Anasayfa » 😺 Kedi » Yenidoğan Yavru Kedi Ölüm & Ani Ölüm Nedenleri Nelerdir? Ölen Yavru Kediye Ne Yapılır?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Yenidoğan Yavru Kedi Ölüm & Ani Ölüm Nedenleri Nelerdir? Ölen Yavru Kediye Ne Yapılır?

Kediler, yavruladıkları zaman onların her türlü bakımları ile yakından ilgilenirler. Yavrularını birçok tehlikeden korurlar.

Fakat yeni doğan yavru kedilerde ölüm oranı ilk haftalarda son derece yüksektir. Bu nedenle yeni doğan ölümleri ile çok sık karşılaşılabilir. Hatta dünyaya gelir gelmez daha gözlerini bile açmadan ölen kedi yavruları vardır. Bu ölümlerin çok farklı nedenleri olabilir.

Yeni doğan yavru kedilerin en çok annelerine ihtiyacı vardır. Fakat ne yazık ki her kedi anne konusunda şanslı olmayabilir. Bu durumda sahibinin yardımı devreye girer.

Yeni doğan yavru kedinin ani bir şekilde ölmemesi için beslenmesine ve her türlü bakımına çok dikkat etmeniz gerekir.

Yenidoğan – Sütten Kesilen Yavru Kedi Ölüm Nedenleri Ve Hastalıkları Nelerdir?

Yeni doğan ve sütten kesilen yavru kedi ölüm nedenleri ve hastalıkları şunlardır:

  • Hipotermi
  • Düşük kan şekeri
  • Dehidrasyon
  • Düşük doğum ağırlığı
  • Kötü çevresel faktörler
  • Yanlış beslenme
  • Kan grubu uyuşmazlığı
  • Viral solunum yolu iltihabı
  • Kanser
  • Kalp kurdu
  • Kedi gençlik hastalığı
  • FIV
  • FIB
  • Böbrek hastalığı
  • Kedi lösemisi
  • Bağırsak solucanları
  • Mantarlar

Bu gibi nedenler ve hastalıklar yeni doğan – sütten kesilen yavru kedinin ölümüne yol açabilirler. Kedilerin doğdukları ortam her ne kadar temiz ve iyi olsa da yaşanılan genetik bir rahatsızlık ya da en ufak bir enfeksiyon yavrunun aniden ölmesine neden olabilir.

Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri henüz yerine oturmadığı için bu tip durumlar mücadele edebilmeleri bir hayli zordur.

Hipotermi

Yavru kediler annelerinden uzak kaldıkları zaman vücut sıcaklıklarını dengede tutamazlar. Bundan dolayı kış mevsiminde dünyaya gelen kediler oldukça şanssızdırlar.

Soğuk havada annelerinin yanından bir saniye bile ayrılsalar hemen ölebilirler. Anne kediler yavrularını uzun süre yalnız bıraktıkları zaman hipotermi meydana gelir.

Yavru bu durumda iken annesinin sütünü emmekte bile zorlanır. Yavru kedilerin vücut sıcaklıkları ilk haftalarda 35-37 arasında olmalıdır. Yavru kedilerin patilerine ve kulaklarına bakarak ısılarını kontrol etmeniz pek mümkün değildir.

Bu durum sadece yetişkin kedilerde kolaydır. Bundan dolayı yavru kediyi her zaman uygun sıcaklıkta saklamanız gerekir.

Düşük Kan Şekeri

Kedi yavruları dünyaya geldiklerinde sık ve az beslenirler. Bunun nedeni ise enerjilerinin çabuk tükenmesidir. Gözleri henüz kapalı olduğu için annelerini bulmakta biraz zorlanırlar. Bunun için koklama yeteneklerini kullanırlar.

Fakat bazen anne kediler yuvayı terk ederler ve uzunca bir süre geri gelmezler. Yavru kedi annesinden çok fazla ayrı kalınca acıkır ve kan şekeri düşmeye başlar.

Bunun sonucunda hemen miyavlamaya başlarlar. Bu miyavlama sonucunda da strese girerek hemen ölürler.

Dehidrasyon

Yetersiz sıvı alımı olarak da adlandırılan dehidrasyon, yavru kedinin vücudunun susuz kalmasıdır. Sokakta yaşayan birçok yavru kedinin ölüm sebebi budur.

Yavru kediler annelerinden ayrıldıkları zaman anne sütünü içemezler. Bu da vücutlarına yeteri derecede sıvı girmemesine yol açar. Yavrular vücutları için en doğru besini ve suyu anne sütünden alırlar. Bu nedenle yolda bir kedi yavrusu görürseniz onu alıp hemen evinize götürmeyin. Olduğunuz yerde bekleyin ve annesinin onu bulmasını bekleyin. Aksi halde yavru kedinin dehidrasyon yüzünden ölmesi kaçınılmaz olur.

Düşük Doğum Ağırlığı

Düşük bir kiloda dünyada gelen yavru kediler, hipotermi, dehidrasyon, solunum yetmezliği ve enfeksiyon gibi durumlara karşı son derece dayanıksız olur.

Anne kedilerin yeterince ve doğru şekilde beslenememesi yavru kedinin çok fazla kilo almamasına neden olur. Zayıf olarak dünyaya gelen yavru kediye bakmak oldukça zordur. Ayrıca çabuk hastalanma ihtimalleri de yüksektir.

Bu yüzden yavru kedilerin bakımlarında ve beslenmelerinde ayrı bir özen şarttır. Aksi halde yavru hemen hastalanır ve birkaç gün içerisinde ölür. Düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelen yavru kedilere özel vitaminli mamalar verilebilir.

