Güvercin aşıları zamanında yapılması ve ihmal edilmemesi gereken aşılardır. Güvercin aşısı güvercinleri çeşitli hastalıklardan koruduğu için ihmal edilmesi durumunda ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Güvercin Aşısı Nedir?
Güvercinlere yapılan aşılar onları çeşitli hastalıklardan koruduğu için oldukça önemlidir. Güvercin aşıları güvercinlerin vücuduna giren parazitler, bakteriler, virüsler ve mikroorganizmaların yol açtığı çeşitli hastalıkları önleme amacıyla düzenli olarak yapılmalıdır.
Güvercin besleyenlerin güvercin aşısı için aşı takvimini yakından takip etmesi ve aşıları tam zamanında yaptırması gerekir. Aşıların hiçbir zaman erken ya da geç yapılması tavsiye edilmez.
Öldürülmüş ya da zayıflatılmış virüslerden edilen aşılar güvercinler de dahil olmak üzere tüm hayvanların koruma altına alınması için belli aralıklarla düzenli olarak yapılır.
Güvercinlere Hangi Aşılar Yapılır?
Güvercinlere yapılan aşılar şöyle sıralanabilir;
- Güvercin karma aşısı
- Güvercin veba aşısı
- Güvercin çiçek aşısı
Güvercin Karma Aşısı Nedir?
Güvercin karma aşısı tedavi amacından ziyade koruma amacıyla yapılan bir aşıdır. Genel itibariyle 6 ayda bir kez yapılır. Karma güvercin aşısı göğüs ya da ense bölgesinden deriye enjekte edilir. Aşının içeriğinde bronşit, veba, paramixo, salmonella ve adenovirüs için etken maddeler bulunur.
Güvercin Çiçek Aşısı Nedir?
Güvercin çiçek aşısı güvercinlerde yaygın olarak görülen iç çiçek hastalığı ve dış çiçek hastalığı için yapılan bir aşıdır. Çiçek hastalığının tedavisinde değil hastalığı önleme amacıyla yapılır.
Güvercinleri etkileyen çiçek yöresinin Kanarya çiçek virüsü hindi çiçek virüsü ve tavuk çiçek virüsü gibi birçok çeşidi bulunur.
Güvercin Veba Aşısı Nedir?
Güvercin veba aşısı ölü virüslerden elde edilen ve bağışıklığın güçlenmesini sağlayan bir aşıdır. Genellikle bacakların arasında bulunan gevşek deriye ya da boyun bölgesine uygulanır. Güvercinlerde ölümcül sonuçlara yol açan veba hastalığını önlemek için uygulanan bir aşıdır.
Aşı Sonrası Güvercin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Aşı sonrası güvercin bakımı ve yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Aşılamadan sonra kümes ortamında iç içe yaşayan güvercinlerden ölenlerin olması durumunda ölen güvercinlerin en kısa sürede kümesten uzaklaştırılması gerekir.
- Aşılanan güvercinin vitamin takviyesiyle bağışıklığının güçlendirilmesi önemlidir.
- Aşılanan güvercinin aşı sonrası iyi beslenmesi gerekir.
- Aşılanan güvercinin gerekli bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir.
- Aşıdan sonra beklenmeyen bir komplikasyonun görülmesi durumunda en kısa sürede bir veteriner hekimden yardım istenmelidir.
Güvercin Aşısı Nasıl ve Nereden Yapılır?
Güvercin aşısının yapıldığı yer veteriner kliniğidir. Aşılar mutlaka veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Aşının türüne göre aşının yapılacağı bölge değişebilir.
Genellikle ense bölgesine, bacakların arasında bulunan gevşek deriye ya da boyun bölgesine uygulanır. Aşıların düzenli olarak ve tam zamanında yapılması güvercinler için hayati önem teşkil eder.
Yavru güvercine ilk aşı 3 ila 4 haftalık süreden sonra yapılır. İlk kez yapılacak olan yavru güvercin aşısı için yavrunun 3.haftasını doldurması beklenmelidir.