Anasayfa » 😺 Kedi » Kedi Kumu Nedir? Hangi Maddelerden Üretilir? Çeşitleri Nelerdir?
Bu içerik Ahmet Birinci (Petshop) Ahmet Birinci tarafından incelenmiştir.
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Kedi Kumu Nedir? Hangi Maddelerden Üretilir? Çeşitleri Nelerdir?

Evde kedi besliyorsanız kedi kumu konusunda detaylı bir bilgiye ihtiyacınız vardır. Kedi kumları kedinin dışkısını ve idrarını hapseden özel bir üründür. Piyasada onlarca farklı markaya ait özelleştirilmiş kedi kumu bulmak mümkün.

Kaliteli ve kedinize uygun bir kum tercih etmek istiyorsanız bu yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz. Kedi kumuna dair bilinmesi gereken tüm detayları burada bulabilirsiniz.

Kedi Kumu Nedir – Ne İşe Yarar?

Kedi kumu patili ev arkadaşlarımızın konforlu bir şekilde yaşaması için gerekli olan bir üründür. Kedinin tuvalet ihtiyacını içgüdüsel davranışlarına uygun olarak gidermesi için mutlaka kedi kumu kullanılmalıdır. Özel bir karışımla hazırlanan bu kum, kedinin dışkısını ve idrarını hapsetmekle kalmayıp koku oluşumunu da önemli ölçüde azaltır.

Eğer kedinin tuvalet ihtiyacını gidermek için dışarıya çıkma imkanı yoksa mutlaka tuvalet alanı oluşturmalısınız. Kedi kabı içerisine uygun ölçüde kedi kumu koyarak kedinin yaşam standardını yükseltebilirsiniz.

Kedi Kumu Hangi Maddelerden Üretilir?

Farklı türlerde üretimi yapılan kedi kumları evcil dostlarımızın değişen ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde geliştiriliyor.

Genel anlamda kedi kumları topaklanmayan ve topaklanan olmak üzere ikiye ayrılır. Bunun yanı sıra farklı maddelerden üretilen kedi kumları da bulmak mümkündür.

Kedi kumu üretilen maddeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kil
  • Diatomit
  • Bentonit
  • Sepiolit
  • Kristal/silika
  • Kağıt
  • Ağaç talaşı-çam peleti
  • Meşe peleti-mısır-buğday

Kullanılan maddelere göre kedi kumunun özellikleri ve fiyatı değişiklik gösterir. Kedi kumu seçerken içindekiler bölümünden ürünün özelliklerine ve kullanım talimatına bakabilirsiniz.

Kil

Piyasada en çok tercih edilen kedi kumları kil içerenler oluyor. Hem topaklanan hem de topaklanmayan kedi kumları içerisinde kil bulunabilir. Üstün kaliteli kil içeren kumlar kedinin tuvalet konforu için son derece önemlidir.

Diatomit

Diatomit, fosillenmiş plakton ve alg iskeletlerinden oluşur. Bu kum maddesi milyonlarca yıl bekleyen fosillerin eşsiz minerallerine sahiptir. Kimyasal tepkimeye girmediği için koku oluşumunu en aza indirir. Ayrıca partili dostlarımızın sağlığı açısından da oldukça güvenilirdir. Maksimum nem alma kapasitesine sahip olduğu için de hızlı kuruma sağlar.

Bentonit

Bentonit, doğal bir maddedir. Kili topraktan elde edilir. Dolayısıyla dışkı yaparken içgüdüsel olarak kazma davranışı gösteren kediye doğal bir his yaratır. Topaklanma yeteneği yüksek olduğu için günlük kedi kumu temizliğinde de kedi sahiplerine büyük konfor sağlar.

Sepiolit

Sepiolit, topaklanma özelliği bulunmayan bir maddedir. Sıvıyı hapsetme ve koku emme özelliği olsa da diğer maddelere oranla kalitesi düşük bir kum türüdür. Kullanım konforu ve hijyen açısından da pek pek tercih edilmeyen bir maddedir.

Kristal/Silika

Kristal/silika kumun en en güzel özelliği kokuyu hapsetmesidir. Kristaller kokuyu mükemmel derecede hapseder. Silika ise maksimum nem tutma kapasitesine sahiptir. Dolayısıyla bu maddeler kedi tuvaletinin temiz kokmasını ve hijyenik olmasını sağlar.

Fakat kristal ve silika üretiminde kimyasal çalışmalar yapılır. Yani kristal ve silika içeren kumlar doğal olmayan kedi kumlarıdır.

