Kısırlaştırılmış kedi mamaları özel bakıma ihtiyaç duyulan dönemlerde çeşitli konulardaki değişikliklere sahip olan mamalar ve bakım planlarının bir parçasıdır. Kısırlaştırılmış kedi mamasının kullanımı ameliyat sonrası bakımda büyük bir öneme sahiptir.
Kısırlaştırılmış Kedi Maması Nedir?
Kısırlaştırılmış kedi mamaları operasyon geçiren kedilerin ihtiyaçlarına yönelik fiziksel ve ruhsal sağlığı desteklemeleri için tasarlanmış ürünlerdir. Bu mama türlerinin besin değerleri ve içerikleri hassasiyetle ayarlanır.
Kısırlaştırılmış Kedi Maması Ne İşe Yarar?
Kısırlaştırılmış kedi maması, kısırlaştırma sonrası kedi bünyelerinde genel olarak yaşanan değişimlere bir tür ayak uydurma ve destekleme yardımcısıdır. Bu dönemde kedilerin hem ruhsal hem de fiziksel yönden değişmesi kaçınılmazdır. Kısırlaştırılmış kedi mamaları fiziksel sağlığı destekleyerek ruhsal değişimlere uyum sağlanmasına yardımcı olur.
Kısırlaştırılmış Kedi Maması Özellikleri Nelerdir?
Kısırlaştırılmış kedi maması, kedilerin ihtiyaçları doğrultusunda üretilirler ve içiriklerinde aranması gereken bazı özel noktalar vardır. Bu gereklilikler aşağıdaki gibidir:
- Kolesterol ve yağ bakımından hafiflik
- Yağ oranının 1/10’un altında olması
- Odak besinin protein olması
- Magnezyum değerinin yüksek olmaması
- Odak besin olan proteinin dengeli olması
- Vitamin ve minerallerin birbirleriyle uyumlu oranda olması
- Gluten içermemesi
- Yapay koruyucu kullanılmaması
- Taurin denilen kedilerin göz ve diş sağlıkları için büyük önem taşıyan amino asit grubu ürününün bulunması.
- Antioksidan özellikleri
- Alerji etkisi yaratmayacak hammaddelerden üretilmeleri
- Kedilerin sevebileceği aromaların kullanılması
Kısırlaştırılmış Kedi Maması ile Normal Mama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kısırlaştırılmış kedi maması yapısı ve içeriği bakımından normal mamalardan farklıdır. Karşılaştırılma yapılacak olursa aşağıdaki maddeler sıralanabilir:
- Normal mama yağ oranı %20 iken Kısırlaştırılmış kedi mamasında %10’dur.
- Normal mamalarda fosfor, magnezyum ve kalsiyum oranı kısırlaştırılmış kedi mamasından daha fazladır.
- Kısırlaştırılmış kedi mamaları protein bakımından normal mamaya göre daha zengindir.
- Kısırlaştırılmış kedi mamaları daha düşük kalorilidir.
- Kısırlaştırılmış mamalar taurin açısından dana zengindir.
Kısırlaştırılmış Kedi Maması Faydaları Nelerdir?
- Kısırlaştırılmış kedi maması besin oranı ve ekstra içirikleriyle hem kedilerin zarar görmesini önler hem de birtakım faydalar sağlar.
- Kısırlaştırılmış kedilerin enerji sarfiyatı %30 oranında azalır. Bu durumda aynı düzende devam eden beslenme alışkanlıkları kedilerin fazla kilo alarak obezite ya da metabolik rahatsızlıklar yaşamasına yol açabilir. Kısırlaştırılmış kedi mamaları bu değerlere uygun tasarlanmıştır.
- Kısırlaştırılmış kedi mamasının yapımında kullanılan proteinin hayvansal kaynaklı olması değişen bedene uyum sağlamayı kolaylaştırır.
- Dengelenmiş mineral oranlarıyla kısırlaştırılmış kedilerde sık rastlanan idrar yolu taşının oluşumuna engel olurlar.
- Hormon değişikliğinin yaratabileceği sıkıntıları önler ya da hafifletir.
Kısırlaştırılmış Kedi Çeşitleri Nelerdir?
Kısırlaştırılmış kedi çeşitleri niteliğinde özel bir ayırım ya da sınıflandırma söz konusu değildir. Normal şartlarda uygun yaşa gelen her kedi kısırlaştırılabilir. Zaman zaman kedinin sağlığının korunması için özellikle kısırlaştırılması gerekebilir.
Bazı türlerin genetik yapıları dolayısıyla önemli hastalıklara yatkınlık gösterirler. Kısırlaştırılmış dişi kedilerin rahim ve yumurtalık kanseri riskleri ortadan kalktığı için bu türler özellikle kısırlaştırılır. Erkek kedilerin testis problemlerine yatkın türlerinde de kısırlaştırma yapılarak bu riskten kurtulmak mümkün.
