Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşu Stres, Depresyon Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşu Stres, Depresyon Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi

Muhabbet kuşu stres, depresyon nedenleri, belirtileri ve tedavisi ihmal edilmemesi gereken konulardır. Bu konular hakkında fikir sahibi olarak kuşunuzun sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmesine yardımcı olabilirsiniz.

Özellikle strese ve depresyona nelerin yol açtığını bilmeniz gerekir.

Muhabbet kuşu stres, depresyon nedenleri, belirtileri ve tedavisi asla ihmal edilmemelidir. Sevimli dostunuz çeşitli nedenlerle stres yaşayabilir. Alışkın olduğu koşullarda bir farklılık ortaya çıkması, bu duruma yol açabilir.

Öte yandan yeni aldığınız muhabbet kuşları da size alışana kadar kendilerini stres altında hissedebilir. Evcil hayvan sesleri, yüksek gürültü, karanlık gibi daha pek çok neden strese yol açabilir.

Kuşunuzun durumunu gözlemleyerek hangi faktörün strese yol açtığını öğrenebilir ve gerekli müdahaleyi yapabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Stres, Depresyon Nedenleri Nelerdir?

Muhabbet kuşu stres, depresyon nedenleri farklı faktörlerden kaynaklanabilir. Bu aşamada ilk etapta yaşam koşullarındaki değişikliklerden bahsetmek gerekir.

Bir muhabbet kuşunun kafesini aylardır durduğu yerden alıp başka bir yere koyduğunuzda stres yaşayabilir. Hele bir de yeni yerinde sizden ve evdekilerden uzak, yalnız başına duruyorsa durum daha da vahimdir.

Kafese gelen yeni bir arkadaş, muhabbet kuşu için bir stres kaynağıdır. Kuşunuz, yeni arkadaşına alışmakta ve onu kabullenmekte zorluk çekebilir. Diğer stres ve depresyon nedenleri ise şunlardır:

  • Eve yeni bir evcil hayvan alınması
  • Kafesin üstünün örtülmesi
  • Kuşun sürekli yakalanmaya çalışılması
  • Kafesin sallanması ya da sürekli darbeye maruz kalması
  • Eve yeni gelen kişiler
  • Büyük ebatlı ve renkli eşyalar

Bu listeyi daha da uzatmak mümkündür. Muhabbet kuşu stres, depresyon nedenleri, belirtileri ve tedavisi gibi farklı aşamaların ilk etabı gözlem sürecidir.

Kuşunuz, hareketleriyle zaten stresli olduğunu gösterir. Bu sebeple her zaman onu yakından izlemelisiniz.

Muhabbet Kuşu Stres, Depresyon Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Muhabbet kuşu stres, depresyon belirtilerinin anlaşılması oldukça kolaydır. Hareketler, çıkarılan sesler ve duruş şekli bile stresle beraber değişebilir. En sık rastlanan belirtiler ise aşağıda verilmiştir.

Tüy Yolma

Tüy yolma, muhabbet kuşlarının stres altındayken en sık yaptığı davranıştır. Bu davranışın fiziksel zararları oldukça fazladır. Aşırı bir şekilde tüy yolan kuşların belli bölgeleri tamamen tüysüz kalabilir. Aynı zamanda tüy kökleri ve deri zarar görebilir. Deride tahriş oluşması da mümkündür.

Agresiflik

Strese bağlı agresiflik durumunda kuşunuz sürekli sizi ısırmaya çalışır. Eğer kafeste başka bir kuş varsa ona saldırabilir. Agresiflik sürecinde bağırma, çırpınma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

İştah Kaybı

İştah kaybı depresyon döneminde ciddiye alınması gereken bir durumdur. Kafese koyduğunuz yemler olduğu gibi duruyorsa bir iştah kaybından söz edilebilir. Öte yandan her zaman severek yediği yiyeceklere karşı ilgisizlik de olabilir. Bu gibi durumlarda iştah açıcı bir tedavi uygulanabilir.

Ses Değişikliği

Ses değişikliği bir bağırtı şeklinde meydana gelir. Kuşunuz sizden ilgi görmedikçe bağırmaya başlar. Bu bağırmalar zaman zaman sizi rahatsız edecek boyutlara ulaşabilir. Yeterli ilgi ve sevgi ile bu bağırmaların azaltılması mümkündür.

Stres Çizgileri

Stres çizgileri, kuşunuzun tüylerinin arasında koyu bir çizgi oluşması halidir. Tüylerde meydana gelen çizgiler, strese neden olan durumların ortadan kalkmasıyla düzelir. Bu nedenle çizgiye yönelik ekstra bir tedavi uygulanmasına gerek kalmaz.

Muhabbet Kuşu Stres, Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Muhabbet kuşu stres, depresyon tedavisi için öncelikle mutsuzluk nedenlerini ortaya koymak gerekir. Birçok muhabbet kuşu sahibi nedenleri kolayca anlar.

Yoğun iş ve sosyal hayat bazen evcil hayvanların ihmal edilmesine yol açar. Böyle bir durum söz konusuyla bir plan oluşturulmalı ve sevimli dostunuza özel bir saat belirlemelisiniz.

Yaptığınız değişiklikleri gözden geçirmeniz de faydalı olur. Bu sayede hangi durumun depresyonu tetiklediğini bulabilirsiniz. Eşi ölen muhabbet kuşunuz için yeni bir eş almayı deneyebilirsiniz.

Öte yandan yalnız beslediğiniz kuşunuzun depresyonunu da yeni bir eşle bitirebilirsiniz. Muhabbet kuşu stres, depresyon nedenleri, belirtileri ve tedavisi sürecinde bir veterinere danışmanızda fayda vardır.