Kötü Çevresel Faktörler Soğuk

Kötü çevresel faktörler yavru kediler için hiç uygun değildir. Çevresel koşulların iyi olmaması, yavru kedinin ölmesine neden olabilir. Kediler çabuk büyüyen canlılardır.

Bu nedenle ilk hafta iyi bakılmaları halinde sağlıkla büyümeleri sağlanabilir. Yeni doğanlar için yuva sıcaklığı her şeyden önemlidir. Eğer evde doğan yavru kediniz var ise evin sıcaklığı 1 hafta boyunca yüksek olmalıdır.

Bu hususta anne kedinin de yavrularının başında olması önemlidir. Ortam sıcaklığı en az 29 en fazla ise 32 derece olmalıdır. Buna uygun olmayan ortamlar yavru kediler için büyük bir tehlike arz eder.

Çevresel faktörlerde dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri ise hijyen koşullarıdır. Yavru kedi her zaman temiz bir yerde tutulmalıdır.

Yanlış Beslenme

Yavru kedinin doğru beslenmesi, anne kedinin doğru beslenmesi ile alakalı bir durumdur. Çünkü yavrular sadece anne sütüyle beslenirler. Bu durumda anne kedinin uzun süre aç kalmaması ve zamanında beslenmesi gerekir. Bu yüzden kedinizin mamasında bolca vitamin bulunmasına dikkat etmelisiniz.

Kan Grubu Uyuşmazlığı

Yavru kedi ile anne arasında kan grubu uyuşmazlığı söz konusu olursa yavru kedinin ölümü gerçekleşebilir. Bu nedenle kediler doğum yaptıktan sonra veteriner hekime götürülmelidir. Fakat yavruların sağlığını korumak adına ilk kontroller için veteriner hekim eve getirilmelidir.

Viral Solunum Yolu İltihabı (Feline Calicivirus)

Yavru kedide meydana gelen viral solunum yolu iltihabı, kedinin yaşama tutunmasında ciddi bir engeldir. Henüz küçük olan kedi bu iltihapla savaşamayabilir ve sonuç olarak ölür.

Kanser

Kedilerde de bazı tür kanser hastalıkları vardır. Eğer yavru kedi doğuştan ya da doğar doğmaz kanser olursa ölümü kaçınılmaz olur.

Kalp Kurdu

Kalp kurdu kolay fark edilen bir hastalıktır. Yavru kedide sürekli öksürme, nefes almada zorluk, depresyon, iştah kaybı, uyuşukluk, nadiren kusma ve kilo kaybı gibi belirtiler var ise kalp kurdu hastalığına yakalanmış olabilir.

Kuduz

Kuduz bu tür canlılarda en fazla karşılaşılan hastalıklardan biridir. Yetişkin kediler kuduz hastalığını daha kolay atlatırken yavru kediler onlar kadar şanslı olmayabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Yavru kedi anne sütünü içmeye başlayınca bağışıklık kazanmaya başlar. Eğer anne sütünü içmezse enfeksiyon kapma riski artar. Bu durumda yavru kedi de özellikle de idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür. Bu enfeksiyon sonucunda yavru kedi ölür.

Kedi Gençlik Hastalığı (Feline Panlökopeni)

Bulaşıcı ve ölümcül hastalıklardan olan kedi gençlik hastalığı, yavru kediler için çok tehlikelidir.

FIV (Feline Immunodeficiency Virus – Aids)

Bu hastalık bağışıklık mekanizmasını baskılayarak yavru kedinin hızlı bir şekilde ölmesine neden olur.

FIP (Feline Infectious Peritonitis)

Kedilerde sıkça görülen FIP hastalığı, son derece ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. Yavru kediler bu hastalıkla mücadele edebilecek kadar güçlü değillerdir.

Böbrek Hastalığı / Böbrek Yetmezliği

Eğer yavru kedide doğuştan gelen bir böbrek hastalığı ya da böbrek yetmezliği var ise çok fazla uzun yaşaması beklenemez.

Kedi Lösemisi

Kedi lösemisi de yine yavru kedilerin ölümüne neden olan hastalıklardan biridir. Kanser tipinde ilerleyen bu hastalık çoğu zaman ölümle sonuçlanır.

Bağırsak Solucanları Ve Mantarlar

Bağırsak solucanları ve mantarlar, kedilerde sıkça görülen rahatsızlıklardandır. Bu hastalıklara yakalanan yavru kedilerin yaşama ihtimalleri bir hayli düşüktür.

Kedilerde Ani Ölüm Nedenleri Nelerdir?

Travma, toksin, kalp hastalığı, kalp krizi, kronik böbrek hastalığı, kedi üriner obstrüksiyonu, kedilerde inme ve enfeksiyonlar, bu canlılarda ani ölümlerin meydana gelmesine sebep olurlar.

Yavru Kedilerin Anne Karnında Ölüm Nedenleri Nelerdir?

Anne kedinin sağlıklı beslenememesi, ciddi bir hastalık yaşaması ve uygun koşullarda yaşamaması gibi nedenler yavru kedilerin anne karnında ölmelerine neden olabilir. Ayrıca yaşanan travmalar ve kazalar da yine bu ölüme sebebiyet verebilir.

Ölen Yavru Kediye Ne Yapılır?

Ölen yavru kediler belli bir zaman kokarlar. Bu yüzden yavru kedi öldükten sonra hemen gömülmelidir. Bunu yaparken kediyi yıkamalı ve dezenfekte etmelisiniz.