Anasayfa » Güvercin » Güvercin Dış Çiçek (Pox) Ve İç Çiçek (Pamukçuk) Hastalıkları +Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, İlacı, Aşısı, Doğal Tedavisi
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Güvercin Dış Çiçek (Pox) Ve İç Çiçek (Pamukçuk) Hastalıkları +Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, İlacı, Aşısı, Doğal Tedavisi

Güvercinlerin hastalanması ne yazık ki sık görülen bir durumdur. Birçok hayvanda olduğu gibi güvercinlerde de çeşitli hastalıklar görülebilir. Güvercin hastalıkları tedavi edilmediği durumlarda ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Güvercin Dış Çiçek Hastalığı Nedir?

Güvercin dış çiçek hastalığı birçok kuş türünde en çok rastlanan hastalıklardan biridir. Çoğunlukla farklı hastalıklara bağlı olarak gelişir. Tek başına ölümcül olan bir rahatsızlık değildir fakat eşlik ettiği rahatsızlıklar ölümcül olabilir. Hafife alınmaması ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Güvercin Dış Çiçek (Pox) Ve İç Çiçek (Pamukçuk) Hastalıkları +Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, İlacı, Aşısı, Doğal Tedavisi
Güvercin Dış Çiçek (Pox) Hastalığına Yakalanmış Güvercin Fotoğrafı
Güvercin Dış Çiçek (Pox) Ve İç Çiçek (Pamukçuk) Hastalıkları +Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, İlacı, Aşısı, Doğal Tedavisi
Güvercin Dış Çiçek (Pox) Hastalığına Yakalanmış Güvercin Fotoğrafı

Güvercin Dış Çiçek Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Güvercin dış çiçek hastalığının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • At sineği olarak adlandırılan ve güvercinlerde sık görülen bir parazit, güvercinlerde çiçek hastalığının görülmesine neden olabilir.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan güvercinlerde dış çiçek hastalığı sık görülebilir. Yavru güvercinlerin yetişkin güvercinlere kıyasla daha zayıf bir bağışıklıkları olduğundan dış çiçek hastalığının yavru güvercinlerde daha çok görüldüğü söylenebilir.

Güvercin Dış Çiçek Hastalığı Bulaşır mı? Nasıl Bulaşır?

Güvercin dış çiçek hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır ve güvercinden güvercine kolaylıkla bulaşabilir. Bu nedenle birden fazla güvercinin aynı ortamda bulunduğu durumlarda sık sık kontrol edilmeleri ve kontrol altında tutularak beslenmeleri şarttır.

Güvercin Dış Çiçek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Güvercin dışı çiçek hastalığının belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • En sık görülen belirti kuşların gagasının çevresindeki kabarcıklardır. Bu kabarcıklar oldukça büyüktür ve gaganın çevresi de dahil olmak üzere tamamını kaplayabilir. Kolaylıkla fark edilen bu kabarcıklar genellikle soluk sarı renktedir. Bu kabarcıklar göz çevresinde de görülebilir.
  • Derinin farklı bölgelerinde nodüler lezyonlar gözlemlenebilir.
  • Güvercinlerin ayak bölgelerinde renk değişimi ve kanlanma görülebilir.

Güvercin Dış Çiçek Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin dış çiçek hastalığının tedavisi için vitamin desteği şarttır. Bununla birlikte, gaga ve göz çevresi gibi lezyonların çıktığı bölgelere iyotlu antiseptikler sürülmelidir.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, dış çiçek hastalığına yakalanan güvercinin mutlaka bir veteriner hekim kontrolünden geçmesidir. Veteriner hekim gerekli görürse farklı tedavi yöntemlerine de başvurabilir.

Güvercin Dış Çiçek Hastalığı Tedavisinde Hangi İlaç ve Aşılar Kullanılır?

Güvercin dışı çiçek hastalığının tedavisinde kullanılanlar potasyum permanganat, iyotlu antiseptik çeşitleri ve güvercin virüslerinden koruyan aşılardır. Güvercinlerin rutin kontrollerinin yanı sıra aşılarının da düzenli olarak yapılması hayati önem teşkil eder.

Güvercin Dış Çiçek Hastalığı Doğal Tedavisi Nasıl Yapılabilir?

Dış çiçek hastalığının doğal tedavisi evde hazırlanan antiseptiklerle yapılabilse de bu yöntem önerilen bir yöntem değildir. Zira dış çiçek hastalığına yakalanan güvercinin hastalık dolayısıyla ortaya çıkan belirtileri ve sorunları yok edilse de bu hastalığa eşlik eden farklı bir hastalığın tedavisi gecikebilir.

