Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşu Eve İlk Geldiğinde Yapılacaklar Nelerdir?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşu Eve İlk Geldiğinde Yapılacaklar Nelerdir?

Muhabbet kuşları ev geldiğinde ilk zamanlar son derece ürkek ve çekimser bir tavır sergiler. Bu nedenle onu eve alıştırmak için birtakım eylemler yapmak gerekir.

Muhabbet kuşu evdeki ilk zamanlarında titreme, iştahsızlık, saklanma, çırpınma ya da uyurken kafesin tellerine doğru sarılma gibi eğilimler gösterebilir. Bu eğilimler muhabbet kuşunun korktuğunu ortaya koyar.

Tanıma sürecinde kuşun sahibine ve ev ortamına alışması için birkaç pratik yöntem bulunur. Söz konusu yöntemleri takip etmek sahip ve muhabbet kuşu arasında güven doğurur.

Muhabbet Kuşu Kafesini Kuşun İnsanları Yukarıdan Görebileceği Yere Asın, Koyun

Kuş kafesini yukarı asmak korkusunu yenmesi için en etkili yollardan biridir. En önemli nokta insanları görebileceği bir noktada yer almasıdır. Bu sayede insanları görüp onlara daha hızlı alışabilir.

Aynı zamanda daha üst bir noktada bulunduğu için zarar görme gibi bir endişe yaşamaz.

Muhabbet kuşu kafesinin nereye konulacağını belirlerken iyi düşünmek gerekir. Sık sık kafes yerinin değiştirilmesi muhabbet kuşunun huzurunu kaçırır. Bu nedenle muhabbet kuşu eve gelmeden kafesin bulunduğu noktayı belirlemek daha iyi sonuç verir.

Ani Hareketlerden Kaçının

Ani hareketlerden kaçınmak muhabbet kuşunun sahibine ve evine alışmak sürecinde dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

Son derece ürkek bir hayvan olan muhabbet kuşu dikkatsiz yapılan bir hareketten korkup saklanabilir. Korkusunu titreme, iştahsızlık, saklanma, çırpınma ya da uyurken kafesin tellerine doğru sarılma tarzında hareketlerle belli eder.

Eve yeni gelen muhabbet kuşuna daha temkinli yaklaşmak, kibar hareketlerle hamleler yapmak kuşun alışma sürecinde daha sağlıklı olur. Bu sayede korkmayan kuş sahibine hızlı bir şekilde alışır.

Yüksek Sesler Çıkartmamaya Çalışın

Yüksek ses çıkarmamak yine ürkek yapıda olan muhabbet kuşları için dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Yüksek sesle konuşmak ya da ortamın gürültülü olması muhabbet kuşlarının sevmediği durumlardır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan muhabbet kuşu güvensiz tavırlar sergiler.

Kafesinin içinde korktuğunu belli eden hareketlerde bulunur. Eğer bu sesler geceye doğru ortaya çıkıyorsa muhabbet kuşunun uyku düzenini baltalayabilir. Bu durum kuşun sağlığı üzerinde ciddi etkiler bırakacak kadar ileri noktaya gidebilir.

Ortama Ve Eşyalara Alışmasını Bekleyin

Ortama ve eşyalara alışması yaklaşık olarak 3 hafta sürebilir. Bu süre içinde sabırlı olmak ve aceleci tavırlarda bulunmamak son derece önemlidir.

Eğer muhabbet kuşu daha önce insanla temas içinde bulunmadıysa bu alışma süresi daha geniş bir zaman dilimine yayılabilir. İstikrar ve sabır göstermek böyle durumlarda yapılması gereken ilk şeydir.

Aceleci davranmayıp kuşu ürkütmeden ortamı ve eşyaları kendi başına tanımasına müsaade etmek çok önemlidir. Evde serbest bırakılan muhabbet kuşu zaman içinde ortama ve eşyalara alışacaktır.