​​​​​Kâğıt

Kağıt kedi kumu maddesini sıkıştırılmış tuvalet kağıdı gibi düşünebilirsiniz. Bu madde zararlı kimyasallar içermez. Diğer maddelere oranla emiciliği 3 kat daha fazladır. Ayrıca yumuşak ve yapışmaz özelliği sayesinde patilerde tahriş oluşmasını da önler. Kedi için konforlu olan bu ürün kullanıcılar açısından zahmetli ve masraflıdır.

Ağaç Talaşı – Çam Peleti

Ağaç talaşı – çam peleti herhangi bir toksik madde içermez. Tamamen doğal olan bu madde ağaç kokulu ve temizdir. Kötü kokuyu içine hapseder ve doğal atık özelliği taşır.

Meşe Peleti Mısır-Buğday

Tozlanma yapmayan meşe peleti, mısır-buğday maddesi kedi sağlığını riske atmıyor. Doğal kokusu ve geliştirilmiş formülü ile kedilere konfor sunuyor. Genellikle topaklanma özelliğine sahip olmayan bu kum kirlendiğinde tamamen yenisiyle değiştirilir.

Kedi Kumu Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kedi kumlarını iki başlık altında toplamak mümkündür. Birincisi doğal olmayan kedi kumları diğeri ise doğal kedi kumlarıdır. Her iki çeşit de temizlik konusunda kedilere yardımcı oluyor. Titizliği ile bilinen can dostlarımıza uygun ürünü seçmek için farklı çeşitleri deneyimleyebilirsiniz.

Kedi kumlarında olması gereken özellikler arasında kokuyu hapsetmesi ve hijyen sağlaması geliyor. Aynı zamanda kedinin patisine zarar vermeyecek maddelerden üretilmiş kedi kumlarını tercih etmek daha yararlı olacaktır.

Doğal Kedi Kumu ve Özellikleri

Bu kumlar adından da anlaşıldığı gibi doğal yollarla üretilen kedi kumlarıdır. Kimyasal veya fiziksel işleme tabi tutulmayan bu kumlar farklı maddeler içerir.

  • Doğal kedi kumunun özellikleri şu şekildedir:
  • Yüksek sıvı emme gücü
  • Hijyen
  • Maksimum koku emme kapasitesi

Bu özellikler doğal kedi kumunun içerisinde bulunan maddelerden kaynaklanıyor. İçeriyi zengin ve kaliteli maddelerden oluşan doğal kedi kumları hem kedi hem de onunla birlikte yaşayanlar için doğru bir tercih olacaktır.

Bentonit Kedi Kumu Ve Özellikleri

Bentonit kedi kumu yüksek oranda sıvı emme gücüne sahiptir. Ülkemizde ve dünyada en pahalı kedi kumları arasında yer alır. Hijyen açısından da tercih edilen bu kumlar kedi pisliğini ve kokusunu maksimum oranda hapseder.

Kedi tuvaletinin olduğu alanda kötü görüntü ve kötü kokuya sebebiyet vermez. Temizlik sırasında topaklanmış olan pislikleri kolayca eleyebilirsiniz.

Organik Kedi Kumu Ve Özellikleri

​​​​​​Organik kedi kumunda deniz kumu, inşaat kumu, moloz veya herhangi bir kimyasal madde bulunmaz. % 100 organik malzemelerden üretilen bu ürün oldukça ideal bir kumdur.

Koku oluşumunu önleyerek hijyen sağlayan organik kedi kumu özellikle evde yaşayan diğer canlılar için de doğru bir tercih olacaktır.

Diatomit Kedi Kumu Ve Özellikleri

Kaliteli kedi kumları arasında bulunan bir diğer çeşit ise diatomit kedi kumudur. Tozlu bir yapıya sahip olan bu kum genellikle ekonomik bir seçenektir. Topaklaşma özelliği geliştirilmiş olsa da yüksek oranda emiciliği vardır. Eğer uzun süre değiştirilmezse koku oluşturabilir.

Sepiyolit Kedi Kumu Ve Özellikleri

Bentonit kumlar kadar olmasa da iyi bir koku emici özelliği bulunur. Topaklaşma özelliği yoktur. Diğer kumlara oranla pahalı ve ağır bir kum çeşididir.

Çam Peleti Kedi Kumu Ve Özellikleri

Çam talaşlarından elde edilen bu kum oldukça ekonomik bir üründür. Nem emme kapasitesi yüksek ve kokuyu hapsetme yeteneği idealdir. Kendine özgü bir çam kokusu olan bu ürünün temiz kalmasına dikkat etmelisiniz. ​​​​​

Doğal Olmayan Kedi Kumu Ve Özellikleri

Kokuyu ve sıvıyı hapsetme yeteneğine sahip doğal olmayan kedi kumları da sıklıkla tercih ediliyor. Doğal olmayan kedi kumları hazırlanırken özel kimyasallar kullanılır.

