Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Dişi & Erkek Kızışmış Muhabbet Kuşlarım Neden Yuvalığa Girmiyor?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Dişi & Erkek Kızışmış Muhabbet Kuşlarım Neden Yuvalığa Girmiyor?

Dişi ve erkek kızışmış muhabbet kuşlarının yuvalığa girmeme sebepleri çiftleşmeye bağlı olarak ısınma davranışı göstermesi, ortamın fiziki koşulları gibi faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Muhabbet kuşları iyice kızışmış olsalar dahi hala yuvaya adapte olmadıkları için yuvaya girmeyebilirler.

Kızışmış Dişi Muhabbet Kuşu Neden Yuvalığa Girmez?

Kızışmış dişi muhabbet kuşunun yuvalığa girmeme nedenleri şunlardır: 

  • Henüz çiftleşme gerçekleşmediği için kuşunuz yuvaya girmek istemeyebilir. 
  • Erkek muhabbet kuşu ile iyi anlaşmış, üremeye hazır olsa dahi bekleyebilir. 
  • Kuşunuzu kafese monte ettiğiniz eşyalar muhabbet kuşunuzun korkarak yuvaya yaklaşma cesareti göstermemesine neden olabilir.  
  • Yanlış yuvalık tercihleriniz de kuşunuzun yuvadan uzak kalmasına neden olabilir. 
  • Dişi kuşun kendini güvende hissetmemesi, tedirgin davranışlar sergilemesi yuvasına ilgi göstermemesine neden olur. 
  • Muhabbet kuşu sahiplerinin kuşlarına yeterli sevgi ve ilgiyi göstermemesi kuşların kendini mutlu ve güvende hissetmemesine neden olur.

Yumurtası Olan Dişi Muhabbet Kuşu Neden Yuvalığa Girmez?

Yumurtası olan dişi muhabbet kuşunun yuvalığa girmeme nedeni kafesini yanlış düzenlemenizden kaynaklanabilir. Kafeste bulunan oyuncaklar kuşların dikkatini dağıttığı için bu alanın yeniden düzenlenerek oyuncakların tamamen çıkarılması gerekir.

Yuvalığa giriş çıkışın sağlanabilmesi için yuva ağzına yakın yere tünek eklenmelidir. Bu sayede kuşlar birbirinden uzaklaşmayarak fazla etkileşim içinde bulunarak çiftleşme sürecini hızlandırırlar.

Yumurtalar geldikten sonra eski tünek haline geçilebilir.

Dişi Muhabbet Kuşu Yuvalığa Girse De Neden Hemen Çıkıyor?

Dişi muhabbet kuşunun yuvalığa girse de hemen çıkmak istemesi yuvalıkların yanlış tercih edilmesinden kaynaklanabilir. Ahşap yuvalıklar yuva içi sıcaklığını iyi korusa da kemirilmeye müsait olduğu için zamanla aşınabilir.

Temiz ve kuru tutmadığınız takdirde ahşap yuvalıklar kısa sürede küf ve akar istilasına uğrar. Bunun için temizleme kolaylığı sunan hijyenik PVC yuvalıklar tercih edilir.

Dişi ve erkek kızışmış muhabbet kuşlarının yuvalığa girmeme aşamasında kaliteli doğru yuvalığı tercih etmeniz gerekir. Hangi yuvalık türünü tercih ederseniz edin iç kısmında muhakkak plastik folluk bulundurmalısınız.

Kızışmış Erkek Muhabbet Kuşu Neden Yuvalığa Girmez?

Kılıçmış erkek muhabbet kuşunun yuvalığa girmeme nedeni cüretkâr davranma isteğinin yanı sıra dikkat çekme isteğidir. Erkek muhabbet kuşu dişi kuşun kuyruğuna dokunarak dişiyi etkilemek için kafesteki çanı çalar ve dikkatleri üzerine çeker.

Kafesin fiziki koşulları, çiftleşme için uygun ortamın sağlanamaması, kafes içerisinde monte edilen diğer eşyalar, yanlış yuvalık seçimi, kuşun kendini güvende hissetmemesi, tedirgin davranışlar sergilemesi gibi pek çok sebep te erkek kuşların kafese girmemelerine neden olabilir.

Bu durumda sabırlı davranarak çiftleşme için doğru zamanın gelmesini beklemelisiniz. Kuşunuz bu aşamada yuvayı keşfederek üremeye hazır olduğu anda dişiyle çiftleşme eğilimi gösterebilir.

Muhabbet kuşlarının rahat, özgür şekilde hareket edebilecekleri geniş yuvalıkların tercih edilmesi gerekir. Giriş yeri geniş olan yuvalar kuşlarınızın üreme faaliyetlerinin yanı sıra diğer oyun ve çeşitli aktivitelerini eğlenceli, sağlıklı, güvenli şekilde gerçekleştirmelerine olanak sağlar.

Kuşunuzun kafesinin yerini değiştirmeniz de kızışma döneminde negatif tavırlar sergilemesine dişi ve erkek kızışmış muhabbet kuşlarının yuvalığa girmemesi gibi faktörlere neden olabilir. Çiftleşme sürecinde kafesin içinde çiftlerden başka bir kuş olmamasına özen gösterilmelidir.