Kedi maması kedinin ihtiyacı doğrultusunda hazırlanmış özel bir içeriğe sahiptir. Mamanın kalitesi ve kullanım ömrü markadan markaya değişiklik gösterebilir.
Tercih ettiğiniz nasıl olursa olsun kalite önceliğiniz olmalıdır. Konserve, kuru veya yaş mamalar farklı besin değerine, lezzete ve saklama koşullarına sahiptir.
Her mamayı aynı koşullarda saklamanız mümkün değildir.
Mamayı saklama koşullarına uygun olarak muhafaza ettiğiniz sürece kalitesini ve tazeliğini maksimum seviyede tutabilirsiniz.
Kedi Maması Nasıl Saklanır? Türlerine Göre Mama Saklama Önerileri
En çok tercih edilen mama türü kuru mamalardır. Kuru mamalar konserve veya yaş mamalara göre daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Fakat kedinin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için sadece kuru mama ile değil yaş mamalarla da desteklenmesi önemlidir.
Satın aldığınız veya kendi yaptığınız mamaları uygun koşullarda saklamanız gerekiyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.
Kuru Kedi Maması Nasıl Saklanır?
Kedi mamaları farklı miktarlarda, ambalajlı veya açık olarak satışa sunulur.
Kedi besleyenler genellikle ekonomik olması açısından büyük paketleri satın alırlar.
Büyük paketlerde satılan mamalar ise kuru mama olarak bilinir.
Yetişkin ve sağlıklı bir kedinin günlük kuru mama ihtiyacı yaklaşık 40 gramdır.
Bu açıdan bakıldığında 20-30 kilogramlık kuru mamaların aylarca kullanılması mümkündür.
Kuru ve Serin Yerde Saklayın
Satın aldığınız mamanın markası ve türü ne olursa olsun serin ve kuru yerde muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.
Tazeliğini uzun süre korumak istiyorsanız mamanın bulunduğu yerin rutubet ve nemden uzak olması gerekiyor.
Genellikle karanlık ve serin yerler mamanın aylarca lezzetini kaybetmeden saklanmasını sağlar.
Hava Geçirmez Ortamda Muhafaza Edin
Mama ne kadar az hava alırsa o kadar taze kalır. Özel ambalajda satılan kuru mamalar kendi ambalajında muhafaza edilebilir.
Fakat açık mama satın aldıysanız kullandığınız ambalajın hava geçirmediğinden emin olmalısınız. Bu noktada ağzı sıkıca kapatılabilen sağlıklı kaplarda da mamayı muhafaza edebilirsiniz.
Mamayı Kendi Paketinde Tüketin Ya Da Cam Ya Da Metal Kutu İçerisinde Saklayın
Mamalar, markaların kendi tasarladıkları paketlerde satışa sunuluyor. Kaliteli ve uzun ömürlü bir tercih için bilindik markaları satın almanızda yarar vardır.
Bu paketler mamanın uzun süre taze ve lezzetli kalmasını sağlıyor. Eğer satın aldığınız mamayı aylar boyunca kullanmanız gerekiyorsa kendi paketinden çıkarmamanız tavsiye edilir.
Bir şekilde paketten çıkarmanız gereken mamayı ya metal kutu içerisinde ya da renkli bir cam kap içerisinde saklamanız daha doğru olacaktır.
Kuru Mamalar Dondurarak Da Saklanabilir
Dondurmak birçok gıdanın besin değerini korumak için yararlanılan önemli bir işlemdir. Kuru mamaları da dondurarak aylarca saklayabilirsiniz.
Birkaç kullanımlık paketlere böldüğünüz kuru mamaları buzluğunuzda dondurup muhafaza edebilirsiniz. İhtiyaç halinde paketleri çıkararak taze taze kedinize sunabilirsiniz.
Yüksek Bir Yerde Saklayın
Mamaları uzun süre saklamak için ayak altı yerine daha yüksek yerlerde saklamalısınız. Böylece kediniz mamanın ambalajına zarar veremez.
Ayrıca evde beslediğiniz başka hayvanlar varsa mamanın korunması için doğru yeri tercih etmenizde yarar vardır.
Kuru Mamayı Sudan Uzak Tutun
Islanan kuru mamalar tadını, kokusunu ve besin değerini kaybeder.
Ayrıca su, mamada bulunan proteinlerin aktive olmasını sağlayarak kısa sürede bozulmaya neden olur.
