Anasayfa » 😺 Kedi » Kedi Yarası Nasıl Tedavi Edilir? Ne İyi Gelir, Nasıl İyileşir, Ne Sürülür?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Kedi Yarası Nasıl Tedavi Edilir? Ne İyi Gelir, Nasıl İyileşir, Ne Sürülür?

Kedi yarasının nasıl tedavi edileceği, yaranın bulunduğu bölge ve yaranın niteliğine göre değişiklik gösterir. Kedi yarası hemen hemen her kedinin başına bir kere gelir. Yaraya yaklaşım ve yara bakımı, yaranın büyümemesi ve tedavi edilebilmesinde en büyük etkendir.

Kedi Yarası Nasıl Tedavi Edilir?

Kedi yarasının tedavi süreci yarayla ilk karşılaşıldığında başlar. Yaranın kısa sürede incelenmesi ve temizlik aşamasına geçilmesi gerekir. Yarayı tanımak için dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:

  • Yaranın şekli
  • Bulunduğu bölge
  • Neyden kaynaklandığı
  • Kanama, şişlik ve tüy kaybı olup olmadığı
  • Bölgede hassasiyet ya da şekil bozukluğunun varlığı

Yara bakımı ve tedavisine ek olarak yaralı bölgenin hem kedinin kendisinden hem de yakınında bulunan diğer hayvanlardan korunması, yaranın akıbeti için önemlidir. Yaralı kedinin kendi yarasını yalaması da buradaki iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.

Kedi Yarası Temizliği Nasıl Yapılır?

Kedi yarası temizliği yaranın seyrini ve kedinin sağlığını en çok etkileyebilecek unsurdur. Yara doğru temizlenmediğinde ya da temiz tutulmaya devam edilmediğinde enfeksiyona sebebiyet verebilir. Yara bölgesinde başlayan bir enfeksiyonun, fark edilip tedavisi başlanmazsa ölümcül sonuçları olabilir.

Kedi yaraları özel bir durum olmadığı sürece ılık antiseptik su kullanılarak günde birkaç kere temizlenmelidir. Sadece yaranın odak noktasını temizlemek yeterli olmayacaktır. Yaralı bölgenin çevresi, kenarları uygun şekilde arındırılmalıdır.

Yaralı alanda sıvı birikimi veya şişlik varsa veteriner hekim tarafından kontrollü bir şekilde sıvı boşaltılıp temizlenmelidir.

Yaranın yeri, durumu, şekli, niteliği ne olursa olsun temizlik sürecinde alkol, sabun, kolonya, şampuan, deterjan ve türevleri kullanılmamalıdır.

Veteriner hekimin tavsiye ettiği şekilde ve sıklıkta temizliğe devam edilmelidir.

Kedi Yaraları İçin Hangi Kremler Sürülür?

Kedi yaraları için hangi kremlerin kullanılacağını veteriner hekim yarayı analiz ederek belirler. Bu kremler yaraya göre değişik özelliklere sahip olurlar. En sık kullanılan kremler:

  • Ağrı kesici özellikliler
  • Antibiyotik etkililer
  • Antibakteriyel özelliklilerdir.

Kedi Yarasına Vazelin Sürülür Mü?

Kedi yarasına vazelin sürmek kuruluktan kaynaklanan yaralanmalar ve tahriş olmuş ciltler için işe yarayabilir. Vazelin kolay ulaşılabilir bir kremdir ve yüksek nemlendirici ve yumuşatıcı özelliğiyle bölgedeki kuruluğu ve gerginliği alabiliyor. Bu ürün her kedi yarası için uygun olmayabileceği için veteriner hekime danışarak kullanılmalıdır.

Kedi Yaraları İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?

Kedi yaraları için hangi ilaçların kullanılabileceğine ancak veteriner hekim karar verir. Yaranan temizlik sürecinde kimyasal olarak batikon gibi can yakmayacak ilaçlar kullanılabilir. Yara kabuk bağladıktan sonra ise kaşıntıyı önlemek için nemlendirici kremlere başvurmak iyi gelecektir. Kulaktan dolma tavsiyeler çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Hayvan bakıcıları, kedilere kendi inisiyatifini kullanarak insanlar için geliştirilmiş ilaçları vererek onlara yapılabilecek en büyük kötülüğü yapabilirler. Özellikle parasetamol grubu ilaçlar ölümlere bile sebebiyet verebilir.

Kedi Ağız ve Dudak Yarasına Ne İyi Gelir?

Kedilerde ağız ve dudak yaraları, birçok önemli rahatsızlığın belirtisi olabilir. Tedavi edilmediğinde ilerleyerek iltihap ve kanamalara yol açabilen bu yaralar kesinlikle bir veteriner hekim tarafından analiz edilip uygun ağız gargarası, ağrı kesici ya da antibiyotik ilaçlar reçete edilmelidir.

Kedilerde İltihaplı Yara Nasıl Geçer?

Kedilerde iltihaplı yara tedavisi, iltihabın gerekli durumlarda veteriner hekimce boşaltılıp alanın temizlenmesi ve antibiyotik içeren kremlerle sağlanabilir.

Kedinin Ameliyat Yarasına Ne Sürülür?

Kedinin ameliyat yarasına düzenli olarak antiseptik losyonlar ile pansuman yapılıp antibiyotikli kremler sürülerek kedi yarasının enfeksiyon riski azaltılır.