Türkiye’nin ve dünyanın tüm güvercin cinslerinin bir arada fotoğrafları ile birlikte inceleyebilirsiniz.
Adana Güvercini
Adana güvercininin ayırt edici yönü kafa yapılarıdır. İri kafa yapısına sahip olan bu kuşların burnunda da et parçasını andıran bir görüntü vardır. Uzmanlar genellikle bu burun yapısından yola çıkarak Adana güvercinini ayırt eder.
Üreticiler, bu türü yüksek dalıcı kuş olarak da adlandırır. Bu kuşların boyunları uzun bir yapıya sahiptir. Kırmızı, koyu portakal, yeşil gibi göz renkleri görülür.
Tüy renkleri sarı, beyaz, kırmızı olabilir. Renklerine göre farklı isimlerle anılırlar. Bu isimler şöyle açıklanabilir:
- Sadece kanat telekleri beyaz diğer kısımları siyah olanlar sakar
- Kanatlarının üzerinde siyah şeritler olan ancak geneli mavi olanlar şami
- Açık mavi tona pul pul siyahlıklar eşlik ediyorsa zırhlı
- Kırmızı ve beyaz tonlarda olanlar maverdi
Adana güvercinleri performansları nedeniyle yetiştirilir. Özellikle dalış yetenekleri izleyicileri kendine hayran bırakır. Uysal bir yapıya sahip olan bu kuşlar kolayca yetiştirilebilir.
Ala Güvercin
Ala güvercin güzelliği ile dikkat çeken bir türdür. Hepsinde ense olduğu için enseli ala olarak da isimlendirilirler. Adından da anlaşılacağı üzere bu kuşlar, farklı renklerde olabilir. Ala güvercin türünde kuyruk temiz beyaz olmalıdır. Renklerinden dolayı akkuyrukkara, pal ve çopur olarak da adlandırılır.
Ala güvercin olarak adlandırılan tür, beyaz ve siyah renkteki olan türlerin birleşimi sonucu ortaya çıkar. Açık ense kuyruk yapısına sahip olan bu güvercinlerde, en sık görülen göz rengi çakırdır. Telek sayısı 24 ila 36 arasında değişir ve diğer türlerden daha fazladır. Ala güvercinler uçuştan ziyade güzellikleri nedeniyle beslenir. Paçalı olan bu türün takkasız ve takkalı olanları vardır.
Alaca İmparator Güvercini
Alaca imparator güvercini iri boyutları ile dikkat çeken bir türdür. Bu türün farklı alt türleri de bulunur. Bu nedenle renkleri türe göre farklılaşır. Beyaz renkli olan türler daha yaygın olarak görülür. Kuyruk ucunda siyah çubuklar yer alır. Gaga rengi sarı ya da sarı-yeşil olabilir. Bacak ve ayak kısımları ise mavi-gri renktedir. Dünyanın farklı bölgelerinde şu isimlerle de anılırlar:
- Torresian imparatorluk güvercini
- Torres boğazı güvercini
- Beyaz küçük Hindistan cevizi güvercini
- Baharat güvercini
- Avustralya Alaca imparatorluk güvercini
Alman Modena Güvercini
Alman Modena güvercini, beslemesi zahmetsiz olan türlerden biridir. Süs güvercini olarak ya da uçuş performansı için beslenebilir. Alman modena güvercinleri, tavuğu andıran bir vücut yapısına sahiptir.
Gövde yapısı geniş ve yuvarlaktır. Boyun ve bacak kısmı uzundur. Bu cinsin göz rengi turuncu kırmızı tonlarındadır. Kanat ve kuyruk kısmı diğer türlere göre kısa kalır. Alman Modena türünün çekiciliği yüksek olduğu için görsel güzelliği nedeniyle tercih edilir.
American Show Racer
Amerikan Show Racer, Amerika’da yetiştirilen bir türdür. Show pen racer bir diğer adıdır. Bazı yerlerde Show racer olarak da adlandırılır. Değişik görüntüsü nedeniyle sergi kuşu olarak kullanılır. Güvercin türleri arasında American Show Racer’lar büyük yapısıyla dikkat çeker. Farklı renklerde olabilen bu tür, 670 grama ulaşan ağırlığa sahip olabilir. Evcilleştirerek bu kuşu besleyebilirsiniz.
Ankut Güvercini
Ankut güvercini, Orta Asya topraklarından tüm dünyaya yayılan bir türdür. Bu türden gut, kut gibi isimlerle bahsedenler de vardır. Ankut kuşu özellikle Müslümanlar tarafından ayrı bir değer görür. Hz. Ali’nin bu kuşu beslemesi nedeniyle bu türü beslemenin sünnet olduğunu kabul edenler de vardır. Ankut güvercininden Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de bahsedilir.
Evliya Çelebi’nin eserinde değindiği konulardan biri de sadekut, taçlıkut gibi farklı çeşitlerin olduğudur. Ankut güvercininin bazı bölgelerde uğur getirdiğine de inanılır. Kahverengi olan bu tür paçalı bir ayak yapısına sahiptir. Hem perçemi hem de takkası vardır. Nadiren tepesiz türleri de olabilir. Ankut güvercin ırkı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Arap Güvercini
Arap güvercini siyah renginden dolayı bu isimle anılır. Vücudunun her yeri siyahtır. Tür olarak bu kuşun hareketli bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Özellikle uçurulduklarında sürekli takla atarak izlemesi keyifli anlar yaşatırlar.
Parlak tüyleriyle ilgi çeken kuşlar, sıklıkla Mardin bölgesinde yetiştirilir. Bazılarının tüylerinde beyaz bir tel yer alır. Bu şekilde olan kuşlara ayna kuyruk adı verilir. Belli belirsiz bir göz rengine sahip olan Arap güvercinlerinin kuyrukları 14 santimetreden fazladır.
Balon Güvercin
Balon güvercin süs güvercinidir. Kursakları şişkin bir yapıya sahip olduğu için bu isimle anılırlar. Aynı zamanda çok dik dururlar. Beyaz, kırmızı ve siyah renkte olabilirler. Yaklaşık 27 tür balon güvercini olduğunu söylemek mümkündür.
Bango Güvercini
Bango güvercini, küçük ve sevimli bir türdür. Kısa gaga yapısı, iri gözleri ve ufak kafaları ile dikkat çekerler. Bango güvercini gaga yapısından kaynaklı olarak yavru bakmayı başaramayabilir. Uçuş yetenekleri ise kısıtlıdır bu nedenle daha çok görüntüsünden kaynaklı olarak beslenirler.
Baska Güvercini
Baska güvercini yükseklerde ve uzun süreli uçmayı başarır. Daha çok göz altından itibaren kafası beyaz renk olan türler tercih edilir. Aynı zamanda kanat ucu da 7 tel olmalıdır. Tek tür olarak beslenmesi daha uygundur. Çünkü diğer kuşların uçuş şeklini olumsuz etkileyebilir.
Başmelek Güvercini
Başmelek güvercininin en dikkat çekici özelliği tüylerinin metalik bir parlaklığa sahip olmasıdır. Diğer isimleri şu şekilde sıralanabilir:
- Gimpel
- Gimpeltaube
- Copper Whitewing
- Peak crested copper
Genellikle güzel görünüşü nedeniyle beslenir. Uzun gaga ve boyun yapısı, geniş ve belirgin göğsü ile son derece özel bir görünüme sahiptir.
Bayburt Güvercini
Bayburt güvercini bir kültürel miras niteliğinde olduğu için Bayburt bölgesinde değer görür. Bir diğer adı çift kakuldur. Ötüş biçiminden dolayı Türk fısıldayıcısı olarak bilimsel literatüre geçmiştir. Ötüşü, tüm dinleyenlere keyif verir.
Bronz Güvercin
Bronz güvercin orta büyüklükte olan bir türdür. Erkeklerinde alın kısmı sarı-beyaz renkte olur. Göğüs kısmı ise pembedir. Gözün alt kısmında beyaz bir çizgi yer alır. Kanat kısmında ise yeşil, kırmızı ve mavi yamalar bulunur. İnsanlara karşı çok sıcakkanlı değildir. Bu nedenle beslemesi ve eğitmesi zordur.
Brunner Pouter
Brunner pouter Çek Cumhuriyeti’nde yetiştirilir. Tür, ince ve zarif bir gövde yapısına sahiptir. Göğüs kısmı çok şişkindir. Dışarıdan bakıldığında oldukça asil bir görüntüsü vardır. Rengi koyu ya da açık boynuz şeklinde; gözleri koyu sarı ya da turuncudur.
Bursa Güvercini
Bursa güvercini oynar ismiyle de anılır. Osmanlı zamanından bu yana yetiştirilir. Bu türün ayırt edici yönü kuyruk üzerinde bulunan yağ bezesidir. Aynı zamanda 12 tel kuyruk yapısı da bir diğer özelliğidir. Bursa güvercini makara hareketiyle meşhurdur.
Buz Güvercini
Buz güvercininin farklı çeşitleri vardır. Bu kuşun kuyruk ve kanat ucu hariç diğer yerleri düz renktir. Genelde soluk gri bir renge sahip olurlar. Bu rengin ortaya çıkmasına neden olan buz güvercininde bulunan tüy tozudur. Tüylerin tozlu yapısı, alerjisi olan kişilere rahatsızlık verebilir.
Capuchine Ve Jakoben Güvercini Kırması
Capuchine ve Jakoben güvercini kırması, dış görünümüyle herkesi kendine hayran bırakır. Hayvanın üzerinde yer alan kürk görünümünü andıran tüyler dikkat çekicidir. Her ne kadar küçük bir vücut yapısı olsa da tüylerinden dolayı iri gibi görünür.
Çakmaklı Güvercini
Çakmaklı güvercin sıklıkla yetiştirilen bir türdür. İri bir yapıya sahip olan bu türün omuz genişliği de fazladır. Bakışları keskin olan bu kuşun gagası siyah renklidir. Özgürlüğüne düşkün olan çakmaklı güvercinlerini sık sık serbest bırakmakta fayda vardır.
Çin Baykuşu
Çin Baykuşu seçici üreme yoluyla üretilir. Boyutu küçüktür ve fırfırlı bir tüy yapısı vardır. Ön kısmında çene tepesi bulunur. Siyah-kahverengi, mavi-gri gibi farklı renklerde olabilir. Beyaz-siyah ya da alacalı renkte olanları da vardır.
Çorum (Çorum Çıplağı) Güvercini
Çorum güvercini yerli bir ırktır. Ayakları paçasız olduğu için Çorum çıplağı olarak da isimlendirilir. Özellikle Alaca ilçesinde yetiştirilir. Çok fazla bilinen bir ırk değildir. Orta boyutta olan bu kuşların gagaları ince, kafaları yuvarlaktır.
Demkeş Güvercini
Demkeş güvercininin neredeyse 500 yıldır Türkiye’de yetiştirildiği söylenebilir. Asil bir tür olarak kabul edilen bu kuşlar ötüşleri ile ilgi çeker. Oldukça değerli olan bu kuşlar paçalı ve uzun perçemlere sahiptir.
Dönek Güvercini
Dönek güvercini yapay seçilim sonucu ortaya çıkan bir türdür. Bu tür uçuş yetenekleri ile öne çıkar. Havada ilgi çekici hareketler yaparlar. Performansı için beslenen dönek güvercinini izlemek oldukça keyiflidir.
Dragon Posta Güvercini
Drangon posta güvercini kespir adıyla da anılır. Genellikle Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilir. Gaga yapıları yönüyle oldukça farklı olan bu tür, sahibine olan sadakatiyle de dikkat çeker. Vücut rengi kanat ve kuyruk kısmıyla aynıdır.
Dumanlı Güvercini
Dumanlı güvercini iri yapıda olan türlerden biridir. Nadir olarak rastlanan bu türler, sahiplerine bağlıdır. Rengi genellikle açık gridir. Gaga boyları kısa olan kuşların vücut yapısı ise uzundur. Olumsuz hava şartlarına karşı dayanıklı bir yapıları vardır. Bu nedenle uzun süre uçabilirler.
Eski Alman Mısırlısı
Eski Alman Mısırlısı oldukça sevimli bir yapıya sahiptir. Kısa bir gagası ve yuvarlak bir kafası vardır. Beyaz gövde yapısına sahip olan bu kuşların mavi, kırmızı, siyah renkli olanları da vardır.
