Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?
Bu içerik Ahmet Birinci (Petshop) Ahmet Birinci , Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşlarında davranışsal yumurtlama belirtileri oldukça fazladır. Muhabbet kuşunu özenle yetiştiren her birey bu belirtilerin kolayca farkına varabilir. Vakit kısıtlılığından dolayı sevimli dostunuza yeterli ilgiyi gösteremeseniz bile belirtileri öğrenerek sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

Muhabbet Kuşlarında Davranışsal Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşlarında davranışsal yumurtlama belirtileri çift besleyen kişiler için önemli bir konudur. Öncelikle çiftleşmenin gerçekleştiği zamanı da takip etmek gerekir. Buna göre çiftleşme sonrası yuvalık kafese takılır.

Öte yandan tek ya da başka bir dişiyle beraber beslenen kuşlarda boş yumurtlama sorunu görülebilir. Bu durumda güç kaybeden muhabbet kuşlarının beslenmesine özen gösterilmelidir.

Muhabbet Kuşu Kuyruk Hareketleri

Muhabbet kuşu kuyruk hareketleri yumurtlama döneminin geldiğine ilişkin ipucu verir. Muhabbet kuşları yumurtlama döneminde kuyruklarını aşağı doğru bırakır. Bu durum yumurtlama işlemi tamamlanana kadar sürer.

Hızlı nefes alıp vermeye bağlı olarak kuyrukta aşağı ve yukarı yönlü bir hareket de ortaya çıkabilir. Kuşunuzda bu hareketlerle karşılaştığınız takdirde beslenmesine dikkat etmelisiniz. Herhangi bir iştahsızlık söz konusu ise elle besleme yapabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Kanat Hareketleri

Muhabbet kuşu kanat hareketleri size yumurtlama hakkında ipucu verir. Normal kuşlar kanatlarını kapalı şekilde tutarken yumurtlamak üzere olanlarda kanatlar aşağı yönde durur. Aynı zamanda ayrık bir duruş da söz konusudur.

Artan Gaga Taşı, Kalamar Kemiği Tüketimi

Artan gaga taşı, kalamar kemiği tüketimi yumurtlama döneminde ortaya çıkan bir davranıştır. Bunun nedeni sevimli dostunuzun vücudunda bulunan minerallerin ve kalsiyumun yumurta üretimi için kullanılmasıdır. Bu durum dışarıdan daha fazla kalsiyum takviyesi yapılmasını gerektirir. Kuşlar bu ihtiyaçlarını kalamar kemiğinden ve gaga taşından karşılar.

Gaga taşı ya da kalamar kemiği hem kuşların kalsiyum ihtiyacını karşılar hem de gagalarını törpülemelerini sağlar. Yumurtlama döneminde mutlaka gaga taşı kullanmalısınız. Gaga taşı farklı biçimlerde üretilir. Mineral bloğu, enerji bloğu, iyotlu blok, grit, lava gibi farklı gaga taşı çeşitleri vardır.

Azalan Dışkılama Sayısı

Azalan dışkılama sayısı, yumurta belirtisi olarak kabul edilir. Dışkı sayısı azalsa da miktarında fazlalaşma söz konusudur. Bu dönemde enteresan bir şekilde dişi muhabbet kuşları kafesi temiz tutma çabası içine girer. Bu nedenle dışkısını tek seferde ve büyük biçimde yapar. Böylece kafesin çok fazla kirlenmesini engelleyerek yavrular için daha temiz hale getirir.

Muhabbet kuşlarında davranışsal yumurtlama belirtilerinden biri olan dışkılama sırasında beslenme ihtiyacı artabilir. Bu nedenle vitamin ve mineraller açısından zengin yemler kullanılabilir. Aynı zamanda haftada bir iki kez mama verebilirsiniz.

Dişi Muhabbet Kuşunun Artan Yuva Kontrolü

Dişi muhabbet kuşunun artan yuva kontrolü yumurtlamaya işarettir. Kuşlar sık sık yuvayı kontrol ettikleri gibi orada zaman geçirmeyi de severler. Hatta geceleri yuvalarında uyurlar. Bu süreçte muhabbet kuşları kendi zevklerine göre yuvayı düzenlemeye de çalışır. Bu nedenle yuvalıkta yer alan talaşları dışarı atmaya çalışırlar. Öte yandan yuvalığı kemirme davranışı da ortaya çıkabilir.

Muhabbet Kuşlarında Fiziksel Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşlarında fiziksel yumurtlama belirtileri artık sürecin iyice yaklaştığını gösterir. Bu belirtiler arasında dışkı büyüklüğünün ve karın şişliğinin artması vardır. Kloak kısmında da dışa doğru şişkinlik oluşabilir.

Artan Dışkı Büyüklüğü

Artan dışkı büyüklüğünün anlamı muhabbet kuşunun yediklerini fazlasıyla vücudundan atmasıdır. Bu nedenle normal zamandan daha fazla beslenmeye ihtiyacı olabilir. Yüksek kaliteli yemler tercih ederek yumurtlama dönemindeki kuşun daha iyi beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Yumurta Kaynaklı Karın Şişliği

Yumurta kaynaklı karın şişliği bazen fark edilebilir bir seviyede olabilir. Karnı şiş olan muhabbet kuşunun kilosunda da artış meydana gelir. Normalde çok hareketli olan sevimli dostunuz bu dönemde içine kapanabilir.

Yumurtlama döneminin geldiğine dair işaretler ortaya çıktığı takdirde dişi kuşunuza özel bir ihtimam göstermelisiniz. Beslenmenin yanı sıra kafes koşullarına da dikkat etmelisiniz. Kafes temizliği bu süreçte önem kazanır. Aynı zamanda yüksek gürültülü bir ortam kuşunuzun strese girmesine neden olabilir.

Onu sürekli elinizle yakalamaya, zorla banyo yaptırmaya çalışmanız da strese girmesine yol açar. Stres ise yumurtlama sürecini riske atar. Yapmanız gereken ona en iyi şartları sunmak ve sağlıklı bir süreç geçirmesini sağlamaktır.

Muhabbet kuşlarının yumurtlama belirtileri ortaya çıktığında ona yardımcı olmak için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız.