Güvercin kuruma hastalığı, güvercinlerde yaygın olan hastalıklardan biridir. Kuruma hastalığı güvercinlerde çeşitli semptomların ortaya çıkmasına neden olabilen bulaşıcı bir hastalıktır.
Güvercin Kuruma Hastalığı Nedir?
Güvercinlerde kuruma hastalığı eshericia coli bakterisinin sebep olduğu bir hastalık olarak tanımlanabilir. Bu nedenle kısaca “E.Coli” olarak adlandırılır. Eshericia coli, normal zamanda da insanların ve hayvanların bağırsaklarında yaşayan bir bakteridir. Fakat zamanla bu bakterinin insan ve hayvan bağırsağında çoğalması kuruma hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Güvercinlerde ölümcül sonuçlara yol açan bu hastalığın en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Zira semptomları çok hızlı bir şekilde ortaya çıkan ve ani değişimlere neden olabilen bu hastalık bir an önce kontrol altına alınması gereken bir hastalıktır.
Güvercin Kuruma Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Güvercinlerde kuruma hastalığının belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Ani kilo kaybı, güvercinlerde kuruma hastalığının başlıca belirtilerinden biridir.
- Kuruma hastalığı kanatlarda tutukluluğa sebep olabilir. Bu durumda kanatlarını oynatamayan güvercin anormal hareketler yaparak bir terslik olduğunu gösterebilir.
- Şiddetli bir ishale neden olabilir. Kuruma hastalığına yakalanan güvercinlerin dışkıları sarı ya da yeşil tonlarında ve sıvı kıvamda olur.
- Kuruma hastalığına yakalanan güvercinlerin performansı düşer ve enerjisi kaybolur.
- Kuruma hastalığına yakalanan güvercinlerde isteksizlik ve tepkisizlik dikkat çekebilir.
Güvercin Kuruma Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Güvercinlerde kuruma hastalığının nedeni güvercinlerin hijyensiz ortamlarda tutulmalıdır. Bu hastalığa neden olan bakteri hayvan dışkısında bulunduğu için birden fazla kuşun aynı ortamda kalması ve bu ortamın temiz tutulmaması tüm koşulların hastalanmasına neden olabilir.
Kuşlara verilen yemler, kuşlara içilen sular ve kuşların soluduğu hava kuruma hastalığı gibi hastalıkların bulaşmasına neden olabilir.
Güvercin Kuruma Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır? Ne İyi Gelir?
Güvercinlerde kuruma hastalığının tedavisi için ilk yapılması gereken hasta olan kuşun farklı bir yere alınarak birden fazla kuşun yaşadığı kafesten ayrı tutulmasıdır. Kuruma hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğu için gerekli önlemler alınmalıdır. İlaçla tedavi edilen bir hastalıktır.
Hastalığın tedavisinde kullanılacak ilaçların mutlaka veteriner hekim tarafından reçete edilmesi gerekir. Bu nedenle hasta güvercinlerin en kısa sürede bir veteriner hekime götürülmeleri şarttır.
Güvercin Kuruma Hastalığında Hangi İlaçlar Kullanılır?
Güvercin kuruma hastalığında kullanılan ilaçlar ağırlıklı olarak antibiyotik çeşitleridir. Tedavi aşamasında kullanılacak olan ilaçlar veteriner hekim tarafından belirlenir. Rastgele ilaçların ya da çeşitli karışımların kullanılması güvercinlerin sağlığını riske atacağından önerilmez.
Güvercin Kuruma Hastalığı Doğal Tedavisi Nedir?
Güvercin kuruma hastalığının doğal tedavisi olmasa da basit önlemler ve eylemlerle bu hastalığın oluşması engellenebilir. Kuruma hastalığı ciddi bir hastalık olduğu için kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Evde farklı bir tedavi yöntemi uygulanmadan önce mutlaka bir veteriner hekime danışılmalıdır.
Güvercin Kuruma Hastalığının Kesin Çözümü Nedir? Kesin Çözümü Var Mıdır?
Güvercin kuruma hastalığının kesin çözümü antibiyotik kullanımı, dinlenme ve düzenli beslenmedir.
Hasta olan güvercin ya da güvercinler belirlendikten sonra gerekli hijyen tedbirlerinin alınması, veteriner kontrollerinin yapılması, rutin aşıların ihmal edilmemesi, ilaç kullanımı ve güvercinin bir süre dinlendirilmesi kuruma hastalığı başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde uygulanması gereken kesin yöntemlerdir.