Kediler aslında çok temiz hayvanlardır. Bunu özellikle de evinde kedi besleyen insanlar daha iyi bilir. Fakat bazı durumlar vardır ki kedilerin bazen de temiz olmadıkları düşüncesini ortaya çıkarır.
Bu durumların başında kedilerin koku bırakması vardır. Kedilerde koku bırakma aynı zamanda idrar püskürtmedir.
Kediler zeki varlıklar oldukları için özellikle de kullanılmayan yerlere bu püskürtmeyi yaparlar. Fakat bu durum eşyalarınızın üzerine püskürtme yapmayacakları anlamına gelmez.
Peki erkek ve dişi kedi neden koku bırakır? Kedi kokusu nasıl temizlenir? Bu durumu ortaya çıkan nedenler oldukça fazladır.
Erkek – Dişi Kediler Neden Koku Bırakır? Nedenleri Nelerdir?
Erkek ve dişi kedilerin koku bırakma nedenleri şunlardır:
- Bölge işaretlemek.
- Çiftleşme mesajı vermek.
- Stres.
- Eve yeni bir kedinin gelmesi
- İdrar yolu sorunları
- Gibi nedenlerden dolayı idrar püskürtme yaparlar.
İdrar püskürtmek, her kedinin doğasında vardır. Bu yüzden kokularını bırakmalarında herhangi bir anormallik yoktur. Ancak evinizde kediniz var ise bu durumu meydana getiren nedenleri bilmenizde fayda var.
Bölge İşaretlemek İçin
Kedilerin püskürtme yapmalarındaki en temel nedenlerden biri bölge işaretlemek içindir. Her kedi sadece kendine has bir yaşam alanına sahip olmak ister. Bunun için sahip olduğu alanı ya da evi kimseyle paylaşmak istemez.
Kediler, birbirlerinin alanlarını kokularından bilirler. Eğer bir ortamda farklı bir kedi kokusu var ise o bölge kokuyu bırakan kediye aittir. Bu yüzden kediler bölgelerini keskin bir şekilde belirtmek zorunda kalırlar. Koku bırakma sayesinde bölgelerini rahatlıkla işaretleyebilirler.
Çiftleşme Mesajı Bırakmak İçin
Kediler çiftleşmek istediklerini ve buna hazır olduklarını belirten işaretler verir. Bu işaretleşmeler kediler arasındadır. Koku bırakma sayesinde dişi ya da erkek kedi çiftleşmek istediğini açık bir şekilde belli eder.
Böylece dişisinin ya da erkeğinin dikkatini çekmeyi başarır. Çiftleşme döneminde sıkça yapılan bu olay, kısırlaştırılan kediler için bu amacı taşımaz.
Stres Nedeniyle
Bir kedinin stresli olup olmadığını kolay bir şekilde anlayamazsınız. Çünkü bu durum kendi içlerinde yaşadıkları bir ruh halidir. Mobilya değiştirmeniz, evinize yatılı ya da kısa zamanlı misafirlerin gelmesi, yeni eşyalar almanız gibi durumlar kedinizi strese sokabilir.
Kediler rutinlerinden kolay kolay vazgeçmezler. Bu nedenle ufak tefek değişiklikler bile canlarını çok fazla sıkabilir. Strese giren kedi buna bağlı olarak etrafa koku bırakmaya başlar.
Eve Yeni Bir Kedi Gelmesi Nedeniyle
Eve yeni bir kedi gelmesi, diğer kedinin bu durumdan rahatsız olmasına neden olabilir. Bazı kediler diğer kedileri kendilerine tehdit olarak kabul ederler. Ve yaşadıkları yerleri onlarla paylaşmak istemezler.
Bu durumda yaptıkları ilk şey koku bırakmak olur. Koku bıraktıkları zaman diğer kediye var olduklarını ve aynı ortamda yaşadıklarını belli ederler. Böylece birbirlerinden haberdar olurlar.
İdrar Yolu Sorunları Veya Sistit Nedeniyle
Kedilerde koku bırakma aynı zamanda idrar yolu sorunlarından dolayı da yaşanıyor olabilir. Bu durumda kedi, kontrolsüz bir şekilde kokusunu bırakır. Eğer kedinizde bu tip bir sorun görülüyorsa veterinerden yardım alınmalıdır.
