Anasayfa » Güvercin » Güvercin Hastalıkları Ve Belirtileri +25 Hastalık Listesi
This content is reviewed by Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal .
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Güvercin Hastalıkları Ve Belirtileri +25 Hastalık Listesi

Güvercin hastalıkları ve belirtileri, 25 hastalık listesi ile sevimli canlıların hastalıklarını öğrenebilir, gerekli tedbirleri zamanında alabilirsiniz. Doğru teşhis için belirtilere dikkat etmeniz gerekir. Bunun yanı sıra sağlıklı bir güvercinin taşıması gereken özellikleri de bilmelisiniz. Güvercin hastalıkları ve belirtileri, 25 hastalık listesi ile sık görülen rahatsızlıklar hakkında fikir edinebilirsiniz.

Güvercin Hastalıkları Ve Belirtileri

Güvercin hastalıkları ve belirtileri arasında kursak şişmesi, ayak şişmesi gibi pek çok rahatsızlığı saymak mümkündür. Bu rahatsızlıklar bazen ölümle sonuçlanabilir. Bazı rahatsızlıklar ise kolay bir şekilde tedavi edilebilir.

Güvercin Kursak Şişmesi

Güvercin kursak şişmesi sık rastlanılan rahatsızlıklardan biridir. Kursak şişmesinde bir tıkanma söz konusudur. Bunu hayvanın hareketlerine bakarak da anlamak mümkündür. Sürekli kursağını yerine oturtmaya çalışıyorsa hastalığın varlığından şüphe edilmelidir. Kursak şişmesinde yemler ve sular kursakta birikir. Bazen biriken kalıntılar dışarıya dökülür. Eğer koku varsa mantar oluşumu söz konusudur. Hastalık ilaçla tedavi edilebilir.

Güvercin Ayak Felci

Güvercin ayak felci farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda vitamin eksikliği de bu duruma sebebiyet verebilir. Özellikle E vitamini ve selenyum alımı yeterli düzeyde değilse bu durum ortaya çıkabilir. Kalsiyum eksikliği de bu duruma yol açabilir.

Güvercinlerde Eklem Şişmesi

Güvercinlerde eklem şişmesi de farklı hastalıklara bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Salmonella, ortihosis gibi hastalıklarda eklemlerde şişme görülür. Tedavinin hayvanda mevcut başka bir hastalık olup olmadığı anlaşıldıktan sonra başlatılması gerekir.

Güvercin Solucanları

Güvercin solucanları, bağırsaklarda oluşan parazit yapıdaki hayvanlardır. Bunlar tenya, kıl kurdu gibi farklı biçimlerde olabilirler. Parazitlerden kaynaklı olarak hayvanda farklı belirtiler görülebilir. İshal em temel belirtidir. Güvercin solucanları, böcek yiyen türlerde daha çok görülür. Aynı zamanda dışkı yoluyla da parazitler bulaşır. Bu nedenle kafes temizliğine çok önem vermek gerekir. Parazitlerin tedavisi için suya damlatılan damla formundaki ilaçlar kullanılır.

Güvercin Kangreni

Güvercin kangreni protozon adı verilen bir organizma nedeniyle meydana gelir. Kangren olan kuşlarda solunum sıkıntısı baş gösterir. Bu hastalık bulaşıcıdır ve kafes gibi ortamlarda kolayca yayılır. Ortak yem kabı kullanımı, kangrenin yayılmasının en önemli sebebidir.

Güvercin Kanat Tutulması

Güvercin kanat tutulması, salmonella kaynaklı ya da rutubet kaynaklı olabilir. Bu hastalık özellikle kış aylarında ortaya çıkar. Hayvanın uçmakta zorlanmasından ve kanadının düşüklüğünden anlaşılır. Rutubetli havalar, kafesler nedeniyle böyle bir sorun yaşıyorsanız güvercinin güneş görmesini sağlamalısınız. Güneşin fayda etmediği durumlarda ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Güvercin Coccidia Hastalığı (Kanlı İshal)

Güvercin coccidia hastalığı (kanlı ishal), ishalin yanı sıra halsizlik ve kilo kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Genellikle dışkılardan bulaşan hastalık, kolay bir şekilde yayılır. Bu nedenle kafesinizdeki tüm güvercinler hastalanır. İshal vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Güvercin İç Parazit Hastalığı

Güvercin iç parazit hastalığı oldukça zararlıdır. Parazit olan kuşlar, kilo kaybı yaşar. Aynı zamanda tüy yolma, stres gibi durumlar da yaşanır. Uçuş performansı olan kuşlardan beklenen verim parazit olması halinde alınamaz. Hairworms, roundworms,tapeworms, flatworms, hook worms ve stomarch Wall worms gibi farklı parazit türleri vardır. Düzenli kafes temizliği ve ilaçlama ile parazit sorunu engellenebilir.

