Muhabbet kuşu mutasyonu ve üretimi, bu canlıların yetiştirilmesi sırasında dikkate alınması gereken bir konudur.
Muhabbet kuşunun dişi ve erkek olarak çiftleşip yavrulaması sürecinde doğacak yavruların hangi fiziksel özelliklere sahip olacağını önceden belirlemek mümkündür.
Muhabbet kuşu üreticileri bu sayede istenen sonuçları elde etmek için gerekli adımları atabilir. Muhabbet kuşlarının genetiği ve mutasyon süreci iyi bilinmeden üretim konusunda fikir sahibi olmak mümkün değildir. Muhabbet kuşu mutasyon süreciyle ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Muhabbet Kuşlarında Mutasyon Nedir?
Muhabbet kuşu mutasyonu, üretim sürecinde doğacak kuşların hangi renklerde ve fiziksel özelliklerde olacağına yönelik bir gelişim evresidir.
Muhabbet kuşlarının taşıdığı genler farklı olduğu için bu familyada geniş bir gen havuzu vardır.
Muhabbet kuşu üreticileri farklı fiziksel özelliklere sahip kuşları çiftleştirerek genlerin mutasyona uğramasını ve böylelikle farklı türlerin oluşmasını sağlayabilir.
Muhabbet kuşlarında mutasyon gaga ve kafa yapısı, tüy renkleri, fiziksel boyut, zeka ve karakter özelliklerinde farklılık ortaya çıkardığı için önemli bir konudur. Muhabbet kuşlarında bilinen mutasyonlar şunlardır:
- Normaller (Normals) mutasyonu
- Sarı Yüzlüler (Yellowfaces) mutasyonu
- Çekinik Parçalılar (Recessive Pieds) mutasyonu
- Baskın Parçalılar (Dominant Pieds) mutasyonu
- Clearflight Baskın Parçalılar (Clearflight Dominant Pieds) mutasyonu
- İkizfaktör Baskın Parçalılar (Doublefactor Dominant Pieds) mutasyonu
- Albinolar (Albinos) mutasyonu
- Sarı Yüzlü Albinolar (Yellowface Albinos) mutasyonu
- Lutinolar (Lutinos) mutasyonu
- Siyah-Gözlü Tek Renk (Dark-Eyed Clears) mutasyonu
- Opaller (Opalines) mutasyonu
- Pullular (Spangles) mutasyonu
- Gri Kanatlılar (Greywings) mutasyonu
- Saydam Kanatlılar (Clearwings) mutasyonu
- Soluk Renkliler (Dilutes) mutasyonu
- Tarçın Renkliler (Cinnamons) mutasyonu
- Çizgili Kanatlılar (Lacewings) mutasyonu
Muhabbet Kuşlarında Mutasyon Nasıl Oluşur?
Muhabbet kuşunda mutasyon oluşumu diğer canlılarda olduğu gibi baskın gen üzerinden oluşur.
Dişi ve erkek muhabbet kuşunda baskın yani dominant özelliklere sahip kuşun sahip olduğu gen, doğacak yavrular üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Muhabbet kuşu üreticileri planladıkları sonuçlara ve istedikleri yavrulara ulaşabilmek için baskın gen konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
Muhabbet kuşu üretiminde dominant özelliklerin yavrulara geçmesi için dişi ve erkek kuş seçimine özen gösterilmesi gerekir.
Muhabbet Kuşlarında Mutasyonlu Kuşlar Nasıl Üretilir?
Muhabbet kuşlarında mutasyonlu kuş üretimi 30’dan fazla renkte gerçekleşebilir. Muhabbet kuşu denildiğinde çoğunlukla küçük yeşil canlılar gözümüzün önüne gelse de 30’dan farklı renkte muhabbet kuşu üretimi yapmak mümkündür.
Her ne kadar muhabbet kuşunda yeşil en baskın renk olsa da mutasyonlu üretim yaparak yavruların sarı, mavi, beyaz ve farklı renklerde dünyaya gelmesi sağlanabilir.
Muhabbet kuşları pembe ve kırmızı dışında gökkuşağının hemen hemen bütün renginden üretilebilir. Muhabbet kuşunun renk mutasyonunu öğrenmek kuş üretiminde önemlidir.
Muhabbet Kuşu Genlerinde Dominant Özellik Nedir?
Muhabbet kuşu geninde baskın özellik, adından da anlaşıldığı üzere yavruların karakter ve fiziksel özelliklerini belirleyen kriterdir.
Renkli muhabbet kuşlarında yeşil seride dikkat çeken renkler baskın özellik olarak bilinir. Muhabbet kuşunun orijinal rengi olan açık yeşil dişilerde dominant gen özellikleri bulunmaktadır.
Sarı ve beyaz kuşlar, çizgili kuşlara dominanttır. Örneğin rainbow cinsi olarak bilinen yeşil, sarı, mavi, beyaz veya gri tonlarının bir arada oluşturdukları fenotipik özellikler dominant veya resesif olmalıdır.
Muhabbet Kuşu Genlerinde Yarı Dominant Özellik Nedir?
Muhabbet kuşu geninde yarı baskın özellikler, dişi ve erkek çiftleşmesinde dominant olmayıp farklı fenotipte yavrular elde edilmesini sağlar.
