Anasayfa » Güvercin » Güvercin Sallabaş (Dönbaş) Hastalığı Nedir, Neden Olur? Tedavisi
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Güvercin Sallabaş (Dönbaş) Hastalığı Nedir, Neden Olur? Tedavisi

Güvercinlerde sallabaş hastalığı güvercinlerde en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Bu hastalık halk arasında “delibaş, dönbaş” olarak da bilinir. Bu hastalıkta güvercinler başlarını sabit tutamazlar, yukarı bakamazlar ve başları sürekli olarak sağa sola sallanır. Sallabaş hastalığı, güvercinler için son derece sıkıntılı bir hastalıktır ve ortaya çıktıktan hemen sonra tedavi edilmesi gerekir.

Sallabaş hastalığının tedavisi çok zordur. Fakat basit önlemler alınarak hastalığın oluşumu kolaylıkla engellenebilir.

Güvercin Sallabaş (Dönbaş, Deli Baş, Titre Baş, Paramyxovirüs) Hastalığı Nedir? Tanımı

Dönbaş hastalığı aslında bir hastalıktan ziyade, belirtidir. Güvercinlerde yer alan bazı hastalıklar bu belirtinin ortaya çıkmasına sebep olur. Paramyxovirus (PMV1) ve Salmonella, sallabaş travmaları yaratabilir. Ayrıca güvercinlerde bulunan bir protozon türü bu hastalığa sebep olur. Bu hastalığa sebep olan protozon “Hexamit columbae”dir.

Bu protozon türü bütün kanatlılarda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkarır. Fakat diğer kanatlılarda sinirsel belirtiler bulunmaz, bağırsak iltihapları ve ishal yoluyla kendini belli eder. Güvercinlerde ise bu tür, güvercinin baş hareketleriyle kolayca belli olur.

Güvercin Sallabaş (Dönbaş) Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Sallabaş hastalığı nedenleri genellikle kötü kafes koşulları ve kötü beslenmedir. Bunun yanı sıra bir diğer güvercinden bulaş yoluyla da hastalığa sahip olunabilir.

Güvercinlerin kafes koşulları, hayati bir öneme sahiptir. Yeteri kadar havalandırılmayan kümesler birçok hastalığa ve parazite sebep olabilir. Bu nedenle güvercinlerin bulunduğu kümesler sık sık havalandırılmalı ve kümeslerdeki dışkı temizliği düzenli aralıklarla yapılmalıdır.

Bunun yanı sıra beslenme düzenine de çok dikkat edilmelidir. Güvercinler mineral ve vitamin yönünden zengin yemlerle ve tahıllarla besleme özen gösterilmelidir.

Güvercin Sallabaş (Dönbaş) Hastalığı Belirtileri (Semptomları) Nelerdir?

Güvercinlerde sallabaş hastalığı belirtileri hastalığı belirtileri şu şekildedir:

  • Güvercinlerde köpüklü olarak kusma
  • Sulu dışkılama, ishal
  • Dışkıda renk değişiklikleri
  • İltihap kaynaklı dışkıda kan
  • Kafasının sürekli olarak aşağı bakması
  • Kafasının sabit tutulamaması

Sallabaş hastalığı sinirsel semptomlardan kolayca anlaşılabilir. Sinirsel semptomlar, hastalığa adını verdiği üzere baş hareketlerinden anlaşılır.

Güvercin Sallabaş (Dönbaş) Hastalığı Belirtilerini Gösteren Bir Video

Yavru Güvercinler Neden Sallabaş Olur?

Yavru güvercinlerde sallabaş hastalığı PMV1 virüsü kaynaklı olabilir. Bu virüs güvercinlerde sallabaş travmasına sebebiyet verir. Fakat sallabaşın tek sebebi bu virüs olmayabilir. Salmonella ve adenovirüs de güvercinlerde sinirsel belirtiler gösterir.

Sallabaş hareketinin neden olduğunu bulmak için, güvercinin sağlık taramasından geçirilmesi gerekir. Güvercin dışkısı tahliliyle genellikle sallabaşın neden olduğu hastalık bulunabilir ve tedavisi gerçekleşebilir.

Güvercin Sallabaş (Dönbaş) Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl İyileşir?

Sallabaş hastalığı tedavisi bu hastalığa sebep olan virüsün bulunmasıyla yapılır. Sebep olan virüs bulunduktan sonra ilaç tedavisine başlanır.

Güvercin Sallabaş Hastalığında Hangi İlaçlar Kullanılabilir?

Sallabaş hastalığında kullanılan ilaçlar uzman bir veteriner hekim tarafından reçete edilmelidir. Bu ilaçlar, sallabaş belirtisine sebep olan virüs ve hastalıklara göre değişkenlik gösterebilir. Hastalığın tedavisi kimi durumlarda ayları bulabilir.

Güvercin Sallabaş Hastalığı (Kafası Dönen Güvercin) Tedavisi Nasıl Önlenir?

Sallabaş hastalığını önlemek için güvercinin bulunduğu kafes koşullarına çok dikkat edilmelidir. Sallabaş hastalığı yaşanmaması için güvercinler sağlıklı yemlerle beslenmeli, günlük uçuşları düzenli olarak yaptırılmalı ve sürekli gözlemlenmelidir.