Güvercinlerde Hexamitiasis Parazit Hastalığı

Güvercinlerde hexamitiasis parazit hastalığı, hexamit columbae adı verilen bir organizma nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalıkta bağırsak iltihabı oluşur ve buna bağlı olarak da ishal görülür. Özellikle yaz mevsiminde görülür. Dişi güvercinler bu hastalıktan daha kolay etkilenir.

Güvercinlerde Bit, Akar Ve Sinek

Güvercinlerde bit, akar ve sinek dış parazitler olarak isimlendirilir. Isırıcı ve emici olarak adlandırılan bitler, kan emerek ya da çeşitli dokularla yaşamlarını sürdürür. Akarlar da hayvanların kanıyla beslenen canlılardır. Güvercin sinekleri kene gibi hareket eder ve güvercin sıtması hastalığına sebebiyet verirler. Keneler güvercinlerin kanlarını emdikleri için hayvanın güçsüz kalmasına yol açarlar.

Güvercinlerde Solunum Yolu Enfeksiyonları

Güvercinlerde solunum yolu enfeksiyonları arasında ornithosis, coryza ve mycoplasmosis yer alır. Özellikle kış mevsiminde ortaya çıkarlar. Ağır bir seyir izlemeleri durumunda ölüme sebebiyet verirler. Kafes temizliğinin yeterli olmaması bu tür hastalıklara sebebiyet verir.

Güvercinlerde Göz Hastalıkları

Güvercinlerde göz hastalıkları başka hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak gözde birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Gözlerde kızarıklık, şişlik, akıntı sık rastlanılan rahatsızlıklar arasındadır. Güvercin hastalıkları ve belirtileri, 25 hastalık listesi arasında yer alan bu tür rahatsızlıklar, çeşitli ilaçların kullanımı ile tedavi edilir.

Güvercin Zehirlenmesi

Güvercin zehirlenmesi durumunda çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler körlük, kanat düşmesi ve ayak felci şeklinde olabilir. Bunun yanı sıra kan pıhtısı olan dışkı, tüy kabartma, kusma, titreme gibi belirtiler de ortaya çıkar. Böyle bir durumda hızlı bir şekilde veterinere gitmek gerekir. Ancak zehirlenme genellikle ölümle sonuçlanır.

Güvercin Tüy Hastalıkları

Güvercin tüy hastalıkları arasında tüy çürüğü sık görülenlerden biridir. Bu hastalık nedeniyle güvercinlerin tüyleri normal tüy dökme sürecindeki gibi dökülür. Aynı zamanda kalan tüyler de nemli bir görünüme bürünür. Birbirine yapışan tüyler gri ve beyaz karışımı bir renk alırlar. Tüy çürümesi çeşitli mikroplardan kaynaklanabilir.

Streptokok (Streptococcosis)

Streptokok iltihaplanmaya yol açan bir hastalık türüdür. Bu hastalıkta ayaklarda ve kanatlarda iltihap meydana gelir. Aynı zamanda kilo kaybı ortaya çıkabilir. Dışkı yeşil bir renkte ve ishal şeklindedir. Kusma, bağırsak şişmesi, kanın koyulaşması diğer belirtilerdir. Streptokok ciddi bir hastalık olduğu için ölüm riski yüksektir.

Kolera (Pasteurelosis)

Kolera kuşlarda ölüme yol açan hastalıkların başında gelir. Bu hastalıkta ateş, iştah kaybı, ishal belirtiler arasındadır. Güvercin tedaviye cevap vermezse on gün içerisinde ölüm beklenir. Kolera bulaşıcı bir hastalık olduğu için hasta kuş, hemen kafesten uzaklaştırılmalıdır.

Tüberküloz (Tuberculosis)

Tüberküloz güvercinlerin ölümüne sebebiyet verir. Bir tedavi uygulamak mümkün olmadığı için hayvan kaybedilir. Aşırı kilo kaybı ve soluk vücut rengi, hastalığın anlaşılmasını sağlayan belirtilerdir.