Muhabbet Kuşlarının Genellikle Sevdikleri Yemleri, Meyve, Sebzeleri Verin

Muhabbet kuşlarına sevdiğini vermek alışma sürecinin hızlı ve başarılı geçmesi için çok önemlidir. Muhabbet kuşu özellikle sevdiği bazı tohum, yem, meyve ve sebze gibi çeşitli gıda türleri bulunur. Bu gıdaları vermek eğer muhabbet kuşu ele alıştıysa daha kolay bir hal alır.

Kuşun meyve ve sebzeye alışmasının başka bir önemi daha bulunur. Meyve ve sebze içinde yer alan vitaminler kuşun sağlıklı bir yapıya sahip olmasında etkilidir. Bu anlamda muhabbet kuşunun hangi meyve ve sebzeyi yediğini erkenden tespit etmek büyük bir önem taşır.

Kendinize Alıştırmak İçin Elinize Almaya, Elinizi Ona Yaklaştırmaya Çalışmayın

Alıştırmak için eli yaklaştırmak ve ele almaya çalışmak muhabbet kuşunun sahibine alışması için son derece gereklidir.

Kuş eve geldikten 1 hafta sonra ele alıştırmak için bu çalışmaların başlaması uygundur. İlk etapta kuşu doğrudan tutmaya çalışmak onu korkutacağı gibi ilişkiyi başlamadan bitirebilir. Bu nedenle muhabbet kuşunun ne tepki vereceğini görmek adına eli bir miktar yakına götürmek daha sağlıklı olur.

Bu sayede kuşun tepkileri ölçülür. Bu hareket kuşa yabancı geldiği için ilk etapta kafesinde içinde uçar. Korku belirten olağan bir durumdur.

Muhabbet kuşunu ele alıştırmak için sevdiği yem, tohum, meyve ya da sebze kullanılabilir. Bu sayede kuş yemek yiyerek ele alışmış olur.

İlk zamanlar ürkek bir tavır sergileyen muhabbet kuşu zaman içinde sahibine alışıp eline kendi rızasıyla gitmeye başlar. Bu nedenle sabırlı olmak ve fevri hareketlerden kaçınmak çok önemlidir.

Alışma Sürecinde Oyuncak Almayın Ve Oyuncak Yerine Geçecek Eşyalar Vermeyin

Alışma sürecindeyken oyuncak vermemek son derece önemli bir durumdur. Eğer kafes içinde oyuncak ya da oyuncak yerine geçen çeşitli eşyalar varsa muhabbet kuşunun dikkati ilk olarak oraya yönlenir. Bu durum kuşun eve ve sahibine alışma sürecini baltalar.

Eğer oyuncak alınacaksa bu kuş eve, eşyalara ve sahibe alıştıktan sonra gerçekleşmelidir. Eve yeni gelen bir muhabbet kuşu için oyuncak almak zararlıdır.

Size Ve Ortama Alışana Kadar Ayna Almayın

Alışıncaya kadar ayna almamak, oyuncak almamak ile aynı nedeni paylaşır. Eve alışma süreci içinde ayna almak kuşun dikkatini dağıtır. Bu nedenle kafese oyuncak ve oyuncak gibi eşyalar koymamanın yanı sıra ayna da temin etmemek son derece önemlidir.

Muhabbet Kuşunuzun Size Güveni Oluşana Kadar Sabırla Yiyecek, Su Kaynağı Olarak Kalın

Güven oluşana dek sabretmek muhabbet kuşunun alışma sürecinde mutlaka izlenmesi gereken bir tutumdur. Bazı sahipler muhabbet kuşu ile çok kısa bir süre içinde yakın temasta bulunmak ister. Bu nedenle kuşu eline almaya çalışır.

İşe yaramayacak olan bu tutum aksine kuşun korkup çekingen kalmasına neden olacaktır. Güven ortamı sağlanana kadar sadece su ve yiyecek temin eden bir kaynak olarak kalmak alışma sürecinde muhabbet kuşu için çok daha yararlıdır.