Bu yüzden kuru mamayı kesinlikle sudan uzak tutmalısınız.
Yaş Ve Konserve Kedi Maması Nasıl Saklanır?
Yaş ve konserve kedi mamasının saklanması kuru mamaya göre daha zahmetlidir.
Bu mamaları kediler daha çok tercih etselde genellikle küçük porsiyonlarda satışı yapılmaktadır.
Üstelik kuru mamalara göre biraz daha maliyeti yüksektir.
Hal böyle olunca yaş konserve kedi mamasının nasıl saklanacağı da önem arz ediyor.
Açılmış Yaş Mama Ve Konserveyi Mutlaka Buzdolabında Saklayın
Konserve veya yaş mamalar özel teknoloji ile ambalajlandıkları için uzun süre raflarda durabiliyor.
Fakat açıldıkları zaman mümkün olduğu kadar en kısa sürede tüketilmesi gerekiyor.
Eğer tek seferde tüketilmesi mümkün değilse mutlaka buzdolabında saklamaya dikkat etmelisiniz.
Yaş Ve Konserve Kedi Maması Buzdolabında Hava İle Temas Edemeyecek Şekilde Saklayın
Hava ile temas her mama türünün bozulmasını hızlandırır. Özellikle yaş ve konserve kedi maması buzdolabında olsa bile kesinlikle hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Konserve tekrar sıkıca kapatılmalı veya ağzı sıkı bir kapta muhafaza edilmelidir.
Henüz Açılmamış Mamayı Kuru Ve Serin Yerde Saklayın
Açılmamış mamaların raf ömrü uzundur. Fakat yine de kuru ve serin yerde muhafaza etmek gerekiyor. Ayrıca darbe almış, ezilmiş konserveleri önce kullanmanız daha doğru olacaktır.
Konserve Kedi Mamalarını Dondurmayın
Konserve mamalar, kuru mamaların aksine dondurulmaya uygun değildir. Dolabın +4 derece olan, normal kısmında muhafaza etmelisiniz. Buzluk ya da dipfrize atılması tavsiye edilmez.
Ev Yapımı Kedi Maması Nasıl Saklanır?
Evcil dostlarımızın daha sağlıklı ve kaliteli beslenmesi için ev yapımı mamalar tercih edebilirsiniz. Fakat ev yapımı mamayı saklama koşullarına uygun muhafaza etmelisiniz.
Ev yapımı kedi maması saklama koşulları şu şekildedir:
- Kuru ve serin yer
- Hava geçirmeyen ambalaj
- Metal kutu yanda cam kap
- Kaliteli ambalaj ya da plastik
- Karanlık alan
Ev yapımı kedi mamasını günlük, taze taze yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Konserve mamalar açıldıktan sonra bekletilmeden tüketilmelidir. Eğer açılan yaş kedi maması artarsa ağzı kapalı bir şekilde, buzdolabında, bir haftaya kadar muhafaza edilebilir.
Yaş kedi maması açılmadan önce kuru ve serin bir yerde muhafaza edilebilir. Henüz açmadığınız yaş mamayı buzdolabında saklamanıza gerek yoktur. Fakat açtıktan sonra artan mamayı mutlaka buzdolabında saklamalısınız.
Kuru kedi maması, saklaması en kolay besin türüdür. Su içeriği sıfıra yakın olan bu mamalar uygun koşullarda saklandığı sürece 12 aya kadar muhafaza edilebiliyor. Kuru, serin, karanlık ve hava almayan yerde muhafaza edilen kedi maması uzun süre lezzetli ve taze kalır. Kuru kedi mamasının bayatlamaması için buzdolabına konmasına gerek yoktur.
Kediniz her zaman kaptaki mamayı bitirmeyebilir. Bu durumda ihtiyaç duyduğu kadar mamayı kabına koymalısınız. Eğer mama kapta kaldıysa çok bekletmemek gerekiyor. Artan mama olması durumunda en geç 5-6 gün içerisinde tazesi ile değiştirmelisiniz. Eğer hava aşırı sıcaksa bu süre daha kısa tutulmalıdır.
Kuru kedi mamasının bozulma ihtimali daha düşüktür. Saklama koşullarına dikkat edildiği takdirde uzun süre bayatlamaz. Fakat sıcaklık mamanın besin değerini olumsuz etkiler. Eğer serin yerde muhafaza edilmezse kısa sürede bozularak hem lezzetini hem de tazeliğini kaybeder.