Anasayfa » 😺 Kedi » Kedi Tırmalaması Sonrası Ne Yapmalı? Ne İyi Gelir, Nelere Yol Açar?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Kedi Tırmalaması Sonrası Ne Yapmalı? Ne İyi Gelir, Nelere Yol Açar?

Kedi tırmalaması sonrası ilk yapılması gereken hasar alan bölgeyi temizlemek olmalıdır. Kedi tırmalaması bazı enfeksiyonlara sebep olabiliyor. Kedi severlerin ve çocukların sık sık karşılaştığı kedi tırmalaması her zaman olmasa da bazen can sıkıcı bir durum haline gelebilir. Her rahatsızlık ya da hasarda olduğu gibi ilk yardım yaklaşımı yara seyrini değiştirecektir.

Kedi Tırmalaması Sonrası Ne Yapmalı? İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Kedi tırmalaması sonrası yaralı bölge için uygulanması gereken ilk yardım adımları aşağıdaki gibidir:

  • Yaralı bölge bol soğuk su ve sabunla iyice yıkanmalı.
  • Yıkama sonrası batikon ya da kolonya gibi antiseptik özelliğe sahip solüsyonlarla yaralı bölge dezenfekte edilmeli.
  • Yara bandı ya da gazlı bezle hasarlı alan kapatılır ve ara ara gözlenir.
  • Bu etapta kedi tanınan ya da aşısından emin olunan bir kedi değilse herhangi bir sorun olmasa dahi doktora başvurulması gerekebilir.

Kedi Tırmalaması Sonrası Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

Kedi tırmalaması sonrası ısırılan kedi sokak kedisiyse ya da aşılarından emin olunamıyorsa direkt doktora başvurulmalıdır. Tırmalayan kedi aşılı olduğundan emin olunan bir kediyse ilk yardım yapıldığı halde yaralı alanda iyileşme gözlemlenmiyorsa ya da şişlik ve kızarıklık yaşanıyorsa doktora başvurulmalıdır.

Kedi Tırmalamasına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Kedi tırmalamasına en iyi gelecek şey temizlik ve hijyendir. Yaralı alana sık sık batikon ile pansuman yapılmalı ve ıslanmasına engel olunmalı. Yaranın tamamen geçmesi tek bir uygulamaya bağlı olarak mümkün olmayıp bir sürece ihtiyaç duyulacaktır. Yaranın çabuk iyileşmesi için yakın takibe gerek duyulur. Dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Yara kabuk bağlıyor mu?
  • Yara alanı büyüyor mu?
  • Yaralı alanda sulanma veya akıntı yaşanıyor mu?
  • Kaşıntı veya yanma hissi var mı, artıyor mu?
  • Tırmalanan alanda ve çevresinde şişlik ya da kızarıklık söz konusu mu?
  • Yaralı alana dokunulduğunda çok rahatsız edici bir ağrı duyuluyor mu?

Kedi Tırmalamasına Hangi Kremler Kullanılabilir?

Kedi tırmalamasına iyi gelebilecek kremler mevcut ancak çoğu zaman buna gerek kalmadan yara kendiliğinden iyileşebilecektir. Kedi tırmalamasına maruz kalındıysa yaralı bölgeye antibiyotik ve antibakteriyel nitelikli kremler kullanılabilir. Göz merhemi olarak bilinse de terramycin kerem de bu yaraya iyi gelebilir.

Kedi Tırmalaması Hangi Hastalıklara Yol Açabilir?

Kedi tırmalaması eğer sağlıklı bir kedi tarafından gerçekleştirilmediyse ve gereken tüm olumsuz şartlar sağlandıysa kedi tırmığı denen bir hastalığa neden olabiliyor. Daha kötü ihtimalli bir tabloda kuduz hastalığı da gelişebilir.

Kedi tırmalaması sonrasında adı olan bir hastalığın gelişmesinden ziyade enfeksiyon gelişmesi ve yara durumunun vahimleşmesi daha yakın bir ihtimaldir.

