Anasayfa » Güvercin » Güvercin Hastalık Bulaştırır Mı? İnsana Geçer Mi? +Veba, Kuş Gribi, Mikrop
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Güvercin Hastalık Bulaştırır Mı? İnsana Geçer Mi? +Veba, Kuş Gribi, Mikrop

Güvercinlerin hastalık bulaştırması mümkündür. Bu nedenle bulaşıcı güvercin hastalığı çeşitleri birçok insan tarafından merak edilen bir konudur.

Güvercinler İnsana Hastalık Bulaştırır Mı?

Güvercinlerin insanı hastalık bulaştırması mümkündür. Güvercinlerden insanlara bulaşan en bilindik hastalık kuş gibidir. Zoonotik hastalıkların güvercinleri etkilemesi durumunda güvercinleri besleyen ya da güvercinlerle temas eden insanlara bulaştığı da bilinir.

Kuş türlerinin başka türleri kolaylıkla bulaştırabileceği altmıştan fazla bulaşıcı hastalık bulunur. Bununla birlikte, kuşlardan insanlara bulaşan tek hastalık kuş gribi değildir.

Canlı ve hasta olan güvercinlerden insana hastalık bulaşabileceği gibi hastalıktan dolayı ölen güvercin cesetlerinden insanlara hastalık bulaştığı da unutulmamalıdır.

Güvercinler Diğer Hayvanlara, Petlere Hastalık Bulaştırır Mı?

Güvercinlerin diğer hayvanlara hastalık bulaştırması mümkündür. Aynı ortamda birden fazla güvercinin bulunması ve beslenmesi hasta olan bir güvercinin kısa sürede diğer güvercinleri de hasta etmesine neden olabilir. Ancak güvercinler yalnızca kuş türlerini etkilemezler.

Güvercinlerde görülen hastalıklar bazı memeli hayvanlarda da görülebilir. Bu nedenle güvercinlerde görülen hastalıkların memeli hayvanlara da bulaşabileceği söylenebilir.

Güvercin Mikrop Taşır Mı?

Güvercinlerin mikrop taşınması mümkündür. Güvercinlerin vücuduna giren çeşitli mikroorganizmalar onları kısa sürede hasta edebilir. Fakat güvercinlerde görülen tüm hastalıklar güvercinlere temas etmekle bulaşmaz.

Bulaşıcılığı ve öldürücülüğü olmayan hastalıklar da mevcuttur. Bununla birlikte, güvercinlerde görülen tüm hastalıkların insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabileceği kanısı da yanlıştır.

Güvercin Vebası İnsana Bulaşır Mı?

Güvercin vebasının insanlara bulaşması mümkündür. Güvercinleri kısa sürede öldürebilen veba hastalığının güvercinlerin cesetleriyle yakın teması olan insanlara bu ulaşabilmesi mümkündür.

Özellikle hastayken ölen hayvanlar üstünde dolaşan dış parazitlerin insan vücuduna temas ederek insanları ısırması veba da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların insanlara bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle hastalıktan ölen güvercinlere direkt temas etmemek ve temas etmek gerekiyorsa gerekli hijyen tedbirlerini almak oldukça önemlidir.

Güvercinler İnsanlara, Diğer Hayvanlara, Petlere Hangi Hastalıkları Bulaştırabilir?

Güvercinlerin insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırabildiği hastalıklar şöyle sıralanabilir;

  • İrcovirüs
  • E-Coli
  • Kuş Gribi

Alerjik Alveolitus

Alerjik alveolitus, güvercinlerden insanlara bulaşabilen bir akciğer hastalığıdır. Kuş besleyen insanlarda sık görülür. Zamanla akciğer dokusundaki mikroplar nedeniyle iltihaplanmanın meydana gelmesiyle ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanabilir.

Kuş Gribi (H5N1, Tavuk Vebası)

Kuş gribi, kuşlarda görülen bir virüsün insanlara bulaşmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Birden fazla çeşidi bulunan kuş gribinin H5N1 olarak adlandırılan çeşidi insanlar için ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Kuş Tüberkülozu

Kuş tüberkülozu, “kanatlı tüberkülozu” olarak da bilinen kronik bir hastalıktır. Güvercinlerden insanlara bulaşabilen bu hastalık özellikle bağışıklık sistemi düşük olan insanlar için tehlikelidir.

Kampilobakteriyoz

Kampilobakteriyoz, güvercinler de dahil olmak üzere çeşitli hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonoz bir hastalıktır. Hastalığın ilk belirtileri kusma, mide bulantısı, karın bölgesinde ağrı, yüksek ateş, baş ağrısı ve kanlı ishaldir.

