Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet kuşum hiç ötmüyor neden olabilir? [TÜM NEDENLER!]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet kuşum hiç ötmüyor neden olabilir? [TÜM NEDENLER!]

Çevresindeki canlılar ile ötüşerek iletişim kuran ve öterek tepki gösteren muhabbet kuşlarının ötmeme nedenleri çok çeşitlidir.

Muhabbet kuşlarının ötmeme nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Tanımadığı bir ortama girdiyse ötmeyi kesebilir. Yeni bir kuş aldınız ve eve getirdiniz. Kendinizi kuşun yerine koyarak düşünün: İsteğiniz dışında götürüldüğünüz yabancı bir ortamda şarkı söyler miydiniz? Muhabbet kuşunuza en az 2 hafta kadar zaman tanımanız gerekmektedir. (Her kuş aynı olmayacağından, bazı kuşlar için bu süre uzayabilir, kısalabilir.)
  2. Ortamdaki tanımadıkları canlılardan (insanlardan gibi) korkabilirler. Korku nedeniyle ötmeyi bırakabilirler. Korkulan nesnenin, canlının sürekli olarak ortamda bulunması durumunda suskunluk devam edecektir.
  3. Muhabbet kuşunuz yavru olduğundan ötmüyor olabilir. Yavru muhabbet kuşları genellikle ötmezler. Ortamdaki yırtıcıları yuvaya çekmemek amacıyla yavrular sessizdirler. Kuşunuz, ergenlik dönemine yaklaştıkça ötmeye başlayacaktır.
  4. Sosyal mahrumiyet. Muhabbet kuşunuz bazı zamanlarda sosyal olarak yalnız kalmak isteyebilir. Eğer bu durum sağlanamıyorsa ötmeyi bırakabilirler.
  5. Ortam koşullarının uygun olmaması. Yeterli temiz hava, oksijen, güneş ışığı olmadığında ötmeyi bırakabilirler. (Psikolojik sorunların tetiklenmesine, baş göstermesine da neden olur.)
  6. Hastalık nedeniyle sıkıntı çeken kuşlar ötmeyebilir.
  7. Tüy dökme durumunda olan muhabbet kuşları, bu dönemlerde ötmeyi bırakabilirler.
  8. Yalnız kalmak. Muhabbet kuşları, alışık oldukları insanların sürekli olarak işe gidip gelmeleri nedeniyle bazı zamanlarda ötmeyi kesebilir. (Nadiren görülür.)
  9. İlgi eksikliği. Muhabbet kuşları sosyal hayvanlar olduklarından, ilgi isterler. Evde sürekli olarak bir köşede kafes içinde bekleyen muhabbet kuşuna bir iki dakika gösterilen ilgi yetersizdir. Sağlıklı bir muhabbet kuşunun ötmeme nedeni ilgi eksikliği olabilir.

Muhabbet kuşu ötmesi için ne yapmalı?

Muhabbet kuşlarının ötmeye başlamaları için öncelikle ötmeme nedenlerine bakılması gerekmektedir.

Ötmeme nedenlerinin ortadan kaldırılıp kaldırılmadığına göre tedaviler, değişiklikler uygulanır.

Muhabbet kuşunuzun ötmesi için yapabileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Muhabbet kuşunuz eve yeni geldiyse, ona ötmesi için, en az 2 hafta kadar zaman tanıyın.
  2. Korkularını gidermelerine yardımcı olun. Eve yeni gelen ya da tanımadığı bir ortama giren muhabbet kuşları buradaki canlılardan korkabilirler. Eve yeni alınan köpek, kedi, insan onlar için bir bilinmezdir.
  3. Muhabbet kuşunuz yavru ise ötmesi için ergenlik dönemine kadar beklemeniz gerekebilir. Ergenlik dönemleri erkek muhabbet kuşlarında 5-6 ayda, dişilerde 8-9 ayda başlar. Sabır etmeniz gerekir.
  4. Temiz hava, oksijen, güneş aldığından emin olun. Kafesin bulunduğu yerin uygun bir biçimde havalandığından ve güneş ışığı aldığından emin olun. Dikkat! Muhabbet kuşları sıcak soğuk hava değişimlerine son derece duyarlıdırlar. Onları cereyandan koruyun!
  5. Hastalığını giderin. Muhabbet kuşunuzun hastalığı, ötmesine engel teşkil edebilir. Eğer muhabbet kuşunuz ötmüyor ve buna açık bir neden göremiyorsanız, hasta olabileceğini düşünmelisiniz.
  6. Tüy dökme mevsimlerinde muhabbet kuşları ötmezler ya da daha az öterler. Bu durumda beklemeniz gerekmektedir.
  7. Arkadaş olun. Muhabbet kuşunuz ile yeteri kadar ilgilenmiyor olabilirsiniz. Her gün eve gidip gelen bir canlının (sizsiniz bu), kendilerine gün içinde 5 dakika ilgi göstermeleri, onlarla arkadaş olacakları anlamına gelmez. Muhabbet kuşunuzla arkadaş olmayı deneyin. Ona parmaklarınızla yiyecek ikram edebilirsiniz. Ancak size alışana kadar ısırılmayı göze almalısınız. Ne zaman zararsız olduğunuza kanaat getirirse, ısırmalar azalarak bitecek ve arkadaşlık başlayacaktır.
  8. Mahremiyet sağlayın. Son derece sosyal olan muhabbet kuşları, tam aksine bazen mahremiyet isterler. Onlara biraz mahremiyet vermeniz gerekebilir. Kafes içerisindeki kuşların sizi görmesini engelleyin. Eğer istedikleri mahremiyeti elde edemiyorlarsa, psikolojik nedenlerden dolayı ötmeyi bırakabilirler.
  9. Kendisini daha iyi hissetmesi için muhabbet kuşunuza, muhabbet kuşu seslerini dinletebilirsiniz. Bu sesler sayesinde, bazı muhabbet kuşlarının kendilerini güvende hissetmeye başlamaları ve öten muhabbet kuşlarına kendi seslerini duyurmak istemeleri gibi nedenlerden dolayı ötmeye başlarlar. Bu uygulama ile muhabbet kuşları bazı korku, alışamama gibi durumları daha hızlı atlatabilirler.

