Anasayfa » 🐰 Tavşan » Yavru, Yetişkin Tavşan Bakımı, Beslenmesi, Temizlenmesi +Balkonda, Bahçede, Evde, Kafeste Besleme
Bu içerik Ahmet Birinci (Petshop) Ahmet Birinci , Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Yavru, Yetişkin Tavşan Bakımı, Beslenmesi, Temizlenmesi +Balkonda, Bahçede, Evde, Kafeste Besleme

Yavru ya da yetişkin tavşanların bakımı sırasında ortam sıcaklığı en az 10 derece olmalıdır. Tavşan bakımı için maksimum sıcaklık ise 30 derecedir.

Balkonda beslenen tavşanların yaz aylarında kulaklarına dikkat edilmelidir. Kulakları, aralıklı şekilde ıslatılmalıdır.

Tavşanlar ortalama 3 kilo ile 6 kilo arasında olmalıdır. Bunun altında ya da üstünde olan tavşanların beslenmesinde sorun olabilir.

Tavşanlar Genel Olarak Bakımı Ve Aşıları Nasıl Yapılmalıdır?

Tavşanların bakımı sırasında yararlanılan bazı aşılar vardır. Bu aşılar aşağıda yer alır:

  • Kuduz
  • Mikzamatozis
  • Viral Hemorajik Sendrom aşısı
  • Dış parazitler için uygulanan aşı
  • Mide, şerit, kıl kurdu ve tenyalara özgü yapılan uygulamalar

Türkiye’de yalnızca kuduz aşısı mevcuttur. İlaç uygulamaları tavşanlarda her iki ayda bir tekrarlanır. Tavşanların diş bakımı ise her altı ayda bir yapılmalıdır. Tavşanların diş bakımları kadar çene bakımları da önem arz eder.

Tavşan Bakımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Tavşan malzemeleri veteriner hekimlerden ya da pet shoplardan temin edilebilir. Bu malzemeler genel olarak şu şekildedir:

  • Kuru ot
  • Ödül mama
  • Besleme yemi
  • Tavşanın boyuna uygun bir tuvalet
  • Tavşan suluğu
  • Tuvalet kabı için talaş
  • Yem kabı
  • Tavşana özgü taşıma çantası
  • Tavşan için tuz taşı
  • Kemirme oyuncaları
  • Pelet yem

Tavşanların Tırnak Ve Kürk Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Tavşanlara tırnak ve kürk bakımı yapılır iken son derece hassas olunmalıdır. Tavşanlar hem tüylerinden hem de tırnaklarından hastalık kapabilir.

Derilerinde lezyonlar ya da pire oluşabilir. Bu nedenle ayda bir kez parazit ilacı yapılması gerekir.

Tavşanların uzayan dişleri kesilmeli, çenesi her altı ayda kontrol edilmelidir. Tavşanların kulaklarında kulak uyuzu konusunda dikkatli olunmalıdır.

Tavşanlara Banyo Yaptırılır Mı?

Tavşan temizliği yapılır iken onun banyoya girmemesi sağlanmalıdır. Bunun nedeni tavşanların kediler gibi dillerini yalayarak kendilerini temizlemesidir.

Tavşanlar, yıkanır ise üşüyebilir ve hasta olabilir. Bu nedenle nemli bez ile silinmesi önerilir.

Tavşanların Patileri Nasıl Temizlenir?

Öncelikle dışardan içeri giren tavşanların patileri kirlenir. Bu neden ile patilerinin temizlenmesi gerekir. Su patilerine değdirilerek temizleme işlemi yapılabilir.

Ancak suyun diğer kısımlarına gelmemesine dikkat edilmelidir. Tavşanın ıslak bezle temizlenmesi de çoğu zaman yeterli olur.

Tavşanların Çişi Nasıl Temizlenir?

Tavşan pisliğinin temizlenmesi sırasında oldukça dikkatli olunmalı ve eldiven kullanılmalıdır. Tavşanların katı dışkıları, siyah renk ufak toplardır. Bunlar herhangi bir koku yapmaz.

Sıvı dışkısı ise temizlenmediği takdirde koku meydana getirir. Bu nedenle tavşanın tuvalet eğitimi alması gerekir.

Eğitim sırasınca tavşanın boyutları için uygun bir tuvalet kabına ihtiyaç vardır. Eğer tavşanınızı kendi tuvaletinizde eğitmek ister iseniz onu bir süre tuvalette bırakarak alışmasını sağlayabilirsiniz.

Tavşanların Altına Ne Konulur?

Tavşanların kafeslerinin altına genellikle gazete kağıdı serilir. Gazete kağıdı ya da karton kullanmak istemeyenler talaş da kullanabilir. Tavşanın rahat etmesi için uygun talaşlar piyasada mevcuttur.

Tavşan Bakımı Zor Mu, Kolay Mı?

Tavşanlar gece saatlerinde aktif oldukları için bakımları kedilere oranla nispeten daha zordur. Tavşanlar, kemirgen canlılardır. Kediler ise tırnakları ile çevreye zarar verebilirler.

Tavşanların dişleri evlerdeki kablolardan masalara kadar pek çok alanda zarara neden olabilir. Kediler ise daha az zarara neden olurlar.

Özellikle cins kediler çok sakin canlılardır. İlk yılında hareketli olup oyun isteseler de bu dönem uzun sürmez. Ancak tavşanlar büyüdükçe daha da hareket kazanır.

