Tavşan kafesi alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda oldukça hassas davranmak gerekir. Tavşan kafesi, tavşanınızın rahat edebileceği özellikle sahip olmalıdır. Bu özelliklere sahip olmazsa tavşanınız ruhsal ya da fizyolojik problemler yaşayabilir.
Tavşan Kafesi Alırken Nelere, Kafeslerin Hangi Özelliklerine Dikkat Edilmelidir?
Tavşan kafesi alırken dikkat edilmesi gereken şeyler kafesin boyutu, hangi maddeden yapıldığı ve uygun alanları barındırıp barındırmadığıdır. Buna ek olarak ne kadar iyi bir kafes alırsanız alın tavşanınızın sürekli kafeste yaşayamayacağını bilmeniz gerekir.
Tavşanların kafesten uyku saatleri dışında en azından 2 ya da 3 saat aralıklarla çıkmaları gerekir. Tavşan sürekli kafeste tutulursa çeşitli psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklar yaşayabilir.
Tavşan Kafesi İçerisinde Bulunması Gereken Eşyalar Nelerdir?
Tavşan kafesi içerisinde bulunması gereken eşyalar başlıca şunlardır:
Tavşan Mama Kabı (Kuru Mama İçin)
Tavşan mama kabı seçimi yaparken dikkatli olmanız gerekir. Mama kabının boyutunun ve yüksekliğinin tavşan türüne uygun olması gerekir.
Örnek olarak daha küçük bir tür olan Hollanda Lop tavşanları için daha küçük ve daha az yüksekliğe sahip bir mama kabı seçmek idealdir.
Tavşanınız için seçeceğiniz mama kabının plastik olması da önerilmez. Cam ya da metal mama kabı daha çok önerilir. Buna ek olarak tavşan mama kabının çok hafif olmaması da önemlidir.
Çok hafif olan mama kapları kolayca devrilerek ortalığın kirlenmesine ve dolayısıyla içindeki mamanın da kirlenerek mamanın yenilemez hale gelmesine neden olabilir.
Mama kabının tavşanın kemirerek zarar veremeyeceği kaliteli ve dayanıklı bir malzemeden yapılmış olması gerekir.
Tavşan Yemliği / Otluk / Yeşillik Kabı
Tavşan yemliği seçimi yaparken tıpkı mama kabında olduğu gibi yüksekliğe, ağırlığa, malzemeye ve boyuta önem vermeniz gerekir. Bazı insanlar kuru mama kaplarını yeşillik kabı olarak da kullanır ve bu durumun söz konusu kap tavşana uygun olduğu müddetçe herhangi bir zararı bulunmaz.
Tavşan Suluğu
Tavşan suluğunun nasıl olması gerektiği tavşanın türüne göre değişiklik gösterebilir. Suluğun boyutları tavşanın boyutuna göre belirlenmelidir.
Çok kısa tavşan türleri için kısa suluklar erişim zorluğu açısından önerilmez. Buna ek olarak suluğun tavşan tarafından kemirilerek zarar verilmeyecek yapıda olması gerekir.
Tavşan suluğu kemirerek delebilirse etraf ve tavşan ıslanabilir. Buna ek olarak suluğun su akıtma seviyesi de ölçülü olmalıdır. Suluk çok büyük bir hazneye sahip olsa bile tavşanlar taze su sevdiği için az miktarlarda sık sık su koyulması önerilir.
Tavşan Doğum Yatağı
Tavşan doğum yatağı, dişi tavşanların yavrularını dünyaya getirmeleri için ideal bir alan olmalıdır. Tavşan doğum yatağının içi saman gibi malzemelerle doldurulabilir ancak doğum yatağının da içine koyulan malzemelerin de hijyenik olması hem annenin hem de yavruların sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Tavşan Kemirgen Tuvaleti
Kemirgen tuvaleti, tavşanlar gibi evcil kemirgenler için en gerekli malzemelerden bir tanesidir. Kemirgen tuvaletinin uygun büyüklükte olmazsa tavşan kemirgen tuvaleti yerine kafesinin ya da evin farklı yerlerine tuvaletini yapabilir.