Yavru muhabbet kuşu ne zaman ötmeye başlar?

Muhabbet kuşu yavruları yuvada yalnız başlarına iken ötmezler.

Bu durum ortamda potansiyel olarak var olabilecek ve kendilerini bulabilecek yırtıcılardan korunmak içindir.

Erkek muhabbet kuşları 5-6 aylık, dişi muhabbet kuşları 8-9 aylık olana kadar geçen süreçte, yavaş yavaş ötmeye başlayacaklardır.

Erkekler daha hızlı ve daha çok ötmeye başlayacak, dişiler ise daha yavaş ve daha az öteceklerdir.

Eğer ergenlik dönemlerine girdikleri halde ötmüyorlarsa, mutlaka başka sebepleri (hastalık, depresyon vb.) akla getirmek gerekmektedir.

Muhabbet kuşu konuşmayı neden keser?

Muhabbet kuşlarının konuşmayı kesmelerinin bir çok farklı sebebi olabilir.

Muhabbet kuşlarının konuşmayı kesme nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlgisizlik ve unutma durumu: Muhabbet kuşları sevgi, ilgi, alaka gösterdikleri canlıları, nesneleri (insan, muhabbet kuşu, terlik) taklit ederler. Muhabbet kuşlarındaki konuşma davranışı, insanları taklit etme isteğinin sonucudur.
    Önceden konuşan ve kendisine eş alındıktan sonra konuşmayı kesen ya da azaltan bir muhabbet kuşunuz var ise, ilgi ve alakası yeni eşe kaymış ve ona kur yapıyor olabilir. Onlara biraz zaman tanıyın. Konuşmayı kesen muhabbet kuşunuz, bir zaman sonra, arkadaşlığınız ya da size kur yapmak için tekrar konuşmaya başlayabilir.
  • Korku: Muhabbet kuşunuz herhangi bir sebepten korkmuş ise, konuşmayı kesebilir. Nedenler ortadan kaldırılmalıdır.
  • Endişe, alışma süreci: Eğer muhabbet kuşunuzun yeri değişmiş ya da ortama yeni canlılar gelmiş ise konuşmayı bir süre kesebilir. Ortama tekrar alışana kadar konuşmayabilir.
  • Hastalık: Kuşunuz hasta ise konuşmayı kesecektir. Gözle görebileceğiniz bir hastalık yok ise, lütfen bir veterinere danışın.

Kuşum çok ötüyor ne yapmalıyım?

Muhabbet kuşlarının çok ötmelerinin, gürültülü ötmelerinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Muhabbet kuşları güneşi karşılamak için ötmeye başlar. Aynı davranışı bir ışık kaynağı (televizyon vb.) aniden çalışırsa da gösterirler. Bu normal bir davranıştır. İnsanlara yüksek ses olarak gelebilir, ancak bu ses kuşlar için normaldir.
  2. Muhabbet kuşları herhangi bir sakatlık, rahatsızlık nedeniyle yüksek perdeden ötmeye başlar. Topallama, düzgün uçamama gibi davranışları takip ediniz.
  3. Bazı zamanlarda dişi muhabbet kuşları diğer dişilerle alan kavgasına girer. Bu kavga içerisinde iken ötüş düellosu diyebileceğimiz son derece yüksek perdeden ve ortamdaki tüm canlıları rahatsız eden bir ses çıkarırlar. Amaç rakip canlıyı pes ettirmek ve uzaklaştırmaktır. Bu durumda dişiye istediğini vermek en kısa çözümdür. Dişiyi farklı bir kafese almak çözüm olabilir.

Eğer akşam saatlerinde evde televizyon gibi ışık kaynakları var ise, kafes üzerine bez, tülbent gibi nesneler asarak, ışık ile olan bağı kesmeniz daha uygundur.

Muhabbet kuşları doğada, gece olduğunda uyumaya çekildiklerinden, evde bulunan ve gece sürekli açık olan ışık kaynağı (televizyon, lamba vb.) kuşların uyumalarına izin vermeyecektir.

Bu da muhabbet kuşunda kısa vadede stres, uzun vadede strese bağlı psikolojik rahatsızlıkların çıkmasına neden olabilecektir.

Muhabbet kuşu sesi neden değişir?

Muhabbet kuşunun sesinin değişmesinin, kısılmasının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Farklı sıcaklıklardaki hava akımlarına maruz kalması (Cereyan)
  2. Soğuk denilebilecek su ile banyo yapması, yaptırılması, Soğuk su içmesi
  3. Panik yapmış, soka uğramış ve aşırı korkmuş olması
  4. Soğuk algınlığı
  5. Bronşit
  6. Nezle
  7. Nem (rutubet)
  8. Yanlış beslenme ve yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hastalıklar
  9. Sigara dumanı
  10. Kuşun kafesine sirayet eden spreyler, parfümler, deodorantlar, oda kokuları, çeşitli dumanlar
  11. Ergenliğe giriş ve çıkış dönemlerindeki hormonsal değişimler

Yararlanılan kaynaklar:

  1. https://be.chewy.com/when-a-bird-goes-silent/