Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşum Neden Aynı Yerde Halsiz, Hareketsiz, Sessiz Duruyor?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşum Neden Aynı Yerde Halsiz, Hareketsiz, Sessiz Duruyor?

Muhabbet kuşunun halsizliği, hareketsizliği ve sessizliği bazı hastalıklara işaret ediyor olabilir.

Muhabbet kuşları genel olarak hareket halinde olan enerjik kuşlardır. Bir anda hareketten düşmesi, halsizlik belirtileri göstermesi ve sessizleşmesi iyi belirtiler değildir.

Olabilecek en iyi ihtimal muhabbet kuşunun stres altında olması ya da korkmasıdır. Eğer durum buysa kuşa sevecen davranmak ve onu korkutan nedenleri ortadan kaldırmak çözüm sağlayabilir. Bunun yanı sıra bu belirtiler muhabbet kuşu bünyesindeki bazı hastalıklara işaret eder.

Muhabbet Kuşum Neden Hareketsiz, Neden Olabilir?

Muhabbet kuşunun hareketsizlik nedeni genel olarak bazı sağlık problemleridir. Normal zamanda yerinde duramayan muhabbet kuşunun bir anda hareket etmeyi bırakması büyük ihtimalle bir hastalığa yakalandığını gösterir.

Uyuşukluk gibi belirtiler gösteren muhabbet kuşu en çok beslenme yetersizliği şikayetiyle karşı karşıya kalır. Bazı parazit hastalıkları da kuşların hareketini kısıtlayıcı özelliklere sahiptir. Sindirim sistemi ve solunum yolu hastalıkları hareket kısıtlamaya yönelik davranışları tetikler.

Muhabbet kuşlarında hareketsizlik nedenleri:

  • Beslenmenin yetersiz olması,
  • Çeşitli parazit hastalıkları,
  • Solunum yolunda ortaya çıkan hastalıklar,
  • Sindirim sisteminde ortaya çıkan enfeksiyonlar,
  • Stres gibi ruhsal sebepler olabilir.

Muhabbet Kuşum Neden Halsiz, Neden Olabilir?

Muhabbet kuşunun halsizlik nedeni daha çok kuşun ruhsal durumu ile alakalıdır. Genel olarak hareketli bir yapıya sahip olan muhabbet kuşu bazı zamanlarda dingin bir tavır sergileyebilir.

Daha çok yeni alınan kuş çekimser tavırlar sergilediği için halsizmiş gibi durur. Kuşu korkutan ya da stres altında bırakan sebepler de halsizlik olarak sonuçlanabilir.

Eğer halsizliğe sürekli uyuma ve yem yememe gibi belirtiler de eşlik ediyorsa ciddi bir hastalık baş göstermiş olabilir. Böyle durumlarda muhabbet kuşu kısa bir zaman içinde veterinere görünmelidir.

Muhabbet Kuşu Neden Hep Kafesin Dibinde Durur?

Muhabbet kuşunun kafes dibinde durması bazı hastalıkların getirdiği bir etkidir. Böyle bir durum ortaya çıktığında muhabbet kuşunda bazı belirtilerin olup olmadığına dikkat etmek çok önemlidir.

Bu kuşlarda kusma, ishal, iştah kaybı ve sessizleşme varsa kursak mantarı ortaya çıkmış olabilir. Kursak bölgesinde net olarak görülebilen bir mantar türüdür. Buna karşı kuşa günlük taze ılık su vermek ve içmesini sağlamak önemlidir.

Yemi parçalanıp toz halinde verilmesi beslenmesini kolaylaştırır. Yeminin verildiği yer çimen üstü olursa etkisini arttırır.

Muhabbet Kuşum Çok Sessiz, Neden Olabilir?

Muhabbet kuşunun sessiz olması bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Bu hastalık fiziksel nedenli olabileceği gibi psikolojik kaynaklı da olması mümkündür.

Normalde çok ses çıkaran bu kuşlar bir anda sessizleştiyse hareketlerini izlemek gerekir. Muhabbet kuşu çevrede bulunan seslere tepki vermeyi bıraktıysa hastalık kesinleşmiş demektir. Böyle durumlarda kuşu bir veterinere götürmek gerekir.

Eğer muhabbet kuşunun bu tutumu gördüğü bir baskıysa psikolojik olarak rahatlaması için bu baskı nedeninin ortadan kaldırılması gerekir.

Muhabbet Kuşu Aniden Neden Durgunlaşır?

Muhabbet kuşunun durgunlaşması hastalıklarla ilgili olabileceği gibi hava durumuna da bağlanabilir. Kış aylarındaki hava şartları muhabbet kuşları için zorlayıcı olur.

Narin ve hassas bir yapıya sahip olan muhabbet kuşları soğuk havayı sevmez. Sıcak hava ikliminde yaşamak isteyen bu kuşların durgun hale gelmesi soğuğa verilen bir tepki olabilir. Durum böyleyse kuş kafesinin bulunduğu ortamı sıcak hale getirmek ve vitamin takviyesi sağlamak çözüm olur.

Eğer kış olmadığı halde muhabbet kuşu durgunlaştıysa veterinere görünmelidir.

Muhabbet Kuşum Neden Hep Aynı Yerde Duruyor Ve Aynı Yere Konuyor?

Muhabbet kuşunun aynı yerde durması ve sabit bir noktaya konması o bölgeye henüz tam anlamı ile alışmadığı anlamına gelir. Bu nedenle sabit bir noktaya konup bölgedeki her yerle temas halinde bulunmaz. Bu sorunu aşmanın yolu kuşa alışma süreci vermektir.

Belirli bir süre o bölgede yaşadıktan sonra bu alışkanlığını terk eder. Daha sonra muhabbet kuşu bulunduğu ortamlardaki başka noktalara uğrayıp diğer yerlere de konmaya başlar.