Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Dişi Muhabbet Kuşum Neden Yumurtlamıyor? [Tüm Nedenler]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Dişi Muhabbet Kuşum Neden Yumurtlamıyor? [Tüm Nedenler]

Dişi muhabbet kuşunun yumurtlamama nedeni küçük yuvalıklardır. Dişi kuşlar yumurta yapmadan önce yuva keşfi yaparak hangi yuvanın uygun olup olmadığını kontrol eder.

Muhabbet kuşunuza almak istediğiniz yuvalığın ebeveyn ve yavruların sığabileceği ebatlarda olması gerekir. Dişi muhabbet kuşları 7 – 8 aylıkken olgunluğa eriştikten sonra yumurta yapmaya başlar.

Bazı kuşlar yukarıda belirtilen nedenlerden yumurta yapmayı istemez. Yanlış beslenme faktörlerinin yanı sıra stres ve korku gibi nedenler de evcil hayvanınızın yumurta yapmasını engelleyebilir.  

Dişi Muhabbet Kuşunun Yumurtlamama Sebepleri Nelerdir?

Dişi muhabbet kuşunun yumurtlamama sebepleri şunlardır: 

  • Muhabbet kuşlarının eşlerini beğenmemesi 
  • Gün ışığı  
  • Muhabbet kuşları için aldığınız küçük yuvalıklar 
  • Kuşlarınızın yetersiz beslenmesi 
  • Gürültü 
  • Tüy dökümü 
  • Sağlık sorunları 
  • Ortamın rahatsız edici  olması 
  • Kuşların yeni alınması

Eşlerini Beğenmedikleri İçin Çiftleşmekten Uzak Durarak Yumurtlamazlar

Eşlerini beğenmediği için çiftleşmeden uzak duran muhabbet kuşları yumurtlamak istemez. Erkek muhabbet kuşları çiftleşmek istediklerini dişi kuşlara sürekli kur yaparak gösterir.

Dişi muhabbet kuşları yumurtlama aşamasına geldiklerinde zaman zaman kararsız ve seçici davranmaktadır. İstemediği eş karşısında çiftleşmeden uzak kaldığı için yumurtlamaktan, yumurtaları büyütmekten dahi vazgeçebilirler.

Çeşitli Hastalıklar Nedeniyle Yumurtlamazlar

Çeşitli hastalıklar nedeniyle muhabbet kuşları yumurtlamak istemeyebilir. Genetik hastalığının yanı sıra tüy dökme, değiştirme sorunları, kuşlarınızın bağışıklık gücünü zayıflatan pek çok hastalık ta yavrulamalarını engelleyebilir. Kuşlarınızın yumurta yapmasına destek olmanız için evcil hayvanınızı muhakkak veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz.

Yanlış Ve Fazla Kullanılan Kızıştırıcı Yemler Nedeniyle Yumurtlamayabilirler

Yanlış ve fazla kullanılan kızıştırıcı yemler muhabbet kuşunuzun yumurtlama isteğini engelleyebilir. Sağlık, hijyen testinden geçirilen hayvanınızın çiftleşmesine ve yumurtlamasına yardım eden özel üretim yemleri tercih etmelisiniz.

Gürültülü, Rahatsız Edici Ortam Nedeniyle Yumurtlamazlar

Gürültülü, rahatsız edici ortam nedeniyle muhabbet kuşlarınız yumurtlamak istemeyebilir. Yumurtlama döneminde ortamın sakin, güneş ışınlarından uzak bir yerde olması kuşları rahat ettirir.

Dişi muhabbet kuşunun yumurtlamama nedeni psikolojik olabilir.  Yumurtlama için kuşunuzu strese sokmayan sağlıklı, hijyenik, rahat ve ideal ortamların tercih edilmesi gerekir.

Çok Fazla İnsan Teması, Yuvalıkların Sürekli Açılması Nedeniyle Yumurtlamazlar

Çok fazla insan teması yuvalıkların sürekli açılması muhabbet kuşlarının yumurtlamasını engeller. Yumurtlama sürecinde Özellikle sakin rahat, insan temasının olmayan yerlerin tercih edilmesi önemlidir.

Yumurtlama aşamasında muhabbet kuşlarının özgür bırakılması, üreme döneminde sık sık kafesten çıkarılmaması yuvalıklara ve yumurtalara çok fazla temas edilmemesi gerekir.

Kuşların Henüz Yeni Bir Araya Gelmiş, Alınmış Olmaları Nedeniyle Yumurtlamazlar

Kuşların henüz yeni bir araya gelmesi ve alınmaları nedeniyle yumurtlama gerçekleşmeyebilir. Kuşların birbiriyle alışması için onlara zaman tanıyarak rahat bırakmalısınız.

