Yeni doğmuş-yetişkin muhabbet kuşu maması tarifi öğrenerek sevimli dostunuzu daha sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Mamalar, ek gıda yerine geçer ve kilo alımını önlemek için çok sık verilmez. Mamaların içerisine tahıl, meyve, sebze konulabilir.
Yeni doğmuş-yetişkin muhabbet kuşu maması tarifi olarak birçok seçenek önerilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Mamalar taze olarak hazırlanmalı ve tüketilmelidir. Muhabbet kuşunuzun ihtiyacına uygun bileşenlerle mama hazırlamak daha doğru olur.
Yeni Doğmuş & Yetişkin Mama Tarifleri
Yeni doğmuş-yetişkin mama tariflerine ulaşmak isteyenler öncelikle kuşunun ihtiyacını bilmelidir. Yavruların ve yetişkinlerin ihtiyacı birbirinden farklıdır. Öte yandan yumurtlayan dişinin ve onu besleyen erkeğin de ihtiyaçlarına özel mamalar hazırlamak gerekir.
Mamanın içerisine koyulacak malzemeler özenle hazırlanmalıdır. Meyve ve sebzeler mamaya konulacaksa ilk önce özenle yıkanmalıdır. Tahılların bayat ya da küflü olmamasına dikkat edilmelidir. Mama hazırlandıktan sonra birkaç saat kafeste kalmalı ve sonra alınmalıdır. Açıkta duran nemli yiyecekler kolayca bakteri üreteceği için uzun saatler kafeste bırakılmamalıdır.
Yeni Doğmuş & Yetişkin Muhabbet Kuşu İçin Mama Tarifi
Yeni doğmuş & yetişkin muhabbet kuşu için mama tarifi oldukça kolay bir şekilde hazırlanabilir. Yetişkinler için havuç, haşlanmış yumurta, irmik, çörek otu ve galeta unundan bir karışım hazırlanabilir. Havuç ve yumurtayı dilimledikten sonra diğer malzemeleri de katarak kafese koyabilirsiniz.
Yeni doğmuş kuşlar her ne kadar anne-babaları tarafından beslense de bazen sizin beslemeniz gerekebilir. Anne-baba yavruyu kafesten atabilir. Böyle bir durumda bir enjektör edinmelisiniz. Enjektör ile kabukları ayıklanmış ve un haline getirilmiş yemleri suyla karıştırıp yavruya verebilirsiniz. Yeni doğan yavrular için mamanın kıvamı sıvı olmalıdır.
Muhabbet Kuşları İçin Ballı Çubuk Tarifi
Muhabbet kuşları için ballı çubuk tarifi hazırlayarak doğal bir şekilde beslenmelerine yardımcı olabilirsiniz. Piyasada satılan ballı çubuklar genellikle çok fazla tavsiye edilmez. Bu nedenle kendiniz hazırlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler; kuş yemi, yumurta, un ve baldır. Tüm malzemeleri karıştırıp fırında pişirebilirsiniz. Soğuduktan sonra kuşlarınıza verebilirsiniz.
Ballı çubuk tarifinde pişme süresi olarak on dakika yeterli kabul edilir. Hemen yediremediğiniz ballı çubukları 6 ay dondurucuda saklama şansınız da vardır. Buzluktan çıkardığınız çubukları çözüldükten sonra sevimli dostunuza verebilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Elle Besleme Maması Tarifi
Muhabbet kuşu elle besleme maması tarifi yavru kuşlar için yapılır. Bu sayede anne ve babasının beslemekte yetersiz kaldığı kuşlar hayata tutunur. Elle besleme mamasının içerisine bebek bisküvisi, mısır unu, yumurta, irmik ve pirinç unu gibi malzemeler konulabilir. Kullanılan malzemelerin içerisine ılık su konulur. Enjektörden geçebilecek şekilde hazırlanan mama, yavruya verilir.
Hasta Muhabbet Kuşu Mama Tarifi
Hasta muhabbet kuşu mama tarifi diğer tariflerle aynı şekilde hazırlanabilir. Aynı zamanda şiddetli bir hastalık söz konusuysa tünekte tutunamama, yere düşme gibi durumlar varsa birkaç damla şekerli su işe yarar. Hasta muhabbet kuşu yediklerini çıkarabilir ya da ishal olabilir. Bu nedenle veteriner desteği alabilirsiniz.
Yavru Muhabbet Kuşu Şırınga Maması Nasıl Yapılır?
