Anasayfa » 😺 Kedi » Yavru, Yetişkin Kedimin Patisi Şişti Ne Yapmalıyım? Neden Şişer?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Yavru, Yetişkin Kedimin Patisi Şişti Ne Yapmalıyım? Neden Şişer?

Yavru ya da yetişkin kedilerin patilerinin şişme sebepleri çok fazladır. Uzman bir veteriner hekim görmeden karar vermek ve hareket etmek doğru olmaz. Ancak ilk etapta kedinin şişen patisini daha fazla zorlamamak adına, üzerine ısrarla basmamasını sağlamak.

Kedi Patisi Şişme Nedenleri Nelerdir?

Kedi patisi şişme nedeni basit ya da ciddiye alınması gereken sebeplerden olabilir. En sık rastlanan sebepler aşağıdaki gibidir:

  • Tırnak batması
  • Yabancı cisim batması
  • Travma
  • Hayvan ya da böcek ısırığı
  • Zehirli bitkilerin teması
  • Patide kırık ya da çatlak
  • Serum tedavisi sondası oluşan komplikasyon

Serumdan Sonra Kedi Patisi Şişme Nedenleri Nelerdir?

Serumdan sonda kedi patisi şişme nedeni olarak iki farklı sebep ama tek kaynak vardır. Kaynak serum takılmasıdır. Sebep ise şunlardır:

1-Serumun bilinçli şekilde deri altına uygulanması; kedilerde de çoğu hayvanda olduğu gibi damar yolu bulmak zordur. Çok ağır olmayan vakalarda özellikle sıvı kaybı yoksa, serum sıvışa bilinçli olarak deri altına uygulanarak (subcutan) hem sıvının yavaş yavaş emilmesi sağlanır hem de hayvan dostumuzun damar yolu açmaya çalışılırken gereksiz acı çekmesi engellenmiş olur.

2-Serumun yanlışlıkla deri altına dolması; serumun damar içine (intravasküler ya da intravenöz) uygulanması gerekirken, aşırı sıvı kaybı sonrası damarların formunun hassas olması ya da hayvan dostumuzun hareketleri sonucu damar yolunun yerinden çıkıp sıvının deri altında birikmesidir.

Yavru Kedilerde Pati Şişme Nedenleri Nelerdir?

Yavru kedilerde pati şişme nedenleri yetişkin kedilerle hemen hemen aynıdır. Yavru kediler, yetişkin kedilere göre daha hassas ve deneyimsiz oldukları için kedi patisi şişliğine daha sık rastlanabiliyor.

Kedi Patisi Şişme Belirtileri Nelerdir? Pati Şişliği Nasıl Anlaşılır, Teşhis Edilir?

Kedi patisi şişme belirtileri ilgili bir kedi bakıcısı için çok anlaşılırdır. Veteriner hekim olmayanların da fark edebileceği belirtiler şunlardır:

  • Kedinin topallayarak yürümesi
  • Bir patisine basmadan hareket etmeye çalışması
  • Aynı patiyi uzun süre yalaması ya da ısırmaya, bastırmaya çalışması
  • Kedinin her zamanki haline göre pasif ve isteksiz davranması
  • Patide kızarıklık, hassasiyet
  • Hassas ve kızarık bölgeden kötü koku alınması

Kedi Patisi Nasıl Tedavi Edilir? Pati Şişmesine Nasıl Müdahale Edilir?

Kedi patisinin nasıl tedavi edileceği şişlik sebebine göre değişecektir. Ancak ilk etapta durumu analiz edip uzmana aktarabilmek için nazikçe gözlemlemek anlamaya çalışmak gerekir. Tırnak ya da yabancı cisim batması durumunda evde müdahale etmek yerine, güvenilir bir veteriner hekimle görüşüp tavsiye veya tedavi almak faydalı olacaktır.

Kedilerde Pati Şişmesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Kedilerde pati şişmesini önlemek için kedinin dolaştığı yerleri batma ve acıya sebep olacak şeylerden arındırmak, kırıklara sebebiyet verebilecek alanları korunaklı hali getirmek, tırnak batmalarına karşı ise düzenli takip ve kesim yapmak gerekir. Kedi patisi şişliğini gözden kaçırmamak için kedileri takip edip gözlemlemek gerekir.