Kısırlaştırılmış Kedilerde Kısırlaştırılmış Kedi Maması ile Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kısırlaştırılmış kedilerde kısırlaştırılmış mama kullanımı çok büyük farklılık göstermez. Kullanılan ürünün açıklamalarında tavsiye edildiği şekilde ve oranda tüketilmelidir. Aynı zamanda kuru mama tüketiliyorsa kedinin yeteri kadar su içmesine dikkat edilmelidir. Vitamin takviyesi ya da ilaçlar, gerek duyulduğu zamanlarda veteriner hekimin önerdiği sıklık ve doza sadık kalarak kullanılmalıdır.
Kısırlaştırılmış Kedilere Ne Zaman Kısırlaştırılmış Kedi Maması Verilmelidir?
Kısırlaştırılmış kedi maması operasyon gerçekleştirildikten 7-8 saat sonra verilebilir. Bazı kediler operasyon sonrası beslenmeyi reddedebiliyor. Yeme isteksizliği yaşandığında zorlama yapmadan 24 saat beklenebilir. Bu sürenin sonunda kedi hala mamayı reddetmeye devam ediyorsa ilgili veteriner hekimle görüşülmelidir. Kısırlaştırılmış kedi mamasına geçiş süresinin ameliyattan hemen sonra tamamlanmış olması gerekir.
Kısırlaştırılmış Kedilere Günde Ne Kadar Kısırlaştırılmış Kedi Maması Verilmelidir?
Kısırlaştırılmış kedilerde besin ihtiyacı yüzde 10 oranında azalır. İhtiyaç azaldığında tüketilen besin miktarı da azaltılmalı. Aksi taktirde kilo alımı ve bazı hastalıklar meydana gelebilir. Yetişkin kedilerde kısırlaştırma sonrası kilo başı 10 gram eksiltilerek beslenmeye devam edilmelidir.
Kısırlaştırılmış Kedilerde Kısırlaştırılmış Yaş Kedi Mamasının Önemi Nedir?
Kısırlaştırılmış kedilerde iştahsızlık yaşanabiliyor. Yaş mamalar içerdikleri soslar ve parçalarla iştahsız kedinin ilgisini çeker. Kısırlaştırıl yaş kedi mamaları yüksek oranda suya sahip olduklarından sindirime yardımcı oldukları gibi su içmekten haşlanmayan kedilerin de su ihtiyacını büyük ölçüde karşılarlar.
Kısırlaştırılmış Kediye Normal Mama Verilirse Ne Olur?
Kısırlaştırılmış kedilerin ihtiyaç duyduğu besinler ve oranları değişir. Normal mamalarla devam edildiği takdirde kedi hızla kilo alabilir. Normal mamaların yüksek yağ oranı kısırlaştırılmış kedinin sağlığı için tehdit oluşturabilir. İhtiyaç duyduğundan fazla mineral alınması ise böbrek rahatsızlıklarına ve idrar yolu taşlarına neden olabilir.
Kısırlaştırılmış Yaş & Kuru Kedi Maması Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kısırlaştırılmış yaş ve kuru kedi maması seçilirken kesinlikle içerik ve besin değerlerine dikkat edilmelidir. Üzerinde durulması gereken unsurlar aşağıdaki gibidir:
- Düşük yağ oranı ve dengeli minerallere sahip olmayan mamalar en başından elenmelidir.
- Tercih edilen mamanın taurin açısından yeterli olmalıdır.
- A, C ve E vitaminlerini içermelidir.
- Lif açısından yeterli olmalıdır.
- Taze olmalıdır.
- Mamayı tüketecek kedinin severek yiyebileceği aromaları içermesi.
Normal Kedi Mamasından Kısırlaştırılmış Kedi Mamasına Geçiş Nasıl Yapılmalıdır?
Normal kedi mamasına alışan kediler doğal olarak kısırlaştırılmış kedi mamasını reddedebiliyorlar. Farklı gelen bu besinle tanışmak için ameliyattan önce yapılacak başlangıçlar daha uygun olacaktır. Ayrıca kediler tarafından daha çok sevilen yaş mamaları kullanmak da geçişi kolaylaştıracaktır.
Kısırlaştırılmış kedi mamalarını önceden kullanılan mamaya artan oranlarda karıştırarak geçiş yapılabilir.
Kısırlaştırılmış kedi maması, kısırlaştırılan her kediye kullanılabilir. Yavru sayılabilen aylarda kısırlaştırılma yapıldıysa veteriner hekim beslenme düzeniyle ilgilenecektir.
Kısırlaştırılmış kedi mamaları, daha özenli ve özel ürünlerle hazırlandığından normal kedi mamalarına göre kısırlaştırılmış kedi mamaları daha maliyetli olabiliyor.