Kandidiyaz

Kandidiyaz, bir çeşit mantar enfeksiyonudur. Güvercinlerden insanlara bulaşabilen bu hastalık ağız içinde beyaz renkli lezyonların ortaya çıkmasıyla kendini belli eder. Bu lezyonlar üst damak bölgesinden bademciklerde kadar ilerleyerek hastayı rahatsız edebilir.

Kriptokokoz

Kriptokokoz, çoğunlukla güvercin dışkısıyla temas eden insanlarda görülen bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Akciğerleri tutan bu hastalık tehlikelidir ve kısa sürede teşhis edilmesi mühimdir.

E.Coli

E.coli, bir çeşit bakteridir ve güvercinlerden insanlara bulaşabilir. Memeli hayvanların kalın bağırsağında bulunan bu bakteri, insanlarda çeşitli semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Erizipeloid

Erizipeloid, güvercinler de dahil olmak üzere koyunlardan, balıklardan, domuzlardan, hindilerden ve ördeklerden insanlara bulaşabilen bir rahatsızlıktır. Tehlikeli ve öldürücü bir rahatsızlık olmadığı söylenebilir. Enfekte olmuş hayvanlarla direkt temas sonucu bulaşan ve güvercinleri de etkileyen bir güvercin hastalığı olduğu söylenebilir.

Giardiasis

Giardiasis, halk arasında “kunduz ateşi” olarak da bilinen bulaşıcı bir hastalıktır. Bir parazitin neden olduğu bu hastalık tedavi edilmezse uzun süre boyunca devam edebilir. Hastalığın erken belirtileri arasında karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma vardır.

Histoplazmoz

Histoplazmoz, güvercinler ve yarasalar da dahil olmak üzere çeşitli kuş türlerinden insanlara bulaşabilen zoonoz bir hastalıktır. Halk arasında “mağara hastalığı” olarak da bilinir.

New Castle Hastalığı

New castle hastalığı, halk arasında “yalancı veba” olarak bilinen ve güvercinlerden insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Kümes hayvanlarının birçoğunda görülen bu hastalık bir çeşit kuş hastalığı olarak da tanımlanabilir.

Pastaurelloz

Pastaurelloz, güvercinlerden insanlara bulaşabilen rahatsızlıklardan biridir. Çoğunlukla güvercin pençesinin insan derisini çizmesiyle bulaşır.

Papağan Ateşi

Papağan ateşi, güvercinler ve papağanlar gibi çeşitli kuş türlerinden insanlara bulaşan mikrobik rahatsızlıkalrdan biridir.

Salmonelloz

Salmonelloz, güvercinlerden insanlara bulaşan bir hastalıktır. Hafif ve çoğunlukla tedavi gerektirmeyen bir hastalık olduğu söylenebilir.

Sarcocystis

Sarcocystis, güvercinler de dahil olmak üzere sığırlarda ve koyunlarda görülebilen bir hastalıktır. Bu hayvanlardan insanlara da bulaşabilir.

St. Louis Esefaliti

St. Louis Esefaliti, enfekte olan sivrisineklerin hayvanları ısırması sonucu bulaşan bir hastalıktır. Hayvanlardan insanlara da bulaşabilir.

Batı Nil Virüsü

Batı nil virüsü, sivrisineklerden güvercinler de dahil olmak üzere memeli hayvanların tümüne bulaşabilen tehlikeli bir hastalıktır. Hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Geçmişte Büyük İskender’in ölümüne neden olan hastalık olarak da bilinir.

Ektoparazit

Ektoparazit, kedi ve köpeklerde sık görülmekle birlikte güvercinlerde de görülebilen parazitlere verilen addır. Bu parazitler hayvan vücudundan insan vücuduna da ulaşabilir.

Cimex Lectularius

Cimex Lectularius, halk arasında “tahtakurusu” olarak bilinen bir böcek türüdür. Güvercinleri de etkileyebilen bu böcek türü sıcak ve tropikal iklim kuşaklarında sıkça görülür.

Tavuk Akarı

Tavuk akarı, halk arasında “tavuk biti” olarak da bilinir. Yalnızca tavukları değil güvercinleri de etkileyebilen tavuk akarı, insanlara da bulaşabilir.

Kuş Piresi

Kuş piresi, güvercinler de dahil olmak üzere tüm kuş türlerinde görülebilen bir böcek türüdür.

Mantarlar

Mantarlar, güvercinlerde sık görülür. Özellikle kursak mantarı güvercinlerde yaygın görülen bir mantar çeşididir.

Larvalar

Larvalar, güvercin hastalığı açısından risk teşkil etmese de güvercinlerin rahatsız olmasına neden olan parazit türleridir.