Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşlarında Ses Kısıklığı Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi 
This content is reviewed by Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal .
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşlarında Ses Kısıklığı Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi 

Muhabbet kuşlarında ses kısıklığı nedenleri, belirtileri, tedavisi oldukça önemli konulardır. Ses kısıklığının altında yatan ciddi nedenler söz konusu olabilir. Bu nedenle hemen veterinere danışmakta fayda vardır.

Muhabbet kuşlarında ses kısıklığı nedenleri, belirtileri, tedavisi sürecinde teşhisin doğru yapılması önemlidir. Soğuk havalar, stres, hatalı beslenme gibi nedenlerle ses kısıklığı meydana gelebilir. Kısıklığa eşlik eden bir ağrı da söz konusu olabilir.

Muhabbet kuşunuzu gerektiği gibi beslemenize ya da bakımını yapmanıza rağmen ses kısıklığı ortaya çıkabilir. Aynı zamanda stres kaynaklı sorunlar da meydana gelebilir.

Eşini kaybeden ya da yalnız kalan kuşlarda stres, panik ve korku kaynaklı ses kısıklığı meydana gelebilir.

Muhabbet Kuşlarında Ses Kısıklığı Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşlarında ses kısıklığı belirtileri; hırıltılı, kalınlaşmış bir şekildedir. Ses tellerinin zarar görmesinden dolayı kuşunuz ötmekte zorlanır. Bu belirtiler kolay bir şekilde anlaşılır. Normal ötmesinden oldukça farklı bir ses çıkaran kuşlar için belirli bir tedavi süreci uygulanmalıdır.

Ses kısıklığı ortam koşullarından kaynaklanabilir. Korkuya yol açan bir durum ya da panik yaratan bir olay meydana gelebilir. Öte yandan soğuk algınlığı kaynaklı bir kısıklık da meydana gelebilir.

Muhabbet Kuşlarında Ses Kısıklığı Nedenleri Nelerdir?

Muhabbet kuşlarında ses kısıklığı nedenleri, hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi aşırı ötme kaynaklı problemler de meydana gelebilir. Bunu önlemek için kuşu sessiz bir yere almakta fayda vardır. Böylece ötmesi engellenir ve ses tellerini daha fazla yıpratmasının önüne geçilir.

Muhabbet kuşlarında ses kısıklığı nedenleri, belirtileri, tedavisinde istirahat oldukça önemlidir. İstirahat sürecinde kuşunuzu diğer kuşlardan ayrı bir yere koyabilirsiniz. Bu sayede kısa sürede iyileşme sağlanır.

Muhabbet kuşunuzu yaz aylarında balkona koyuyorsanız cereyanda ve rüzgârda kalmamasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda diğer evcil hayvanlarınızı da muhabbet kuşlarından uzak tutmanızda fayda vardır.

Kedi, köpek gibi hayvanlar kuşların korku ve panik yaşamasına neden olabilir. Elektrik süpürgesi sesi, renkli ve büyük eşyalar da kuşların korku duymasına yol açar. Bu nedenle temizlik sırasında kuşun odasını değiştirmek, büyük eşyaları ortadan kaldırmak faydalı olabilir.

Muhabbet Kuşlarında Ses Kısıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Muhabbet kuşlarında ses kısıklığı tedavisi, sorunun kaynağına göre yapılır. Eğer soğuk algınlığı gibi bir durum varsa buna yönelik bir tedavi uygulanmalıdır. Çiğ yumurta sarısı da bu tedavi sürecinde işe yarayabilir. Ancak yumurtanın taze olması oldukça önemlidir.

Sesini güçlendirecek ve kuşun kuvvetlenmesini sağlayacak mamalar sayesinde kısa sürede kısıklık giderilebilir. Vitamin katkıları da veteriner tavsiyesiyle kullanılabilir. B ve C vitaminleri bu tedavi sürecinde oldukça faydalıdır.

Ses kısıklığı besinlerden de kaynaklanabilir. Özellikle unlu ve yüksek proteinli gıdaların tüketimi azaltılabilir. Öte yandan kuşunuza soğuk su vermemeli ve soğuk suda banyo yapmamasına özen göstermelisiniz.

Muhabbet kuşlarında ses kısıklığı nedenleri, belirtileri, tedavisinde teşhisin bir an önce koyulması oldukça önemlidir. Aksi takdirde hastalığın belirtileri daha da artabilir.