İdrar yolu sorunları tedavi edilmediği sürece kediniz her yere kokusunu bırakabilir. Bu da ortamın hijyen açısından tehlikeye girmesine sebep olabilir.
Kedilerde İdrar Püskürtme (Koku Bırakma) Nasıl Önlenir?
Kedilerde idrar püskürtmeyi önlemenin yolları şunlardır:
- Kısırlaştırma yapmak.
- Kedinin koku bıraktığı yerleri güzelce temizlemek
- Yeni alınan eşyaları bir süreliğine başka odaya almak
- Karşı cins ya da rakip kedilerle olan iletişime kısıtlama getirmek.
- Sık sık oyun oynamak ve hareket etmesini sağlamak.
- İlaç tedavisinden faydalanmak
Bu yollardan kedinize uygun olanı deneyerek koku bırakma içgüdüleri ile baş edebilirsiniz.
Kısırlaştırma Yapılarak (Düşen Hormon Etkisi Sayesinde)
Kısırlaştırma yaptırmak, kedinin üreme içgüdülerini ortadan kaldırmak demektir. Kısırlaşan kedi, azgınlık dönemine girmez.
Kızgınlık dönemine giremediği için de koku bırakma eğilimi göstermez. Kısırlaştırma, düşen hormon etkisi yaratır. Bu etki sayesinde kedi, erkek ya da dişi kedi arayışına girmez.
Bu arayış için de koku bırakmaya gerek duymaz. Çünkü çiftleşme içgüdüleri onun elinden alınmıştır.
Kedinin İdrar Püskürttüğü Alanların Koku Kalmayacak Şekilde Temizlenmesi
Kedinin idrar püskürttüğü alanları koku kalmayacak bir şekilde temizlediğiniz zaman kediniz bunun farkına varır. Ve o bölgeyi işaretlemekten vazgeçer.
Ancak bunun için alanın temizliğini çok iyi yapmanız gerekir. Kedinin kokusuna dair en ufak bir kalıntı kalmamalıdır.
Eve Yeni Alınan Eşyaları Bir Süre Başka Odalarda Bekletin
Kediler evin içerisinde yeni bir eşya gördükleri zaman kokularını bırakmadan duramazlar. Çünkü bu hayvanlarda da aitlik duygusu vardır.
Bu yüzden yeni alınan eşyaya hemen kokusunu bırakır ve kendine ait hale getirir. Bundan dolayı eve yeni aldığınız eşyalarınızı bir süre başka odalarda bekletmeniz gerekir.
Böylece yeni alınan eşya kedinizin dikkatinden kaçar. Ayrıca kediler yeni eşyalardan pek hoşlanmazlar. Bundan dolayı da kokularını bırakmadan yapamazlar.
Potansiyel Rakip Ya Da Karşı Cins Kedilerle Olan İletişimi Sınırlayın
Eğer bir ortamda çok fazla kedi varsa kediniz mutlaka kokusunu bırakmak isteyecektir. Bu durum başka kedileri rakip olarak görmelerinden dolayı kaynaklanır.
Fakat bunu yapmaları için başka kedilerle aynı evde yaşamalarına gerek yoktur. Başka bir kediyi pencereden görseler dahi işaretleme yaparlar.
Bu yüzden kedinizin başka kedileri görmemesini sağlayın. Aynı ev içerisinde iki tane kediniz var ise bunların farklı odalarda yaşamalarını sağlayın. Böylece çok fazla iletişime geçmelerini engellemiş olursunuz.
Stres Ve Aksiyete Kaynaklı Koku Bırakmaları Engellemek İçin Sık Sık Oyun Oynatın Hareket Etmesini Sağlayın
Kedinize ilgi ve alaka göstermeniz, idrar püskürtmelerini önlemenin bir diğer yoludur. Bu yüzden onlarla olan etkileşiminiz çok önemlidir.