Salmonella

Salmonella mikrobu güvercinin vücuduna girdiğinde ishal belirtisi baş gösterir. Dışkının yapısı genellikle köpüklü olur. Bunun yanı sıra şişlik de ortaya çıkar. Şiş olan noktalarda belirgin bir sıcaklık artışı vardır. Salmonella hastası kuşlar kafalarını dik tutmakta zorlanır. Salmonellaya bağlı ölüm vakaları sıklıkla görülür.

E-Coli

E-coli yine ishalle kendini belli eden bir hastalık türüdür. Bu hastalıkta ishale kötü koku da eşlik eder. Dışkı yeşil ya da sarı renkte olabilir. Güvercin hızla kilo kaybeder ve buna bağlı halsizlik yaşar. Uçma yeteneğini de kaybeder.

Ornitoz (Ornithosis)

Ortinoz rahatsızlığının temel belirtisi göz akıntısıdır. Aynı zamanda soluk almada güçlük, tüy kabartma ve ishal gibi belirtiler de görülür. Gözdeki akıntı zamanla şişkinliğe ve iltihaplanmaya yol açar. Gerekli tedavi sağlanmadığı takdirde körlük kaçınılmazdır. Ortinoz, bakterilerden kaynaklanan bir rahatsızlıktır.

Hemofili (Haemophillus)

Hemofili bir solunum yolu hastalığıdır ve bakterilerden kaynaklanır. Nefes darlığı bu hastalığın belirtilerinden biridir. Aynı zamanda sürekli aksırma görülür. Gözlerde meydana gelen iltihaplanmaya nezle de eşlik eder. Hastalığın ilerlemesi ile her iki gözde de aşırı şişkinlik meydana gelebilir.

Kızamık Virüsü (Paramyxovirosis)

Kızamık virüsü, hızlı bir şekilde yayılan bir hastalıktır. Kafeslerde ya da üreticilerin besleme alanlarında yaygın olarak görülür. İştahsızlık ve uçmaya karşı isteksizlik görülen belirtiler arasındadır. Aynı zamanda ishal de ortaya çıkabilir. Kızamık virüsü taşıyan kuşlar yem yemekte zorlanır ve başını istediği gibi hareket ettiremez. Hijyenik ortam koşulları ile bu tür hastalıkların meydana gelmesi engellenebilir.

Pox (Çiçek)

Pox, kolayca anlaşılan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan kuşlarda gaga ve baş kısmında kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar siğile benzer bir yapıya sahiptir. Diğer belirti ise ateştir. Bu hastalık hızlı bir şekilde diğer güvercinlere de bulaşır. Sinekler de hastalığın taşınmasına sebebiyet verir.

Adenovirüs

Adenovirüs, genç kuşlarda ya da yeni doğanlarda ortaya çıkan bir çeşit hastalıktır. Bu hastalık diğer hastalıklarla beraber seyredebilir. Özellikle e coli ile birlikte ortaya çıkma ihtimali vardır. Adenovirüs durumunda tümörler ortaya çıkar. Kusma, ishal ve performans düşüklüğü gibi belirtiler de vardır.

Circovirüs

Circovirüs güvercinlerin ölümüne yol açan bir hastalıktır. Yavrularda daha sık bu hastalığa rastlanır. Kilo kaybı, nefes almada zorlanma, ishal gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavisi olmadığı için ölüm kaçınılmazdır.

Heksamitiozis

Heksamitiozis kusma, ishal belirtileri ile başlayan bir hastalıktır. Dışkı hem sulu hem de köpüklüdür. Aynı zamanda kokuludur. Dışkıda kan görülmesi gibi bir durum da söz konusu olabilir. İştahsızlık, tüy kabartma da belirtiler arasındadır. Bu hastalık çeşitli ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir.

Pamukçuk Ya Da Oral Kandidiyaz

Pamukçuk ya da oral kandidiyaz sıkça görülen bir hastalık türüdür. Pamukçuk bir mikrop türüdür. Bu mikrop kuşların ağzının etrafında ya da boğazda yaşamını sürdürür. Mikrop, hasta kuştan diğerlerine kolayca bulaşır. Halsizlik, iştahsızlık, gözlerde şişme gibi belirtileri vardır. Veteriner kontrolünde ciddi bir tedavi gerektirir.

Trikomonas (Trichomonas)

Trikomonas gaga çevresinde yaraların görülmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlık türüdür. Tedavisi mümkün olan bu hastalık kötü hijyen koşullarından kaynaklanır. Hızlı bir şekilde yayılım gösterir. Bu nedenle tedaviye hemen başlanmalıdır. Güvercin hastalıkları ve belirtileri, 25 hastalık listesi ile doğru teşhisi zamanında koyarak tedaviye başlayabilirsiniz.