Muhabbet kuşunun düzensiz beslenmesi, normalden fazla besin tüketmesi gibi faktörler yağlanmasına ve kilo almasına neden olabilir. Muhabbet kuşunun kilo alması kontrol altında tutulması gereken bir durumdur.
Kilolu muhabbet kuşu nasıl zayıflatılır, nasıl kilo verir?
Muhabbet kuşunuz çok fazla kilo aldıysa çeşitli yöntemlerde kilo vermesi sağlanmalıdır. Muhabbet kuşunun nasıl kilo vereceği ile ilgili bilinmesi gereken noktalar şöyledir:
- Muhabbet kuşunuzun aşırı kilo aldığını ya da yağlandığını fark etmeniz halinde veterineriniz ile iletişime geçmeniz gerekir.
- Muhabbet kuşunun sağlıklı kilo ve boya sahip olması için veterineriniz size doğru beslenme planını sunacaktır.
- Kuşunuzun herhangi bir rahatsızlığı tespit edilmemiş ise doğru beslenme düzeni ile sahip olması gereken kiloya erişebilir.
Muhabbet kuşu ideal kilosu nedir, kaç kilo olmalı?
Muhabbet kuşunun ideal kilosu ve boyu takip edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır. Muhabbet kuşunuzun gelişimini takip ederek ideal ölçülerini yakalamak ve korumak sağlığı için önemlidir. Muhabbet kuşlarında ideal kilo ile ilgili bilinmesi gereken noktalar şöyledir:
- Sağlıklı bir muhabbet kuşunun boyu yaklaşık olarak 18 cm’dir. Boyuna oranla sağlıklı bir muhabbet kuşunun kilosu ise 40 gramdır.
- Kuşların ideal kilolarından fazla olması halinde diyet ile zayıflatılması sağlanır.
- Eğer kuşunuz zayıf ise alternatif besinler ile kilo alması desteklenir.
- Kuşun kilo alması için ayçiçeği tohumu önerilen bir gıdadır. Ana yemek ya da ara öğün olarak ayçiçeği tohumu vererek kuşunuzu sağlıklı şekilde besleyebilirsiniz.
- Kuşunuz ile düzenli olarak oyun oynamanız iletişiminizi güçlendirir. Böylece kuş yalnızlık çekmez. Bu durumda direkt olarak beslenmesini etkiler her oyun sonrası ödül maması vermeniz faydalı bir hareket olur.
- Kuşunuza özel bir tartı alarak beslenmesini yakından takip edebilirsiniz. Kilo alıp verme durumuna göre doğru rutin yakalanıncaya kadar kuşunuzu beslemek gerekir.
Muhabbet kuşu yağlanma nasıl anlaşılır?
Muhabbet kuşları hızla zayıflayabilir ya da kilo alabilirler. Bu noktada beslenme rutini aksatılmamalı ve sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Muhabbet kuşunda yağlanmayı fark edebilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir:
- Muhabbet kuşlarında karaciğer yağlanması tehlikeli olarak görülür. Kuşlar sürekli kafes içinde bırakılırsa hareket alanları kısıtlı olduğu için uçamazlar.
- Hareketsiz kalan kuşlarda yağlanma gözlenir. Kuşun oyun oynamasına fırsat vermeden sürekli olarak beslemek doğru bir bakım rutini değildir.
- Muhabbet kuşlarında obezite yaygın bir rahatsızlıktır. Obezite yağlanmayı ve karaciğer rahatsızlıklarını beraberinde getirir.
- Kuşunuzun sağlıklı beslenmesi için besinlerinin kontrol edilmesi ve öğünler arası hareket etmesine müsaade gösterilmesi gerekir. Muhabbet kuşunun kilo alması önlenebilir bir durumdur.
Muhabbet kuşunun iştahı nasıl açılır?
Muhabbet kuşu kendini yalnız hissettiği zaman yemeden de kesilebilir. Hassas ve narin mizaçlı bu canlılar için dış etkenler beslenmelerini direkt olarak etkiler. İştahsızlık olduğu görülen kuşların beslenme rutinlerine karşı özenli olmak gerekir. Muhabbet kuşunun iştahını açmak için uyulması gereken adımlar şu şekildedir:
- Kuşunuz her geçen gün zayıflıyorsa bu durum iştahsız olduğunu gösterir.
- Muhabbet kuşlarının sağlığı için ideal kilolarının korunması gerekir.
- Elma, salatalık, turp, armut, darı gibi meyveler muhabbet kuşlarının sevdikleri yiyecekler arasında yer alır. İştahsız olduğu hallerde bu besinleri tüketmesini sağlayabilirsiniz.
- Muhabbet kuşları için özel olarak mineral ve vitamin takviyeli besinler vardır. Onları tercih ederek iştahsızlığını giderebilirsiniz.
- İştah arttırıcı yemleri deneyerek kuşun kilo kaybını önleyebilirsiniz.
Muhabbet kuşu kuruma hastalığı nedir?
Muhabbet kuşlarında kuruma hastalığı avian gastrik yeast (AGY) olarak da adlandırılır. Bu hastalığın belirtilerinin tespiti ile gerekli müdahaleleri almanız kuşun sağlığı için önem taşır. Muhabbet kuşunda kuruma hastalığı ile ilgili bilinmesi gereken noktalar şu şekildedir:
- En ufak belirtide kuşunuzu veterinere götürmeniz gerekir.
- Kuruma hastalığı kuşun midesine maya yerleşmesi sonucunda ortaya çıkar.
- Kuşun midesinde maya yer alması yediği besinlerin sindirimini zorlaştırır zamanla güç bir durum meydana gelir.
- Kuşunuzun enerjisiz olması, iştah kaybı yaşaması, boynunu bükmesi gibi çeşitli pek çok dış unsura bağlı olarak kuruma hastalığını teşhis edebilirsiniz.
- Bu hastalık muhabbet kuşunun kilo alması konusunda engeldir. Sindirim güçlüğü çeken kuş her geçen gün daha az besin tüketmeye başlar ve kilo kaybı oluşur.