Eski Hollanda Capuchine’i
Eski Hollanda Capuchine’i çok eski dönemlerde denizciler tarafından Hollanda’ya getirilen bir türdür. Asil görüntüsüyle dikkat çeker. Hatta 1500’lü yıllardaki sanat eserlerinde bile bu kuşun tasvirlerine rastlanır. Nadir bir tür olan Eski Hollanda Capuchine kuşu geniş bir göğüs yapısına sahiptir. Geniş sırt ve göğüs yapısı, kalkık gagası ile dikkat çeker.
Gökçe Güvercin
Gökçe güvercin, Avrupa’da ve Bası Asya’da yaşar. Kanadında çizgileri bulunmayan bu tür, gri sağrı rengine sahiptir. Yuvalarını sık ağaçların bulunduğu alanlara yaparlar. Gözler siyah ya da koyu kahverengi olabilir.
Helmet Güvercini
Helmet güvercini, küçük ve orta boy olabilir. Yüzü orta ya da kısa olan, tepeli ya da düz başlı gibi farklı seçenekleri vardır. Beyaz gövdeli olan bu türün kuyruğu ve kafası renklidir. Ortalama olarak ağırlıkları 350 gramdır.
Hindu Tavuskuyruk
Hindu tavuskuyruk tavuskuşunu andıran bir kuyruk yapısına sahiptir. Paçalı olan bu tür, dünyanın pek çok ülkesinde beslenir. Hindu tavuskuyruk farklı renklerde olabilir.
Hünkari Güvercini
Hünkari güvercininin soy bakımından asil olduğu söylenebilir. Osmanlı Dönemi’nde sarayda yetiştirilen bu kuş, farklı türdeki güvercinlerin bileşimidir. Gagası küçük, göğüs kısmında kabartısı olan bir türdür.
İngiliz Barb Güvercini
İngiliz barb güvercini İngiltere’de seçici üreme ile elde edilen bir türdür. Geçmişi çok eski yıllara dayanır. Tıknaz ve gerdanlı bir yapısı vardır. Gözlerinin etrafında et halkaları yer alır.
İngiliz Posta Güvercini
İngiliz posta güvercini eskiden haberleşme amacıyla kullanılsa da günümüzde çeşitli gösterilerde yer alır. Gece saatlerinde zorlanmadan uçabildikleri için akşamcı olarak da adlandırılırlar. 10-15 saat arasında gece gündüz fark etmeden uçma şansları vardır.
İngiliz Trompetçisi
İngiliz trompetçisi Amerika’da yer alan popüler türlerden biridir. Paça tüylerinin uzunluğu ve baş yapılarıyla dikkat çekerler.
İstanbullu Güvercin
İstanbullu güvercin dünya genelinde damascus olarak bilinir. Türkiye’de ise İstanbullunun yanı sıra Karagöz, Muz ve Ela göz isimleri ile anılırlar. Özellikle Şanlıurfa bölgesinde yaygın şekilde bu tür yetiştirilir.
Jakoben Güvercini
Jakoben güvercininin üzerinde kostümü andıran tüyler bulunur. Hatta bu tüyler bazen onların görüş açılarını da kısıtlar.
Kabutar Güvercini
Kaplan Güvercini
Kaplan güvercini kelebek ırkından gelen bir türdür. Genellikle İzmir, Bursa ve Manisa’da yetiştirilir. Takım halinde uçan bu kuşlar, gökyüzünde çok güzel hareketler yapar. Kuyruklarında 14 telek yer alır. Alacalı renkleri, paçalı ayakları ve belirgin boyunları vardır.
Kaya Güvercini
Kaya güvercini yabani güvercin türlerinden ve sokaklarda sıkça rastlanan türlerden biri olarak bilinir. Oldukça eski bir tarihten beri dünyada olan bu türün üç yüz bin yıllık bir mazisi vardır. Renk ve desenleri birbirinden farklı olabilir. Baş kısmı koyu mavidir. Boyun ve göğüste bulunan tüyler ise sarı, kırmızı ve yeşil tonlardadır.
Kelebek Güvercin
Kelebek güvercin, yüksek uçuş ve dönerek uçuş stilleri ile tanınan kuşlardır. Türün renkleri farklılaşabilir. Bazı kuşlarda kafa ve kuyruk kısmında siyahlık vardır. Bunun yanı sıra mavi-kahverengi renklilere de rastlanır.
