Anasayfa » 🐰 Tavşan » Tavşan Aşısı: Çeşitleri, Ne Zaman Yapılır? Aşı Yaptırılır Mı? +İç, Dış Parazit Aşısı, Kuduz
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Tavşan Aşısı: Çeşitleri, Ne Zaman Yapılır? Aşı Yaptırılır Mı? +İç, Dış Parazit Aşısı, Kuduz

Tavşanların aşı çeşitleri konusu, tavşan sahipleri tarafından oldukça merak edilen bir konudur.

Tavşan sahiplerinin tavşanların aşıları hakkında bilgi sahibi olmaları ve dikkatli davranmaları hem kendi sağlıklarının hem de tavşanlarının sağlıklarının korunması için şarttır.

Tavşan Aşısı Nedir? Tavşanlara Aşı Yaptırılır Mı?

Tavşanlara aşı yapılması, tavşanların ve çevresindeki diğer hayvan ve insanların sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir.

Bazı insanlar tavşanlara aşı yapılmadığını ve yapılamayacağını zannetse de bu bir yanılgıdır.

Tavşanlar birçok konuda kedilerle benzerlik gösterirler ve aşı konusu da kediler ile benzerlik gösterdikleri bir konudur.

Tavşanlara da tıpkı kediler gibi bir kereliğine yapılması gereken ve düzenli aralıklar ile yapılması gereken çeşitli aşılar bulunabilir.

Ancak, bu aşıların yapılması konusunda karar verirken tavşanın türü çok önemlidir. Bazı cüce tavşan çeşitlerinin bazı aşıları bünyeleri kaldıramadığı için olmamaları gerekir.

Tavşan Aşısı Çeşitleri Nelerdir?

Tavşan aşısı çeşitleri başlıca şunlardır:

  • Myxomatosis Aşısı: Myxomatosis hastalığı dünya genelinde tavşanlarda görülebilen ve sivrisineklerden geçebilen bir hastalıktır. Bu hastalığa karşı tavşanın bağışıklık kazanması için Myxomatosis aşısı yapılır. Ancak tavşanların aşıları konusunda Myxomatosis aşısı Türkiye’de pek bulunmayan ve yapılmayan bir aşıdır.
  • Koksidyoz Aşısı: Koksidyoz, tavşanlarda görülen ve sindirim sistemi problemleri gibi ciddi bir problemlere yol açan bir hastalıktır. Koksidyoz aşısı, koksidyoz hastalığına karşı bağışıklık oluşturmaya yardımcı olur. Ancak, koksidyoz aşısı da Türkiye’de bulunması zor olan aşılardan bir tanesidir.
  • İç ve Dış Parazit Aşıları: İç ve dış parazit engelleme uygulamaları sadece aşı şeklinde değil hap ve serum şeklinde de yapılabilir. İç ve dış parazit uygulamalarının 2 ayda bir tekrarlanması gerekir. İç ve dış parazit uygulamaları, tavşan 6 aylık olmadan yapılamaz. Aşı, tavşanların vücudunda antikorların üretilmesine ve parazit enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazanmalarına yardımcı olur.

Tavşanlar İçin İç Parazit Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Tavşanlar için iç parazit aşısı yapılır. İç parazit aşısı sayesinde kurt ve tenya gibi iç organlarda oluşabilecek parazitler engellenmiş olur.

Tavşanlar İçin Dış Parazit Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Tavşanlar için dış parazit aşısı yapılabilir. Tavşanlar da kediler gibi sık tüyleri olan canlılar oldukları için bitlenme ve pirelenmeye meyilli canlılardır. Dış parazit aşısı ile bu durumların önüne geçilir.

Tavşanlar İçin Kuduz Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Tavşan kuduz aşısı, tavşanların kuduz virüsüne karşı bağışıklık kazanmalarını sağlayan bir aşıdır.

Kuduz, enfekte hayvanların tükürüğü yoluyla bulaşan ölümcül bir viral enfeksiyondur.

Tavşanların kuduz aşısı, tavşanların yaşına ve enfeksiyon riskine bağlı olarak veteriner hekim tarafından belirlenen bir program dahilinde yapılır.

Tavşan kuduz aşısı, tavşanlar 8-12 haftalıkken yapılabilir. Tavşanların aşıları arasında bulunan kuduz aşısı, tavşanların kuduza yakalanma ihtimalleri düşük olduğu için tavşan sahibinin tercihine bırakılır.