Yavru muhabbet kuşu şırınga maması normal yemlerden hazırlanır. Normal yemler iyice ezilerek un kıvamına getirilir. Bunun içerisine irmik gibi farklı malzemeler ve ılık su eklenir. Bu sayede karışımın şırıngadan geçmesi kolaylaşır.
Yavru muhabbet kuşunun şırınga maması, haftada bir kere yapılmalıdır. Yavruluk dönemi sona erince mama kullanımını bırakabilir ve yetişkin mamaları hazırlayabilirsiniz.
Yavru Muhabbet Kuşu Şırıngayla Nasıl Beslenir?
Yavru muhabbet kuşunun şırıngayla beslenmesi için ağzının açılması ve mamanın yavaş hareketle ağza boşaltılması gerekir. Burada miktarın doğru belirlenmesi önemlidir. Aksi takdirde yavruların henüz sindirim sistemi de tam gelişmemiş olduğu için ani ölüm görülebilir. Yavru muhabbet kuşları günde 3 kere en fazla 4 ml olacak şekilde beslenebilir.
Şırıngayla yavruları beslemek gelişim sürecinde son derece önemlidir. Yeterince beslenmeyen yavrular kolayca ölür. Bu nedenle şırıngayla beslenme sürecinin hiçbir zaman ihmal edilmemesi gerekir.
Muhabbet Kuşu Maması İçinde Mutlaka Bulunması Gereken Bileşenler Nelerdir?
Muhabbet kuşu maması içinde mutlaka bulunması gereken bileşenlerden biri yumurtadır. Yumurta haftada bir-iki kere muhabbet kuşlarına mutlaka verilmesi gereken bir besindir. Haşlandıktan sonra rendelenerek kuşlara verilebilir.
Havuç ve irmik de muhabbet kuşları için sık sık kullanılır. Çörek otu, bebe bisküvisi gibi farklı seçenekler de görebilirsiniz. Mamalar sağlıklı gelişim yönünden olumlu bir katkı sağlar. Muhabbet kuşu maması içerisinde bulunan besinler, bağışıklık sistemini güçlendirilmesine yardımcı olur.
Mamaların yeterli miktarda kuşlara verilmesi halinde hastalıklara karşı olan dayanıklılık da artış gösterir. Böylece muhabbet kuşunuzun daha mutlu ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Yavrusu Nasıl Elle Beslenir?
Muhabbet kuşu yavrusunun elle beslenmesi sırasında enjektör kullanılır. Enjektör kullanarak yavruları elle besleyebilirsiniz. Ancak verdiğiniz miktara dikkat etmelisiniz. Yavru sağlıklı bir şekilde yem yemeye başladığında mama hazırlama sıklığını haftada bire indirebilirsiniz.
Yavrunun beslenmesinin hatasız yapılması oldukça önemlidir. Annesi ve babası tarafından yeterince bakılmayan kuşlar kolayca ölebilir. Bu nedenle mamalar özenli bir şekilde hazırlanmalı ve mahrumiyetler giderilmelidir.
Muhabbet Kuşu Mama Sıcaklığı Ne Olmalıdır?
Muhabbet kuşu mama sıcaklığı ılık olmalıdır. Aşırı soğuk ve sıcak mamalar, kuşunuzun zarar görmesine yol açar. Bu nedenle ılık kabul edilebilecek bir sıcaklıkta mama yemelerini sağlayabilirsiniz. Muhabbet kuşu mama sıcaklığı doğru ayarlandığı takdirde kuşunuz afiyetle yemeğini yiyebilir.
Muhabbet Kuşu Yem Karışım Oranları Nelerdir?
Muhabbet kuşu yem karışımında farklı oranlarda tahıllar ve bileşenler yer alır. Bunları bir markanın ürününden yola çıkarak şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Sarı darı
- Beyaz darı
- Kırmızı darı
- Kanarya yemi
- Keten tohumu
- Aspir
- Yulaf
- Kuş krakeri
Yukarıdaki bileşenler arasında en büyük ağırlık kanarya yemine aittir. Bunun yanı sıra darılar da yemlerin içerisinde bol miktarda bulunur. Kaliteli bir yem tercih ettiğiniz takdirde kuşunuzun bütün ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Yeni doğmuş & yetişkin muhabbet kuşu mamasını da yeme ek olarak haftada bir iki kez kullanabilirsiniz.