Kırmızı-Beyaz Taklacı Güvercin
Kısa Yüzlü İngiliz Tumbler
Kısa yüzlü İngiliz Tumbler, dik bir duruşa sahiptir. Hareketli bir yapısı vardır. Baş kısmı büyük, geniş ve yuvarlak bir yapıdadır.
Kıvırcık Kanatlı Gri Güvercin
Kıvırcık kanatlı gri güvercin kanat kısımlarında fırfırlara sahiptir. Ayak tüylerinde de kıvrımları vardır. Renkleri beyaz, siyah, kırmızı ya da sarı olabilir.
Kıvırcık Kanatlı Güvercin
Kıvırcık kanatlı güvercin türünde fırfırlar neredeyse kanatların tamamını kaplar. Gaganın üst kısmı biraz daha uzun kalır. Gözler gag ile aynı hizada bulunur.
Kızıl Güvercin
Kızıl güvercin Türkiye’de şu isimlerle de anılır:
- Trakya taklacısı
- Rumeli yerlisi
- Rumeli taklacısı
Beyaz ve koyu kızıl gibi farklı renklerde olanları vardır. Genellikle beyaz tüyü olmayanlar tercih edilir. Gagasının kısa olması değerinin düşmesine neden olur.
Kral Güvercin
Kral güvercin dünyada yaşayan en güzel güvercin türlerinden biridir. Yuvarlak gövde yapısına sahip olan bu türün farklı renk ve desen alternatifleri bulunur. Cinsiyetleri kolay ayırt edilemeyen bu türün boyu uzun, gövde yapısı geniştir.
Kula Güvercini
Lahore Güvercini
Lahor güvercini evcil türler arasında yer alır. Mütevazi bir duruşu olan bu tür, rengiyle de dikkat çeker. Pakistan’ın Lahore şehrinden geldiği için bu isimle anılır. Renkli yapısı ve ilgi çekici görüntüsü nedeniyle tercih edilir.
Mantolu (Montlu) Güvercin
Mantolu güvercin, göğüs kısmında toplanan ve mantoyu andıran tüyler nedeniyle bu isimle anılır. Kısa boyun, küçük baş yapısına sahip olan bu kuşlar orta büyüklüktedir. Güzelliği ve süsü için yetiştirilirler.
Mardin Güvercini
Mardin güvercini pahalı olan türlerden biridir. Mardinliler bu kuşu evlerinin çatılarında yetiştirir. Genellikle takla hareketleri ve bacak yapıları ile ilgi çekerler.
Mavi Baş Güvercini
Mavi baş güvercini, iri boyun yapısıyla dikkat çeker. Dik duruşu nedeniyle asil bir tür olarak bilinir. Parlak rengi, siyah gagası ve şeffaf görüntü sunan gözleri; diğer güvercinlerden kolayca ayırt edilmesini sağlar. Havada uzun süre kalan bu kuşlar takla konusunda başarılıdır.
Mavi Taçlı Güvercin
Mavi taçlı güvercin küçük bir hindi kadar boya sahiptir. Etkileyici parlak mavi tüyleri ve ibiğiyle oldukça güzel bir görüntüye sahiptir. Yavrularını doğumdan sonraki üç hafta boyunca ağzından çıkardığı süt ile doyurur.
Mermeri Güvercin
Mermeri güvercin taklacı türlerden biridir. Farklı türlerin çiftleşmesi ile elde edilir. Paçaları uzun olduğu için bakımını yapmak zordur. Açık renkte olduğu için de kolayca kirlenebilir. Türkiye’de sıkça yetiştirilir.
Miro Güvercini
Miro güvercini Irak asıllı bir kuştur. Taklacı türler arasında yer alır. Çok sıcak iklim koşullarında bile dayanıklılık gösterirler. Hem oyuncu hem de iyi bir uçuş performansı sergileyen kuşlardır. Miro güvercininin hem küçük hem de uzun türleri bulunur.
