Sultan papağanlarında sallabaş hastalığı oldukça sık rastlanan bir durumdur.
Bilimsel olarak “Salmonella” olarak adlandırılan bu hastalık, halk arasında “delibaş” olarak da bilinmektedir.
Sallabaş hastalığı kafes içerisinde yer alan diğer canlılara çok hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir.
Bu neden ile kafa hareketlerinde farklılıklar gözlemlenen papağanlar, hızlı bir şekilde farklı bir kafese alınmalıdır.
Sallabaş hastalığı bakteri kökenli bir hastalıktır ve genellikle güvercinlerde gözlemlenmektedir.
Hastalık oldukça ciddi seyreden ve sonucu ölüme kadar varan bir hastalıktır.
Kafasını çevirmeye başlayan ya da kafa hareketlerinde her zaman olduğundan daha farklı hareketler gözlemlenen papağanın, veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir.
Sultan Papağanlarında Sallabaş Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Sultan papağanlarında sallabaş hastalığına sebep olan faktör, hastalığa da adını veren Salmonella bakterisidir.
Direkt olarak vücuda bakterinin alınması ya da başka bir rahatsızlık sebebi ile bu bakterinin vücut içerisinde üremesi, hastalığın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Bakterinin vücuda girmesi ya da başka bir hastalık sonucunda ortaya çıkmasına göre değişen, yaklaşık olarak 2000 farklı tipte sallabaş hastalığı mevcuttur.
Sallabaş hastalığına sebep olan bakteri, papağanların ya da etki ettikleri diğer kanatlı canlıların bağırsak içlerinde çoğalmakta ve dışkı yolu ile vücuttan atılmaktadır.
Her dışkılamada vücuttan milyonlarca bakteri atılmakta ve bu durum sonucunda bağırsak çeperi hızlı bir şekilde zayıflamaya başlamaktadır.
Bakteriler bağırsaklarda yeterince çoğaldıktan sonra papağanın kalp ve ciğer gibi hayati organlarına etki etmeye başlamaktadırlar. Bu durum papağanın ölümü ile sonuçlanabilmektedir.
Bakteri, papağan vücuduna solunum yolu ile de alınabilmektedir.
Papağanın soluk borusuna yerleşen ve vücuda soluk borusundan yayılım göstermeye başlayan bakteriler, çok hızlı bir şekilde diğer iç organları etkileyebilmekte ve papağanın ölmesine sebep olabilmektedirler.
Bakterinin vücuda nasıl alındığına bakılmaksızın, normal hareketlerinden daha farklı hareketler sergilemeye başlayan papağanın ihmal edilmemesi ve konu ile ilgili mutlaka veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.
Sultan Papağanlarında Sallabaş Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Sultan papağanlarının sallabaş hastalığında gösterdikleri belirtiler, oldukça azdır.
Hastalığın en temel belirtisi koyu yeşil dışkıdır.
Hastalığın sık görülmeyen diğer belirtileri ise şu şekildedir:
- Sallabaş hastalığına yakalanan ve çiftleşme döneminde olan papağanlar genel olarak çiftleşme konusunda isteksizdir. Çiftleşmenin gerçekleştiği nadir durumlarda oluşan yumurtalar ise çoğunluk ile boştur.
- Sallabaş hastalığına yakalanan yavru güvercinlerin gelişimleri kısa zamanda durur. Gagaları sarı renkten yeşil renge döner ve papağan yavruları ciddi bir iştahsızlık durumu yaşar. Durumun fark edilmemesi ve yeterince besin takviyesinin yapılmaması durumunda yavru papağanlar genel olarak 2 hafta içerisinde kurtarılamaz hale gelirler.
- Sallabaş hastalığına yakalanan 1 yaş ve üzeri genç papağanlar genel anlamda ağır hareketler sergilerler.
- Sallabaş hastalığına yakalanan papağanlar uçma kabiliyetlerini kaybederler.
- Sallabaş hastalığına yakalanan papağanlar çok fazla su tüketirler.
- Sallabaş hastalığına yakalanmış papağanların tüyleri genel olarak kabarık durumdadır.
- Sallabaş hastalığına etki eden bakterilerin papağanın eklem yerlerine tutunmuş olması, eklemlerde şişliklere sebep olur. Parmak eklemlerine yerleşen bakteri nedeni ile papağanlar ayakları üzerine basamadıkları için kanatlarının üzerine yatarak sürünmeye çalışırlar.
Sultan Papağanlarında Sallabaş Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Sultan papağanlarında görülen sallabaş hastalığının tedavisi, ortalama olarak 3 ay ile 6 ay arasında değişiklik gösteren bir süreci kapsamaktadır.
Sallabaş hastalığına yakalanan papağanların mutlaka veteriner hekim gözetiminde olması ve var ise kafesinde bulunan diğer canlılardan ayrılması gerekmektedir.
Tedavi sürecinde hasta papağan loş bir ortama alınmalı, yemek ve su takviyesi ise eldiven aracılığı ile sahibi tarafından yapılmalıdır.
Hastalığın tedavisinde ise sarımsak ve multivitaminler kullanılmalıdır.