Güvercin hastalıkları konusunda tecrübeli olan herhangi bir veteriner hekim gerekli kontrollerden sonra uyguladığı tedavi yöntemine ek olarak evde uygulanabilen doğal tedavi yöntemlerinin sakıncası olmadığını belirtiyorsa, evde bulunan çeşitli malzemelerle doğal tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Güvercin İç Çiçek (Pamukçuk) Çiçek Hastalığı Nedir?

Güvercin iç çiçek hastalığı ya da bilinen diğer adıyla pamukçuk, çiçek hastalığından çok daha tehlikeli ve ölümcül olan bir hastalıktır. En kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Güvercinleri olumsuz yönde etkileyen bir mikrobun yol açtığı bu hastalık önlem alınması gereken mühim bir hastalık olarak tanımlanabilir.

Güvercin Dış Çiçek (Pox) Ve İç Çiçek (Pamukçuk) Hastalıkları +Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, İlacı, Aşısı, Doğal Tedavisi
Güvercin İç Çiçek (Pamukçuk) Hastalığına Yakalanmış Güvercin

Güvercin İç Çiçek (Pamukçuk) Çiçek Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Güvercin iç çiçek hastalığının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Güvercinlere gereken özenin gösterilmemesi iç çiçek hastalığının oluşmasına neden olabilir. Güvercinlerin bulundukları kümesin sık sık havalandırılmaması ve güvercin bakımının ihmal edilmesi durumunda iç çiçek hastalığı başta olmak üzere çeşitli hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır.
  • Bağışıklığı düşük olan güvercinlerde iç çiçek hastalığına sık rastlanır. Bu nedenle iç çiçek hastalığının yavru güvercinleri daha çok etkilediği söylenebilir.

Güvercin İç Çiçek (Pamukçuk) Çiçek Hastalığı Bulaşır mı? Nasıl Bulaşır?

İç çiçek hastalığı bulaşıcı ve risklidir. Yetişkin güvercinlerin çiftleşmesi sonucunda bulaşma meydana gelebilir. Bununla birlikte, hasta olan dişi güvercinin yavruları beslerken iç çiçek hastalığını yavrulara bulaştırması kaçınılmaz. Güvercinlerin dışkılarından da iç çiçek hastalığının bulaştığı bilinir.

Güvercin İç Çiçek (Pamukçuk) Çiçek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Güvercin iç çiçek hastalığının belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Güvercinlerde halsizlik ve bitkinlik görülebilir.
  • İç çiçek hastalığına yakalanan güvercinlerde ani kilo kaybı dikkat çekicidir.
  • Güvercinlerin nefes alıp verirken zorlandıkları görülebilir.
  • Performans düşüklüğü ve isteksizlik görülebilir.
  • Gözlerde yaşarma ve göz çevresinde şişkinlik meydana gelebilir.
  • Su içmede ve yem yemede güçlüğe bağlı olarak beslenme bozukluğu ortaya çıkabilir.
  • Yutkunma zorluğu meydana gelebilir.

Güvercin İç Çiçek (Pamukçuk) Çiçek Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güvercin iç çiçek hastalığının tedavisi için mutlaka bir veteriner hekim kontrolü yapılmalıdır. Kontrol altına alınmadığı sürece iç organları etkileyen ve solunum güçlüğüyle yutkunma zorluğuna bağlı olarak kısa sürede ölüme neden olan bu hastalık vakit kaybetmeden tespit edilmelidir. Veteriner hekim eşliğinde şırıngayla güvercinin boğazına enjekte edilen ilaçlar tedavinin ilk aşamasıdır.

Güvercin İç Çiçek (Pamukçuk) Çiçek Hastalığı Tedavisinde Hangi İlaç ve Aşılar Kullanılır?

Güvercin iç çiçek hastalığının tedavisinde kullanılanlar ağız yoluyla verilen ilaçlar ve rutin güvercin aşılarıdır. Aşıları ihmal edilen güvercin iç çiçek hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalığa elverişli hale gelir.

Güvercin hastalığa yakalandıktan sonra aşının pek bir etkisi yoktur. Bu nedenle aşının zamanında ve düzenli olarak yaptırılması hayati önem taşır.

Güvercin İç Çiçek (Pamukçuk) Çiçek Hastalığı Doğal Tedavisi Nasıl Yapılabilir?

Güvercin iç çiçek hastalığının doğal tedavisi yoktur. Hasta olduğu anlaşılan güvercini veterinere götürmek yerine evde tedavi etmeye çalışmak kısa sürede hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Güvercin Dış Çiçek Hastalığı İnsana Bulaşır mı?

Güvercin dış çiçek hastalığının bulaşıcılığı insanları da etkileyebilir.

Güvercin İç Çiçek (Pamukçuk) Çiçek Hastalığı İnsana Bulaşır mı?

Güvercin iç çiçek hastalığının bulaşıcılığı insanları etkiler. Güvercin hastalıkları insanları da etkileyebildiği için hasta güvercine dokunduktan sonra ellerin iyice yıkanması gerekir.