Miski Güvercini
Miski güvercini güzelliği nedeniyle tercih edilen türlerden biridir. Omuz genişliği bu türde fazladır. Kuyruk telekleri ise uzun bir yapıdadır. Dik duruşlu kuşlar arasında yer alan miski güvercini, Şanlıurfa’da yetiştirilir.
Mor Güvercin
Mor güvercinin boyun kısmında bariz bir mor renk göze çarpar. Japonya, Çin, Kore gibi ülkelerde görülür. Aynı zamanda ormanlarda yaşarlar.
Nicobar Güvercini
Nicobar güvercini renkli ve parlak tüy yapısıyla dikkat çeker. Uzun bacak yapısına sahiptir. Aynı zamanda baş yapısı küçüktür. Başının üst kısımları yeşil-kahverengi tonlardadır. Genellikle meyvelerle beslenen bu tür, Nicobar Adaları’nda yaşar.
Nudi Güvercini
Oryantal Fırfır Güvercini
Oryantal fırfır güvercininin bir diğer adı doğu fırfırlı güvercin hünkarıdır. Bu kuş Osmanlı saraylarında bizzat padişahlar için yetiştirilir. Kuşun boyutları küçüktür. Gagası kısa, kafa yapısı ise yuvarlaktır. Birbirinden güzel renklerde olan oryantal fırfır güvercini çeşitleri vardır.
Pembe Boyunlu Yeşil Güvercin
Pembe boyunlu yeşil güvercin canlı renkleriyle dikkat çeker. Erkeklerde boyun pembe, göğüs kısmı turuncudur. Kafa rengi gri-mavidir. Göbek ise sarıdır. Dişilerde ise sarı, yeşil renkler hâkimdir. Bu tür genellikle sürüsüyle beraber yaşamını sürdürür.
Posta Güvercini
Posta güvercini eski dönemlerde, savaşlar sırasında haberleşmeyi sağlamak için kullanılırdır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı’nda yaygın şekilde bu kuşlar ile haberleşme sağlanmıştır.
Rassasi Güvercini
Rassasi güvercini göğüs kısmıyla farklılık yaratan bir türdür. Patlıcan moru olan göğüs tüyleri, belirli noktalarda yeşile döner. Genellikle yeşilin fazla olduğu kuşlar daha çok alıcı bulur.
Resistasi Güvercini
Resistasi güvercininin göğüs kısmı patlıcan moru rengindedir. Bakımı kolay olan bir türdür. Boyun kısmı tamamen yeşildir. Aynı zamanda ayaklarında da yeşillik mevcuttur. Kanatlarının iç kısmında ise kırmızı renk mevcuttur.
Sabuni Güvercini
Sabuni güvercini türünün göğüs kısmında kızıl turuncu renk mevcuttur. Yavrularına bakamayan bu kuşlar, düşük kanat yapısına sahiptir. Kanatları turuncu ve sarı renklerde olanlar daha sık tercih edilir.
Sarı Güvercin
Sarı güvercin yaygın olarak tercih edilen bir türdür. Hem görsel güzelliği hem de performansı nedeniyle beslenir. Ayakları kısa, dirseğe kadar paçalıdır. Sarı güvercin genellikle tek başına uçmayı tercih eder.
Scandaroon Güvercin
Scandaroon güvercin iri bir tür olarak bilinir. Boyun ve bacak kısmı uzundur. Gagası kıvrımlı ve ağır bir yapıya sahiptir. Alacalı bir renk yapısı vardır. Genellikle güzelliği ve eti için beslenir.
Siverek Güvercini
Siverek güvercini Şanlıurfa’ya özgü bir türdür. Bu türün nesli tükenme tehlikesi altındadır.
Siyah Şapkalı Güvercin
Spinifeks Güvercini
Spinifeks güvercini Kuzeydoğu Avustralya’da yaşamını sürdürür. Genellikle kurak ya da yarı kurak yerlerde hayatını sürdürür.
Süt Beyaz Güvercin
Süt beyaz güvercin renginden dolayı bu isimle anılır. Paçalı bir güvercin türüdür.
Şampanya Güvercini
Şarabi Güvercini
Şarabi güvercini Irak asıllı bir türdür. Taklacı güvercinler arasında yer alır. Farklı renkte ve değişik özelliklere sahip olanları vardır. Yüksek uçuş yapabilmeleri ve güzellikleri sebebiyle beslenirler.
