Taklacı güvercin olarak adlandırılan Mardin güvercinleri, ülkemizde en çok dikkat çeken ve en çok merak edilen güvercin türlerinin başında gelir. Bu güvercinlerin diğer güvercin türlerine kıyasla daha oyuncu ve daha yetenekli oldukları malumdur.
İnsanlar tarafından eğitilerek daha kabiliyetli hale gelebilen taklacı güvercinlerin yalnızca Mardin yöresinde değil farklı yerlerde de yetişebildiği bilinir. Güvercin besleyenler tarafından en iyi taklacı güvercin ve taklacı güvercinlerin nasıl beslenip nasıl yetiştirildiği gibi konular sık sık araştırılır.
Dünyanın En İyi Taklacı Güvercini Hangisidir?
Dünya genelinde 200 güvercinin değerlendirildiği bir yarışmada en yüksek puanı toplayarak dünyanın en iyi taklacı güvercini seçilen güvercin Mardin taklacı güvercini olmuştur. Bu nedenle Mardin taklacı güvercinlerinin dünya çapında meşhur olduğu ve övüldüğü malumdur.

Türkiye’nin En İyi Taklacı Güvercini Hangisidir?
Türkiye’nin en iyi taklacı güvercini Mardin taklacı güvercini olarak bilinir. Taklacı güvercin denince akla gelen ilk yer Mardin’dir.

En İyi Taklacı Güvercinleri En İyiler Listesi
En iyi taklacı güvercinler için şu güvercinler örnek verilebilir;
- İskenderun taklacı güvercinleri
- Diyarbakır taklacı güvercinleri
- Mardin taklacı güvercinleri
- Urfa taklacı güvercinleri
- Ankara taklacı güvercinleri
- Malatya taklacı güvercinleri
- Çorum taklacı güvercinleri
- Konya taklacı güvercinleri
- Sivas taklacı güvercinleri
- Antalya taklacı güvercinleri
Tüm bu taklacı güvercin türlerinin farklı oldukları kadar ortak özellikleri de olduğu söylenebilir. Taklacı güvercinlerin geneli için fiziksel açıdan dikkat çekici oldukları ve yüksek performans sergileyerek insanları etkiledikleri söylenebilir.
Mardin Taklacı Güvercinleri
Mardin taklacı güvercinleri gerek ülkemizde gerekse dünya genelinde en iyi taklacı güvercin türü olarak bilinen bir türdür. Diğer güvercin türlerinden daha iri olması dolayısıyla ayrılır.
Rengi mavi, açık mavi, dumanlı, beyaz ya da koyu mavi olabilir. Tepesi ve gülleri yoktur. Alçaklardan uçmayı seven Mardin taklacı güvercinleri uzun saatleri uçarak geçirebilir.

Urfa Taklacı Güvercinleri
Urfa taklacı güvercinleri kanatlarını kuyruklarının altında taşıyıp düşük tutmaları dolayısıyla diğer taklacı güvercin türlerinden ayrılırlar. Kafa yapısı diğer kuş türlerine göre biraz daha köşelidir. Göz çevresinin tüysüz olması dolayısıyla belirgin olduğu söylenebilir. Göğüs bölgesindeki tüyleri çoğunlukla koyu kahverengi ve morumsu bir renktedir. Urfa taklacı güvercinlerine Rusya’da “urfainski” adı verilir.

Sivas Taklacı Güvercinleri
Sivas taklacı güvercinleri çeşitli renkleriyle dikkat çeken güvercin türlerinden biridir. Halk arasında açık renkli olanlara sabuni, gümüş renkli olanlara çakmaklı, kınalı renkte olanlara miski adı verilir.
Görüntüsü dolayısıyla en iyi taklacı güvercin olarak bilinen Sivas taklacı güvercinleri, fiziksel açıdan oldukça dikkat çekicidir. Gagaları diğer taklacı güvercin çeşitlerine göre daha incedir. Kafaları küçüktür. Urfa ve Mardin taklacı güvercinleri ile kıyaslandığında daha az uçtuğu söylenebilir ancak çok daha oyuncudur.