Durumun stres ya da anksiyete kaynaklı olmaması için onlarca bolca zaman geçirmeniz gerekir. Kedinizle sık sık oyunlar oynamalı ve stresi vücutlarından atmalarını sağlamalısınız.
Ne kadar fazla hareket ederlerse onlar için o kadar iyidir.
Veteriner İlaç Tedavisi
İdrar püskürtmelerini önlemenin son çaresi ise ilaç tedavisidir. Bu yöntem, fizyolojik problemler söz konusu olduğu zaman uygulanmalıdır. Bunun için kedinizi önce veterinere götürmelisiniz.
Veteriner kedinin durumuna uygun olan en doğru ilacı size verecektir. Bu ilaçlar sayesinde kedinizin idrar püskürtmesini kontrol altına alabilirsiniz.
Davranış değiştirici etkiye sahip olan bu ilaçlar, sadece veteriner kontrolünde verilmelidir. Bu nedenle kendi başınıza ilaç tedavisi uygulamanız yanlıştır.
Veteriner ilaç tedavisinin her zaman son çare olduğunu bilmeniz de önemli bir detaydır.
Kedilerin Koku Bırakması Kum Seçimi İle Önlenebilir Mi?
Bazı kediler kum kirliliğinden dolayı da idrar püskürtme yapabilirler. Bu nedenle düzenli bir şekilde kumlarının değiştirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra doğru kum seçimi de önemlidir.
Kedinizin koku bırakmaması için kumunu doğru seçmeniz gerekir. Bu şekilde koku bırakmasını önleyebilirsiniz.
Kediler Hangi Dönemlerde Koku Bırakır?
Kediler kızgınlık dönemlerinde koku bırakırlar. Bunun yanı sıra bölge işaretlemek, güvende olmak ve stresi atmak istediklerinde de kokularını bırakırlar.
Kediler Hangi Durumlarda Daha Fazla Koku Bırakmaya Başlar?
Kediler özellikle de kızgınlık dönemlerinde daha fazla koku bırakmaya başlarlar.
Erkek – Dişi Yavru Kediler Ne Zaman Koku Bırakmaya Başlar?
Erkek – dişi yavru kediler kızgınlık dönemine girmeye başlamaları ile koku bırakmaya başlarlar.
Temizlik Önerileri: Kedi İdrar Kokusu Nasıl Temizlenir?
Kedi idrar kokusunu temizlemek için sirkeli su kullanmanız gerekir. Elinize sert bir fırça alarak kirli alanı ıslanana kadar fırçalamalısınız. Sirke, kedi idrarındaki amonyak kokusunu kolay bir şekilde yok edecektir. Daha sonra silinen alanı güzelce kurulamalısınız. Sirkeli suyu etrafa iyice yayarsanız daha kalıcı bir çözüm sağlarsınız.
Eğer erkek kedi kısırlaştırılmamış ve herhangi bir sağlık problemi yok ise mutlaka koku bırakır.
Erkek kedilerde olduğu gibi dişi kedilerde de koku bırakma eğilimi vardır. Bu eğilim özellikle de kızgınlık döneminde ortaya çıkar.
Kediler güvenli alanlar yaratmak ve bölgelerini net şekilde göstermek için bunu yaparlar. Yatağınıza koku bırakmaları da bu sebeplerden dolayıdır.
Tuvalet kokusu, portakal, muz, balık kokusu, hardal ve biber kokuları kedilerin püskürtme yapmalarına engel olan kokulardır.
Her erkek kedi uygun ortamları buldukları zaman kokularını bırakır. Özellikle kızgınlık dönemi bu hususta daha fazla ön plana çıkmalarına neden olur. Ancak erkek kedi kısırlaştırılmışsa çiftleşme için koku bırakmaz.
Bu durum çoğunlukla, kokuyla iletişim sistemi kapsamında dışarıda gerçekleşmektedir. Kediler ayrıca sürtünerek, tırmalayarak ve başıyla hafifçe vurarak da koku sinyalleri bırakır. Erkek kediler, evinizin hemen her yerine kokularını bırakabilir. Özellikle eşyalarınıza ve size kokusunu bırakacaktır. Bunun yanı sıra bölgesi kabul ettiği her yere kokusunu bırakır.