Şebap Güvercini
Şebap güvercini taklacı bir kuştur. Güzel görüntüleri nedeniyle çok yüksek fiyatlardan alıcı bulurlar. İyi bir şebap kuşunda göğüs rengi canlı portakal rengine sahip olmalı aynı zamanda kırmızıya çalmalıdır.
Şekeri Güvercin
Şekeri güvercinin rengi portakal ve limon sarısı arasındadır. Kuyruk kısmı kırçıllıdır. Taklacı sınıfında yer alan bu tür, hastalıklardan kolay etkilenir ve hastalıkları hızlı şekilde yayar.
Tahtalı Güvercin
Tahtalı güvercin kuyruk yapısı uzun olan iri yapılı bir türdür. Gövdesi iri olmasına rağmen baş kısmı küçüktür. Göğüs rengi koyu pembe tonlardadır. Genellikle meşe palamutu ile beslenir. Tehlikelere karşı duyarlı olması sayesinde kendini avcılardan koruyabilir.
Taklacı Güvercin
Taklacı güvercin türlerinin kapsamına farklı güvercinler girer. Şebap, Siverek, Mardin güvercini gibi birçok tür taklacıdır. Taklacı kuşlar genellikle uçuş performansları için beslenir.
Taklambaç Güvercin
Taklambaç güvercin özellikle Konya’da yetiştirilir. Pirinç dıkdık olarak da adlandırılır. Nesli tükenmekte olan türler arasında yer alan taklambaç güvercin, kısa gaga yapısıyla dikkat çeker.
Tavus Kuşu Kuyruklu Güvercin
Tavus kuşu kuyruklu güvercin tavus kuşuna benzeyen kuyruk yapısı nedeniyle bu isimle anılır.
Tavus Kuyruklu Hint Güvercini
Tavus kuyruklu hint güvercini, minyatür bir yapıya sahiptir. Göğüs kısmı çok önde olmayan bu kuşun rengi düz bir yapıya sahiptir.
Tumbler Güvercini
Tumbler güvercinleri uçuş esnasında takla atabilir ve geriye doğru yuvarlanabilir. Bu kuşlar, Türkiye’de taklacı güvercin olarak adlandırılır.
Üveyik
Üyeyik diğer güvercinlerden farklı bir yapıya sahiptir. Genellikle eti için avcıların kurbanı olur. Görüntüsü bıldırcına benzer. Genellikle ayçiçeği tanelerini yerler.
Victoria Taçlı Güvercin
Victoria taçlı güvercin mavi taçlı güvercin olarak da adlandırılır. Dünyanın en büyük güvercin türüdür. Mavi rengiyle göz alıcı bir yapıya sahiptir.
Voorburg Shield Cropper
Voorburg Shield Cropper süslü güvercin olarak tabir edilen türlerden biridir. Bu tür dik duruşuyla dikkat çeker. Göğüs kısmı şişkindir. Uzun ve ince bir yapısı vardır.
Yelpaze Kuyruk
Yelpaze kuyruk güvercini, Selçuklu güvercin türleri arasında yer alır. Uçuş performansları çok iyi olmayan bu kuşlar, görüntüleri nedeniyle tercih edilir. Ancak kısa mesafeli uçuşlarında takla kabiliyeti gösterebilirler. Kuyrukları yelpaze şeklinde olduğu için bu isimle anılırlar.
Yeşil Afrika Güvercini
Yeşil Afrika güvercini, yeşil bir sırt yapısına sahiptir. Aynı zamanda kafa rengi gri, göbek rengi ise sarıdır. Genellikle ormanlık alanlarda yaşarlar.
Zeytuni Güvercin
Zeytuni güvercin Göğsüak güvercinler kategorisinde yer alır. Paçasız bir türdür. Göğüs gülü bulunan bu türde kuyruk telekleri ve vücut rengi aynıdır. Baş kısımları takkalıdır.
Dünya’nın en pahalı güvercin cinslerinin arasında Belçika Armando cinsi ilk sırada yer alır. Taklacı güvercin, bolt, Aynakuyruk, Kürenk gibi türler de pahalıdır.
Dünyanın en pahalı güvercininin satış fiyatı 1 milyon 600 bin eurodur.