Kovalamayı, hırlamayı ve ayaklarını yere vurmayı çok severler. Bu nedenle bakımları sırasında dikkatli olunmalıdır.

Tavşanlar Evde Ve Balkonda Nasıl Bakılır?

Tavşanların evde ya da balkonda bakılması için özel bir eğitime ihtiyacı vardır. Bu hayvanlar, eğitim almaz ise tuvaletlerini farklı yerlere yapabilir.

Ayrıca kaçmaya da eğilimleri vardır. Balkonda bakılan bir tavşanın yere yakın bir yerde olmaması gerekir. Bu hayvanlar en azından alışana kadar ev içerisinde tutulmalıdır. Ardından balkona alınabilir.

Tavşanlar Bahçede Nasıl Bakılır?

Bahçede tavşan bakımı diğer hayvanlar ile karşılaşma ihtimali olduğu için biraz zordur. Tavşan bakımı sırasında kediler ya da köpeklerin ortamdan uzak kalması gerekir. Bunun en temel nedeni köpeklerin tavşanları yiyebilmesidir. Köpekler tavşanları yemeseler bile onlara zarar verebilir.

Özellikle yavru tavşanlar, diğer hayvanlar için yem görevindedir. Bu nedenle evde tutulması önerilir. 7 aylık olan tavşanlar dışarı çıkabilir. Kısırlaştırılan tavşanlar dışarda daha güvende olur.

Tavşanlar Kafeste Nasıl Bakılır?

Tavşanlar kemirgen ve hareketli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kafeste bakılacak ise geniş bir kafes olması gerekir.

Tavşanın konacağı kafesin alt kısmı talaş ile doldurulabilir. Talaş yerine karton da kullanılabilir. Bu cisimler tavşanın daha huzurlu uyumasını sağlar.

Tahta oyuncaklar ile süslenen kafes, tavşan için iyi bir kemirme alanı olabilir.

Tavşan Kafesi Nasıl Temizlenir?

Tavşanların kafes temizliği yapılır iken tuvaletini yaptığı kısma ayrıca dikkat edilmesi gerekir. Tavşanlar gerek kafes içerisinde gerekse de balkonda tuvalet için kendilerine bir yer belirler. Yalnızca bu yere tuvaletini yaparlar. Bu alana kap koyulması, temizlik sırasında işinize yarar.

Tavşanlara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Ev tavşanı alarak bu tavşana bakmak isteyen kişiler tavşanlarına tuvalet eğitimini ilk zamanlarda vermelidir. Eğitim sırasında tuvalet kabının tavşan için uygun boyutta olması gerekir.

Aksi durumda tavşanınız yine kendisine daha kolay gelen bir yere tuvaletini yapacaktır. Tavşan tuvaletinin daima temiz tutulması gerekir. Tavşanlar titiz canlılardır. Bu nedenle temiz olmayan tuvaletlere yanaşmak istemezler.

Tuvalet eğitimi verilir iken tavşanların tuvaletlerine alışması sağlanmalıdır. Bunun için tavşanların tuvaletleri ile bir arada kalması sağlanabilir.

Tavşanlar Genel Olarak Nasıl Beslenmelidir?

Tavşanların beslenmesi farklı aylarda farklı şekillerde yapılır. İlk aylarda tavşan yalnızca kendi annesinden alınan süt ile beslenebilir. Ardından şu besinlerden yararlanılabilir:

  • Taze saman
  • Kuru yonca
  • Taze yeşillik
  • Pelet mama
  • Yeterli miktarda su
  • Kuru tavşan maması
  • Yonca yaprağı
  • Marul, maydanoz, yeşil fasulye, dereotu, sebze kabukları gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Kepekli kurabiye
  • Kara buğday
  • Altınbaşak

Tavşanlar saman yiyerek dişlerini biler. Saman ayrıca tavşanların sindirim sistemini de rahatlatır. Diş sağlığı için samandan yararlanılabilir.

Kuru yonca tüketimi, tavşanlardaki hazımsızlık sorunun gidermede etkilidir. Diyare olan tavşanlar, hazır gıda ya da yeşillik tüketmemelidir. Onun yerine kuru ot verilebilir.

Hazır tavşan maması tüketen tavşanlar, gerekli vitamin ve mineralleri mamadan sağlar. Pelet mamalar sayesinde buğday ve arpa karışık olarak alınabilir. Bir ya da iki avuç pelet mama tavşan için yeterli gelir.

Tavşanlara Her Zaman Taze Saman Verin

Tavşanlar birkaç ay büyüdükten sonra saman yemeye başlayabilir. Samanların her zaman taze olması gerekir. Tavşanlara yeteri kadar su verilmesi, pelet yemlerden yararlanılması önemlidir.

Taze Yeşillikler Verin

Tavşanların yeşillik ile beslenmesi ilk bir aydan sonra mümkündür. İlk ay tavşanlar yalnızca anne sütü ile beslenir. Anne sütü, tavşanların beslenebilmesi için yararlı besin ögeleri içerir. Bu nedenle ilk ay yeşilliğe ihtiyaç duyulmadan tam bir doyum elde edilir.

Balkonda Tavşan Beslenir Mi?

Tavşan bakımı balkonda ya da bahçede uygun araç gereçler ile yapılabilir.