Kemirgen tuvaletinin içine kum ya da talaş gibi tavşanların tuvaletlerini yapacağı malzemelerin koyulması gerekir.
Tavşan kafesi içerisine koyulan kemirgen tuvaletinin kafesten kolayca çıkarak kolayca temizlenmesi oldukça önemlidir. Tuvaletler düzgün bir şekilde temizlenmezse tavşanlarda çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.
Tavşan Kemirgen Oyuncakları
Tavşan oyuncakları, kemirgen ve evcil hayvanlar için üretilmiş oyuncaklardır. Bu oyuncaklar kemirgen canlıların kemirerek oynayabileceği şekilde olmalıdır.
Kemirgen oyuncakları hem diş temizliğine hem de tavşanın aktif bir hayat yaşamasına yardımcı olur. Buna ek olarak bazı bulmaca türü kemirgen oyuncakları, tavşanın bilişsel gelişimine de katkıda bulunduğu için tercih edilebilir.
Tavşan Kafesi Taban Izgarası
Tavşan kafesi taban ızgarası, tavşan tuvaleti kullanmayı tercih etmeyen kişilerin tuvalet amaçlı kullandığı bir materyaldir. Bu ızgara sayesinde tavşanın tabanda yaptığı dışkı ızgaranın altındaki tabana düşerek kolayca temizlenebilir.
Ancak, tavşan kafesi taban ızgarası çok küçük ya da büyük boşluklara sahip olursa işlevini yerine getirmeyebilir. Buna ek olarak paslanmayacak taban ızgaralarının seçilmesi tavşanın sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Tavşan Kafesi Türleri Nelerdir?
Tavşan kafesi türleri modellerine göre değişiklik gösterir. Nadiren tavşan kafesleri yuvarlak olabilse de yuvarlak kafesler pek önerilmez. Buna ek olarak bazı tavşan kafesleri merdivenli küçük ev şeklinde şık görünüşe sahip olabilir.
Bu merdivenler sayesinde tavşanınız yuvasına girerken egzersiz yapar ve şık bir görünüm yakalayabilirsiniz. Bazı kafes türleri de taşınabilir şekildedir. Hangi kafes türünü tercih edeceğiniz kişisel tercihlerinize ve tavşanınızın cinsine göre değişiklik gösterir.
Tavşan Kafesleri Hangi Malzemelerden Yapılmaktadır?
Tavşan kafeslerinin yapıldığı malzemeler başlıca şunlardır:
- Plastik
- Ahşap
- Metal
- Demir tel
Tavşan Kafesi Boyutları Genel Olarak Ne Kadar Olmalıdır?
Tavşan kafesi boyutları, tavşanın türüne ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak, genel olarak önerilen boyutlar 75 cm en ve 75 cm boy şeklindedir.
1 Adet Tavşan İçin Gereken Minimum Kafes Boyutu Ne Olmalıdır?
Tavşan için gerekli minimum kafes boyutu, tavşanın türüne ve boyutuna göre şekillenmelidir. Ancak, ortalama olarak bir tavşan için kafesin 75 cm eni ve 75 cm boyu olmalıdır.
Tavşan Kafesi Nasıl Temizlenir? Bakımı Nasıl Yapılır?
Tavşan kafesi temizliği yapmak için kafesin içerisindeki materyallerin çıkartılması ve kafesin parçalara ayrılması gerekir.
Tavşan kafesi dezenfektan gibi çeşitli temizlik malzemeleri ile temizlenebilir ancak bu malzemelerin iyice yıkanarak durulanması şarttır.
Tavşan Kafeslerinin Zeminine Ne Konulmalıdır? Zemini Nasıl Olmalıdır?
Tavşan kafesinin zeminine, zemin ızgaralı ise herhangi bir şey koymamak gerekir. Izgaralı değilse çim ya da saman gibi maddeler koyulabilir.
Ancak, düz zemin kullanılacaksa tavşanın kemirgen tuvaletine alışmış olması gerekir çünkü tavşan kafesi zeminine dışkısını yaparsa bu hijyenik bir durum olmaz.