Ankara ve Kırıkkale Taklacı Güvercinleri
Ankara ve Kırıkkale taklacı güvercinleri tüm taklacı güvercinler arasındaki en küçük türdür. Bununla birlikte, kanatları ve vücudu da diğer kuş türlerine göre daha küçüktür. Tüyleri kahverengi, gümüş ya da mavi renginde olabilir.
Ankara ve Kırıkkale taklacı güvercinlerinin en önemli özellikleri yüksek performans sergilemeleridir. Kısa sürede birçok kez takla atabilirler. Diğer türlere göre tırmanışı biraz daha kısadır fakat oldukça hızlı olduğunu söylemek mümkündür.

Antalya Taklacı Güvercinleri
Antalya taklacı güvercinleri günümüzde yalnızca Irak ve Suriye’de bulunur. Selçuklular döneminde var olan ve Irak ile Suriye’ye tanıtılan Antalya taklacı güvercinleri, zamanla Antalya’dan tamamen yok olarak farklı ülkelerde bulunmuşlardır.
Oldukça canlı renklere sahiptir. Boynu ve bacakları diğer kuş türlerine göre daha uzundur. Göğüs kısmı ise diğer taklacı güvercinlere kıyasla daha dardır. Bu özellikleri dolayısıyla ilgi çekicidir.

Diyarbakır Taklacı Güvercinleri
Diyarbakır taklacı güvercinleri boyun ve bacak açısından en kısa olan taklacı güvercin türüdür. Oldukça dikkat çekici tüylere sahip oldukları için en güzel renklere sahip oldukları iddia edilir.
Paçaları oldukça uzundur. Performans konusunda diğer türlere kıyasla daha zayıf kalan Diyarbakır taklacı güvercinlerinin performanstan ziyade görüntüleri itibariyle dikkat çektikleri söylenebilir.

Malatya Taklacı Güvercinleri
Malatya taklacı güvercinleri çoğunlukla iki renkli ve uzun paçalı olarak bilinirler. Malatya taklacı güvercinlerinin “sallanık” ve “sekmeleyen” olmak üzere iki çeşidi bulunur. Sallanık taklacı güvercinlerin beşik gibi sallanarak indikleri söylenebilir.
Sekmeleyen taklacı güvercinlerin ise merdivenden çıkarmışçasına çıktıkları ve zemine biraz zor indikleri söylenebilir. Malatya taklacı güvercinleri oldukça yüksekte uzun süre uçabilirler.

Çorum Taklacı Güvercinleri
Çorum taklacı güvercinleri ülke genelinde değil daha çok Çorum il sınırlarında popüler olan bir türdür. Renk açısından diğer türler kadar dikkat çekici olmadığı söylenebilir. Bununla birlikte, taklacı güvercinlerinin çoğunun aksine paçaları yoktur. Fiziksel olarak dikkat çekici olmasa da yüksek bir performansı olduğu söylenebilir.

Konya Taklacı Güvercinleri
Konya taklacı güvercinleri Mardin taklacı güvercinleri ile benzerlik gösterir. Ancak Konya taklacı güvercinlerini diğer türlerden ayıran başlıca özelliği gagasıdır. Kısa bir gagası olan bu güvercinlerin performansının yüksek olduğu bilinir. Oldukça oyuncu ve hızlıdır.

Kelebek Taklacı Güvercini
Kelebek taklacı güvercini Anadolu’ya has bir tür olarak bilinir. Türkiye genelinde adı sabittir ve tüm yörelerde aynıdır. Bu özelliği dolayısıyla tek örnektir. Diğer güvercin türlerine kıyasla daha farklı özellikleri olsa da en iyi taklacı güvercin isimlerinin yer aldığı listede olduğunu söylemek mümkündür.
