Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşu Ne Sıklıkla Kafesten Çıkarılır? [+Yeni Gelen Kuş]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşu Ne Sıklıkla Kafesten Çıkarılır? [+Yeni Gelen Kuş]

Yeni alınan muhabbet kuşunu kafesten çıkarma konusunda acele etmemek gerekir.

Yeni bir çevreye giren ve hem insanları hem de ortamı tanımaya çalışan kuşun stres olmaması için bir süreliğine kafeste kalması gerekir.

Bu süreçte uzmanlar muhabbet kuşunun kafeste eğitim adı verilen süreçten geçmesi gerektiğini söylemektedir.

Öncelikle yeni yaşam alanına kafesin içinden alışması gereken kuşun daha sonra belirli aralıklarla kafesten çıkartılarak ortamı tanımasına yardımcı olmak önemlidir. Bu şekilde sabırlı bir süreç izlendiği zaman muhabbet kuşu travma yaşamadan ve strese girmeden yeni adresine alışabilir.

Muhabbet kuşunu kafesten çıkarmak konusunda ilk defa kuş bakmaya başlayanlar için çok önemli olan detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Kaç Günde Bir Kafes Dışına Çıkarılmalıdır?

Muhabbet kuşu kafesten çıkarma sıklığı konusunda her kuşun ve çevrenin dinamikleri farklıdır. Özellikle yalnız yaşayan ve muhabbet kuşunun herhangi bir stres yaşamayacağı evlerde kuşun kafeste kalmaması tavsiye edilir.

Eğer bir işte çalışıyor ve mesai saatiniz boyunca kuşunuz evde yalnız kalıyorsa her gün kafesin kapısını açık bırakabilir ve böylelikle kuşunuzun özgürce oda içinde hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Bu tür durumlarda muhabbet kuşu acıktığı zaman yeniden kafesine girip yem yiyebilir ve dilediği zaman kafes dışına çıkarak siz gelene kadar evin tadını çıkarabilir.

Ancak muhabbet kuşuna zarar verebilecek evcil hayvan veya küçük çocuk gibi potansiyel riskler bulunuyorsa kuşu kafesten çıkarmamak gerekir. Bu tür durumlarda birkaç günde bir stres yaşamayacağı ortamda kuşu kafesten dışarı salmak doğru olacaktır. 

Muhabbet Kuşu Bir Günde Kaç Kez Kafes Dışına Çıkarılmalıdır?

Muhabbet kuşunun günde birden fazla dışarı çıkartılması konusunda da dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Muhabbet kuşları enerjik ve hareketli canlılar olsalar da çabuk yorulabilirler.

Bu nedenle sık sık dışarı çıkan ve uçmak zorunda kalan muhabbet kuşunda yorgunluk seviyesine önem verilmelidir. Çabuk yorulan yaşlanmış muhabbet kuşunun günde bir kere dışarı çıkartılıp uçmasını sağlamak yeterlidir.

Bunun dışında genç ve dinamik muhabbet kuşları bir gün içinde birden fazla kez kafes dışına çıkartılmasında bir sakınca yoktur. 

Muhabbet Kuşu Kaç Saat Kafes Dışına Çıkarılmalıdır?

Muhabbet kuşu kafes dışında saatlerce kalabilir. Bunun için kafes dışında ona yarattığınız ortamın güvenliğine ve kalitesine dikkat etmek yeterli olacaktır.

Muhabbet kuşunun kafesini koyduğunuz odayı güvenli ve kapı-pencere kapalı bir şekilde tuttuğunuzda kuşunuzun saatlerce dışarıda kalmasında hiçbir sakınca yoktur.

Ancak bu süreçte muhabbet kuşunuzun kafes eğitimlerini iyi vermeli ve acıktığında ya da akşam olduğunda kendiliğinden kafesine girmesini sağlamanız gerekir.

Eve Yeni Gelen Muhabbet Kuşu Ne Zaman Kafesten Çıkmasına İzin Verilir?

Yeni gelen muhabbet kuşunun kafesten çıkması için aceleci olmamak gerekmektedir. Çünkü farklı bir ortamdan yepyeni bir ortama giriş yapan muhabbet kuşunda stres seviyesi çabucak yükselebilir.

Kuşa hiç istemeyeceğiniz bir travma yaşatmamak ve onu daha en baştan ürkütüp kendinizden uzaklaştırmamak için bir süre kafeste tutmanız tavsiye edilir.

Uzmanlara göre muhabbet kuşları yeni alındığında 15 gün kadar kafesten çıkarılmamalı ve kafes içinden ortamı incelemesine olanak tanımalıdır.

Odaya girip çıktığınızda hareketlerinizi izleyen muhabbet kuşu aynı zamanda odadaki mobilya ve cisimlerin de varlığına alışır. Bu yüzden muhabbet kuşunu çıkardığınızda uçtuktan sonra nereye konacağını ve oda içinde nerelere gidebileceğini idrak edebilir. 

Yavru Muhabbet Kuşu İlk Ne Zaman Kafesten Çıkartılmalıdır?

Yavru muhabbet kuşunu kafesten çıkarmak için 30 günlük olmasını beklemek gerekir. Bir aylık muhabbet kuşu ortama alıştığında kafesten çıkartılabilir.

Yavru muhabbet kuşuna öncelikle kafes içi eğitim verilmeli ve kafes içinde ilk başta size alışmasını sağlamalısınız. Bunun için ona tatlı dille seslenmek, kafesin etrafından onunla ilgilenmek ve elinizden yem vermek gibi yaklaşımlar sergileyebilirsiniz.

Muhabbet Kuşunu Kafes Dışına Çıkarmazsak Ne Olur?

Muhabbet kuşunu kafesten dışarı çıkarmamak kuşun sağlığını bozacağı için oldukça zararlıdır. Muhabbet kuşu uzun süreliğine kafesten çıkmazsa uçma yeteneği körelir ve çabuk yorulmaya başlar.

Yavru muhabbet kuşlarında kanat ve kas gelişimi eksik kalır. Muhabbet kuşu strese ve depresyona girebileceği için yaşam ömrü ciddi oranda kısalır. Bu yüzden muhabbet kuşunukafesten çıkarmak konusunda üzerinize düşen görevi yapmanız gerekir.