İlk alındıkları zaman çekimser davranmaları olağandır. 3-4 hafta geçtikten sonra ortama tamamen alışan muhabbet kuşları eş tuttuktan sonra yuva hazırlığına başlarlar. Yeni aldığınız kuşların yumurtlama aşamasında adaptasyon süreci oldukça önem taşır.

Ortamın Aydınlatmasının Yanlış Olması Nedeniyle Yumurtlamazlar

Ortamın aydınlatılmasının yanlış olması yumurtlamayı önleyebilir. Evcil hayvanınızın dikkatini toplayabileceği sakin, güvenli, ses olmayan yerlerde yumurtlama işlemi oldukça rahat, sağlıklı ve güvenli şekilde gerçekleştirilir 

Ortamın Havasız, Sıcak Ve Nemli Olması Nedeniyle Yumurtlamazlar

Ortamın havasının sıcak ve nemli olması muhabbet kuşlarının yumurtlayamamasında oldukça etkilidir. Muhabbet kuşları için sessiz, stressiz, rahat ortamlar yumurtlama sürecini daha da kolaylaştıracaktır.

Dişiye Göre Kafesin Kirli Olması Nedeniyle Yumurtlama Olmaz

Dişiye göre kafesin kirli olması yumurtlamayı geciktiren önemli bir faktördür. Yem ve su değiştirme, kafes temizliğine önem vererek   hijyenik, güvenli bir ortam oluşturmanız kuşunuzun sağlığını koruyarak yumurtlamasını kolaylaştıracaktır.

Tüy Dökümü Mevsiminde Olmaları Nedeniyle Yumurtlamayabilirler

Tüy dökümü mevsiminde olmaları muhabbet kuşlarının yumurtlamasını engelleyebilir. Muhabbet kuşları yılda iki kez tüy dökümüne girmektedir. Eski tüylerini dökerek daha dolgun, canlı ve parlak tüylere kavuşan muhabbet kuşları eşlerine karşı daha ilgili olurlar.

Tüy döküm sırasında oldukça halsiz ve durgun davranan muhabbet kuşları ise eşlerine karşı ilgisiz davranabilir.  Bu sebeple kuşunuz tüy dökme dönemine girdiyse yumurtlamaya bilir.

Tüy dökümü döneminden sonra tekrar yuvalık takarak kuşunuzun yumurtlamasını bekleyebilirsiniz.

Henüz Cinsel Olgunluğa Erişmedikleri Nedeniyle Yumurtlamayabilirler

Henüz cinsel olgunluğa erişemeyen muhabbet kuşları yumurtlamayabilir. Muhabbet kuşları genel olarak 1- 4 yaşlar arasında yumurtlama dönemine girerler. 9 aylıkken olgunluğa erişirler.

8 aylıkken cinsel olgunluğa erişen muhabbet kuşları döllenme döneminde yavrularlar. Yumurtlama döneminde dişi muhabbet kuşu kuyruklarını aşağı doğru sarkarak kanatlarını yana doğru ayırır. Genellikle aşağı doğru durur.

Bu dönemde kuşlar yumurta kabuğunun oluşması için genellikle kalamar kemiği tüketmektedir. Yumurtlama dönemi geldiğinde dişi muhabbet kuşu dışkıları büyük ve düzensiz olacaktır.

Dişi kuşların yumurta yapmadan önce sık sık yuvalara gidip yuvasını kontrol ettiği görülür. Her şey yolunda gidiyorsa kuşların çiftleşme aşamasından sonra 8 – 10 gün içerisinde ilk yumurtlama gerçekleştirilir. 

Sürekli yuvasına gidip gelen, yuvasını kontrol eden muhabbet kuşu taban malzemesini dağıtır. Kalsiyum ihtiyacı için muhabbet kuşunuza muhakkak kalamar kemiği vermelisiniz.

Ortamın sıcaklığı, nem oranı ve sessizliği de yumurtlamayı önemli ölçüde etkilerken cinsel olgunluğa erişen muhabbet kuşlarının yumurtlamasına olanak sağlar. Normal şartlarda dişi ilk yumurtayı bıraktıktan sonra hemen üzerine oturduğunda 18 günün sonunda yavru yumurtadan kendiliğinden çıkar.

Dişi muhabbet kuşunun yumurta üzerine oturma sıklığı 22 güne kadar çıkabilir.

Dişi muhabbet kuşunun yumurtlamama nedeni yumurta üzerine oturmama, ortamın fiziki şartlarından, dişi kuşun isteksizliğinden kaynaklanabilir. Dişilerin birkaç yumurta yaptıktan sonra yumurtaların üzerine oturmasıyla yavruların yumurtadan aynı anda çıktığı görülmüştür.