Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşu Kabız Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşu Kabız Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Muhabbet kuşunda kabızlık sık görülen bir durumdur. Genel olarak stresten kaynaklanan bir sorundur. Bazı durumlarda ise kalitesiz yem yedikleri için kabızlık ortaya çıkar.

Kabız olan muhabbet kuşları günlük hayatlarında pek çok sıkıntı ile karşı karşıya gelir. Bu nedenle belirtiler fark edildiği an bir veterinere göstermek çok önemlidir.

Muhabbet kuşu kabız olduğunda genelde kuyruk kısmında büyük dışkı izleri biriktiği için hijyen ve temizliği de dikkat edilmelidir.

Muhabbet Kuşlarında Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşunda kabızlık belirtileri ilk olarak dışkı bırakmada gözle görülür bir azalma olmasıyla anlaşılır. Kabız olan kuşların hareket olanağı bir hayli düşer. Bu nedenle muhabbet kuşu çoğu zaman bitkin bir vaziyette görünür. Bu süre içinde genel olarak tüylerini kabartıp yere doğru çöker.

Kabızlığın muhabbet kuşu üzerinde gösterdiği diğer belirti iştah azalması yönündedir. Yemeye karşı isteksizlik gösteren muhabbet kuşu bir süre sonra kilo kaybına uğrar. Muhabbet kuşları kabızken dışkılamaları katı bir haldedir. Bu nedenle dışkıya bakılır.

Muhabbet Kuşlarında Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

Muhabbet kuşunda kabızlık nedenleri iki ayrı şekilde ele alınabilir. Bunlar stres ve yeme ile ilgili durumlardır.

Stres altında hisseden muhabbet kuşunun vücudunda pek çok sorun ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de kabızlıktır.

Kabızlığın en büyük nedeni ise yeme düzenidir. Bazı yem ve tohum türleri muhabbet kuşları için kabızlık anlamı taşır. Özellikle taze meyve ve bazı yeşillik türleri ile ek gıdası sağlanmayan muhabbet kuşlarında yemler kabızlığa yol açar. Eğer muhabbet kuşu kabız olma eğilimi gösterdiyse taze meyveler ile destek sağlanmalıdır.

Muhabbet Kuşlarında Kabızlık Tedavisi Nasıldır?

Muhabbet kuşunda kabızlık tedavisi doğal yöntemlerle sağlanabilir. En çok kullanılan yöntemlerden biri zeytinyağıdır. Muhabbet kuşunun gagasına 1 ya da 2 damla zeytinyağı damlatmak kabızlığı gidermeye yardımcı olur.

Bazı muhabbet kuşlarında bu yöntem işe yaramayabilir. Bu nedenle lavman tedavisine başvurulur.

Hintyağı ya da zeytinyağı kullanımı ile anüs yoluyla lavman işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem bir tüy parçası kullanılarak yapılır.

Kuşun günlük taze suyuna bir kaşık karbonat ekleyip karıştırmak kabızlığı kısa yolda çözebilir.

Muhabbet Kuşlarında Kabızlık Tedavisi İçin Hangi Kabız İlacı Kullanılır?

Muhabbet kuşunda kabızlık ilacı olarak kuş şurubu kullanılır.

Daha çok doğal yöntemlerle çözülmeye çalışılan kabızlık sorunu bazen ilaç müdahalesi gerektirebilir. Bu nedenle başvurulacak en etkili yol kuş şurubudur.

Eğer doğal yöntemler sonuç vermemişse muhabbet kuşu kabız olma sorunun aşmak adına bu ilaç gönül rahatlığıyla kullanılabilir.