Bu kimyasallar sayesinde kumun sıvı ve koku hapsetme özelliği arttırılır. Bu kumların emiciliği de oldukça yüksektir.

Kristal/Silika Kedi Kumu Ve Özellikleri

Diğer çeşitlere göre kullanımı ve temizliği farklı olan kristal/silika kedi kumu, düşük hacimde maksimum performans gösteriyor. Topaklaşmayan bu kumun nem ve su emme kapasitesi oldukça yüksektir. İdeal bir kullanım için ayda bir kristal/silika kedi kumunu yenilemeniz tavsiye edilir.

Topaklanan Kedi Kumu Ne Anlama Gelir?

Topaklanan kedi kumları tuvalet atıklarını katı ve sıkı bir halde topaklayarak içine alır. Bu kum kötü kokuları da içine hapsederek kokunun kontrol edilmesini sağlar.

Ayrıca bu kumların temizlenmesi de oldukça kolaydır. Dışkı ile temas ederek topak haline gelen kum elek yardımıyla kolayca ayıklanabiliyor.

Topaklanan Kedi Kumları Hangileridir?

Kedi besleyenlerin en çok kullandığı malzemelerin başında kedi kumu gelir. Farklı özellikleri olan kedi kumları hem kedi için hem de diğer ev sakinleri için özenle seçilmelidir.

Hızlı topaklanabilme özelliğine sahip kumlar genellikle en çok tercih edilen ürünlerdir. Sanicat, paticat, sandy, proline, reflex gibi kedi kumları topaklanma özelliği olan ve en çok tercih edilen kedi kumlarıdır.

Topaklanmayan Kedi Kumu Ne Anlama Gelir?

Bu kedi kumları kedi idrarını ve dışkıdaki sıvıyı basitçe emer. Topaklanma olmadığı için bu kumun düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü emilen sıvının kabın alt kısmında birikmesi muhtemeldir.

Topaklanan kedi kumuna göre daha sık değiştirilmesi gerekir. Topaklanan kedi kumunu temizlemek yeterli olurken topaklanmayan kedi kumunu yenisi ile değiştirmelisiniz.

Topaklanmayan Kedi Kumları Hangileridir?

Topaklanmayan kedi kumları genellikle kokuyu baskılamaz. Piyasada birçok markaya ait topaklanmayan kedi kumu bulabilirsiniz. Bu kumlar genellikle mısır, çam, talaş ya da kağıt gibi doğal malzemelerden üretilmektedir.

Kaç Farklı Çeşit Kedi Kumu Var?

Piyasada doğal, doğal olmayan, topaklanan ve topaklanma yapmayan kedi kumları bulunuyor. Tüm bu çeşitler farklı içeriklere sahiptir. Temelde kedi dışkısını ve idrarını emip, koku oluşumunu önleyen bu kedi kumları farklı kalitelerde karşımıza çıkar. Kimyasal olarak geliştirilen yani doğal olmayan kedi kumları genellikle ekonomik açısından daha düşük maliyete sahiptir. Fakat topaklanabilen ve aynı zamanda doğal içeriğe sahip olan kedi kumları minik dostlarımız için daha faydalıdır. Bu kumların kullanımı ve temizliği oldukça kolaydır.

Doğal Kedi Kumları Hangileridir?

Kötü kokuları hapseden ve esans katkısı gerektirmeyen doğal kedi kumları pati dostunuzun sağlığı açısından da önemlidir. Konforlu bir tuvalet alışkanlığı için kaliteli ve doğal kedi kumları tercih etmelisiniz. Bentonit içeren ve dağılmayı azaltan formüle sahip doğal kedi kumlarının temizliği de oldukça kolaydır. İdrar ve dışkı kokusunu absorbe eden bu ürünler diatomit ve sepiolit açısından da zengindir.

Doğal Olmayan Kedi Kumları Hangileridir?

Doğal olmayan kedi kumları genellikle uygun fiyata satıldıkları için tercih edilir. Kimyasal ve fiziksel işlemlerle hazırlanan bu konular farklı markalar tarafından piyasaya sunuluyor. Genellikle kristal ve silika içeren bu kumlar sıvıyı emecek şekilde geliştirilir. İşlenmiş maddelerden oluşturulduğu için kedinin sağlığını uzun vadede olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden doğal olmayan kedi kumları uzmanlar tarafından tavsiye edilmez.