 

Erkek sultan papağanları ise dişilere göre daha cesurdur. Yuvalıktan korkmazlar. 

Bununla birlikte kuluçka boyunca erkek ve dişi yuvalığa beraber girip çıkabilir. 

Erkek sultan papağanları da hem kuluçkadaki anneyi hem de yumurtaları korumak için içgüdüsel olarak yuvalığa girip çıkar.

Sultan Papağanı İnsanlara – Sahibine Küser Mi?

Sultan papağanları oldukça duygusal kuşlardır. 

Hatta stres sonucu depresyona girerek ölen çok sayıda sultan papağanı vardır. 

Eğer rutin bakımınızı aksatırsanız ya da hoşuna gitmeyen davranışlarda bulunursanız size küsebilir. 

Özellikle geçici olarak başkalarına emanet edilen sultan papağanlarının sahiplerine küsmesi yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur.

Dişi Sultan Papağanı Yılda Ortalama Yavru Verir?

Sultan papağanı kuluçka süresi ortalama 20 gündür. 

Dişi sultan papağanının her ay aynı sayıda yumurta yapması beklenemez. 

Beslenme türü, aldığı vitaminler ve kuşun yaşı bu durumu etkileyen faktörler arasında yer alır. 

Genellikle sonbahar ya da yaz ortasında çiftleşen dişi sultan papağanları yumurtlama eğilimi gösterirler. 

Her bir yumurtlama sürecinde 5-6 tane yumurta görebilirsiniz. 

Fakat bu papağanların döllü yumurtasını bulmak zordur.

Dişi Sultan Papağanı Yılda En Fazla Kaç Yavru Verebilir?

Sultan papağanının çiftleşme dönemi, bakımı ve beslenmesi ile doğru orantılıdır. 

Yılda ortalama iki kere kızgınlık yaşayan dişi sultan papağanı çiftleştiği takdirde 5 veya 6 tane yumurta yapar. 

Bu yumurtaların tamamından yavru çıkması nadir görülen bir durumdur. 

Ortalama bir değer vermek gerekirse dişi sultan papağanı yılda en fazla 12 tane yavru verebilir.

Yavru Sultan Papağanı Anneden Ne Zaman Ayrılır?

Başarılı bir şekilde tamamlanan kuluçka süresinin ardından yumurtadan çıkan yavruların kendini toparlaması yaklaşık 5 hafta sürer. 

5 hafta boyunca annesinin bakımına ve sıcaklığına ihtiyaç duyan yavru sultan papağanları 6 haftadan itibaren anne kuştan ayrılabilir.

Sultan Papağanları Hangi Ayda Çiftleşir? Çiftleşme Ayları Hangileridir?

Sultan papağanı için en ideal çiftleşme ayları Ekim veya Temmuz aylarıdır. 

Beslenme şartları ve papağana sunulan vitamin ve mineraller de çiftleşme ayını etkileyebiliyor. 

Kuşun kızgınlaşmasına neden olan besinlere ağırlık vermeniz halinde çiftleşme ayı değişiklik gösterebilir.

Sultan Papağanı Yumurtası Kaç Günde – Ne Zaman Çatlar?

​​​​​​Dişi sultan papağanı çiftleşmeden 4-5 gün sonra yumurtlamaya başlar. 

Fakat bütün yumurtaları aynı günde yapmaz. 

Dolayısıyla yumurtaların çatlama zamanı da değişiklik gösterir. 

Sağlıklı bir sultan papağanı yumurtasının 19 ile 21 günde çatlaması beklenir.

Sultan Papağanı Neden Kendi Ayağını Isırır?

Ayağını ısırma davranışını genellikle dişi sultan papağanları sergiler. 

Bu davranış çiftleşme pozisyonu almak için yapılır. 

Bazı durumlarda ise ayağında oluşan mantar veya mikroorganizmaların kaşındırmasıyla bu davranışı sergileyebiliyorlar. 

Sultan papağanının neden kendi ayağını ısırdığını anlayabilmek için ayağının durumunu da gözlemleyebilirsiniz. 

Kızarıklık, tahriş veya şişkinlik varsa veteriner hekim muayenesine götürmeniz yararlı olacaktır.

Dişi Sultan Papağanı Kendi Yavrusunu Neden Beslemez?

Sultan papağanlarında ilk kuluçka deneyimleri genellikle olumsuz sonuçlanır. 

İlk defa yavru sahibi olan dişi sultan papağanı yavrusunu nasıl besleyeceğini bilemediği için ona bakmayı reddeder. 

Kızgınlık arttırıcı besinler tüketen anne de yine yavrularını beslemek istemez.

Sultan Papağanı İsmi Nereden Geliyor?

Latince Nymphicus hollandicu olarak bilinen sultan papağanı sarı, gri ve beyaz renklerde tüye sahip canlılardır. Nymphe ‘genç kız’ anlamına geliyor. Hollandicu ise anavatanı ifade ediyor. Sultan papağanının anavatanı Avustralya olmasına rağmen Hollanda gibi görünmesinin sebebi ise gezginlerin bu türü Hollanda’ya götürmesinden kaynaklanıyor.

Sultan Papağanı Eş Değiştirir Mi?

Sultan papağanları tek eşli yaşayan canlılardır. Çiftleşmeden sonra erkek, eşine kuluçka süreci boyunca yardımcı olur. Bunun yanı sıra yumurtadan çıkan yavruların bakımı ve beslenmesinde de rol alabilir.

Dişi Sultan Papağanı Yılda En Fazla Kaç Yavru Verebilir?

Sultan papağanının çiftleşme dönemi, bakımı ve beslenmesi ile doğru orantılıdır. Yılda ortalama iki kere kızgınlık yaşayan dişi sultan papağanı çiftleştiği takdirde 5 veya 6 tane yumurta yapar. Bu yumurtaların tamamından yavru çıkması nadir görülen bir durumdur. Ortalama bir değer vermek gerekirse dişi sultan papağanı yılda en fazla 12 tane yavru verebilir.