Dominant özellikteki genler yavrulara doğrudan aktarılırken yarı dominant olarak bilinen özellikler ise yavruların üretiminde ikinci planda kalmaktadır.
Muhabbet kuşu yarı dominant gen özelliği fenotip iki mevcut genin bir kombinasyonu olarak tanımlanır.
Muhabbet Kuşu Genlerinde Resesif Özellik Nedir?
Muhabbet kuşu genlerinde çekinik özellik yavrularda görülme olasılığı daha düşük gen havuzunu ifade eder.
Kuşlarda 3 farklı renk fenotipi elde etmek için dişi ve erkek genlerinde tüm özellikler dominant veya resesif yani çekinik olmalıdır. Öte yandan muhabbet kuşunda sadece renge bakarak yavrunun hangi renk çıkacağını %100 oranında bilmek imkansızdır.
Muhabbet Kuşu Genlerinde Eş Bütün Dominant Özellik Nedir?
Muhabbet kuşu eş bütün dominant özellik geni, resesif ve baskın genlerin ağırlıkta olduğu fenotiptir. Her iki özellik de fenotipte bir arada görüldüğü zamana eş bütün dominant özellik olarak tanımlanır.
Muhabbet Kuşu Genlerinde Cinsiyete Bağlantılı (Sex-Linked) Resesif Özellik Nedir?
Muhabbet kuşunda cinsiyete bağlantılı resesif özellik kuş üreticilerinin dikkat etmesi gereken bir konudur.
Cinsiyet kromozomunda taşınan resesif özellik Sex linked olarak bilinir. Bu özellikler dişiler arasında cinsel ilişki özelliklerine göre bölünememektedir. Ancak erkekler arasında cinsiyete bağlantılı resesif gen özellikleri görülebilmektedir.
Muhabbet Kuşlarındaki Temel Renk Mutasyonları Hangileridir?
Muhabbet kuşunda temel renk mutasyonu 6 temel renkten oluşmaktadır. Muhabbet kuşunun doğası gereği iki temel rengi vardır.
Muhabbet kuşunda sarı ırklar ve beyaz ırklar olduğu için sarılar beyazlara baskındır.
Muhabbet kuşu üreticilerinin sık sık karşılaştığı B simgesi bu köklerdeki temel rengi göstermek için kullanılır ve büyük B işareti sarı, küçük b işareti beyaz rengini temsil eder. Muhabbet kuşundaki temel renk mutasyonları şunlardır:
- Açık Yeşil,
- Zeytin Yeşili,
- Koyu Yeşil,
- Gri Yeşil,
- Gök Mavisi,
- Kobalt Mavisi,
- Leylak Rengi,
- Menekşe Rengi,
- Gri
Muhabbet Kuşlarındaki Temel Yeşil Seri Renk Mutasyonları: Açık Yeşil, Zeytin Yeşili, Koyu Yeşil, Gri Yeşil
Muhabbet kuşu yeşil sarı renk mutasyonlar, farklı gen tipleri hakkında bilgi sahibi olmayı kolaylaştırır. Tek tek incelemek gerekirse muhabbet kuşlarında yeşil seri renk mutasyonunun özellikleri şunlardır:
- Açık yeşil: Muhabbet kuşlarının orijinal rengidir. Bu yeşil tonunu yapmak için hem mavinin hem de sarının olması gerekirken karanlık faktöre ihtiyaç yoktur.
- Zeytin yeşili: Muhabbet kuşunun üretiminde iki karanlık faktörün birleşimi ile elde edilir. Yanak yamaları ve uzun kuyrukla ayırt edilir ve gödeşi lekelidir.
- Koyu yeşil: Bir karanlık faktör mevcut olduğunda ortaya çıkar. Muhabbet kuşlarında ara ton olup kuyruk ve yanak yapısı zeytin yeşili kuşlara benzer.
- Gri yeşil: Muhabbet kuşunun yeşil rengi üzerine hafif bir gri yıkama mutasyonudur. Karanlık faktörlerin sayısına bağlı olarak renk tonu değişiklik gösterebilir.
Muhabbet Kuşlarındaki Temel Mavi Seri Renk Mutasyonları: Gök Mavisi, Kobalt Mavisi, Leylak Rengi, Menekşe Rengi, Gri
Muhabbet kuşlarında temel mavi renk mutasyonları, kuşun genetik ve fenotip özelliklerini belirler. Muhabbet kuşu üretiminde öne çıkan mavi seri renk mutasyonları şunlardır:
- Gök mavisi: Dünya genelinde en sevilen ve yaygın görülen renk mutasyonudur. Gen özelliklerinde sarıyı çıkardıktan sonra açık yeşil bir ton üzerine baskın gen olarak elde edilir.
- Kobalt mavisi: Gök mavisine göre biraz daha koyu tondadır. Nadir bir renk olduğu için karanlık faktörle ortaya çıkar.
- Leylak rengi: İki karanlık faktör olduğunda en koyu mavi renk tonu elde edilebilir. Leylak rengi muhabbet kuşları genellikle yamalı renklidir.
- Gri: Muhabbet kuşunun mavi gövdesi üzerinde gri bir yıkamayla görünür. Açık gri, orta gri veya koyu gri olan renkler muhabbet kuşu mutasyon sürecinde eklenen karanlık faktörün sayısına bağlı olarak değişiklik gösterir.