Kedi Tırmalamasından Mikrop Kapılır Mı?

Kedi tırmalamasından mikrop kapılabilir. Mikrop bulaşması için kedinin mikroptan mustarip olması ve söz konusu mikropların da tırnaklarda yaşayabiliyor olması gerekir. Tırmalama sonrasında uygulanan ilk yardım bu ihtimallerin yaşanmasını önlemede büyük bir önem taşır.

Kedi Tırmalaması Kuduz Bulaştırır Mı?

Kedi tırmalamasının kuduzu bulaştırabilmesi için bazı koşulların sağlanması gerekir. Yani her tırmalama kuduz bulaştırmaz. Kuduz salya yoluyla bulayabilen bir hastalıktır. Bir kedi tırmalamasından kuduz bulaşabilmesi için kuduz etkeni taşıyan kedinin tırmalamadan hemen önce tırnaklarını yalayarak hastalığa sebep olan etkeni tırnaklarının arasına bırakmış olması gerekir.

Kedi Tırmalaması Uyuz Yapar Mı?

Kedi tırmalamasını uyuz yapma ihtimali yok denecek kadar azdır. Uyuz hastalığı birebir ve uzun süreli temasla bulaşır. Pire, bit ve kene gibi dış parazit olan uyuz etkeni de anlık bir tırmalama sonucu bulaşmayacaktır. Ancak ilgili kediyle zaten sürekli temas halinde olup uyuz olduğu bilinmiyorsa tırmalama dolayısıyla bulaştığı yönünde yanlış kanıya varılabilir.

Kedi Tırmalaması Tetanoz Yapar Mı?

Kedi tırmalaması tek başına tetanoza neden olmaz ancak kedinin patisinde bulunabilecek tetanoz

Bakterisi ve hastanın aşısız olması durumunda tetanoz gelişebilir. Böyle bir durumda emin olunamıyorsa kesinlikle tetanoz aşısı yapılmalı ve yara bakımına dikkat edilmeli.

Kedi Tırmalaması İnsanda Ateş Yapar Mı?

Kedi tırmalaması insanda ateş yapmaz normal şartlar çerçevesinde. Ancak kedinin tırmalaması sonrasında yara alanında bir enfeksiyon gelişirse ve gelişen enfeksiyon fark edilmeyip ilerlerse inşalarda yüksek ateş belirtisi gözlemlenebilir.

Kedi Tırmalaması Zararlı Mıdır?

Kedi tırmalaması zararlı değildir, zararlı olan tırmalama sonrası bakım ve tedavinin eksi yapılması ya da hiç yapılmamasıdır.

Kedi Tırmalaması İz Bırakır Mı?

Kedi tırmalaması zaman zaman iz bırakabiliyor ancak bu durum her tırmalamada yaşanmaz yara yapısı ya da cilt yapısındaki farklılıklar bu durumda etkili rol oynar.

Kedi Tırmalaması İzi Nasıl Geçer?

Kedi tırmalaması izi eğer bir yara tehditti yoksa bölgeye düzenli uygulanacak doğal zeytinyağı, aloe vera jeli, E vitamini içerikli kremler yardımcı olacaktır.

Kedi Tırmalaması Kaşıntı Yapar Mı?

Kedi tırmalaması bazı süreçlerde kaşıntı yapabilir, bu kaşıntı hem ilk etapta yara oluşumunda ve iyileşme sürecinde yaşanabiliyor.

Kedi Tırmalaması Kaç Günde Geçer?

Kedi tırmalaması cilt yapısına ve yara durumuna bağlı bir hızla iyileşir dolayısıyla bu konuda net bir süreç belirtmek doğru olmayacaktır.

Kedi Tırmalamasına Kolonya Sürülür Mü?

Kedi tırmalamasına kolonya sürmek yara bölgesi çok büyük değilse faydalı olacaktır. Kedi tırmalaması sonrasında yıkama yapıldıktan sonra yara büyükse kolonya sürülmesi çok acıtabilir.